Νίκος Ελευθερόγλου: Προβιβάσιμος ο βαθμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Πηγή: εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

Είναι αλήθεια ότι οι πρώτες εκατό ημέρες της κυβέρνησης αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση στους πολίτες. Βλέπουμε έναν μηχανισμό που πέρασε (για την ώρα) αναίμακτα τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες.

Διαπιστώσαμε ότι έχουμε ανθρώπους που θέλουν να «τρέξουν» πράγματα και ότι σε πολλά ήταν έτοιμοι.

Ψηφίστηκαν μέτρα που ανακούφισαν τους πολίτες, κάνοντας,αυτό που λένε οι κατέχοντες στη γλώσσα του ψηφιακού κόσμου, επανεκκίνηση (restart).

Εάν λοιπόν βαθμολογούσαμε τα μέχρι σήμερα έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα της βάζαμε βαθμό προβιβάσιμο.

Διαπιστώνουμε όμως πως κάποιοι πιστεύουν ότι η χώρα βγήκε στο ξέφωτο και ότι στον ουρανό δεν υπάρχει κανένα συννεφάκι. Θυμίζουν λίγο, με τη συμπεριφορά και τα λόγια τους, το τραγουδάκι: «Είμαι ανεβασμένος, στα σύννεφα πετάω…».

Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να τους κατεβάσουμε από το (γαλάζιο) συννεφάκι τους. Αλλά οφείλουμε, μια και αυτός είναι ο ρόλος της δημοσιογραφίας, να τους βγάλουμε λίγο από το όνειρό τους.

Δυστυχώς, αγαπητοί υπουργοί, τα δύσκολα είναι μπροστά. Διότι μπορεί ο πρωθυπουργός με τις αποφάσεις του να δημιούργησε περίοδο χάριτος στην κυβέρνησή του, αλλά τα σύννεφα,που δημιουργούνται στον ορίζοντα, αρχίζουν να πυκνώνουν.

Τόσο σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική όσο και την εσωτερική.

Το διεθνές σκηνικό, από τη μια με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ και από την άλλη με την καουμπόικη λογική του Ερντογάν, μόνο κλίμα σταθερότητας δεν καλλιεργεί. Αν σε αυτό το εκρηκτικό δίδυμο προσθέσουμε και τον Μπορίς Τζόνσον και το Brexit, τότε τα πράγματα, σε ό,τι αφορά το εξωτερικό μας περιβάλλον, μόνο θετικά δεν μπορούμε να τα δούμε.

Αν, δε, κοιτάξουμε το εσωτερικό μας περιβάλλον, που βασίζεται κυρίως σε ένα αφήγημα οικονομίας, πράγματι έχουμε πολλά στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν.

Με πρώτο και καλύτερο αυτό της ΔΕΗ. Διότι μπορεί για την ώρα να μην έγινε η «έκρηξη», αλλά η «βόμβα» είναι ακόμη ενεργή. Και εάν κάποιοι εκτιμούν ότι πρώτα θα μαζέψουν το…μαγαζί και μετά θα το πουλήσουν, τότε θα βρεθούν προ εκπλήξεως.

Διότι ούτε σε δέκα τέρμινα δεν θα συμβεί.Το μοντέλο υπάρχει, είναι αυτό με το οποίο πουλήθηκε ο ΟΤΕ, ας τολμήσουν και ας το ακολουθήσουν. Όχι σήμερα, αλλά χθες. Κάθε μέρα που περνά, η «βόμβα» αυτή θα επανενεργοποιείται,με ό,τι αυτό θα σημάνει για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους καταναλωτές.

Η ΔΕΗ δεν είναι βέβαια το μόνο στοίχημα.

Το Ελληνικό είναι ένα ακόμη, μια και, παρά τις καλές προθέσεις, ακόμη οι μπουλντόζες δεν έχουν μπει και –μακάρι να βγούμε ψεύτες–θα καθυστερήσουν περισσότερο από ό,τι σχεδιάζουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Και αυτά που επισημαίνω είναι ενδεικτικά ως στοιχήματα.

Μια και υπάρχουν και άλλα. Όπως το προσφυγικό, το θέμα εκλογής Προέδρου, η υπόθεση Novartis, η Συνταγματική Αναθεώρηση, η καθημερινότητα των πολιτών και πάντα ο αστάθμητος παράγοντας, που δεν είναι άλλος από το τυχαίο λάθος κάποιου.

Τέλος, θα υπενθυμίζαμε στους νεότερους αξιωματούχους, γιατί οι παλαιότεροι είμαι βέβαιος ότι θα το ενθυμούνται, ότι υπάρχει στην ψυχολογία πάντα ένας όρος που όσοι τον ξεχνούν τιμωρούνται αργά ή γρήγορα. Αυτός είναι το υποσυνείδητο και η λειτουργία του.

Λάθη και παραλείψεις που σήμερα μπορεί να φαίνονται μικρά και αστεία, σωρευτικά μπορούν να γίνουν μεγάλα και σοβαρά.

Γι’  αυτό προσοχή στη διαχείριση. Διότι όσο και αν ακουγόμαστε ως… Κάλχες, η καταιγίδα με την κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης είναι τόσο κοντά όσο και η ηλιόλουστη μέρα…

 

Δημοσιεύθηκε στην στήλη «Δελτίο Θυέλλης» της εφημερίδας Παρασκήνιο 

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη....

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Οι “χαλασμένες” καρδιές που συνεχίζουν…

  Ακόμη ένα «πέρασμα». Από μια εποχή, σε μια άλλη. Το Πάσχα λειτουργεί, ειδικά για όσους δεν έχουν στεγνώσει την καρδιά τους από τη γαλήνη...

Η (αναστάσιμη) ευαγγελική περικοπή που ταξιδεύει την καρδιά στη γαλήνη…

  Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στο Ευαγγέλιο της Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο μετά το "Ανάστα ο Θεός", μπορεί κανείς να ακουμπήσει την καρδιά του...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...