ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ
ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΣΗΜΕΡΑ»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι κοντά μας, όπως σας έχουμε προαναγγείλει, ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Κικίλιας. Καλώς ήρθατε, κύριε Υπουργέ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας. Καλή σεζόν.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να είμαστε γεροί. Και σε εσάς καλή σεζόν.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Προτείνω να ξεκινήσουμε με τη δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάζουμε από εχθές, όπου σας βλέπουμε στη 2η θέση σε δημοφιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Και θα ρωτήσω τώρα κάποιος: αυτό πού το αποδίδετε; Στο έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα από το Υπουργείο σας ή στην αναγνωρισιμότητα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καταρχάς, νομίζω ότι δεν αντικατοπτρίζει μόνο τις πολιτικές του Υπουργού, αλλά τη συνολική προσπάθεια η οποία γίνεται από εμένα, τον Υφυπουργό, τους συνεργάτες μας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό. Όλοι ξέρουν πόσο δύσκολος είναι ο τομέας της Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία νομίζω, μάλλον δε με ζηλεύουν πολλοί από τους συναδέλφους για το Υπουργείο μου. Όμως, ο Πρωθυπουργός της χώρας με τίμησε με ένα Υπουργείο το οποίο αγγίζει τον πολίτη και εμάς μας ενδιαφέρει.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα δείχνει και το ενδιαφέρον του πολίτη για τα θέματα αυτά κυρίως.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να πιστέψει, ότι με μικρά μετρήσιμα βήματα, σοβαρά και χωρίς πολλά λόγια, μπορούμε…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς κάνατε μια–δυο κινήσεις, είναι αλήθεια, που άγγιξαν την κοινωνία. Το θέμα με τα αντικαρκινικά, που ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Και νομίζω ότι ένα θέμα που αγγίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και το θέμα του αντικαπνιστικού. Και θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί και αυτό εάν εφαρμοστεί, γιατί μπορεί να είναι νόμος αλλά είναι πολλοί νόμοι στη χώρα μας που δεν εφαρμόζονται.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες και την καθημερινότητα του πολίτη, θέλω να πω ότι για εμάς ήταν προτεραιότητα και χαίρομαι που μπόρεσε να εφαρμοστεί εντός δύο μηνών, το να μην ταλαιπωρούνται αυτοί οι άνθρωποι και να κάθονται για ώρες στις «ουρές της ντροπής» των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους και μετά να τα πάνε σε μία ιδιωτική κλινική για να έχουν τη θεραπεία τους…
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε σίγουρος ότι δεν θα ξαναδούμε ουρές, κύριε Υπουργέ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο να μειωθούν όπως μειώθηκαν, αλλά να εξαλειφθούν. Γιατί θέλω να πω ότι το πρώτο κομμάτι ήταν τα νοσοκομειακά φάρμακα στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή αυτά τα οποία πρέπει να πάνε στις κλινικές προκειμένου κανείς να έχει τη θεραπεία του και συγκεκριμένα οι ογκολογικοί ασθενείς. Το δεύτερο κομμάτι της υλοποίησης της πολιτικής μας είναι τα μη νοσοκομειακά φάρμακα των βαρέως πασχόντων που θέλουμε να μπορούν να τα προμηθεύονται είτε από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε στο σπίτι τους…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως πρέπει. Πάμε τώρα στον αντικαπνιστικό νόμο.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και το θέλει, πιστεύω, και η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας, και μιλάω για τους φαρμακοποιούς, και θα το υλοποιήσουμε. Πάμε στον αντικαπνιστικό.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αντικαπνιστικός. Τι θα κάνετε, πώς θα τον εφαρμόσετε; Μέχρι τώρα το έχουν πει πολλοί Υπουργοί στη θέση σας ότι θα εφαρμοστεί, θα είναι αυστηρό το πλαίσιο, θα είναι έτσι, θα είναι αλλιώς. Δεν τα κατάφεραν. Τι σας κάνει αισιόδοξο ότι θα τα καταφέρετε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Η εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα που έχει βλαβερές συνέπειες, κυρίως για τα παιδιά μας και τους παθητικούς καπνιστές, σεβόμενοι το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίσει, σε χώρους, όμως, όπου επιτρέπεται. Τις επόμενες μέρες από το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή, εμείς θα περάσουμε το κομμάτι αυτό το οποίο ολοκληρώνει, συμπληρώνει και ξεκαθαρίζει το νόμο σε ό,τι έχει να κάνει με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καθολική, λοιπόν, απαγόρευση.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το οποίο σημαίνει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, στις παιδικές χαρές…
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στις παιδικές χαρές θα απαγορεύσετε το κάπνισμα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως. Στους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά και κινούνται γύρω-γύρω παιδιά και ανήλικοι, είναι ανεπίτρεπτο κανείς να καπνίζει.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το θέμα είναι πώς θα υλοποιηθεί αυτό, κύριε Υπουργέ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτό θα πάει, θέλω να είμαι ειλικρινής, με πρόστιμα τέτοια, ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος. Αλλά αυτό το κομμάτι, το τιμωρητικό και το “κουνάω το δάχτυλο” στην ελληνική κοινωνία, κατά την άποψή μου μας είναι δευτερεύον.
Ο Έλληνας έχει και συλλογική συνείδηση και ατομική ευθύνη και φιλότιμο. Και η τιμωρητική λογική, την οποία υποστήκαμε, αν θέλετε, όλα αυτά τα χρόνια και με τα μνημόνια, ότι κάποιοι μας “κουνάνε το δάχτυλο” από έξω προς τα μέσα και μας λένε “αυτό θα κάνετε”, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο και θεωρώ ότι άλλη προσέγγιση θέλουν οι συμπολίτες μας.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα υπάρχουν πάντως πρόστιμα.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το είπα ήδη.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Με το φιλότιμο, κύριε Υπουργέ, μέχρι τώρα πάντως δεν έχει εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Έλεγχοι θα γίνονται; Έχετε το προσωπικό για να κάνετε τους ελέγχους που απαιτούνται εδώ;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα υπάρχει το κομμάτι το κατασταλτικό το οποίο έρχεται και ορίζεται, σας επαναλαμβάνω, στην νομοθεσία την οποία φέρνουμε στην Βουλή. Θέλω όμως να καταλάβετε την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση των συμπολιτών μας. Εγώ τη νιώθω και την ακουμπάω κάθε μέρα, κυκλοφορώντας ανάμεσά τους στα νοσοκομεία μας και παντού.
Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, μη καπνιστές και καπνιστές, το δείχνουν οι έρευνες πλέον των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 75%, συμφωνεί ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.
Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αρχές του επόμενου μήνα καθολικά.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Από αρχές Οκτώβρη, λοιπόν….
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα υπάρχει ενημέρωση, γιατί λείπει σε όλους τους πολίτες τι ακριβώς είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους. Γιατί δε μπορείς να πας να εφαρμόσεις ένα νόμο, αν, πρώτον, δεν ενημερώσεις όλη την ελληνική κοινωνία.
Δεύτερον, θα είναι ξεκάθαρο ποιοι εφαρμόζουν το νόμο και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν.
Και τρίτον, σε δύο επίπεδα: ένα, στην έναρξη αυτής της προσπάθειας και δύο, καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ετίας, θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες και επικοινωνιακή στήριξη, ενημέρωση παντού: στην τηλεόραση στο διαδίκτυο, στους νέους ανθρώπους, σε ό,τι έχει να κάνει με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τη ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλιστα. Για να προχωρήσουμε τώρα, κύριε Κικίλια, γιατί εσείς από τη στιγμή που αναλάβατε αυτό το Υπουργείο έχετε επισκεφτεί αρκετά νοσοκομεία της χώρας.
Εγώ θέλω να ρωτήσω από την εικόνα που έχετε σχηματίσει μέχρι τώρα αν είστε σε θέση να πείτε σε πόσο καιρό ο Έλληνας πολίτης θα συναντά, θα βρίσκει το νοσοκομείο που του αξίζει και πληρώνει με τους φόρους του.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θέλω να σας πω ότι πρώτα από όλα υπάρχει σεβασμός μέχρι στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Δεύτερον, ότι δεν θα ακούσετε από εμένα μεγάλα λόγια σε πείσμα πολλών οι οποίοι θεωρούν και πιστεύουν ότι μπορεί η επικοινωνία να καλύψει την ουσία. Την πραγματικότητα και την τραγικότητα και τη δυσκολία του συστήματος της υγείας στην Ελλάδα, τη γνωρίζουν όλοι. Κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Και πολλές προσπάθειες έχουν γίνει και πολλές αναγγελίες.
Το δικό μας σκεπτικό είναι το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή μικρές, λελογισμένες και στοχευμένες κινήσεις, που τις βλέπει ο πολίτης στην καθημερινότητά του και στα νοσοκομεία και παντού, για να πειστεί ότι πράγματι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.
Όποιος θέλει να λέει μεγάλα λόγια αυτό είναι ξένο και μακριά από το Υπουργείο Υγείας με αυτή την πολιτική ηγεσία. Άρα, αν θέλετε να σας πω μία προτεραιότητα να σας πω ότι δε μπορώ να ανεχτώ σαν άνθρωπος, σαν γιατρός και ως Υπουργός Υγείας να μην υπάρχει ενημέρωση και εμβολιασμός στα παιδιά μας, στο υγειονομικό προσωπικό και σε όλο τον κόσμο και να φτάσουμε στο σημείο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο να έχουμε εκατό άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας για τη γρίπη.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα κάνετε όμως; Ένα λεπτό, αυτό θέλει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα συνεργαστείτε με ιδιωτικά νοσοκομεία να πάρετε και άλλες μονάδες; Τι θα κάνετε; Γιατί αυτό κάπως πρέπει να γίνει.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρέπει κανείς να κινείται πάντα σε δύο επίπεδα προκειμένου να μη βρεθεί προ αδιεξόδου και να μπορέσει να υλοποιήσει την πολιτική του.
Πρώτη προτεραιότητα και βασική. Ήδη τρέχουμε πρόγραμμα προσλήψεων για τα νοσοκομεία μας που έχουν κατά κύριο λόγο στόχευση στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά – δε μου αρέσει καθόλου η εικόνα που παρουσιάζουν – και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Άρα, να ανοίξουμε και άλλα κρεβάτια προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.
Για κάθε κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις νοσηλευτές και ένας γιατρός. Άρα, λοιπόν, η προσπάθεια εντός πέντε μηνών, όπως ανακοίνωσα. Μέχρι τώρα οι προσλήψεις του προσωπικού, νοσηλευτές, διοικητικοί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και των γιατρών, γίνονταν τουλάχιστον σε βάθος δεκαοχτώ μηνών. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα γίνουν σε λιγότερο από πέντε μήνες. Άρα, το ένα κομμάτι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και το άνοιγμα και άλλων κλινών.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για πόσο κόσμο μιλάτε;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει κάνει ήδη τις ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός. Καταρχάς, για 2.500 άτομα. Ήδη τρέχει προκήρυξη για περίπου 1.000 άτομα από το ΑΣΕΠ, που είναι λοιπό προσωπικό και βλέπουμε στην πορεία τι άλλο θα γίνει.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από αυτό τον κόσμο θα πάει και κάποιο προσωπικό και στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας; Σας το λέω με αφορμή κάποια αιτήματα που είχα. Είχα πάει προχθές στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης για ένα περιστατικό και με το που με είδαν όλοι εκεί οι νοσηλευτές και γιατροί έπεσαν επάνω μου. «Εάν έχετε – μου λέει – τον Υπουργό, πείτε κάτι και για εμάς. Έχουμε τρομερές ελλείψεις». Και μιλάμε για μια περιοχή που έχει υποστεί τα πάνδεινα, όπως ξέρετε, από τις πυρκαγιές και κλήθηκαν οι άνθρωποι ν’ αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά περιστατικά σε γιατρούς και νοσηλευτές και σε υλικοτεχνική υποδομή. Θα κάνετε κάτι και γι’ αυτό;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι δίκαιο το αίτημά τους, όπως και πολλών ακριτικών σημείων της χώρας τα οποία χρειάζονται στήριξη και ενίσχυση. Δεν είμαστε μία συμπαγής γεωγραφικά χώρα, όπως για παράδειγμα είναι η Γερμανία, να έχουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο κέντρο και σε ακτίνα 50 και 100 χιλιομέτρων να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση. Έχουμε πολλά συμπλέγματα νησιών, ακριτικών νησιών και ακριτικών περιοχών τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τα στηρίξουμε. Γι’ αυτό και το Σύστημα Υγείας θέλει ενίσχυση και οικονομική στήριξη, προκειμένου να υπάρχουν πόροι να ανταπεξέλθουμε.
Όμως, αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν θα ξαναγίνει. Φέτος το καλοκαίρι κληθήκαμε εγώ και ο Υφυπουργός, πριν καν αναλάβουν οι Γενικοί Γραμματείς, να είμαστε στα τηλέφωνα όλη την ημέρα για να καλύψουμε “τρύπες” και κενά, τα οποία είχαν δυστυχώς αφεθεί να δημιουργηθούν.
Αντίθετα, για τη χρονιά που μας έρχεται, μέσα στο χειμώνα θα προβλεφθούν από ΥΠΕάρχες και Γενικούς Γραμματείς όλες οι θέσεις και θα ληφθούν μέτρα από το χειμώνα να υπάρχει πρόβλεψη για το πού χρειάζεται να στελεχώσουμε με κόσμο.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κικίλια, βοηθήστε μας λίγο για να δούμε και τα άλλα θέματα. Πάμε στη Novartis. Προανακριτική μόνο για τον κύριο Παπαγγελόπουλο και κάποιοι μιλούν, το έχει σήμερα πρωτοσέλιδο η «ΑΥΓΗ» για «τσάμπα μαγκιές». Περί αυτού πρόκειται; Κάνατε πίσω;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Νομίζω ότι το πρωτοσέλιδο αυτό ταιριάζει γάντι στις δηλώσεις του κυρίου Παπαγγελόπουλου, του κυρίου Παππά, του κυρίου Καμμένου, του κυρίου Τσίπρα, του κυρίου Παπαδημούλη, όταν ανήγγειλαν ότι η Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει με το σκέλος των πολιτικών, είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί οι κύριοι για τους ανθρώπους αυτούς, τους οποίους διαπόμπευσαν και κρέμασαν στα μανταλάκια και τελικά αθωώθηκαν και έχει τεθεί στο αρχείο η υπόθεσή τους; Τι έχουν να πουν στους συγγενείς τους, στις οικογένειές τους, στις συζύγους τους και στα παιδιά τους;
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποιοι απ’ αυτούς τους ανθρώπους όμως είχαν βάλει το προηγούμενο διάστημα και τον πρώην πρωθυπουργό, τον κύριο Τσίπρα, στο κάδρο. Σωστά τέθηκε εκτός τώρα;
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Το ένα κομμάτι έχει να κάνει με το ότι «Δεν ξεχνάμε». «Προχωράμε αλλά δεν ξεχνάμε», είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Νομίζω ότι έτσι «αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω», άρα ο ίδιος μίλησε και είπε ότι «Εγώ δεν πιστεύω στις πολιτικές διώξεις στο επίπεδο αυτό».
Αλλά προσέξτε, αυτό έχει να κάνει με το πολιτικό σκέλος και έχει να κάνει με αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση. Εγώ πιστεύω στη διάκριση των εξουσιών: νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Ήδη, για τον κύριο Παπαγγελόπουλο υπάρχουν εξελίξεις.
Αν πάμε να διερευνήσουμε την υπόθεση στη Βουλή, για να χυθεί άπλετο φως, και προκύψουν πράγματα, έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη; Μην τα μπλέκουμε τα πράγματα. Είναι άλλο το πολιτικό σύστημα και είναι άλλο η δικαστική εξουσία. Θα πρέπει αυτό να καταστεί σαφές.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και για τον κύριο Τσίπρα λέτε…
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ήταν εμφανές ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση άπλωσε τα πλοκάμια της στη Δικαιοσύνη. Τρεις εισαγγελείς διαφθοράς παραιτήθηκαν και κατήγγειλαν παρεμβάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έργο τους. Δεν σας λέει κάτι αυτό;
Άρα πρέπει να σεβαστούμε αυτό το οποίο λέει ο Μητσοτάκης ότι: προσέξτε, εμείς θα σεβαστούμε το Σύνταγμα, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει διαχωρισμός των εξουσιών και η δικαστική εξουσία θα κάνει τη δουλειά της και το πολιτικό σύστημα θα κάνει τη δουλειά του.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το λέμε γιατί δεν θέλετε και εσείς αυτό που έλεγε ο προκάτοχός σας ο κύριος Πολάκης να κλείσετε δύο τρεις αντιπάλους σας μέσα για να πάτε καλύτερα. Δεν είστε αυτής της απόψεως.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για τον προκάτοχό μου. Παρουσίασα τα στοιχεία τα οποία βρήκα για το Ε.Σ.Υ. στη δημοσιότητα και τα έδωσα στον ελληνικό λαό για να ξέρουν όλοι τι έχουμε παραλάβει.
Αδιαφορώ για την πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αυτή η δουλειά μου, η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω να ανακουφίσω τον απλό κόσμο και να βελτιωθεί η καθημερινότητά του και η ζωή του στο κομμάτι της Υγείας.
Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσαστε εδώ.
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.