Γιατί λείπει (τόσο πολύ) ο Ανδρέας από τους Έλληνες;

 

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπει μετά βεβαιότητας στον μεγάλο πειρασμό να αποδώσει στο έθνος μας τον ταυτοτικό προσδιορισμό του περισσότερο παραδομένου… στα πάθη. Εκείνου δηλαδή του λαού, που περισσότερο σχεδόν από κάθε άλλον στον πλανήτη, επιτρέπει τόσο πολύ στο συναίσθημα να υπερτερεί και να καθοδηγεί τη λογική.

Πιθανότατα… με αφορμή εμάς να διατυπώθηκε η ιστορική ρήση ότι, μπορεί να ξεχάσεις τι είπε κάποιος, αλλά δεν θα ξεχάσεις τι σε έκανε να αισθανθείς.

Και το ζούμε και πάλι, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. 3η του Σεπτέμβρη να περνάς, δηλαδή… Για να θυμάσαι τον Ανδρέα.

Πέντε δεκαετίες μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μια δεκαετία μετά την εθνική τραγωδία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ παραμένει πρόσωπο-φετίχ για την ελληνική κοινωνία.

Λες και ο μύθος του ονόματός του ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, χωρίς να… κοντοστέκεται. Και την ίδια στιγμή, να προσπερνάει τις προβληματικές πτυχές της παρουσίας του Ανδρέα Παπανδρέου στον δημόσιο βίο, και να φωτίζει εκείνες που του δίνουν διαστάσεις «αναντικατάστατου». Σε πείσμα της επίσης ιστορικής διαπίστωσης ότι, τα… κοιμητήρια είναι γεμάτα από αναντικατάστατες προσωπικότητες.

Η… υποψία λατρείας των Ελλήνων για τον Ανδρέα, προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικού απωθημένου. Σαν έναν… πρώην που δεν μπορεί να ξεπεράσει η ελληνική κοινωνία, και τον επαναφέρει διαρκώς στη μνήμη της. Γιατί από την καρδιά της, δεν τον έβγαλε ποτέ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο Εθνάρχης που ανάγκασε τους Έλληνες να… ξανασκεφτούν τις παθογένειές τους, και να δοκιμάσουν να τις διορθώσουν. Ήταν ο ηγέτης που προσέφερε το αίσθημα της ασφάλειας. Τη σιγουριά του «μεγάλου» που θα διόρθωνε κάθε λάθος.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντίθετα, διάβασε σωστά τον ψυχισμό των Ελλήνων. Και… απελευθέρωσε τα πάθη τους, ώστε στη συνέχεια να τα αξιοποιήσει για προσωπικό πολιτικό κέρδος.

Άλλες εποχές, άλλες συγκυρίες, άλλα μεγέθη. Και σε αυτό, μικρύναμε σαν έθνος. Στο ηγετικό αποτύπωμα όσων διεκδικούν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας.

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Best Of

Το… Τείχος (δυσπιστίας της κοινωνίας για την εθνική τραγωδία) των Τεμπών

Τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB...

Η ψήφος της (προσωπικής και συλλογικής) απόγνωσης…

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων... Οι δίδυμες μετρήσεις της MRB...

Τα ποιοτικά στοιχεία για Δένδια που… τρομάζουν (τον ανταγωνισμό)

  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προβάλλει ως το...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το… Τείχος (δυσπιστίας της κοινωνίας για την εθνική τραγωδία) των Τεμπών

Τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB...

Ένας παίκτης. Ένας αγώνας. Μια γενιά…

  Του Αλέκου Ευγενικού   Το ιστορικό ημερολόγιο έγραφε 11 Απριλίου του...

Η ψήφος της (προσωπικής και συλλογικής) απόγνωσης…

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων... Οι δίδυμες μετρήσεις της MRB...

Οι «παπαγάλοι» που παίρνουν εκπομπές για να διαβάζουν… non paper

  Εκτός από τη Δικαιοσύνη, η δημοσιογραφία είναι ο έτερος...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ποιός μπορεί να είναι τόσο αναίσθητος, ώστε να μην λυγίζει μπροστά στους γονείς που πήραν τα (νεκρά) παιδιά τους σε σακούλες;

Η φράση του Παύλου Ασλανίδη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών, θα στοιχειώνει αιωνίως, όσους είναι... κανονικοί άνθρωποι. Όσοι δεν...

Το… Τείχος (δυσπιστίας της κοινωνίας για την εθνική τραγωδία) των Τεμπών

Τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του Open, επιβεβαιώνουν πόσο βαθιά ρωγμή έχει προκαλέσει η διαχείριση της εθνικής...

Ένας παίκτης. Ένας αγώνας. Μια γενιά…

  Του Αλέκου Ευγενικού   Το ιστορικό ημερολόγιο έγραφε 11 Απριλίου του 1995. Έναν χρόνο μετά το φάιναλ φορ του Τελ-Αβίβ, εκεί όπου η καλύτερη ομάδα της...