Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει συστημικές ρωγμές, από την Ιταλία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, και με τη Γερμανία να… αναρωτιέται για την ασφαλή πολιτική και οικονομική ηγεμονία της, η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά την τελευταία, δραματική δεκαετία, εκτός κάδρου κρίσης.
Η παραπάνω πραγματικότητα προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσθετη ευχέρεια χειρισμών και «επιθετικών» πρωτοβουλιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτει πρόσφατη και ηχηρή εκλογική νομιμοποίηση, καθώς και με την πολιτική υπεραξία που διατηρεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών, ακόμη και μετά τις απώλειες που κατέγραψε στις ευρωεκλογές του Μαϊου.
Στις συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν κυρίως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά από ζητήματα αιχμής για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Το επόμενο διάστημα, με τη διεθνή κινητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κορυφώνεται, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλία και για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.
Η Ελλάδα άλλωστε υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η χώρα-δέκτης των μεγαλύτερων μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, διευκολύνοντας κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος συνολικά την Ευρώπη να αποφύγει τα χειρότερα.
Σήμερα, και καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να εργαλειοποιήσει εκ νέου ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, μεταξύ άλλων με ανθρωπιστικό περιεχόμενο και αποτύπωμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στον αντίποδα, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή οικογένεια λύσεις ψυχραιμίας και αξιοπρέπειας.