Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Πηγή: newsbreak.gr
Ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γκέγκορι Νας είχε φοιτητή του στο ξακουστό αμερικανικό πανεπιστήμιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των σπουδών του στις ΗΠΑ.
Ο ουγγρικής καταγωγής Νας («Νάγκι» το πραγματικό του επίθετο), ο οποίος επισκέπτεται πολύ τακτικά την Ελλάδα, τιμήθηκε τον Ιανουάριο του 2019 με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναφερόμενος στον διακεκριμένο καθηγητή, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τότε την ιδιαίτερη συμβολή του στην αρχαϊκή και κλασική ελληνική ποίηση και λογοτεχνία, αλλά και στις αρχαίες παραδόσεις και στη γλωσσολογία.
«Οι εμβληματικές μελέτες σας στην κλασική ελληνική ποίηση είχαν και έχουν πάντοτε στο επίκεντρό τους τα ομηρικά έπη, γεγονός το οποίο σας έχει κατατάξει μεταξύ των κορυφαίων Ομηριστών, παγκοσμίως» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κάνω αυτόν τον εκτεταμένο πρόλογο και τις απαραίτητες συστάσεις -οι πιο σημαντικοί άνθρωποι και συμπαραστάτες μας δεν είναι ευρέως γνωστοί στην Ελλάδα-, διότι ο Νας θα πρωταγωνιστήσει προσεχώς στην πατρίδα μας σε δύο ενδιαφέροντα «πρότζεκτ», όπως λέμε αγγλιστί. Το πρώτο αφορά τον συλλογικό τόμο που πρόκειται να εκδώσει το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 2021 για το ελληνικό έθνος. Τον επιμελείται ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης μαζί με πλειάδα Ελλήνων και ξένων καθηγητών και αποτελεί την υλοποίηση ιδέας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του καθηγητή Νας.
Αντίστοιχο τόμο στην πολυετή πορεία του το Χάρβαρντ έχει εκδώσει για ένα έθνος μόνο – το γαλλικό. Και βεβαίως, αυτός ο τόμος θα αναδεικνύει τη συνεισφορά όλων των δυνάμεων του έθνους, μηδέ της Εκκλησίας εξαιρουμένης – για να συνεννοούμαστε.
Το δεύτερο πρότζεκτ στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει προσεχώς ο καθηγητής Νας -επίκειται και ραντεβού του με τον πρωθυπουργό το φθινόπωρο- είναι η συγκέντρωση και η μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων ανθρωπιστικών σπουδών του Χάρβαρντ από τη δυτική Ευρώπη -όπου διατηρεί δυο τρία παραρτήματα- στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στοΝαύπλιο. Κάτι που είναι σε γνώση και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν με το άρθρο 16 του Συντάγματος -η Ελλάς του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει πτυχία εξ αποστάσεως στα ιδιωτικά κυπριακά ΑΕΙ, αλλά δεν αφήνει το Χάρβαρντ να ανοίξει μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα-, αναζητούνται ήδη οι λύσεις και η νομική φόρμουλα για την εγκατάστασή του, πιθανότατα μέσω της θεσμικής συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται ασφαλώς για ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που εντάσσεται στις γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πνευματικό σύνορο της Δύσης με την Τουρκία στην περιοχή.
Είμαστε σίγουροι ότι ο πρωθυπουργός, με την αποφασιστικότητα και τον βολονταρισμό που τον διέπουν, θα κλείσει το ντιλ και το φημισμένο πανεπιστήμιο, απόφοιτος του οποίου είναι, θα εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Παρά το 16. Είθε.