Του Λάζαρου Καλλιανιώτη
Προς… γνώση και συμμόρφωση για το μέλλον. Ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης, με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, θύμισε την τραγωδία του δημοψηφίσματος του 2015, ώστε να εστιάσει στην αναγκαιότητα ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας και υπεύθυνης ψήφου στο μέλλον.
Ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, σημείωσε με νόημα τα εξής:
“Πριν 4 χρόνια…όταν η Ελλάδα χωρίστηκε στα δυο
Θυμάμαι καθαρά Παρασκευή βράδυ 26 Ιουνίου 2015 που ήμασταν με την ομάδα του Evening Report στην πλατεία Μαβίλη για να γιορτάσουμε το τέλος της τηλεοπτικής χρονιάς.
Στις 00.36μμ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπάνε το ένα μετά το άλλο.
Όλοι παγώσαμε. Μέσα σε 3 λεπτά είχαν δημιουργηθεί ουρές στα ATM. Μέσα σε λίγες ώρες τα περισσότερα είχαν στερέψει.
Θυμάμαι πως το Σάββατο με τη γυναίκα μου και τα δύο μου παιδιά πηγαίναμε με τις ώρες από τη μία τράπεζα στην άλλη ψάχνοντας να βρούμε μετρητά. Στις ουρές των ΑΤΜ τα αισθήματα ανάμεικτα. Πολλοί σοκαρισμένοι. Άλλοι να λένε “Καλά τους κάναμε, να μάθουν οι Γερμανοί”. Βέβαια εμείς στεκόμασταν στις ουρές, όχι οι Γερμανοί.
Τη Δευτέρα οι τράπεζες δεν άνοιξαν.
Άρχισε ο διχασμός. Οι “ΌΧΙ” απέναντι στους “ΝΑΙ” . Οι “ΝΑΙ” απέναντι στους “ΌΧΙ”. “ΌΧΙ” σε τι; Στα μέτρα; Στους Ευρωπαίους;
Το δημοψήφισμα αυτό όπως έγινε δεν ήταν δημοκρατικό.
Ήταν μόνο διχαστικό. Διχαστικό και καταστροφικό.
“Μένουμε Ευρώπη” φωνάζαμε. Κατοικούμε, παραμένουμε στην Ευρώπη. Τα λέγαμε στην τηλεόραση, στο Σύνταγμα, στα social media. Τα social media έγιναν πεδίο μάχης.
Θυμάμαι τις τελευταίες συγκεντρώσεις την Παρασκεύη 3 Ιουλίου. Στον ίδιο συρμό του μετρό το “ΝΑΙ “ και το “ΟΧΙ”. Δεν κοίταζες στα μάτια τον απέναντί σου. Δεν ήξερες σε ποιο “στρατόπεδο” ήταν. Βγαίνοντας από τις σκάλες του μετρό στον Ευαγγελισμό οι “Μένουμε Ευρώπη” πηγαίναμε προς την Καλλιρόης και οι “ΟΧΙ” προς το Σύνταγμα. Χωριζόμασταν.
Μετά τη συγκέντρωση του “ΝΑΙ” περπάτησα στο Σύνταγμα. Είχαν στηθεί χοροί και πανηγύρια. “Μη παρακαλώ σας μη, μη τη λησμονάτε τη χώρα μου” στα μεγάφωνα. Το θέμα είχε λήξει.
Την Κυριακή 61,31% ψήφισε “ΟΧΙ”. 38,69 % ψήφισε “ΝΑΙ”.
Τελικά επικράτησε το “ΝΑΙ”.
Ο διχασμός υποχώρησε. Οι τράπεζες έχουν ακόμη capital controls. Το κόστος, συναισθηματικό και οικονομικό, ανυπολόγιστο.
Τα θυμάμαι όλα σαν να ήταν χθες. Σαν έναν εφιάλτη που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε ποτέ.
Όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε να μην τον ξαναζήσουμε ποτέ.”.