Οι χθεσινές υπογραφές και τα”κλειδιά” στην Κρήτη από τον Σταθάκη

Σε σημείο αναφοράς για τη Μεσόγειο και όχι μόνο γίνεται η Κρήτη με τις χτεσινές υπογραφές των Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης». Τα οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλασιαστικά για τη Μεγαλόνησο αλλά και τη χώρα συνολικά καθώς καθίσταται ενεργειακός κόμβος καθώς μαζί με τις ηλεκτρικές συνδέσεις με τη ηπειρωτική Ελλάδα και τις ΑΠΕ πλέον η Κρήτη γίνεται μοντέλο ανάπτυξης με αιχμή την ενέργεια.

Αυτό πάντως είναι μια υπόθεση που έτρεξε ο Χανιώτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παράλληλα με την ενεργειακή αναβάθμιση του τόπου «κλείδωσε» γεωστρατηγικές συμμαχίες μείζονος σημασίας αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες για το σεβασμό του περιβάλλοντος που είναι η «μεγάλη προίκα». Μάλιστα η όλη διαδικασία έτρεξε με ρυθμούς ρεκόρ καθώς ο κ. Σταθάκης είχε βάλει ως πρωταρχικό στόχο της θητείας του να ολοκληρώσει το έργο αυτό.

Σημειώνεται ότι χτες στην τελετή υπογραφών των συμβάσεων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στην «ολοκλήρωση ενός κύκλου υπογραφών συμβάσεων παραχώρησης σχετικά με την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με τις πλέον σημαντικές συμβάσεις». Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι διαδικασίες, καθώς και την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και ενδεχομένως η εκμετάλλευση: «Διασφαλίσαμε την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τόσο στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο, όσο και στον επιμερισμό των ωφελειών, ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η αυστηρότερη διεθνώς».

Ειδική αναφορά έκανε, δε, στην πρόσφατη απαγόρευση του fracking και στη θεσμοθέτηση των παρατηρητηρίων υδρογονανθράκων, «το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι εν προκειμένω η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ένα μόνιμο θεσμό περιβαλλοντικής επιτήρησης των δραστηριοτήτων». Παράλληλα η Περιφέρεια θα ωφεληθεί σημαντικά από τα έσοδα που θα λάβει το Δημόσιο, καθώς σημαντικό μέρος τους θα καταλήξει σε αυτήν, ενώ ήδη «ιδρύθηκε στην Κρήτη το Ινστιτούτο Έρευνας Υδρογονανθράκων σε συνεργασία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα και δυνητικά η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «είναι απολύτως συμβατή με το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, όπου προβλέπεται διπλασιασμός των ΑΠΕ μέχρι το 2030», καθώς «αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης μετάβασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα».

Σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, ο κ. Σταθάκης έχει αναφέρει ότι υπάρχει ένα οριοθετημένο πλαίσιο το οποίο ενσωματώνεται σε όλες τις συμβάσεις και προβλέπει:

–   Οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης

–          Κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας, που διαρκεί 7-8 χρόνια, καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση

–      Όταν υπάρξει παραγωγή, τα κέρδη του αναδόχου θα επιβαρύνονται με φόρο 20% υπέρ του Δημοσίου και 5% υπέρ των Περιφερειών

–      Το Δημόσιο θα λαμβάνει τα προβλεπόμενα σταθερά μισθώματα επί του τζίρου της εκμετάλλευσης

–     Οι πόροι αυτοί, θα προσανατολιστούν στο Ταμείο των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Best Of

ΕΛΙΑΜΕΠ και Παπαστράτος άνοιξαν τη συζήτηση για την Ευρώπη του μέλλοντος

Κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνική συνοχή ανέδειξε η πρώτη...

Αλέξανδρος Τσιατσιάμης: Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με άμεσο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για την Αυτοδιοίκηση

Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Τομή στα ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα...

Κωστής Χατζηδάκης: Σταθερά βήματα μπροστά στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος

Με αφορμή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών...

Μητσοτάκης: Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Θα βρεθεί ένας σοβαρός άνθρωπος να θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές;

Η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος,...

Γιάννης Πρετεντέρης: Τα όρια που θέτει ο νόμος

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Ειλικρινά δυσκολεύομαι να...

Μιχάλης Ψύλος: Κανείς δεν παίρνει την Ευρώπη στα σοβαρά, ως γεωπολιτικό παράγοντα

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Πολλές φρικαλεότητες τον...

Δημήτρης Καμπουράκης: Η μεγάλη μάζα παραμένει παγερά αδιάφορη

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr   Πέτυχα προ ημερών, εντελώς τυχαία...

Μανώλης Κοττάκης: Ο άνθρωπος προηγείται

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Συνέβησαν και τα δύο την...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Θα βρεθεί ένας σοβαρός άνθρωπος να θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές;

Η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Γιώργος Τσίπρας και κάποιοι... λιγοστοί ακόμη μετριοπαθείς και...

Γιάννης Πρετεντέρης: Τα όρια που θέτει ο νόμος

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: εφημερίδα "Το Βήμα"   Ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς βοηθάς τους Παλαιστινίους στη Γάζα αν καταλάβεις και καταστρέψεις τη Νομική στην Αθήνα. Θα πάθει πανικό ο Νετανιάχου στο...

Μιχάλης Ψύλος: Κανείς δεν παίρνει την Ευρώπη στα σοβαρά, ως γεωπολιτικό παράγοντα

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος Πηγή: εφημερίδα "Ναυτεμπορική"   Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Πολλές φρικαλεότητες τον 20ο αιώνα ξεκίνησαν με μια δολοφονία πολιτικού ηγέτη. Αρχής γενομένης από τον Αρχιδούκα της Αυστρίας, Φερδινάνδο...