Ο Μητσοτάκης προτιμά τις “καθαρές λύσεις” αντί της… “ομηρίας”

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ο Γιάννης Πρετεντέρης… το πήρε το μήνυμα, καθώς είχε ακούσει τον Κώστα Σημίτη (τον οποίο… διακονεί επί δεκαετίες) να διαμορφώνει για πρώτη φορά το σχετικό ρητορικό σχήμα, το μακρινό 1996.

Καθαρές λύσεις… Αυτό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον πάλαι ποτέ αναλυτή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο ραδιόφωνο του “Πρώτου Θέματος”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και “επόμενος πρωθυπουργός”, όπως προδικάζουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ξεκαθάρισε ότι, στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύψει αυτοδυναμία, στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τον Δεκαπενταύγουστο, με απλή αναλογική. Κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και… άλλα επεισόδια.

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει το εκλογικό σώμα προ των ευθυνών του, και ταυτόχρονα ακυρώνει τα στρατηγικά σχέδια του Κινήματος Αλλαγής για “ομηρία” μιας αυριανής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με τη δημοκρατική παραφωνία της ψήφου ανοχής.

ΥΓ: Αναλυτικά, η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στο Θέμα Radio 104,6

και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Πρετεντέρη  

 

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τρίτη 25 Ιουνίου, ο Γιάννης Πρετεντέρης στο μικρόφωνο. Eίμαστε εδώ με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Kαλημέρα, κύριε Πρόεδρε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα, κ. Πρετεντέρη.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν πιστεύω ότι θα περιμένατε ποτέ να κάνετε εκλογές εν μέσω καύσωνος και με τον καλύτερο μπασκετμπολίστα του κόσμου να είναι ο Αντετοκούνμπο με 78%.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, είναι σπουδαία διάκριση για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα, για ένα παιδί που ξεκίνησε από τα Σεπόλια και δούλεψε πάρα πολύ σκληρά. Κράτησα από την πολύ συγκινητική ομιλία την οποία έκανε, αυτή την κουβέντα που του είπε ο πατέρας του, που δεν είναι πια στη ζωή, να προσπαθεί πάντα για το καλύτερο χωρίς να γίνεται αλαζόνας. Είναι μία σοφή συμβουλή, νομίζω, για όλους μας και…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και για υποψήφιους Yπουργούς, νομίζω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για όλους, για όλους. Και πολύ συγκινητική η στιγμή -είδα ότι είχε και στη φόδρα του σακακιού του τον Παρθενώνα- για εμάς που μαζί με τ’ άλλα των άλλων αγαπάμε πολύ και το μπάσκετ…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι και πολύ ωραίος παίκτης…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μας έφτιαξε τη μέρα πρωί-πρωί.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό. Λοιπόν, 78% είναι καλό ποσοστό. Δεν πιστεύω να το φιλοδοξείτε για τις εκλογές, θα είναι λίγο ψηλό, αλλά εν πάση περιπτώσει. Στο debate τι έγινε; Τι συνέβη ξαφνικά; Ακούω σήμερα ότι υπάρχει ένα ρεπορτάζ της κυβέρνησης ότι υπήρξε, λέει, μία τριγωνική συνεννόηση. Τριγωνική συνεννόηση μεταξύ υμών, του Κ.Κ.Ε. και του ΚΙΝΑΛ γιατί, αν κατάλαβα καλά, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι -όπως δήλωσε-  θέλατε να αποφύγετε το debate όπως ο διάολος το λιβάνι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, κ. Πρετεντέρη, εμείς από την πρώτη στιγμή προσήλθαμε σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση να βρούμε μία λύση και να γίνει το debate μεταξύ όλων των πολιτικών Αρχηγών ως όφειλε να γίνει και όπως ορίζει και η παράδοση του τόπου μας. Προτείναμε τρεις ημερομηνίες, δεν είπαμε όχι στην αρχική ημερομηνία που είχαμε συμφωνήσει. Όταν προέκυψε το δήθεν πρόβλημα με την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής, αντιπροτείναμε δύο άλλες ημερομηνίες. Μετά αντιπρότεινε η κυβέρνηση, αφού είχε πει όχι στην 1η Ιουλίου, να οριστεί ξανά 1η Ιουλίου για το debate. Είπαμε ναι, ας γίνει έστω και έτσι, αλλά κάποια κόμματα είχαν αντίρρηση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε, δεν ήμουν εκεί. Η εντύπωση την οποία αποκομίζω είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Όταν είσαι απολογούμενος Πρωθυπουργός, προφανώς δέχεσαι…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και να έχεις όλους απέναντί σου θα ήταν πρόβλημα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δέχεσαι την κριτική όλων. Από εκεί και πέρα είναι κρίμα ότι δεν θα γίνει το debate. Όπως έχω πει είναι σημαντικό, αλλά δεν θα ήταν καθοριστικό, για την εκλογική αναμέτρηση. Και θεωρώ χρέος μου αυτή τη στιγμή να συνομιλώ με την κοινωνία. Αυτό έχω κάνει και πριν από τις ευρωεκλογές, αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα ενόψει των εθνικών εκλογών. Θα αξιοποιήσω κάθε μέρα, κάθε ώρα που έχω στη διάθεσή μου για να παρουσιάζω το δικό μας σχέδιο για μία καλύτερη Ελλάδα, για το πώς οι ζωές των Ελλήνων θα γίνουν καλύτερες.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα, είπατε για τις Βρυξέλλες. Κάνω μία μικρή παρένθεση, ο κ. Τσίπρας θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής για να ορίσουν, αν οριστούν αυτή τη φορά, τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη 5ετία, αν δεν απατώμαι. Έχει καθόλου συνεννοηθεί μαζί σας; Γιατί έχουμε εκλογές την άλλη Κυριακή, ενδεχομένως να μην είναι Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, δεν ξέρω, μπορεί να πιστεύει ότι θα είναι, αλλά μπορεί και να μην είναι. Έχει κάποια συνεννόηση μαζί σας ποιον θα επιλέξουμε, ποιον θέλουμε, ποιον δεν θέλουμε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν θα ήταν φυσιολογικό να υπάρχει μία συνεννόηση τέτοιου τύπου σε μία κυβέρνηση που είναι υπηρεσιακή;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, ναι, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια συνέχεια. Μία συνεννόηση αμφιβάλλω αν θα την πετυχαίναμε, καθώς ο κ. Τσίπρας σας θυμίζω ότι ανήγαγε την υποψηφιότητα του κ. Weber σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου πριν τις ευρωεκλογές…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει, αυτό ήταν πριν τις ευρωεκλογές, πέρασαν αυτά, τώρα είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση ουσιαστικά. Πάει σε Σύνοδο Κορυφής ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ουσιαστικά, να αποφασίσει για τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Αν πάρει ένα τηλέφωνο να πει: ρε παιδί μου…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα συμφωνούσαμε ούτως ή άλλως. Ο κ. Τσίπρας εφόσον μέχρι τις 7 Ιουλίου είναι Πρωθυπουργός, να κάνει ό,τι νομίζει. Υπάρχει βέβαια σοβαρή πιθανότητα να μην συμφωνηθεί λύση, οπότε θα γνωρίζουν και οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ότι εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός από τις 8 Ιουλίου και μετά θα υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση ως προς την Προεδρία της Επιτροπής, η οποία επιμένουμε -να το εξηγήσω αυτό- ότι πρέπει να πάει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτή είναι πάντα…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι στον κ. Βέμπερ ειδικά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο υποψήφιός μας είναι ο κ. Βέμπερ. Αυτόν προτείναμε. Και να σας πω και κάτι; Είναι και λίγο παράξενο όταν επιμένουμε στη δημοκρατική νομιμοποίηση των υποψηφίων για ευρωεκλογές να ερχόμαστε να υποδεικνύουμε στο πρώτο κόμμα το οποίο τις κέρδισε καθαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποιον θα ορίσει υποψήφιο. Μα τον κ. Βέμπερ δεν τον επιλέξαμε μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο. Τον εκλέξαμε στο Συνέδριό μας.  Και να σας πω και κάτι; Εάν πιστεύουμε στη λαϊκή νομιμοποίηση ο κ. Τσίπρας έκανε εκλογές έχοντας αναγάγει την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ σε κεντρικό ζήτημα και έχασε τις ευρωεκλογές με 9,5 μονάδες διαφορά. Άρα γιατί δεν σέβεται και αυτή την διάσταση της λαϊκής εντολής ως προς την υποψηφιότητα τουλάχιστον του κ. Βέμπερ; Σπεύδει να τον χαρακτηρίζει ανθέλληνα, αλλά εξ όσων γνωρίζω είναι ο μόνος ευρωπαίος πολιτικός ο οποίος δημόσια τάχθηκε υπέρ της Κύπρου στο ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της από την Τουρκία. Για αυτά βέβαια δεν άκουσα καμία κουβέντα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι γεγονός.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τον κ. Τσίπρα για τον κατά τα άλλα ανθέλληνα κ. Βέμπερ

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα, να πάμε στο εξής. Αναφερθήκατε στις ευρωεκλογές που τις έχασε με 9,5 μονάδες. Ξέρετε η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα είναι ορφανή. Βλέπω τώρα ότι όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ λένε “σου τα είχαμε πει, κάνε εκλογές τον Μάιο κλπ”. Έχω δύο ερωτήσεις για αυτό. Η πρώτη είναι εσείς την περιμένατε τη μεγάλη αυτή διαφορά;  Και ρωτώ γιατί είχατε και δημοσίως πει ότι αν χάσει καθαρά ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις όπερ και συνέβη τελικά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτός ήταν ο σκοπός μας: Μια καθαρή νίκη.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.  Είχατε εικόνα των πραγματικών συσχετισμών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η εικόνα την οποία αποκόμιζα, κ. Πρετεντέρη ήταν όχι μόνο αυτή των δημοσκοπήσεων, αλλά η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Επειδή δεν σταμάτησα να περιοδεύω την Ελλάδα αυτά τα 3,5 χρόνια που είμαι Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έβλεπα δυο πράγματα: Έβλεπα αφενός ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς τον κ. Τσίπρα προσωπικά και μια διάθεση απόρριψης μιας κατά κοινή ομολογία πολύ κακής κυβέρνησης. Έβλεπα όμως ταυτόχρονα και κάτι άλλο: Ότι στις συγκεντρώσεις στις οποίες πήγαινα ερχόταν πολύς κόσμος ο οποίος μου έλεγε: “Δεν ψήφιζα Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου Νέα Δημοκρατία, εμπιστεύομαι εσένα προσωπικά και κατά συνέπεια και τη Νέα Δημοκρατία και θα σου δώσω την ευκαιρία να μπορέσεις να κάνεις πράξη το πρόγραμμά σου”.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να φύγει και ο Τσίπρας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο για να φύγει ο Τσίπρας, αλλά για να μπορέσεις και εσύ να μας πείσεις έμπρακτα ότι όντως η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει, ότι είναι ένα διαφορετικό κόμμα με διαφορετικά πρόσωπα. Να μου δώσουν δηλαδή αυτή την ευκαιρία. Ορισμένοι το κάνουν -και θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής- με μια δόση καχυποψίας, με μια δόση επιφυλακτικότητας και το σέβομαι αυτό.  Διότι αυτή τη στιγμή συμπαρατάσσονται στη Νέα Δημοκρατία πολιτικές δυνάμεις και πολίτες οι οποίοι δεν ανήκαν παραδοσιακά στο χώρο της ελληνικής Κεντροδεξιάς. Για αυτό και νομίζω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε την επόμενη μέρα μια μεγάλη, μια καθαρή νίκη και μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα. Με ρωτάτε αν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα. Η απάντηση είναι όχι. Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα διότι έβλεπα αυτά τα οποία ενδεχομένως κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να δουν. Ξέρετε, το χειρότερο πράγμα στην πολιτική, κ. Πρετεντέρη, είναι να πιστεύεις ο ίδιος αυτό που λέμε spin.  Καταλαβαίνω γιατί ένα κόμμα το οποίο χάνει αισθάνεται την ανάγκη να παρουσιάσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Όταν το πιστεύεις όμως αυτό το οποίο λες στους άλλους τότε υπάρχει ένα ζήτημα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το έχει πει και ο Λένιν αυτό, δεν μπορείς να πεις καλά ψέματα αν δεν πιστεύεις τα ψέματά σου. Ας αφήσουμε το Λένιν. Έχουμε τώρα δεύτερο ημίχρονο ή παράταση;  Γιατί έχουμε μια ιδιόμορφη προεκλογική εκστρατεία. Οι τόνοι είναι πεσμένοι-λογικό είμαστε πια τέλη Ιουνίου, πρώτη φορά γίνονται εκλογές Ιούλιο- υπάρχει μια αίσθηση προεξοφλημένου αποτελέσματος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα χρησιμοποιήσει και εγώ τον όρο πρώτο και δεύτερο ημίχρονο. Μάλλον ο πιο ακριβής ποδοσφαιρικός όρος είναι ότι το ματς ξεκινάει από την αρχή, δεν είναι δεύτερο ημίχρονο. Η κάλπη -σε αυτό θα συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα- είναι άδεια στις 7 Ιουλίου, δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Είναι άδεια. Και πρέπει να γεμίσει από την αρχή. Και βέβαια επειδή ακριβώς είναι 7 Ιουλίου και επειδή ο κόσμος εκ των πραγμάτων μπαίνει σε ρυθμούς χαλάρωσης, θέλω και μέσα από τη συχνότητά σας να κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη, η ισχυρή εντολή την οποία διεκδικώ δεν είναι δεδομένη. Επειδή μπορεί να κριθεί για λίγες ψήφους ποιο κόμμα θα είναι ή δεν θα είναι στη Βουλή, το οποίο είναι απολύτως καθοριστικό για την αυτοδυναμία, για την ισχυρή εντολή την οποία διεκδικώ, θέλω να κάνω μια έκκληση -όχι έκκληση, θα είμαι λίγο πιο αυστηρός, μια ισχυρή παρότρυνση- στα στελέχη μας. Να μην προεξοφλούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Να διεκδικούν μέχρι τελευταία στιγμή την ψήφο των πολιτών. Ο σταυρός -εγώ προσωπικά είμαι υπέρμαχος του σταυρού, αλλά πολλοί σχολιαστές τον έχουν καταγγείλει- έχει την ομορφιά ότι οι υποψήφιοι βουλευτές μας, οι οποίοι είναι πολλοί, και είναι πολλοί και οι νέοι υποψήφιοι, τρέχουν και για την προσωπική τους εκλογή, αλλά και για το κόμμα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συσπειρώνουν κόσμο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και συσπειρώνουν κόσμο, φέρνουν κόσμο στην κάλπη. Αυτός είναι και ο λόγος ξέρετε, που θέλουμε καλά ψηφοδέλτια. Καλά ψηφοδέλτια θέλουμε για να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε κόσμο, να έρθει να μας ψηφίσει, και γιατί βέβαια την επόμενη μέρα προσβλέπουμε σε μία όσο το δυνατόν καλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία όμως, να το τονίσω, εξαρτάται από τους πολίτες.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από την ψήφο των πολιτών. Απολύτως. Σας τρομάζει η αποχή; Ακούω να έχετε ένα φόβο για την αποχή.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα όσο το δυνατόν λιγότερη αποχή. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι οι εκλογές στις 7 Ιουλίου δυσκολεύουν κατά κάποιο τρόπο τη συμμετοχή. Δεν πιστεύω όμως τελικά ότι η συμμετοχή θα είναι μικρή και ότι η αποχή θα είναι μεγάλη, διότι εξακολουθώ να εισπράττω στις συνεχιζόμενες περιοδείες μου, το ίδιο ισχυρό αίτημα, ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε αυτήν την διακυβέρνηση και πρέπει να κάνουμε μια καινούργια αρχή.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο θέμα Μοροπούλου ήσασταν ενήμερος;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Προσωπικά δεν γνώριζα καθόλου τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, αλλά από εκεί και πέρα, η κυρία Μοροπούλου η ίδια πήρε μία απόφαση να διευκολύνει τη Νέα Δημοκρατία και την οποία σέβομαι και τιμώ. Δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή τουλάχιστον όμοια με την περίπτωση της κυρίας Λοΐζου.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και πήγαν στα δικαστήρια και πλήρωνε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. Νομίζω ότι καλώς τελείωσε.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Βλέπω τις τελευταίες μέρες συνεχή μηνύματα -το άκουσα και πριν και εδώ πάλι- ότι δεν ανέχεστε αλαζονεία, να μην ράβουν κοστούμια, ότι πρέπει να είμαστε όλοι ταπεινοί, -εννοώ εσείς οι δικοί σας-  να είμαστε ταπεινοί και ότι εν πάση περιπτώσει θα κριθούν όλα αυτά μετά τις εκλογές. Τι σας τρομάζει; Ότι υπάρχει μία αίσθηση τέτοιας νίκης στη Νέα Δημοκρατία που ο καθένας αυτοδιορίζεται Υπουργός προ των εκλογών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι δύο ζητήματα. Το γενικό: Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει και στη Νέα Δημοκρατία, όπως την οραματίζομαι και όπως προσπαθώ να τη διαμορφώσω, δεν χωρούν συμπεριφορές οι οποίες είναι προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, αλλά αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν μας ψήφισαν. Άρα θα πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πιο καχύποπτων πολιτών. Και -ξέρετε- κάθε συμπληρωματική ψήφος, όταν είσαι ήδη σε ένα υψηλό ποσοστό, είναι ολοένα και πιο δύσκολη. Επιμένω πολύ στα ζητήματα συμπεριφοράς και στον αξιακό κώδικα της πολιτικής. Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα, βέβαια. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο, κ. Πρετεντέρη, αφορά υποψήφιους βουλευτές οι οποίοι, διεκδικώντας το σταυρό, ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, υπερβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται ή προεξοφλούν την υπουργοποίησή τους για να διεκδικήσουν σταυρό. Επειδή έχω πλήρη γνώση του τι γίνεται -δουλειά μου είναι να είμαι ενημερωμένος- θέλω για τελευταία φορά να προειδοποιήσω αυτούς οι οποίοι…

 

Γ.  ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ότι δεν υπάρχουν Υπουργοί έτοιμοι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως το είπατε. Δεν υπάρχουν Υπουργοί έτοιμοι. Δεν υπάρχουν υπουργικά κοστούμια έτοιμα. Όλοι κρίνονται, όχι τόσο από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση νομιμοποιητική βάση για να γίνει κάποιος Υπουργός, να είναι πρώτος στην εκλογική του Περιφέρεια, αλλά σίγουρα από το πώς πολιτεύεται κάποιος για να διεκδικήσει το σταυρό. Αυτό αποτελεί σημαντικό κριτήριο για εμένα την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπατε ότι -εφόσον ι έχετε μία ισχυρή αυτοδυναμία από τις κάλπες, που και αυτό είναι ένα ζητούμενο, γιατί αν μπουν 8 κόμματα στη Βουλή, 10 κόμματα, θα είναι και πιο δύσκολο ποια θα είναι η αυτοδυναμία-  θα κάνετε μία Κυβέρνηση που δεν θα αντανακλά απαραιτήτως τη Νέα Δημοκρατία, θα έχει και ευρύτερες συγκλίσεις μέσα σε αυτή.  Έτσι δεν είναι; Ισχύει αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Να το αποσαφηνίσω, θα κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται, είναι πιθανόν, να αξιοποιηθούν πολιτικά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει καμία κοινοβουλευτική συμφωνία. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Διότι εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός η κυβέρνηση πρέπει να ορκιστεί εντός δύο ημερών. Δεν συζητάμε για κοινοβουλευτικές συμπράξεις. Συζητάμε για αξιοποίηση προσώπων που έχουν και πολιτικούς συμβολισμούς, αλλά και ικανότητα να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα τους εμπιστευτώ. Θα είναι μία κυβέρνηση η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τεχνοκράτες, τους οποίους θεωρώ απαραίτητους σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να κινηθούμε και να είμαστε αποτελεσματικοί στη δουλειά μας. Πιστεύω ότι θα είναι μία Κυβέρνηση, δεν στέκομαι τόσο στο μέγεθος όσο στη σύνθεση των προσώπων.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Υπουργός Οικονομικών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας αποκαλύψω κανένα πρόσωπο…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δέκα μέρες πριν τις εκλογές δεν θα μου πείτε ποιος θα γίνει Υπουργός Οικονομικών;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας αποκαλύψω κανένα Υπουργό. Έχω τηρήσει αυτή τη γραμμή και θα την τηρήσω μέχρι τις εκλογές. Προφανώς στο δικό μου το μυαλό είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά δεν πρόκειται να μιλήσω δημόσια για αυτό μέχρι τις εκλογές.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα, είναι και θέμα γρουσουζιάς. Τώρα, να πω κάτι. Από ό,τι κατάλαβα η γραμμή της κυβέρνησης απέναντί σας είναι ότι “έχετε ένα κρυφό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζετε με διαφόρους τρόπους”, “μυρίζει ανθρώπινο αίμα”, “είναι Αρμαγεδδόνας”, “είστε οι γδάρτες του μεσαίου χώρου”. Πρέπει να είναι λίγο υπερβολικά όλα αυτά. Υπάρχει όμως ένα ουσιαστικό θέμα. Αυτά που έχετε υποσχεθεί μπορείτε ακόμα να τα κάνετε; Μπορείτε να τα υλοποιήσετε; Γιατί βλέπω υπάρχουν και σοβαρότατες προειδοποιήσεις από το “ανθρώπινο αίμα” του κ. Στουρνάρα, της Κομισιόν, που λέει ότι έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Δηλαδή μην βγείτε και μας πείτε ότι λεφτά δεν υπάρχουν και τα παίρνω πίσω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω με την πρώτη παρατήρησή σας. Δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντί μας. Παραμένει πολωτική, διχαστική, επιθετική, σε υπερθετικό βαθμό, διότι προφανώς ούτε την ήττα ξέχασαν, ούτε έμαθαν μία κουβέντα που είχε ειπωθεί από τον Ταλλεϋράνδο, αν θυμάμαι καλά, για τους Βουρβώνους.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν έμαθαν τίποτα, δεν ξέχασαν τίποτα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό ισχύει και για το ΣΥΡΙΖΑ. Μιας και το θίγετε, κ. Πρετεντέρη, η κουβέντα αυτή ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας “μυρίζει ανθρώπινο αίμα” είναι πρωτοφανής. Δεν την έχω ξανακούσει ποτέ, όσα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική. Είναι αποκρουστική ως φράση, και βέβαια νομίζω ότι δείχνει τον πανικό ενός συστήματος εξουσίας που αντιλαμβάνεται τη βοή των επερχόμενων γεγονότων. Όμως, έρχομαι στην ουσία του ερωτήματός σας. Το πρόγραμμά μας από την πρώτη στιγμή ήταν αυστηρά κοστολογημένο. Μιλήσαμε για την ανάγκη να περικόψουμε άμεσα φορολογικούς συντελεστές, αλλά περιγράψαμε και μια περικοπή φορολογικών συντελεστών σε ορίζοντα 4ετίας. Έχω πει για τη δέσμευσή μας να ψηφίσουμε φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι τον Σεπτέμβριο με μειώσεις φορολογικών συντελεστών που θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του ’20.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα 1/1/20.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από 1/1/20 θα ενσωματωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Είμαι πολύ ειλικρινής ότι για το ’19 δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή για περαιτέρω ελαφρύνσεις. Ενδεχομένως να μπορέσουμε να κάνουμε…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπόσχεστε περικοπές φόρων από το 2021.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ισχύει αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς δεν ισχύει.  Δεν μπαίνω σε κανέναν διάλογο με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας θα πει οτιδήποτε θεωρεί ότι τον βολεύει διαστρεβλώνοντας απόλυτα αυτά τα οποία λέω. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά τα οποία λέω. Ζητώ από τους πολίτες να μας ακούσουν, να διαβάσουν το πρόγραμμά μας, το οποίο  διανείμαμε μαζικά την προηγούμενη Κυριακή. Θα το διανείμουμε και τώρα.  Το παρουσίασα λεπτομέρειά του την προηγούμενη Παρασκευή, μίλησα μια ώρα και 10 λεπτά. Παρουσίασα τους 16 άξονες του. Για 24 ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε κουβέντα για το πρόγραμμά μας. Δεν υπήρξε ούτε μια απάντηση διότι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα οποία λέμε δεν έχουν πολλά πράγματα να πούνε. Όλη αυτή η λογική ότι μιλάμε για κοινωνικό Αρμαγεδδώνα, ότι είναι το πρόγραμμα των λίγων σε βάρος των πολλών, ότι θα διαλύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, ακυρώνεται στην πράξη από αυτά τα οποία λέμε. Η απάντηση λοιπόν είναι: Ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία την επόμενη μέρα δεν ξέραμε, δεν βλέπαμε, αλλιώς είναι τα νούμερα. Έχω εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της οικονομικής τάξης και αυτοί μας δίνουν τα δεδομένα τα οποία έχουμε.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και αυτή την εικόνα έχετε, την εικόνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω την εικόνα -όσο μπορώ να την έχω- του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δεν πρέπει να ξεχνάτε κάτι ακόμα. Εάν πετύχουμε το στόχο μας -άλλος ένας λόγος γιατί πρέπει να έχουμε ισχυρή εντολή- την επόμενη μέρα θα πάω στην Ευρώπη και θα πω στους ευρωπαίους: “Κοιτάξτε να δείτε, στην Ελλάδα καταφέραμε κάτι το οποίο πολλοί θεωρούσαν ότι δεν μπορούσε να γίνει πουθενά στην Ευρώπη. Ένα Κεντροδεξιό, μετριοπαθές, φιλελεύθερο, πατριωτικό κόμμα εκσυγχρονίστηκε, πίεσε πάρα πολύ τα άκρα”. Εύχομαι και ζητώ από τους πολίτες να αφήσουμε έξω από το Κοινοβούλιο και τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Είναι προσβολή για διαφορετικούς λόγους να είναι στη Βουλή και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Θα επισημάνω ότι το πετύχαμε αυτό χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στο λόγο μας με μετριοπάθεια, χωρίς να λαϊκίσουμε. Αυτό για την Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα και δίνει σε εμένα -εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- αλλά και στη χώρα, σημαντικά διαπραγματευτικά όπλα για την επόμενη μέρα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχετε ενδείξεις ότι τον ακούει το λόγο αυτό η Ευρώπη;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΣΑΚΗΣ: Βεβαίως.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η κυρία Μέρκελ τι σας είπε προχθές δηλαδή;

 

Κ. ΜΗΤΟΤΣΑΚΗΣ: Μιλάμε πολύ συστηματικά στο εξωτερικό αλλά και στις αγορές εδώ και τρία χρόνια για το σχέδιό μας. Και βεβαίως και υπάρχει μια θετική ανταπόκριση στη κεντρική λογική η οποία δεν είναι άλλη από το ότι εμείς κάνουμε ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, και η Ευρώπη μας διευκολύνει βοηθώντας μας με τον δημοσιονομικό χώρο. Μειώνοντας, δηλαδή, τα υπερβολικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Θυμίζω ότι από το ’16 έχω μιλήσει για την ανάγκη να μην έχουμε υψηλά πλεονάσματα. Ο κ. Τσίπρας δεν δέχτηκε ποτέ αυτή τη βασική λογική. Και όχι μόνο αυτό, το έγκλημα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας 4ετίας ήταν το υπερπλεόνασμα: υπερφορολογούμε τη μεσαία τάξη για να έχουμε πρόσθετο χώρο να μοιράζουμε επιδόματα στο τέλος του έτους.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα, να κλείσει το κεφάλαιο και αυτό το οικονομικό. Ο κ. Τσίπρας προχθές στην ΕΤ3 πρότεινε αν συμφωνείτε και εσείς, λέει, να εκδοθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις 120 δόσεις στις επιχειρήσεις. Το έχετε ζητήσει εσείς αυτό.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα είμαστε σοβαροί; 4 χρόνια κυβερνά και θα εκδώσει τώρα πράξη νομοθετική περιεχομένου όταν ψήφισε νόμο πριν από ένα μήνα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εμείς επιμένουμε πάρα πολύ στις 120 δόσεις.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και για τις επιχειρήσεις.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς και για τις επιχειρήσεις. Ήμασταν οι πρώτοι που το είπαμε, και θα το κάνουμε. Δεν γίνεται να μένουν έξω οι επιχειρήσεις από τις 120 δόσεις. Θέλουμε μια πιο εύκολη μεταχείριση για αυτούς οι οποίοι χρωστάνε λίγα. Έχουμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ σήμερα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί θέλουμε μεγάλη ευκολία στο πως εντάσσεται κανείς στη ρύθμιση. Ένα δεύτερο σκαλοπάτι στα 20.000 ευρώ, και πιο αυστηρά κριτήρια για παραπάνω από 20.000. Αλλά είναι αστείο αυτή τη στιγμή μια κυβέρνηση που κυβερνά 4 χρόνια, να θυμάται τώρα τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα και να λέει πως θέλει να εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κλείσαμε τα οικονομικοδημοσιονομικά, να κλείσουμε όλα τα προγραμματικά με το θέμα του νόμου Κατρούγκαλου. Σας άκουσα  προχθές να λέτε ότι θα αλλάξετε την αρχιτεκτονική. Είχατε πει ότι θα τον καταργήσετε.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου. Καταρχάς, υπάρχουν μία σειρά από νομικές εκκρεμότητες και αποφάσεις οι οποίες εκκρεμούν μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα μας υποχρεώσουν να παρέμβουμε δραστικά, να αλλάξουμε το νόμο Κατρούγκαλου, εφόσον κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει πολλά προβλήματα. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που έχει σχετίζεται με τη λογική της ανταποδοτικότητας της κύριας σύνταξης. Υπάρχει σήμερα μία ανεστραμμένη πυραμίδα ανταποδοτικότητας. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο λιγότερη πρόσθετη σύνταξη παίρνεις και αυτό είναι άδικο για τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια εργασίας. Εμείς έχουμε μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα, με μία διαφορετική αντιμετώπιση στο επίπεδο της επικουρικής σύνταξης.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν θα είναι του Πινοσέτ που διαβάζω;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου έχουν ένα λεγόμενο σύστημα τριών πυλώνων, με περισσότερα κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε κάποιους πυλώνες του συστήματος -δεν αναφέρομαι εδώ στην κύρια σύνταξη, ξεκινάμε με την επικουρική σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους- δημιουργούμε έναν ατομικό λογαριασμό, έτσι ώστε ο νέος ασφαλισμένος να έχει την ιδιοκτησία των εισφορών της επικουρικής σύνταξης και  να μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει αυτός ο κουμπαράς πόση αξία έχει και πόση επικουρική σύνταξη θα πάρει στο τέλος του εργασιακού του βίου. Αυτό είναι μια…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή ενδεχομένως να δώσει και παραπάνω αν θέλει να πάρει παραπάνω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να ενθαρρύνουμε επαγγελματικά ταμεία, συμπληρωματικά ασφαλιστικά σχήματα και φυσικά φορολογικά κίνητρα για τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, για την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Αλλά, δεν μένουμε μόνο εκεί. Επειδή έχουμε μιλήσει για ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο, ανάμεσα στον κόσμο των επιχειρήσεων και στον κόσμο της εργασίας, επιμένουμε πολύ και στη δυνατότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους που στην ουσία συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν σήμερα λίγες επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν στους εργαζόμενους πρόσθετα ασφαλιστικά προγράμματα, κυρίως ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θέλουμε να δώσουμε περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις ώστε αυτό να μπορούν να το κάνουν. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις ώστε το bonus, το οποίο μπορεί να δώσουν στο τέλος του έτους, να μην έχει τόσο αυστηρή φορολογική μεταχείριση. Με άλλα λόγια καλή επιχείρηση είναι αυτή η οποία πληρώνει καλούς μισθούς και η οποία φροντίζει τους εργαζόμενους. Βλέπετε πόσο διαφορετικό είναι αυτό που σας περιγράφω από το δήθεν εργασιακό Αρμαγεδδώνα του 7ημερου, τον οποίο κάποιοι επιμένουν να παρουσιάζουν. Είναι μία σύγχρονη αντίληψη για το πώς η ευημερία την οποία δημιουργεί η ελεύθερη οικονομία, μπορεί να μοιράζεται δίκαια ανάμεσα στους μετόχους, στους εργοδότες και στους εργαζόμενους.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αφήνουμε τα οικονομικά, πάμε λίγο να δούμε τα θέματα τα νομικά. Έχουμε δύο μεγάλα κεφάλαια εκεί που σας αφορούν. Το πρώτο είναι ο Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ψηφίστηκε ερήμην σας από τη Βουλή και ο οποίος θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται τρομερά πράγματα. Χθες διάβασα σε ένα άρθρο στην “Καθημερινή”: 300 θα βγουν εκτός φυλακών που διώκονται για ληστείες, πράγματα και λοιπά. Τι θα κάνετε με τον Ποινικό Κώδικα; Δεύτερο θέμα: Δικαιοσύνη και Novartis, θα τα πούμε αμέσως μετά. Ποινικός κώδικας.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι τωρινή αυτή η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Θέλω να σας θυμίσω ότι το πρώτο νομοθέτημα το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση ήταν ο νόμος Παρασκευόπουλου και μία σειρά από ευνοϊκές διατάξεις οι οποίες, περίπου, υποδείχθηκαν από καταδικασμένους τρομοκράτες. Αυτή η ανοχή της κυβέρνησης στη σκληρή παραβατικότητα, αλλά και στα αιτήματα καταδικασμένων τρομοκρατών είναι -και είμαι επιεικής στη φράση που θα χρησιμοποιήσω- ακατανόητη. Από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε εμείς. Εμείς δεν ψηφίσαμε…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καταρχήν, μπορείτε να κάνετε κάτι;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως μπορώ.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και αν δημοσιευτεί 1η Ιουλίου, τι θα κάνετε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και μπορούμε. Να σας εξηγήσω. Ο Ποινικός Κώδικας έτσι όπως ψηφίστηκε, έχει πολλά καλά στοιχεία και είναι προϊόν μιας δουλειάς η οποία πηγαίνει, αν δεν κάνω λάθος 7 χρόνια πίσω. Είχε δρομολογηθεί εν πολλοίς και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως στα ζητήματα της ποινικής αντιμετώπισης κακοποιών υπάρχουν μία σειρά από άκρως προβληματικές διατάξεις. Συνομιλούμε αυτή τη στιγμή και με τους Δικαστές και έχω ζητήσει από το νομικό μου επιτελείο ενδεχομένως και στο πρώτο νομοσχέδιό μας να κάνουμε άμεσες σημειακές νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διορθώσουμε όπως μπορούμε, τον Ποινικό Κώδικα, όχι το Σώμα του, αλλά να κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις στα άκρως προβληματικά άρθρα…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Την ηγεσία του Αρείου Πάγου θα την ορίσετε εσείς;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την Ηγεσία του Αρείου Πάγου εκτιμώ ότι θα ορίσουμε εμείς. Δεν  αντιλαμβάνομαι τη σπουδή του κ. Τσίπρα να διορίσει ο ίδιος την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Εκτιμώ ότι το Προεδρικό Διάταγμα -αν καταλαβαίνω καλά και αυτά τα οποία έχω ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- δεν θα υπογραφεί. Η ηγεσία πρέπει να διοριστεί από την επόμενη κυβέρνηση, από τη στιγμή που το Σύνταγμά μας ορίζει ότι η δικαστική εξουσία ορίζεται από την εκτελεστική εξουσία με παρέμβαση της προτείνουσας Βουλής. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό. Για αυτό και ήταν αδιανόητη η σπουδή του κ. Τσίπρα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης όταν ο ίδιος έχει αναγνωρίσει ότι δεν έχει πια λαϊκή νομιμοποίηση μετά τις ευρωεκλογές. Θα κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, που θα συμβολίζουν την επιμονή μας στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα τον κ. Πικραμμένο, που είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας σας -τον γνωρίζετε εδώ και καιρό- ο οποίος είπε δύο πράγματα: Νομίζω, ότι πρώτον όλη αυτή η ιστορία της Novartis και της προσπάθειας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, έχει  τραυματίσει βαθιά τη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι το γενικό. Είπε το ειδικό όμως: “Για την Novartis θέλω να μάθω τι έγινε χωρίς διάθεση ρεβανσισμού”. Θέλετε και εσείς να μάθετε τι έγινε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αίτημα είναι απολύτως δικαιολογημένο. Από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν Υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, προφανώς και η Βουλή οφείλει να ερευνήσει αυτή την υπόθεση.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Ανακοίνωσε χθες ο Άρειος Πάγος, ότι θα πάει η μήνυση του κ. Σαμαρά στη Βουλή, οπότε…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Βουλή είναι βέβαιον ότι θα κληθεί να ερευνήσει και θα πρέπει να ερευνήσει αυτή την υπόθεση.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τελικά μάθατε ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”, εξάλλου δεν το έκρυψα και εγώ ο ίδιος, το έχω πει σε συνέντευξή μου, μην κοροϊδευόμαστε. Ο μόνος ο οποίος φαίνεται να μην γνωρίζει ποιος είναι ο “Ρασπούτιν” είναι ο πολιτικός προϊστάμενός του, είναι αυτός που τον διόρισε.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είδα ότι αυτός που ονομάζεται ως “Ρασπούτιν”, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε μία ανακοίνωση εναντίον του κ. Σαμαρά, αλλά η Κυβέρνηση δεν απάντησε. Κυβερνητική ανακοίνωση επ’ αυτού δεν υπάρχει, κρατήθηκε μόνο η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μάλιστα. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έχει γίνει στην υπόθεση Novartis, όλοι.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Νομίζω είναι προφανές. Λοιπόν, τώρα δυο θέματα που θέλω να σας θέσω: Είπε η κ. Γεννηματά -το θέτω στη συζήτηση- ότι σε τρία θέματα θα συμπλεύσει μαζί σας ανεξάρτητα από το αν έχετε την κυβέρνηση ή είστε μαζί στην κυβέρνηση ή όχι. Τα τρία αυτά θέματα  είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα πλεονάσματα.  Στα πλεονάσματα νομίζω καλοδεχούμενη η όποια βοήθεια το να μειωθούν. Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω και στα δύο θέματα αυτά. Απλά μου θέσατε ένα ζήτημα αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε κυβέρνηση. Θέλω να επαναλάβω ότι η χώρα χρειάζεται, ότι χρειάζομαι προσωπικά ότι χρειαζόμαστε η Νέα Δημοκρατία  ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου για να αποφύγουμε τις περιπέτειες. Εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί για οποιοδήποτε λόγο κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τότε η χώρα νομοτελειακά, κ. Πρετεντέρη, θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο. Το τονίζω για να καταλάβουν καλά οι πολίτες τι σημαίνει να μην υπάρχει ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Και βέβαια θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Το οποίο σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η μόνη κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μια κυβέρνηση -την οποία εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι- εθνικής συνεννόησης όπου θα πρέπει στην ουσία το πρώτο και το δεύτερο κόμμα να συνεννοηθούν. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες, τότε προφανώς δεν πρέπει να μας δώσουν ισχυρή εντολή. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν, αυτή τη στιγμή να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο το οποίο σας θυμίζω θα γίνει κατακαλόκαιρο, θα γίνει με τα εθνικά μας θέματα ανοιχτά και με την οικονομία στην κατάσταση που είναι. Έρχομαι όμως τώρα στο ερώτημά σας…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πριν πάτε, το κρατάω. Με το ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα θα μπορούσατε σε αυτή την περίπτωση να συνεννοηθείτε;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με το ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Τσίπρα γιατί έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, όχι μόνο για την πορεία της οικονομία, αλλά πιστεύω και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί τελικά η ίδια η Δημοκρατία, για το πόσο σεβόμαστε τους θεσμούς, τι σημαίνει μια Δημοκρατία με ευθύνη, με λογοδοσία, με διαφάνεια. Δεν μπορούμε, δεν μπορώ με οποιονδήποτε τρόπο να φανταστώ συνεννόηση της Νέας Δημοκρατίας με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας για την αναθεώρηση και το εκλογικό σύστημα. Στην αναθεώρηση καταρχάς χάσαμε μια ευκαιρία να προτείνει η Βουλή περισσότερα άρθρα προς αναθεώρηση και να κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες τελικά την κατεύθυνση της αναθεώρησης. Θα παραλάβουμε, θα παραλάβει η επόμενη, η αναθεωρητική Βουλή, μια σειρά από άρθρα προς αναθεώρηση και θα ολοκληρώσουμε την αναθεώρηση αυτή η οποία θα είναι όμως μια αναθεώρηση μικρής εμβέλειας.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτή όμως θα είναι. Θα τη φέρετε γρήγορα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα την ολοκληρώσουμε.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί έχει και διατάξεις ενδιαφέρουσες, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο εκλογικός νόμος.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, δεν υπάρχει λόγος η διαδικασία της αναθεώρησης να ξεκινήσει αμέσως. Πιστεύω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα, καθώς το εύρος της αναθεώρησης δεν είναι μεγάλο. Και υπάρχουν και μια σειρά από άρθρα τα οποία έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου και τα οποία κρίνουμε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθούν και τα οποία θα προσπεράσουμε.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα ότι ο κ. Πικραμμένος θέλει να ασχοληθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι όλοι θέλουν να ασχοληθούν με τη συνταγματική αναθεώρηση και είναι..

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, ο κ. Πικραμμένος είναι και άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι απολύτως θεμιτό και ένας από τους λόγους που είναι τιμή για εμάς ο κ. Πικραμμένος να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας είναι ότι φέρνει στην επόμενη Βουλή μια πολύ βαριά νομική, αλλά και πολιτική πια εμπειρία η οποία θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη για τη χώρα, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάμε στον εκλογικό νόμο.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει, είναι δέσμευσή μου.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα, θα έχετε 200.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το ξέρουμε, θα δούμε τι πλειοψηφίες θα διαμορφωθούν στην επόμενη Βουλή. Θα είναι ευχής έργον να αλλάξει με 200 για να γλιτώσουμε τις εμβόλιμες εκλογές της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση θα προτείνω και στο Κίνημα Αλλαγής,  αλλά και συνολικά στο Κοινοβούλιο έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα εξασφαλίζει την επόμενη μέρα κυβερνησιμότητα στη χώρα, χωρίς κατ’ ανάγκη να επανέλθουμε στο σημερινό εκλογικό σύστημα το οποίο δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα ασχέτως του ποσοστού του.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είδα χθες μια επίθεση του κυβερνητικού τύπου, μερίδας του κυβερνητικού τύπου,  όχι όλου, στη σύζυγό σας, επειδή παρέστη στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, του κυρίου Ελπιδοφόρου. Και σας απέδωσαν μία διάθεση να σας εκπροσωπεί η σύζυγός σε  διάφορα  γεγονότα. Υπάρχει τέτοια πρόθεση;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το είδα και εγώ. Είναι μία ακόμα χυδαία επίθεση από μία συγκεκριμένη εφημερίδα που βρίσκεται δυστυχώς σε διατεταγμένη υπηρεσία. Η σύζυγός μου παρευρέθη στην ενθρόνιση. Γνωρίζεται προσωπικά με τον νέο Αρχιεπίσκοπο. Ήταν εκεί με την κόρη μου. Δεν εκπροσώπησε κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό της. Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε επίσημη εκπροσώπηση στην ενθρόνιση του Πατριάρχη, καθώς τα στελέχη μας αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στον δικό τους προεκλογικό αγώνα. Εγώ του ευχήθηκα καλή δύναμη, καλή επιτυχία. Συμμετείχα σε μία πολύ ωραία συλλειτουργία την οποία έκανε στη Νέα Ιωνία.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τον γνωρίζετε προσωπικά νομίζω.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τον γνωρίζω προσωπικά. Είναι μία εξαιρετική επιλογή, αλλά από εκεί και πέρα, ξέρετε, η γυναίκα μου έχει στοχοποιηθεί συστηματικά από την ημέρα που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και θεωρώ ότι αυτή η στοχοποίηση ήταν ίσως η πιο χυδαία εκδοχή ενός συστήματος εξουσίας, το οποίο με αυτόν τον τρόπο και όχι μόνο, παραβίασε όλους τους άγραφους κανόνες της πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία 3,5 χρόνια. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι η σύζυγός μου βρέθηκε εκεί προσωπικά, ήταν προσωπική προσκεκλημένη του νέου Αρχιεπισκόπου και πάντως δεν εκπροσώπησε ούτε εμένα, ούτε τη Νέα Δημοκρατία.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως, εγώ μπορώ να βεβαιώσω, τουλάχιστον σε αυτά που λέτε, ότι μέχρι τώρα σύζυγος πολιτικού αρχηγού, τουλάχιστον των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, δεν έχει ποτέ υποστεί τέτοια επίθεση,  καμία από τις προηγούμενες γυναίκες Πρωθυπουργού. Δεν το θυμάμαι. Αλλά, πάμε παρακάτω. Να πω το εξής. Πάμε τώρα να δούμε λίγο, πρώτα να πάμε στις Πρέσπες, επειδή βλέπω σήμερα ένα δημοσίευμα ότι σας πιέζουν για το θέμα των Πρεσπών κάποιοι, δεν κατάλαβα καλά ποιοι ακριβώς, να κινηθείτε, και δεύτερον, να κλείσουμε με την Τουρκία, τα  γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Πρέσπες.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε μιλήσει για τις Πρέσπες πολύ καθαρά. Έθεσα την Ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της πριν κυρωθεί η Συμφωνία, μέχρι και πρόταση μομφής, σας θυμίζω, καταθέσαμε κατά της κυβέρνησης για να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους και γνωρίζουμε πια ποιοι ονομαστικά ψήφισαν υπέρ αυτή της Συμφωνίας, η οποία είναι μια κακή Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Είχα προειδοποιήσει, όμως, από τότε, ότι μια κυρωμένη Συμφωνία, η οποία άπτεται του διεθνούς δικαίου, δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά που έχει γίνει από τη συμφωνία. Επιμένω ιδιαίτερα στη στήριξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Μέσα από μία επιθετική προβολή της πραγματικής αληθινής Μακεδονίας,  που είναι η ελληνική Μακεδονία. Θα  κερδίσουμε τη μάχη της Μακεδονίας, θα την κερδίσουμε επικοινωνιακά και θα την κερδίσουμε και υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση. Να πρέπει να απολογούνται, στην ουσία, και να βρίσκονται σε νομικές διενέξεις, γιατί χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και Μακεδονικό στην επωνυμία των προϊόντων τους. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας -τα κεφάλαια τα οποία θα ανοίγουν και θα κλείνουν, εφόσον εκκινήσει αυτή η διαδικασία- για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα. Και αν κρίνουμε ότι υπάρχουν κεφάλαια τα οποία δεν πρέπει να κλείσουν, και με αυτό τον τρόπο να μπλοκάρουμε τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το κάνουμε.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ένα μεγάλο επιχείρημα της Κυβέρνησης στην ιστορία των Πρεσπών, ήταν ότι το θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί θέλει να βάλει τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είδα ότι δεν έχουν πάρει ημερομηνία. Και πάλι προχθές, πάλι το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων παρέπεμψε τον Οκτώβριο την υπόθεση. Άρα δεν βλέπω και μεγάλη φαγούρα….

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες….

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι οποίες το θέλουν, και άλλες που δεν το θέλουν.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, και να σας πω κάτι; Αναγνωρίζω απόλυτα την ανάγκη να υπάρχει μία ευρωπαϊκή προοπτική από όλες τις βαλκανικές χώρες. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το τι συμβαίνει σε αυτές τις χώρες και αν είναι ουσιαστικά έτοιμες να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση των Σκοπίων, αναφέρομαι και στην Αλβανία. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, στην Αλβανία υπάρχει ένα πρόσθετο μείζον ζήτημα που αφορά την μεταχείριση που επιφυλάσσει η αλβανική Κυβέρνηση στην ελληνική εθνική μειονότητα. Δεν υφίσταται ζήτημα ένταξης, έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία όσο συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά. Και όχι μόνο αυτό. Αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλβανική πραγματικότητα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν, ο κ. Ερντογάν, πάμε στην Τουρκία, υπέστη μία μεγάλη ήττα, πολιτική, την περασμένη Κυριακή, προχθές, με την εκλογή του νέου Δημάρχου Κωνσταντινούπολης. Πιστεύετε ότι είναι ένα τραυματισμένο λιοντάρι, άρα επικίνδυνο;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Ερντογάν έχει υπάρξει απρόβλεπτος ειδικά τα τελευταία χρόνια, η συμπεριφορά του εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και συγκρούεται με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή. Και εφόσον αυτή συνεχιστεί -και βλέπω ότι συνεχίζεται- είναι επιβεβλημένη πια η λήψη στοχευμένων κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει, κ. Πρετεντέρη, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πρέπει να συνομιλούν.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και έχω όλη τη διάθεση την επόμενη μέρα να ανοίξω, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός,  ένα ουσιαστικό κανάλι επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Θα θέσουμε το πλαίσιο της συζήτησης, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός στους άγραφους κανόνες καλής γειτονίας οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για δυο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μου λέτε αυτό θέλετε εσείς. Ο Ερντογάν έχετε καταλάβει αν το θέλει και αυτός;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω, θα το διερευνήσω.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έως τώρα δεν έχει δώσει δείγματα ούτε ακραίας σύγκρουσης έχει δώσει δείγματα πλην της ΑΟΖ τώρα.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το διερευνήσω. Από εκεί και πέρα τα μηνύματα τα οποία έχουμε στείλει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να κάνει οτιδήποτε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Και θα αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της. Ξέρετε, μερικές φορές μια πολιτική αλλαγή είναι μια ευκαιρία και για μια επανεκκίνηση. Αυτή είναι η προσδοκία μου. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το τι θα εισηγηθώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην Κύπρο. Είναι δύο θέματα τα οποία σχετίζονται, αλλά δεν είναι απόλυτα ταυτισμένα.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Αποστολάκη προχθές να λέει κάτι που πολύ το αισθανόμαστε ως αλήθεια μέσα μας, ότι αν πάμε σε σύγκρουση θα είμαστε μόνοι μας.  Το πιστεύετε αυτό;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς δεν μου αρέσει να απαντώ σε υποθετικά σενάρια. Η Ελλάδα έχει συμμαχίες. Αλλά έχω ταυτόχρονα εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στην αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά δεν μου αρέσει κανείς Υπουργός Άμυνας να δημιουργεί περιττή ανασφάλεια στους πολίτες ειδικά σε μια εκλογική περίοδο.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν, κράτησα δυο τελευταία λεπτά για να μου πείτε την πρώτη σας κίνηση αν κερδίσετε τις εκλογές. Σχηματίζετε αμέσως κυβέρνηση, δεν κλείνει η Βουλή το Καλοκαίρι έτσι;  Έχετε όλα τα νομοσχέδια…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Βουλή δεν κλείνει το Καλοκαίρι, δεν πάμε σε θερινά τμήματα, θα κλείσει η Βουλή μια εβδομάδα από τις 10 μέχρι τις 20 Αυγούστου ίσα-ίσα την εβδομάδα  του Δεκαπενταύγουστου. Έχουμε έτοιμα μια σειρά από νομοσχέδια και ένα…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα έχετε έτοιμα;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως τα έχουμε έτοιμα. Και να σας πω κάτι; Δεν είναι ένδειξη αλαζονείας η καλή προετοιμασία.  Γιατί το λέω αυτό;  Διότι σε άλλα συστήματα προεδρικά μεσολαβεί μια μεταβατική περίοδος από την…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εδώ δεν μεσολαβεί…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εδώ δεν μεσολαβεί τίποτα.  Μεσολαβεί μια μέρα. Και έχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος, είμαι προσεκτικός σε αυτά που λέω, για το σοβαρό ενδεχόμενο να είμαι Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα και να πρέπει με μεγάλη ταχύτητα να μπορέσω να υλοποιήσω το σχέδιό μου. Αυτό σημαίνει ότι οι Υπουργοί θα παραλάβουν έτοιμα νομοσχέδια στα οποία θα μπορούν προφανώς να βάλουν την τελική πινελιά, αλλά η κατεύθυνση σε επίπεδο ελέγχου του κυβερνητικού έργου από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και από το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα είναι πολύ αυστηρή. Υπάρχουν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα.  Το πρώτο νομοσχέδιο για τη συγκρότηση της κυβέρνησης και για τον τρόπο λειτουργίας της θα ορίζει με απόλυτη σαφήνεια τη διαδικασία του νομοθετικού έργου, τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητήματα διάκρισης εξουσιών τα οποία έχουν τη σημασία τους. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο, κ. Πρετεντέρη, συνεδριάζει στη Βουλή. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει στο Μαξίμου. Γιατί το λέω αυτό;

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, έχει μεγάλη αίθουσα στο Μαξίμου;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει αίθουσα συνεδριάσεων μια χαρά, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο είναι συμβούλιο για τους Υπουργούς και όχι για τους Υφυπουργούς. Και επειδή δεν προτίθεμαι να έχω παρά μόνο έναν αναπληρωτή Υπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα σφιχτό όργανο στο οποίο δεν συμμετέχουν οι Υφυπουργοί. Άρα η διάκριση των εξουσιών επιβάλλει το Υπουργικό Συμβούλιο να μην συνεδριάζει στη Βουλή. Άλλο εκτελεστική εξουσία, άλλο νομοθετική εξουσία.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα, ξέρετε πρέπει να κάνετε γρήγορα και για έναν άλλο λόγο. Αυτό που τελειώνει γρηγορότερα στην Ελλάδα είναι το πολιτικό κεφάλαιο. Δηλαδή όσο δυνατό αν βγαίνει από τις κάλπες εξαντλείται πάρα πολύ γρήγορα  αν χάσετε χρόνο. Άρα σας εύχομαι να κάνετε γρήγορα αν μη τι άλλο σε όσα έχετε να κάνετε γιατί…

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το λένε όλοι και είναι σωστό. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Αλλά για να μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή. Και για να έχουμε ισχυρή εντολή πρέπει να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει και πρέπει να επιβεβαιώσει στην κάλπη αυτό το οποίο κάποιος προσδοκά. Διότι μπορεί κάποιος να θέλει να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία και να σου πει: “Έλα μωρέ η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει, να πάω να κάνω τα μπάνια μου”. Όχι είναι λάθος αυτή…

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή να πάει να ψηφίσει Βαρουφάκη.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει ένα ενδιαφέρον αυτό που είπατε. Διότι είμαστε και σε μια περίοδο τώρα, όπου έρχεται στη μνήμη μας το τι έγινε – διαβάζω και ένα σχετικό βιβλίο- τις καταστροφικές δύο εβδομάδας από τις 25 Ιουνίου μέχρι το δημοψήφισμα και το τι έγινε μετά. Για να μη ξεχνιόμαστε, αυτά έγιναν πριν από 4 χρόνια όχι πριν από 40.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και έχετε υποσχεθεί εξεταστική για να την εξετάσει.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά χρέος μας είναι να είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Ένα άλλο πολιτικό κεφάλαιο το οποίο χτίζεται από τις εκλογές και ένα δεύτερο πολιτικό κεφάλαιο, με πολύ πιο βαθιές ρίζες, το οποίο χτίζεται από την αξιοπιστία του παραγόμενου πολιτικού αποτελέσματος. Φιλοδοξώ να χρησιμοποιήσω το πρώτο για να χτίσω το δεύτερο.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Διάβαζα και εγώ αυτό το βιβλίο  που διαβάζετε και εσείς, το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Ελπίζω να μην κάνετε όλα αυτά που περιγράφονται μέσα στο βιβλίο. Αυτή την ευχή θα σας δώσω εάν γίνεται Πρωθυπουργός. Γιατί είναι υπόδειγμα τι δεν πρέπει να γίνεται.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι μία τραγική ιστορία αλαζονείας, ανικανότητας, έπαρσης.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ασχετοσύνης.

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ασχετοσύνης. Αυτό περιγράφει το συγκεκριμένο βιβλίο αυτό και οι πρωταγωνιστές -μη ξεχνιόμαστε- είναι μαζί μας ακόμα και από τη μία και από την άλλη κατεύθυνση.

 

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν μιλάμε για τις Βερσαλλίες. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Εγώ ήμουν ο Γιάννης Πρετεντέρης. Θα τα πούμε κυρίες και κύριοι αύριο.

 

 

 

Best Of

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν...

Η πισώπλατη «μαχαιριά» του Κασσελάκη στη Δούρου

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Η Ρένα Δούρου ήταν ένα...

Οι «σαμαρικοί»… δεν ξεχνούν όσα έγιναν το 2016 για να κερδίσει ο Μητσοτάκης τον Μεϊμαράκη

Πηγή: εφημερίδα One Voice Ο Αντώνης Σαμαράς, οι στενοί συνεργάτες...

Για τον Σαμαρά “δικαιούται δια να ομιλεί” (μόνο) η Ντόρα…

Παρακολουθώντας κανείς την έκρηξη... τεστοστερόνης κατά του Αντώνη Σαμαρά,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν...

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ

Η Εφορευτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της...

Η Αμερική «θυσιάζει» τον (αναλώσιμο) Ζελένσκι

  Τα αμερικανικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον...

Η πισώπλατη «μαχαιριά» του Κασσελάκη στη Δούρου

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Η Ρένα Δούρου ήταν ένα...

Οι «σαμαρικοί»… δεν ξεχνούν όσα έγιναν το 2016 για να κερδίσει ο Μητσοτάκης τον Μεϊμαράκη

Πηγή: εφημερίδα One Voice Ο Αντώνης Σαμαράς, οι στενοί συνεργάτες...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Υπερασπιστές της Σακελλαροπούλου οι… σιτιζόμενοι ακροκεντρώοι

Πηγή: εφημερίδα One Voice          Τα… ζιζάνια φυσικά που αποτρέπουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την επιλογή της αξιοπρεπούς παραίτησης, αφορούν τους λεγόμενους ακροκεντρώους, πολλοί εκ...

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΕΔΟΕΑΠ

Η Εφορευτική Επιτροπή του ΕΔΟΕΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 21ης, 22ας,  23ης, 24ης και 25ης Νοεμβρίου 2024 για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού...

Η Αμερική «θυσιάζει» τον (αναλώσιμο) Ζελένσκι

  Τα αμερικανικά ΜΜΕ πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον Ουκρανό Πρόεδρο, με φόντο τη συζήτηση για συνθηκολόγηση με τη Ρωσία Στη σκιά της συζήτησης που...