Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019
Μια χώρα μπολιασμένη με τη νοοτροπία… ΠΑΣΟΚ, αναζητεί διαχρονικά τον «Ανδρέα» της. Περιττή η όποια αντιπαράθεση για την παραπάνω πραγματικότητα, που όσο και αν την αρνείται, την αντιμάχεται ή προσπαθεί να την αλλάξει κανείς, μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία στην εποχή της Μεταπολίτευσης.
Στην πρόσφατη πολιτική Ιστορία μας, στην εποχή της εθνικής μελαγχολίας, από τα αψυχολόγητα Μνημόνια και τις ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων, που κλήθηκαν να διαχειριστούν, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που κατανόησε πλήρως την ενοχική πραγματικότητα (περί… Ανδρέα) και επεδίωξε να γίνει ο ίδιος το είδωλο στον καθρέφτη.
Αντικειμενικές συγκρίσεις δεν μπορούν να σταθούν φυσικά, σε επίπεδο εκλογικής στόχευσης ωστόσο, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τα κατάφερε. Ανάγκασε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης του πρώην ΠΑΣΟΚ, να ενδώσει στο δικό του πολιτικό φλερτ, και στο Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να κυριαρχούν σήμερα, σε στελεχιακό επίπεδο, οι νοσταλγοί της συγκατοίκησης στην εξουσία με τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή με τον «ισόβιο» αντίπαλο.
Παρά την εξίσου ενδιαφέρουσα κατανόηση της ιστορικής ρήσης του Φρανσουά Μιτέραν, φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου, περί της πολιτικής ως «διαχείριση των συμβόλων», ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε το βράδυ του πολιτικού σοκ της 26ης Μαϊου, χωρίς να έχει κοντά του… μια Μελίνα (Μερκούρη).
Δηλαδή, μια αυθεντική προσωπικότητα, με υψηλό αισθητήριο της κοινωνικής συγκυρίας, και ακαριαία πολιτικά αντανακλαστικά, ώστε να του εξηγήσει, χωρίς κανένα… μακροβούτι στην επιστημοσύνη, τι πραγματικά συνέβη στις πολλαπλές κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η μεγάλη και αξέχαστη Ελληνίδα, είχε εξηγήσει με… τρεις λέξεις στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον πραγματικό λόγο για την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 1989. «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε»…
Αυτό ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση του κόμματος του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ποτέ να καταφέρει να το κάνει να ξεπεράσει την κλειστοφοβική νοοτροπία του… κόμματος 3%. Σταμάτησε να «αρέσει» στην κοινωνία.
Αν κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους συνέβη αυτό, θα μπορέσει να τους διορθώσει στο μέλλον. Όπως έκανε ο Ανδρέας. Αλλιώς…