Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο Sport24 Radio 103,3
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα καθυστερήσω πάρα πολύ. Μετά τις 11 εξάλλου θα μπορούμε να πούμε τα δικά μας και τα δικά σας και όλα αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με την όμορφη αθλητική επικαιρότητα. Δε γίνεται, όμως, την επόμενη ώρα να μην εκμεταλλευτούμε την παρουσία εδώ ενός ανθρώπου πάρα, μα πάρα πολύ κοντά στον αθλητισμό. Δεν ξέρω -ο ίδιος θα μας τα πει αργότερα πώς τρέχει- τι επιδόσεις πιάνει, ποιοι είναι οι χρόνοι του αυτήν την περίοδο. Νομίζω ότι σίγουρα είναι ένας από τους πιο γυμνασμένους Έλληνες, αυτήν την περίοδο, με όλα αυτά που καλείται να κάνει. Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλημέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα, κύριε Διαμαντόπουλε, σ’ εσάς και στους ακροατές μας.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που τα λέμε. Έχετε ξαναέρθει εδώ, αλλά τότε δίνατε άλλη μάχη, άλλον αγώνα. Τον κερδίσατε κιόλας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πριν από σχεδόν 4 χρόνια.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, όταν ακριβώς κι εμείς ξεκινάγαμε. Τότε ξεκινούσε ο σταθμός. Τότε παλέψατε κι εσείς για το αξίωμα, το κατακτήσατε. Τώρα, βρίσκεστε σε μία άλλη, νομίζω πιο δύσκολη φάση και για εσάς και για τον τόπο και για όλα αυτά. Βέβαια, θα μιλήσω ευθέως. Οι ακροατές το γνωρίζουν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα, για να ξέρουμε αν θα φάμε τα μουστάκια μας ή όχι. Θα το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, από τώρα, τι είναι αυτά που έχουν φτάσει στα αυτιά μου, περί Τότεναμ και όλα αυτά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε. Κατ’ αρχάς, είχα πάει να παίξω σε ένα πολύ ωραίο φιλανθρωπικό παιχνίδι. Και όταν έφτασα, οι φανέλες που έδωσαν για να αγωνιστούμε ήταν φανέλες της Τότεναμ. Εμένα η Τότεναμ μου είναι συμπαθής, αλλά στην Αγγλία είμαι Λίβερπουλ. Το ξεκαθαρίζω.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήμουν, είμαι και θα είμαι Λίβερπουλ και η προτίμησή μου για το Champions League είναι ξεκάθαρη.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι μπράβο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και πρέπει να σου πω -νομίζω, να μιλάμε στον ενικό- ότι παρακολούθησα και με την άκρη του ματιού μου, το ματς της Μάντσεστερ Σίτι την περασμένη Κυριακή, με μια κρυφή ελπίδα, μπας και γίνει καμιά γκέλα εκεί. Μπήκε και το πρώτο γκολ -ωραία είπα σε καλό δρόμο είμαστε- αλλά, μετά το 2-1 το έκλεισα, γιατί έβλεπα τι θα γίνει στο δεύτερο ημίχρονο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολύ καλά κάνατε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οπότε, μας σώσανε αυτές οι εμφανίσεις. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έβλεπα πολύ μπροστά, φορώντας τη φανέλα της Τότεναμ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Ήταν πριν από, δεν ξέρω πόσο καιρό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν πριν από 1 χρόνο και κάτι.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα χρόνο και κάτι. Εντάξει, οπότε άμα πάτε να παίξετε κανένα παιχνίδι και σας δώσουν καμία περίεργη φανέλα, να ξέρουμε που μετά από ένα χρόνο μπορεί αυτή η ομάδα να φτάσει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά επειδή εγώ, όπως βλέπεις, είμαι κατά των ίσων αποστάσεων, μεταξύ Λίβερπουλ-Τότεναμ, διαλέγουμε Λίβερπουλ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι έτσι πρέπει να είναι. Έτσι είναι και η εκπομπή και έτσι είναι και οι άνθρωποι του αθλητισμού, δεν είναι των ίσων αποστάσεων.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε άποψη.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι μπράβο, έχουν άποψη. Και να σας πω σ’ αυτό το σημείο -επειδή δεν έχει τύχει, εντάξει, δεν χάσατε και τίποτα, να ξαναμιλήσουμε- ότι εμείς που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, θέλουμε δε θέλουμε, οι πολιτικοί μπορούν να μας τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί, να μας κοροϊδέψουν για την εφορία, για τη ναυτιλία ή για πράγματα τα οποία είναι μακρινές αποστάσεις. Όμως, όχι μόνο επειδή είναι η δουλειά μας, επειδή είναι η ζωή μας κυριολεκτικά, καταλαβαίνουμε πότε ένας πολιτικός ξέρει αθλητισμό και πότε διαβάζει ό,τι του έχουν γραμμένο. Σε αυτό, δεν μπορεί να μας ξεγελάσει κανένας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το κρίνουν, λοιπόν, οι ακροατές μας.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το κρίνουν οι ακροατές, ναι, σωστό. Πολύ σωστό. Πάρα πολύ σωστό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βέβαια, να πω ότι για μένα ο αθλητισμός, η προσωπική άθληση ήταν πάντα ένας τρόπος ζωής. Αγαπώ πάρα πολύ τον αθλητισμό, κάνω πολλά σπορ. Είναι για μένα η πιο δημιουργική και όμορφη εκτόνωση, κόντρα στην πίεση της δουλειάς. Και από μικρός ασχολούμαι, αθλούμαι, παρακολουθώ. Και ναι, και εμένα η εκτόνωσή μου η βραδινή, όταν είμαι στο σπίτι, θα είναι να δω πάντα τι έχει η τηλεόραση. Να σου πω την αλήθεια από το να δω ακόμα μία πολιτική εκπομπή ή να δω ένα καλό ματς ΝΒΑ ή να δω τον Τσιτσιπά ή να δω ένα ματς Champions League, δεν υπάρχει καμία συζήτηση, θα διαλέξω το δεύτερο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να το πω αυτό, ξέρετε γιατί; Για να καταλάβω δηλαδή ένας πολιτικός σε τέτοιο επίπεδο, Πρόεδρος κόμματος, άνθρωπος που διεκδικεί να κυβερνήσει τη χώρα, να δούμε, βρε παιδί μου, και πόσο γήινοι είστε τελικά, με όλο το σεβασμό, δηλαδή, γήινοι, εντάξει δεν κυκλοφορείτε σε άλλο πλανήτη, αλλά να δούμε και πόσο κοντά είστε στα δικά μας πράγματα γιατί ακριβώς αυτό που λέτε νομίζω ότι κάνουν και οι περισσότεροι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Φυσιολογικοί, όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μας παρουσιάζουν ως κάτι διαφορετικό. Φυσιολογικοί άνθρωποι είμαστε. Κάνουμε μία άλλη δουλειά με πολύ μεγάλη πίεση, αλλά στον λίγο, στον ελάχιστο -γιατί δεν υπάρχει πολύς- ελεύθερο χρόνο μας κάνουμε τα πράγματα τα οποία αγαπάμε και τα κάνουμε επειδή μας αρέσουν. Έτυχε τώρα να είμαστε εδώ να μιλήσουμε για τον αθλητισμό. Θα μπορούσε να είχε γίνει κουβέντα, θα μπορούσε να μην είχε γίνει. Αλλά για εμένα ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής ασχέτως του αν δημοσιοποιώ ή όχι -προσπαθώ να μην το κάνω- τα πράγματα τα οποία κάνω και τα οποία αγαπώ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό είναι αυτό. Και εξάλλου νομίζω ότι είναι και το πιο δυνατό κοινωνικό φαινόμενο. Δεν ξέρω αν διαφωνείτε. Νομίζω ότι δεν υπάρχει οικογένεια στην οποία να μην αθλείται κάποιος ή κάποιοι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο αυτό, για εμένα, δεν είναι μόνο ο αθλητισμός. Συνδέω καταρχάς τον μαζικό αθλητισμό με αυτό το πολύ ωραίο κίνημα μαζικού αθλητισμού το οποίο βλέπουμε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα με τους αγώνες τρεξίματος, τα τρίαθλα που γίνονται, τα ορεινά τρεξίματα, τις ποδηλασίες. Είναι βέβαια για εμάς μία πολιτική προτεραιότητα να στηρίξουμε το μαζικό αθλητισμό, διότι ο αθλητισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή δημόσια υγεία. Ξέρουμε ότι όποιος αθλείται ζει περισσότερο και ζει καλύτερα. Άρα, δεν είναι μόνο κάτι το οποίο κάνουμε γιατί μας αρέσει, έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να τον στηρίξουμε, Θα συζητήσουμε και τα του επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά κυρίως να στηρίξουμε τον μαζικό αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, αυτή είναι και η βάση ούτως ή άλλως σε μία φυσιολογική χώρα.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είτε μιλάμε για τα παιδιά τα οποία παίζουν ποδόσφαιρο στις παιδικές και στις εφηβικές ακαδημίες των ομάδων, είτε μιλάμε για τον μεσήλικα άνθρωπο ο οποίος επιλέγει κάποια στιγμή να φορέσει ένα αθλητικό παπούτσι και να πάει για πρώτη φορά, ούτε καν να τρέξει, να περπατήσει για να ανακαλύψει την χαρά του αθλητισμού.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Για να χαλαρώσουμε και να λύσουμε λίγο και δικές μου απορίες, απορίες, τέλος πάντων. Η Βουλή γίνεται λίγο γήπεδο, όμως. Δηλαδή -να σας πω την αλήθεια, εγώ ως Παντελής- τη στιγμή που στέκομαι να δω πιο πολύ Βουλή είναι εκεί που ανεβαίνουν οι τόνοι. Κάποτε, θυμάμαι, έλεγαν παλιά, “σταματήστε”, φώναζε ο Πρόεδρος της Βουλής, χτύπαγε το καμπανάκι και έλεγε: “εδώ δεν είναι γήπεδο, δεν θα το κάνουμε γήπεδο”.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, να ξεχωρίσουμε. Η Βουλή έχει ένταση, μην κοροϊδευόμαστε.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πώς θα ήταν η Βουλή αν είχε οπαδούς, αν είχε κόσμο πάνω στα θεωρεία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει κόσμο στα θεωρεία…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κόσμο αλλά -εντάξει- τώρα, τι κόσμο έχει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Βουλή έχει ένταση. Και να σου πω και κάτι; όλα τα Κοινοβούλια έχουν έντονες αντιπαραθέσεις.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό είναι, αλλά γίνονται και χειρότερα εντάξει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, μην φτάσουμε εκεί. Η Βουλή είναι μία αντιπαράθεση, πρέπει να είναι μία αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Και εμένα μου αρέσει να επιχειρηματολογώ, δεν μου αρέσει να ανεβάζω τους τόνους. Νομίζω ότι οι πολίτες που μας ακούνε με γνωρίζουν. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μου αρέσει να υψώνω τους τόνους. Μου αρέσει να κερδίζω με τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Ενίοτε, όμως, η Βουλή -και μέσα στην αντιπαράθεση της στιγμής- μπορεί να δώσει την εντύπωση μίας κοκορομαχίας που νομίζω ότι αδικεί, πολλές φορές, την ουσία του διαλόγου. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε πάντα μία προσπάθεια να συζητάμε στη Βουλή πολιτικά. Ο κόσμος ακούει Βουλή και παρακολουθεί Βουλή παρά τα όσα λέγονται. Και να σου πω κάτι; Ναι, και στη Βουλή τα επιχειρήματα πάντα έχουν τη σημασία τους, αλλά έχει σημασία και το χιούμορ και μία έξυπνη ατάκα. Και αυτά μέσα στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι είναι, μην κοροϊδευόμαστε. Αλλά δεν πρέπει η Βουλή σε καμία περίπτωση να γίνεται, με την κακή έννοια, γήπεδο. Δηλαδή όταν μιλάμε για γήπεδο σκεφτόμαστε χούλιγκανς, σκεφτόμαστε κόσμο να πλακώνεται. Μα δεν είναι αυτό το γήπεδο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά. Εννοείται.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάμε να δούμε τι γίνεται στο ΝΒΑ, μιας και έχουμε και το Γιάννη και κέρδισαν και οι Bucks…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά που το λέτε εσείς γιατί έπρεπε να το πω εγώ κανονικά στην αρχή αλλά δεν πειράζει…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κέρδισαν οι Bucks. Τώρα επειδή παίζει αργά το βράδυ δεν μπορώ να κάθομαι…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ρωτήσω μετά για αυτά τα ξενύχτια.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά αυτό που κάνω όταν ξυπνάω -ξυπνάω νωρίς το πρωΊ- βλέπω ένα δεκάλεπτο πάντα χωρίς να ξέρω το σκορ, βλέπω τα συμπυκνωμένα στιγμιότυπα. Αλλά δες τι γίνεται στο ΝΒΑ. Γιατί το ΝΒΑ έγινε αυτό το προϊόν που έγινε, παγκόσμια; Είναι μια μεγάλη γιορτή, διότι είναι σπορ, είναι ταυτόχρονα και θέαμα. Δεν θα πω το αυτονόητο ότι πάει μια οικογένεια προφανώς στο γήπεδο και το απολαμβάνει, αλλά κατάφεραν και έχτισαν ένα παγκόσμιο προϊόν στο οποίο είμαστε πάρα πολύ περήφανοι που πρωταγωνιστεί πια ένας Έλληνας ο οποίος μας κάνει πολύ υπερήφανους. Γιατί είναι ένα όχι απλά ένα φοβερό φαινόμενο και ένα ταλέντο, αλλά κατά βάθος ένα πολύ καλό παιδί. Και βλέπουμε τι μπορεί να γίνει αν υπάρχει σοβαρότητα στην προστασία του προϊόντος.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι τρομερός πάντως. Ίνδαλμα ποδοσφαιρικό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από τα παιδικά μου χρόνια, το ποδοσφαιρικό μου ίνδαλμα στην δεκαετία του ’80 ήταν ο Μισέλ Πλατινί.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πλατινί, ωραία. Κάνετε φοβερές ντρίπλες, το ξεκίνησα από τη Βουλή, μου το πήγατε στον Αντετοκούμπο, στο ΝΒΑ, αλλά δυστυχώς σεβασμός στους πολιτικούς συντάκτες αλλά εδώ έχετε μπλέξει. Ωραία, αφού την πήγαμε εκεί την κουβέντα λοιπόν και ξεκαθαρίσαμε ότι στη Βουλή ποτέ δεν θα υπάρχει οπαδικό κίνημα στον κόσμο. Οι τόνοι έχουν πέσει. Θυμόμαστε και οι δυο πολύ παλιά, χρόνια μιλάγαμε για τα κόμματα των καφενείων, μιλάγαμε για την πολιτική του δρόμου, χαρτάκια, πλαστικό. Γινόταν ένας χαμός. Θα πω την αλήθεια, αυτό το χρεώνομαι εγώ: Μου έχει λείψει. Δηλαδή θα ήθελα μια εκλογική περίοδος να είναι έτσι. Για να το ζήσουν οι νέες γενιές, τα κλάξον και αυτά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πολιτική είναι..
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα έχει γίνει του διαδικτύου, όπως και ο αθλητισμός έτσι δεν είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Η πολιτική είναι αντιπαράθεση. Εχθές ήμουν στη Λάρισα και είμαι λίγο βραχνιασμένος σήμερα..
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φωνάζατε, ε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι δεν φωνάζω απλά όταν έχεις πολύ κόσμο και πρέπει να μιλήσεις δεν είναι η ένταση στη φωνή, είναι πόσες φορές θα μιλήσεις. Εχθές είχαμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση η οποία μου θύμισε συγκεντρώσεις από άλλες εποχές. Αλλά ωραία συγκέντρωση με σημαίες, με καπνογόνα, με κόρνες, με ενθουσιασμό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, αυτά τα παλιά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αυτά χρειάζονται στην προεκλογική περίοδο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ συμφωνώ, εγώ είμαι με αυτά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πολιτική είναι συμμετοχική διαδικασία. Είναι καλύτερα ο κόσμος να συμμετέχει, παρά να απέχει. Καλύτερα να είναι στη συγκέντρωση και να ακούει και να κρίνει, παρά να κάθεται στην καφετέρια και να πίνει τον καφέ και να αδιαφορεί τελείως για αυτά που λένε οι πολιτικοί.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πληγώνει εσάς τους πολιτικούς -ανεξαρτήτως κομμάτων- όταν βλέπετε τα γκάλοπ και λέει το γκάλοπ Νέα Δημοκρατία τόσο, ΣΥΡΙΖΑ τόσο, ΚΚΕ τόσο. Αποχή 35%. Στην τύχη τα λέω τώρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, είναι κάτι που μας στεναχωρεί. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι η συμμετοχή στην Ελλάδα πάντα στις εκλογές είναι μεγαλύτερη, υψηλότερη από ότι είναι στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ο Έλληνας είναι πολιτικοποιημένος, έχει άποψη και πιστεύω ότι και σε αυτές τις εκλογές θα συμμετέχει μαζικά. Όχι μόνο γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, αυτά τα έχουμε πει. Αλλά και γιατί είναι ταυτόχρονα δημοτικές εκλογές, είναι περιφερειακές εκλογές. Έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους συμπολίτες μας οι οποίοι πολιτεύονται, ως απλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτοί θα φέρουν κόσμο στην κάλπη από μόνοι τους, γιατί δεν θα πάνε να ψηφίσουν μόνο για την Ευρώπη στην κάλπη των ευρωεκλογών, θα πάνε να ψηφίσουν και στη δημοτική κάλπη. Και επειδή, -να το ξεκαθαρίσω αυτό γιατί δεν το ξέρει πολύς κόσμος- θα έχουμε δύο τμήματα αυτή τη φορά, ειδικά εκεί που έχουμε πολλούς εγγεγραμμένους, ένα τμήμα στο οποίο θα ψηφίζει ο πολίτης για περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές και ένα δεύτερο στο οποίο θα ψηφίζει για δημοτικές εκλογές και τοπικούς συμβούλους, οι πολίτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν και στα δύο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι και 4 κάλπες διάβαζα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, 4 κάλπες σε δυο τμήματα όμως. Άρα πρέπει ο πολίτης να πάει και στα δύο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά ξεμπερδέματα για εμάς το λέω..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μην πάει να ψηφίσει μόνο το φίλο του τον Δημοτικό σύμβουλο και δεν πάει στην άλλη κάλπη των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών, πρέπει να πάει και στις δύο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πείτε μου κάτι. Ωραία είναι η κουβέντα, έτσι είναι αυτή η εκπομπή, να ξέρετε είναι προπονημένοι οι ακροατές, έτσι και αλλιώς και εμείς όταν είμαστε εδώ φεύγουμε από τη μια κουβέντα στην άλλη, οπότε μην έχετε άγχος. Οι ευρωεκλογές είναι όπως τα προκριματικά τώρα; Πώς το βιώνετε, είναι προκριματικά για να πάτε στις εθνικές εκλογές που είναι η τελική φάση του μουντιάλ; Πώς είναι; Για να κάνουμε προσομοίωση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για εμένα είναι πρώτο ημίχρονο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτο ημίχρονο, ε;
Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, είναι πρώτο ημίχρονο, τουλάχιστον ως προς την εθνική κάλπη διότι το βράδυ των ευρωεκλογών θα υπάρχει ένας νικητής, θα υπάρχει ένας χαμένος, έτσι είναι τα πράγματα στις εκλογές.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Κερδίζετε. Στα αποδυτήρια τι λέτε; Απλά προηγούμαστε πάμε συνεχίζουμε;
Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, θα κερδίσουμε πιστεύω, αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά είμαι σεμνός άνθρωπος…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έτσι πρέπει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ας υποθέσουμε ότι κερδίζουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο, εκεί είναι που θα γραφτεί το τελικό σκορ, είναι οι εθνικές εκλογές. Kερδίζουμε. Από τη στιγμή που κάποιος έχει πει ότι η κάλπη αυτή είναι στην ουσία μια ψήφος εμπιστοσύνης, υπό κανονικές συνθήκες, μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να ισοδυναμεί με παραίτηση του αντιπάλου μας και με εθνικές εκλογές. Αλλά, είτε γίνει αυτό, είτε δεν γίνει, -δεν εξαρτάται αυτό από εμάς όσο και αν κερδίσουμε- η μπάλα χαμηλά, να το πω ξεκάθαρα. Η μπάλα χαμηλά.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Kάνω φοβερές πολιτικές ερωτήσεις τώρα βγάζει και ο καθένας, ξέρετε, την τρέλα του. Δηλαδή, όταν λέτε εμένα μ’ αρέσουν αυτά, γιατί με πηγαίνει στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Αυτήν τη στιγμή, δηλαδή, λέτε κερδίζω τον αντίπαλο, πρέπει να παραιτηθεί ο προπονητής. Με οποιοδήποτε αποτέλεσμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πω το εξής. Κερδίζεις -να μην πω σκορ- με μια καθαρή νίκη. Εσύ θα μου πεις τι είναι καθαρή νίκη. 2-0; 3-0;
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πόσο λέτε; Εσείς πιστεύετε ότι, για εσάς, καθαρή νίκη ευρωεκλογών είναι ένα 4-0; 3-0; 3-1;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα πω ποσοστό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο ποσοστό; Ούτε εγώ ξέρω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μία καθαρή νίκη. Ας πούμε ένα σκορ, 2-0.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάναμε ποδόσφαιρο τις εκλογές, μια χαρά είμαστε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μία καθαρή νίκη και έχεις τη ρεβάνς και είσαι στα αποδυτήρια. Και σου λέω: “Παιδί μου, κέρδισα τον πρώτο γύρο”. Και έχεις τη ρεβάνς.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι θα πρέπει, τι θα πει ο χαμένος είπατε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το είπα εγώ, κατ’ αρχάς.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε είθισται, εντάξει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, όταν ο Τσίπρας πάει στη Βουλή και λέει ψήφος εμπιστοσύνης οι εκλογές, ή παίρνεις την ψήφο εμπιστοσύνης ή δεν την παίρνεις. Αν χάσεις και ειδικά αν χάσεις πολύ, όσο πιο πολύ χάσεις, τόσο πιο έντονο είναι το επιχείρημα, έτσι; Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό οι ακροατές μας. Και ξέρουμε ότι έχουμε εθνικές εκλογές σε 4 μήνες από τώρα. Κανονικά λες, μην ταλαιπωρήσουμε τη χώρα 4 μήνες, πάμε να κάνουμε εθνικές εκλογές αμέσως. Αυτό είναι το επιχείρημά μου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψω, αν και προτρέχουμε λίγο εδώ πέρα, στη συζήτηση…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κουβέντα κάνουμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η μεγάλη νίκη θα μας ικανοποιήσει πολύ. Αλλά, ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα εθνικές εκλογές.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οπότε, εμείς θα πούμε αυτά που πρέπει να πούμε, αλλά από εκεί και πέρα θα κάνουμε τη δουλειά μας στην εθνική κάλπη, να πείσουμε τους πολίτες, όχι απλά ότι πρέπει –γιατί εκεί ψηφίζεις πια για Κυβέρνηση, ψηφίζεις για Πρωθυπουργό- αλλά ότι μπορούμε να κάνουμε τις ζωές τους καλύτερες.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν πάει καλά η ομάδα στο πρώτο ημίχρονο, μετά τι κάνει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα το δούμε αυτό. Αλλά πιστεύω ότι θα πάει καλά η ομάδα. Αν είχες εδώ έναν προπονητή, θα σου έλεγε ποτέ τι θα κάνει αν δεν πάει καλά;
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εντάξει. Δε θα αποκάλυπτε τα πλάνα του, 100%.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό λέω. Κι εγώ, λοιπόν, αποκαλύπτω όσα πρέπει.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστός. Εξάλλου, εγώ ρωτάω ό,τι θέλω, εσείς απαντάτε ό,τι γουστάρετε, εδώ ο νόμος είναι αυτό. Εγώ νομίζω ότι στα κόμματα, ο Πρόεδρος δεν πρέπει να λέγεται Πρόεδρος, είστε προπονητές, σε μία προσομοίωση. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή, όταν ας πούμε κάνει ανασχηματισμό, ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ουσιαστικά είναι σαν να αλλάζει τους παίκτες, τις θέσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και ναι και όχι. Γιατί εδώ ο προπονητής δεν παίζει. Ο Πρόεδρος είναι παίκτης-προπονητής.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παίκτης-προπονητής. Ο παίκτης παίζει. Και ο Πρόεδρος παίζει και βγαίνει στην πρώτη γραμμή, δεν κάθεται στα αποδυτήρια, ούτε και αν χρειαστεί να διορθώνει.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια, αυτό που είπατε, το «ο Πρόεδρος δεν παίζει στον αθλητισμό», πλέον, να ξέρετε, δεν υπάρχει. Θα τα πούμε μετά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, βέβαια, σίγουρα ο Πρόεδρος συντονίζει μία ομάδα. Και είναι όσο καλός, αυτό θα το τονίσω, όσο οι συνεργάτες του. Άρα, δεν είναι one-man show αυτή η υπόθεση. Έχουμε ομάδα και -εγώ να το πω, ως Νέα Δημοκρατία- έχουμε βαθύ πάγκο. Δηλαδή, άμα δεις το ευρωψηφοδέλτιό μας, είναι ένα ψηφοδέλτιο με ποιότητα. Οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέχρι 4 ευρωβουλευτές. Και αν κάτσουν να δουν την ποιότητα των ευρωβουλευτών μας, θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν πολλές επιλογές. Και αυτή είναι η δουλειά μου, να δώσω πολλές επιλογές στους πολίτες.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και είναι ατάκα-μήνυμα για τη δική σας ομάδα, ότι σε περίπτωση που κάποτε γίνετε Κυβέρνηση, ο πάγκος είναι πολύ μεγάλος, οπότε να ξέρουμε ότι πρέπει να παίζουν καλά, αλλιώς…, έτσι δεν είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Rotation.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Rotation. Είστε υπέρ του rotation; Είτε πρόκειται για Κυβέρνηση είτε πρόκειται για ομάδα; Είστε υπέρ, δηλαδή, του να φρεσκάρετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πάντα υπέρ της λογικής να δίνεις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί όταν κάνετε ανασχηματισμό –εντάξει, εσείς ακόμη δεν έχετε γίνει Πρωθυπουργός, έχετε διατελέσει μέλος Κυβέρνησης. Γιατί όταν το κάνετε αυτό το πράγμα, βγαίνει αρνητικά προς τα έξω; Ή οι δημοσιογράφοι το δημιουργούν αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αναλόγως τα πρόσωπα τα οποία θα μπουν. Τι είναι το rotation; Δίνω χρόνο όχι μόνο στους βασικούς μου παίκτες, μοιράζω τον χρόνο και δίνω ευκαιρίες. Την άρπαξες την ευκαιρία από τα μαλλιά; Μπήκες, σε πήρα από τον πάγκο, σου έδωσα μία ευκαιρία και πας και μου βάζεις δύο τρίποντα μέσα σε τρία λεπτά; Κάτσε, εδώ πέρα ο προπονητής λέει, αυτός μπορεί να παίξει. Και το θέμα δεν είναι μόνο αν ξέρει, γιατί όλοι ξέρουν από ένα σημείο και μετά, μπάσκετ, μπάλα, τένις, ο,τιδήποτε. Το θέμα είναι, μπορείς να ανταποκριθείς στην ψυχική πίεση της στιγμής; Γιατί εδώ δεν είναι πια ζήτημα μόνο ικανοτήτων και στον αθλητισμό. Είναι ζήτημα ψυχολογίας. Δηλαδή, αν το παιχνίδι στο μπάσκετ είναι στον πόντο -ποιος το έχει πει, ποιος προπονητής είχε πει;- να τα βράσω τα σχήματα. Θα δώσω την μπάλα στον παίκτη που μπορεί να βάλει τη μπάλα στο καλάθι, όπως και να τη βάλει. Το είδες το σουτ αυτό του Leonard που έκανε…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του Leonard που το έβαλε, ορειβατικό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ένα ορειβατικό, ε, μπήκε, τι να κάνουμε. Λοιπόν, αυτό είναι, θα δώσεις τη μπάλα στον παίκτη που μπορεί να τη βάλει μέσα στο καλάθι.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, για να τελειώνουμε, κάναμε πολύ ωραία συζήτηση, κάναμε τις παρομοιώσεις μας, τις προσομοιώσεις μας, όλα αυτά, λίγο, έστω για δέκα λεπτά, δεν θα τη βαρύνουμε την κουβέντα αλλά θα πάμε και σε πράγματα τα οποία νομίζω ότι μας στενοχωρούν και εμένα και τους ακροατές και εσάς τον ίδιο, για να τα πούμε αυτά και μετά να επιστρέψουμε πάλι στην όμορφη κουβέντα που αγαπάμε και γουστάρουμε πάρα πολύ να κάνουμε. Λοιπόν, άδεια γήπεδα. Να πάω στο ποδόσφαιρο πρώτα. Άδεια γήπεδα, Κάποτε έλεγαν ποδοσφαιροποιείται η πολιτική, τώρα έχουμε περάσει να λέμε πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο. Ακούμε για παράγοντες, ακούμε για κόμματα, ακούμε για σχέσεις, ακούμε το ένα, ακούμε το άλλο, είναι υπερβολές; Υπάρχει; Ενοχλεί ένα άνθρωπο που φιλοδοξεί να κυβερνήσει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε τι υπάρχει; Να σας πω, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος του αθλητισμού, φίλαθλος ο οποίος….
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ανοίξατε την τηλεόραση, είδατε τον τελικό κυπέλου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τον είδα και δεν τον είδα όλο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, τι είναι αυτό; Γιατί με ενόχλησε η εικόνα. Το θεωρώ αδιανόητο, δηλαδή, να έχουμε 1.000 θεατές και 3.000 αστυνομικούς. Είπε μία κουβέντα, -το ανέφερα πριν- ο Πιτίνο για αυτό το θέμα: να αφήσουμε πίσω μας τις ανοησίες και να ανταγωνιστούμε με σεβασμό ο ένας με τον άλλον. Αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού. Ταυτόχρονα αναγνωρίζω απόλυτα ότι ειδικά το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο είναι προϊόν και αυτό το οποίο γίνεται δυστυχώς σήμερα, με ευθύνη πολλών, όλων, της πολιτείας, των παραγόντων, είναι ότι υποβαθμίζεται το προϊόν ελληνικό ποδόσφαιρο….
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά όλοι αυτοί που αναφέρατε είναι, αυτοί είναι όμως….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά τελικά, και για αυτό επιμένω πάρα πολύ ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να πέσουν οι τόνοι, να δούμε συνολικά το προϊόν ποδόσφαιρο αν το υποστηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω ευθέως. Αύριο είστε εσείς ο Πρωθυπουργός, τι θα κάνετε; Το έχετε σκεφτεί; Τι μέτρα θα πάρετε; Τι έχετε σκεφτεί να κάνετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά τι πρέπει να κάνουμε. Πρώτον, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τις υποδομές. Οι υποδομές είναι σημαντικές.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται, από εκεί είναι η βάση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξεκινάω λέγοντας ότι ομάδες οι οποίες θέλουν να φτιάξουν τα δικά τους γήπεδα, γιατί οι υποδομές είναι σημαντικές, ειδικά στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να στηρίξουμε όλες τις ομάδες, είτε ο Παναθηναϊκός έχει μία λύση, ας το πούμε -μπορώ να συζητήσω αν είναι η μία ή η άλλη λύση-, το καινούριο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ολοκληρώνει το γήπεδό της. Είναι σημαντικό…..
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτά είναι τα καλά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτά είναι τα καλά. Θα πρέπει να κάτσουμε να κάνουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Θα ήμουν διατεθειμένος να την κάνουμε με όλους τους παράγοντες στο τραπέζι. Για το πώς θα πέσουν συνολικά οι τόνοι και πώς θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αναβαθμίσουμε το προϊόν επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Διότι αυτή τη στιγμή το προϊόν δεν έχει αρκετό χρήμα για να μπορέσει να φτιάξει υποδομές. Πάρτε την Premier League ως ένα παράδειγμα…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγατε στο τέλειο, στον παράδεισο πήγατε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά τι είναι η Premier League; Στην Premier League κάθισαν όλοι στο τραπέζι και είπαν: “Παιδιά, πρέπει να συνεννοηθούμε διότι αυτό είναι το μαγαζί, αυτό είναι το προϊόν από το οποίο ζούμε”. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πώς μοιράζω την πίτα των χρημάτων; Δίνω αρκετά χρήματα και στις πιο αδύναμες ομάδες, έχω μικρές αποκλίσεις, δηλαδή, μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου. Το ίδιο κάνει και το ΝΒΑ. Τι κάνει το ΝΒΑ; Ο καλύτερος παίκτης του draft θα πάει στις χειρότερες ομάδες για να μπορεί το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό. Και έτσι τελικά είναι όλοι ωφελημένοι. Αυτό αφορά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να δοθεί μία λύση ώστε αυτά να μπορούν να διαπραγματεύονται κεντρικά και να μην είναι από αυτό το παιχνίδι μισοί από εδώ, μισοί από εκεί. Αυτό υποβαθμίζει τελικά συνολικά το προϊόν. Και βέβαια στα ζητήματα που αφορούν τη διαιτησία, την υποψία ότι μπορεί…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους φορείς, αυτά όλα, ναι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι φανατικός οπαδός του VAR, το λέω. Το var δεν λύνει όλα, αλλά λύνει πολλά προβλήματα. Και νομίζω ότι σίγουρα μία αντικειμενική εφαρμογή του VAR θα βγάλει ένα μεγάλο βαθμό καχυποψίας που υπάρχει σήμερα ως προς τον παράγοντα διαιτησία. Διότι αν μπει το var και μπει σωστά, στην ουσία, νομίζω το 80%-90% των φάσεων πια με το VAR επιλύονται. Ναι, υπάρχει και ένα 10%, τώρα ο Γιορέντε την πήρε δεν την πήρε με το χέρι, την πήρε με τον ώμο αλλά…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τέλος νικάει το άθλημα, η γλύκα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το 90% των φάσεων ξεκαθαρίζουν με το VAR. Άρα βγάζεις την καχυποψία από τη μέση. Θα ήθελα να δώσω κίνητρα στις ομάδες και αν χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση να έχουμε περισσότερους νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές οι οποίοι να παίζουν. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ομάδες. Ότι τελικά, αν ο σκοπός της ομάδος είναι να βγάλει χρήματα και από τη μεταπώληση των ποδοσφαιριστών, πρέπει να επενδύσει σε νέα παιδιά. Λοιπόν, ο νέος ποδοσφαιριστής που θα τον πάρεις από την ακαδημία δεν σου στοιχίζει τίποτα. Δες τι κάνει ο Άγιαξ ας πούμε. Και αν μπορέσεις να τον πουλήσεις 5, 10, 15 εκατομμύρια έχεις βγάλει πολλά λεφτά μόνο από αυτό. Άρα από το να παίρνουμε 30αρηδες λατινοαμερικάνους θα προτιμούσα να παίζουμε με 18αρηδες, 19αρηδες Έλληνες.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με όποιο ρίσκο βέβαια υπάρχει αγωνιστικό. Γιατί -το ξέρετε και εσείς από το δικό σας μετερίζι και από την πολιτική από οτιδήποτε- εδώ πολιτικό πάτε να βάλετε νέο άνθρωπο και μπορεί να σας λένε “έλα μωρέ μην το βάζεις αυτό είναι παιδάκι”. Έτσι δεν είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, το ακούμε πολλές φορές αυτό. Εμείς ας πούμε λέμε στα κανάλια ή στα ραδιόφωνα, ρε παιδιά σπρώξτε και τίποτα νέους. Λένε, μα οι νέοι δεν πουλάνε. Ε, πως δεν πουλάνε; Δώσε τους την ευκαιρία. Είναι αυτό που λέγαμε πριν. Δώσε τους την ευκαιρία. Προφανώς παίρνεις ένα ρίσκο, αλλά -συγνώμη- δεν βλέπουμε ποια μοντέλα δουλεύουν στο εξωτερικό; Ειδικά στα πρωταθλήματα τα οποία δεν έχουν τόσα πολλά λεφτά, πάρε παράδειγμα τον Άγιαξ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι πολύ ωραία που τα λέτε. Οι παράγοντες μπορούν να τα κάνουν αυτά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι αλλά να πω κάτι. Ο Άγιαξ είναι διατεθειμένος 5 χρόνια να σου πει ότι: “εγώ κάνω μια μακροπρόθεσμη επένδυση και μπορεί 5 χρόνια να μην πάρω πρωτάθλημα, να μην πάω καλά. Αλλά θα μου κάτσει μια φουρνιά ποδοσφαιριστών που όχι απλά θα ρεφάρω, θα μπορέσω να χρηματοδοτήσω το σχέδιό μου για τα επόμενα 10, 15 χρόνια”.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και οι χώρες οι οποίες έχτισαν ποδοσφαιρική υποδομή κάποια στιγμή είπαν εδώ έχουμε ένα θέμα. Πρέπει να ρίξουμε λεφτά στις υποδομές μας, στα νέα παιδιά, στο πως θα βγάλουμε περισσότερους παίκτες, αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Δεν θα έχουμε γήπεδα. Το Κράτος θα πρέπει να επιδοτεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεν είναι με άλλα λόγια βιώσιμο αυτό το προϊόν έτσι όπως διαμορφώνεται. Άρα έχω πολύ ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Οι παράγοντες έχουν τις ευθύνες τους προφανώς διότι σε αυτούς ανήκουν οι ομάδες. Η δική μας δουλειά είναι να βάλουμε το πλαίσιο, να είμαστε παντελώς αμερόληπτοι.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε σωστό μια Πολιτεία να λέει -το έκανε για παράδειγμα η ελληνική- κλείνω το γήπεδο, δεν θα έρθει ο κόσμος για να μην έρθουν αυτοί που δημιουργούν προβλήματα; Δίνει από 500 εισιτήρια. Λέω το τελευταίο παράδειγμα. Μπορώ να πω πολλά παιχνίδια πολλών ομάδων. Δίνει τα εισιτήρια, τα παίρνουν οι παράγοντες, τα παίρνουν οι ομάδες, τα δίνουν σε αυτούς που τα δίνουν και ζούμε έναν τελικό στον οποίο ακούστηκε από τα μεγάφωνα ότι καθίστε ήσυχα -δεν είπαν καθίστε ήσυχα, το λέω εγώ- θα εκκενώσουμε το γήπεδο. Ποιος ξένος άνθρωπος θα το άκουγε αυτό και δεν θα έλεγε εκεί αυτοί οι Έλληνες είναι παλαβοί, είναι τρελοί. Οπότε αυτή είναι η αλυσίδα. Και να μου πείτε και για τη βία ποια είναι η γνώμη σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν αντιμετωπίσει την οργανωμένη βία στα γήπεδα και δεν είναι απλά βία γηπέδων φοβάμαι.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, είναι γενικό φαινόμενο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δηλαδή, μερικές φορές είναι και λίγο παράξενες διαδρομές. Είναι λίγοι οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν πραγματικά τα επεισόδια. Διότι δεν μπορώ να συγχέω ένα νέο παιδί 17 χρόνων, 18 χρόνων που αγαπάει με πάθος την ομάδα του, με κάποιους οι οποίοι είναι οργανωμένοι ταραχοποιοί και πηγαίνουν μόνο και μόνο για να πλακώνονται. Δεν θα πω περισσότερα για τη βία γιατί είναι γενικό πρόβλημα δυστυχώς, η ανοχή που έχουμε ως κοινωνία στη βία.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, το δέχομαι να μην πείτε περισσότερα. Θέλω μόνο ένα πράγμα γιατί εδώ τσακωνόμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι μεταξύ μας. Έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, η χώρα έχει φτάσει αθλητικά σε τέτοιο επίπεδο. Τελικά με την αστυνόμευση, με την αστυνομία, μια απλή γνώμη. Δεν ζητάω γνώμη καν πολιτικού, γνώμη ανθρώπου ζητάω. Τελικά να υπάρχει, να μην υπάρχει, να είναι απέξω, να είναι ιδιωτική σεκιούριτι, να μην είναι ιδιωτική σεκιούριτι; Ξέρετε τι γίνεται; Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα όπως στη διαφήμιση του σαμπουάν, δεν γίνεται τίποτα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι πολύ δύσκολο πάντως να έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς οι οποίοι, ενώ θα έπρεπε να είναι στο δρόμο και να αντιμετωπίζουν την κοινή εγκληματικότητα, εμείς να τους κατανέμουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να φυλάνε τα γήπεδά μας. Αυτό είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα γιατί στερώ δυνάμεις από κάπου που μπορεί να είναι πιο απαραίτητες. Για εμένα από τα προβλήματα τα οποία συζητήσαμε, το ζήτημα της βίας -για να είμαστε ρεαλιστές- είναι το πιο δύσκολο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε. Αλλά θα ήμουν πολύ διατεθειμένος την επόμενη μέρα να κάνω μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με όλους τους παράγοντες. Να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι γιατί το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό. Δηλαδή δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια στο πρώτο σπορ της χώρας με το οποίο υπάρχουν πολύ έντονες ταυτίσεις. Σίγουρα δεν μπορείς να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού εκ των υστέρων. Δηλαδή, αυτό που έγινε τώρα, εκ των υστέρων, να λέμε, ότι θέλουμε λιγότερες ομάδες, πέφτουν ομάδες, ανεβαίνουν, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλει αναδιάρθρωση, ναι. Για την οποία γινόταν κουβέντα 4-5 μέρες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Κάνε την αναδιάρθρωση κοιτάζοντας μπροστά. Και εγώ δεν καταλαβαίνω και γιατί μειώνουμε τον αριθμό (των ομάδων)
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα ρωτούσα τον φίλαθλο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό δεν το καταλαβαίνω.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες ομάδες θα θέλατε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πόσες ομάδες έχουν τα ξένα πρωταθλήματα; 16, 18;
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ξένα έχουν και 20. Αλλά, μιλάμε και για ομαδάρες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, ή θα κάνεις μια κλειστή λίγκα με δέκα ομάδες, οι οποίες θα παίζουν τέσσερα παιχνίδια και όχι δύο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σκωτία, ναι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ή θα κάνεις αυτό ή θα έχεις ένα πρωτάθλημα με 16 ή 18 ομάδες. Όλα τα υπόλοιπα είναι μεσοβέζικες λύσεις. Εγώ δεν καταλαβαίνω την αναδιάρθρωση εκ των υστέρων. Δηλαδή, δίκιο έχουν στα Γιάννενα και φωνάζουν.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, εκ των υστέρων, καθυστέρησαν και τα σωματεία, έπαιξαν λίγο κρυφτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο Υφυπουργός τους το είχε ξεκαθαρίσει αυτό. Και έπαιζαν λίγο πόκερ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δίνουμε πάντα την εντύπωση ότι υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από όλα αυτά. Ή ότι έχουμε προτιμήσεις. Όταν ρυθμίζεις την αγορά, δεν έχεις προτιμήσεις. Βγάζεις το καπέλο του φιλάθλου και φοράς το καπέλο του πολιτικού που ενδιαφέρεται για το προϊόν, για την υγεία του προϊόντος. Και βέβαια, στο γήπεδο θα κερδίσει ο καλύτερος. Και θα μάθουμε να δεχόμαστε και ως φίλαθλοι ποιος είναι ο καλύτερος κάθε χρονιά. Να το δεχόμαστε αυτό. Δηλαδή να πούμε: Τι να κάνουμε; Φέτος καλύτερος είναι ο Α ή ο Β.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πήγα να πω διάλειμμα και μετά να πάμε στο μπάσκετ και στα υπόλοιπα. Αλλά, μια που το αναφέρατε, παρακολουθήσατε φέτος πρωτάθλημα καθόλου; Αν προλαβαίνατε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, λίγο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε, να μη ρωτήσω τι σας άρεσε και τι δε σας άρεσε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Νομίζω ότι όποιος αγαπάει το ποδόσφαιρο στενοχωριέται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η ποιότητα την οποία, ως φίλαθλος θα ήθελα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και σίγουρα η σύγκριση με τα ξένα πρωταθλήματα δεν είναι πολύ κολακευτική. Να το πω πολύ απλά για την μπάλα που παίζεται: βλέπεις ελληνικό πρωτάθλημα και νομίζεις ότι έχεις πατήσει το slow motion.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι. Ότι είναι χαλασμένη η τηλεόραση, το λέμε εμείς συνέχεια εδώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι άλλες οι ταχύτητες, άλλοι οι ρυθμοί, άλλη η ένταση.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κοντά μας πάντα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάμε σε ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό. Μετά πάμε στο αγαπημένο του άθλημα, το μπάσκετ. Και μετά είναι η σύγκριση, η ζυγαριά; Ή το είπα μόνος μου, αυθαίρετα, το αγαπημένο του άθλημα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το έχω λύσει ακόμη αυτό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παλεύετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή παίζω και μπάσκετ και μπάλα, δεν έχω λύσει ακόμα αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους φίλους εκεί, που μαζεύεστε, τι θέση παίζετε; Θέλετε να σουτάρετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάντα θέλω. Με κατηγορούν ότι σουτάρω πιο πολύ από ό,τι πρέπει. Αλλά, τώρα, ως ώριμος πια, τους λέω, αναγνωρίζοντας πια και την ηλικία μου πώς πρέπει να μάθουμε να παίζουμε πιο έξυπνα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η δικαιολογία των αποδυτηρίων.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εννοείται.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά, μόλις αρχίσει το παιχνίδι, δεν προλαβαίνουν να σου πουν κάτι, οπότε, παίζουν όλοι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, νομίζω ότι η ομορφιά όλων αυτών των ερασιτεχνικών είναι και η κουβέντα που θα γίνει στα αποδυτήρια, είναι τι θα ειπωθεί μετά.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι που λείπει πιο πολύ από όλα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι θα ειπωθεί πριν. Εμείς έχουμε κάτι γκρουπάκια στο What’s up, όπου εν πάση περιπτώσει το τι έγινε στο γήπεδο είναι αντικείμενο συζήτησης για 2-3 μέρες.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας περιμένουν να πάτε. Λένε: “Τελείωνε εκεί, τι κάθεσαι με τον Τσίπρα και λέτε στη Βουλή, έλα να παίξουμε, να ξεκινήσουμε”.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το τηλέφωνό μου δεν το έχω προφανώς, όταν παίζω, το έχει κάποιος άλλος. Και η εντολή είναι πρέπει να έχει γίνει κάτι πάρα, πάρα πολύ επείγον, για να με διακόψεις, την ώρα που παίζω.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε για το ποδόσφαιρο, να το τελειώσουμε, να το κλείσουμε αυτό το πακέτο γιατί υπάρχει και η Ελλάδα του Αντετοκούμπο, του Τσιτσιπά, υπάρχει και η άλλη Ελλάδα και αξίζει να πούμε και για αυτά τα παιδιά κάτι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αξίζει πολύ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αξίζει να μιλήσουμε -να συνεχίσω λίγο την ανάκριση που ξεκίνησα στην αρχή, την ωραία, αλλά πρέπει να τα πούμε και αυτά. Λοιπόν, ζούμε μεγάλες στιγμές στον ελληνικό αθλητισμό, στα δύο πρώτα, στα δύο αγαπημένα αθλήματα του πλανήτη. Ποδόσφαιρο όλα αυτά που είπαμε, και τώρα έχουμε ένα μπάσκετ. Μπερδεμένοι όλοι εκεί. Πολιτεία, φορείς, διαιτησία, παράγοντες. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να φύγει από το ελληνικό μπάσκετ. Δεν ξέρω τι να ρωτήσω; Υπάρχει πιο κάτω; Το τερματίσαμε; Δεν ρωτάω πολιτικό άνθρωπο αυτή τη στιγμή. Ρωτάω έναν άνθρωπο ο οποίος πάει την ώρα που πάτε να παίξετε μπάσκετ και σκέφτεται….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ θα πω πώς τα κατάφεραν έτσι; Έχουμε ένα προϊόν, ένα σπορ το οποίο ήταν ταυτισμένο με τον Έλληνα, όπου έχουμε να επιδείξουμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας. Δεν αφήνω, δεν υποτιμώ, προς Θεού, το 2004 και τον ποδοσφαιρικό μας θρίαμβο, αλλά στο μπάσκετ έχουμε μία διαχρονική σταθερότητα με δύο ομάδες που πρωταγωνιστούσαν πάντα στην Ευρώπη και τώρα να είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Ως φίλαθλος -και δεν θα πω ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει, δεν έχω κρύψει ποια ομάδα υποστηρίζω- θα πω απλά ότι είναι θλιβερό αυτό το οποίο γίνεται στο μπάσκετ σήμερα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι από τις περιπτώσεις που λες: πω-πω, ευτυχώς που είναι άλλος κυβέρνηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν το λέω ποτέ αυτό. Ποτέ δεν το λέω αυτό γιατί πάντα η δουλειά μου είναι να σκέφτομαι αν ήμουν εγώ στα πράγματα τι θα μπορούσα να κάνω για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Οπότε δεν έχω ποτέ αυτή την ιδέα…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, αν αυτή είναι η ερώτησή μου, ποια είναι η απάντηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι και εκεί θα πρέπει να δούμε πάλι δύο πράγματα. Δεν έχουμε VAR δυστυχώς. Δηλαδή υπάρχει και VAR στο μπάσκετ, με άλλο τρόπο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι όμως το πρόβλημα εκεί; Ενώ στο ποδόσφαιρο είναι εκεί, το ξέρουμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι και εκεί. Και επίσης, έχει γίνει προσωπικό, είναι μια προσωπική βεντέτα πια. Δεν γίνεται να είναι οι δυο μεγαλύτερες ομάδες αντικείμενο μιας -και πάλι δεν θα πω ποιος φταίει ποιος δεν φταίει- προσωπικής βεντέτας.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραγόντων εννοείτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εννοείται. Και αυτό συμπαρασύρει τις ομάδες συνολικά. Πάντα υπήρχε μεγάλη ένταση στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αλλά ποτέ στα επίπεδα αυτά τα οποία έχουμε φτάσει σήμερα. Και βέβαια αυτό ανοίγει και τον δρόμο για άλλες ομάδες, οι οποίες μπορούν να διακριθούν. Θα κάνω μια μνεία: Πήγα στην Πάτρα μια φορά πριν από λίγους μήνες και είδα ας το πούμε…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ανοίγει το δρόμο εννοείτε το να υπάρχει δυναμική μην μπερδευτεί ο κόσμος, μην νομίζει ότι εννοείτε ότι ανοίγει το δρόμο να φύγει ο ένας ή να…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν θα μιλήσω για το τι θα κάνουν οι παράγοντες, είναι δικό τους θέμα. Λέω ανοίγει το δρόμο για άλλες ομάδες ενδεχομένως να μπορούν να διακριθούν. Ας πούμε πήγα στην Πάτρα και είδα μια εντυπωσιακή προσπάθεια η οποία γίνεται με φανταστικές εγκαταστάσεις μόνο και μόνο για το παιδικό και για το εφηβικό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ. Είδα ακαδημίες, είδα έναν άνθρωπο ο οποίος είπε ότι εγώ θα δώσω υποτροφίες σε νέα παιδιά ώστε να πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο και ταυτόχρονα να μπορούν να προπονούνται στο γήπεδο. Τους πληρώνει με άλλα λόγια τα έξοδά τους. Πάρα πολύ ωραία πρωτοβουλία από κάτω προς τα πάνω. Σε λίγο θα έχω μια συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Α.Ε.Κ. για του γηπέδου μπάσκετ της Α.Ε.Κ. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια αυτή να πάει η Α.Ε.Κ. να παίξει στα Λιόσια. Άρα και στο μπάσκετ θα χρειαστούμε περισσότερο ανταγωνισμό. Ούτε εκεί πρέπει να είναι δεδομένο και νομοτελειακό ότι αυτές είναι οι δυο ομάδες βρέξει-χιονίσει θα παίζουν στον τελικό του πρωταθλήματος. Η ζωή κάνει κύκλους.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα όμως αυτό πλέον το θέμα της κόντρας αυτών των δύο με προσπέρασε. Δηλαδή το μπάσκετ έφτασε σε σημείο να με κάνει να πιστέψω ότι η κατάσταση χειροτερεύει από ό,τι στο ποδόσφαιρο λόγω και όλης αυτής της στάσης. Δεν υπήρχε καν επαφή ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους φορείς, ούτε από την ομοσπονδία, ούτε από τη διοργανώτρια αρχή. Δηλαδή επικράτησε χάος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αποτέλεσμα αν κάνει κανείς τον απολογισμό αυτό…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μιλάμε για ένα παιχνίδι γιατί στο τέλος για ένα παιχνίδι συζητάμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως βλέπεις έχω αποφύγει κάθε πολιτική κριτική, αλλά εδώ δεν μπορώ να μην το πω.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να λέτε ό,τι θέλετε…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αποτέλεσμα των τελευταίων 3-4 ετών είναι ότι στο ποδόσφαιρο έχουμε τελικούς οι οποίοι γίνονται χωρίς φιλάθλους και στο μπάσκετ το πράγμα πάει κατά διαβόλου. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην υπάρχει και μια κυβερνητική ευθύνη για όλο αυτό. Δηλαδή βλέπω το τελικό αποτέλεσμα ως φίλαθλος και βλέπω την κατάντια και του ποδοσφαίρου τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως του μπάσκετ. Κάποια ευθύνη θα υπάρχει, δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποια ευθύνη. Δεν μπορεί συνέχεια να βγάζουμε την ουρά μας απέξω.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, έχουν τελειώσει και τα ευχολόγια. Συνήθως αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να καθίσουμε να πούμε να αλλάξουν όλα. Αλλά σταματώ, αρνούμαι να ευχηθώ. Περιμένω να δω έργα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, έτσι είναι. Και νομίζω ότι βλέπεις ότι και εγώ είμαι πολύ προσεκτικός.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ωραία εντάξει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την επόμενη μέρα -εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες- από τα έργα μας θα κριθούμε. Αλλά δυστυχώς φοβάμαι ότι και στον αθλητισμό πια θα έχουμε τάση για brain drain. Δηλαδή τα νέα παιδιά θα σου λένε να σηκωθώ να φύγω, να πάω να παίξω σε ένα κολεγιακό πρωτάθλημα στην Αμερική και αν μπορώ να διεκδικήσω την είσοδό μου στο ΝΒΑ από εκεί. Και τα νέα παιδιά στο ποδόσφαιρο, αντί να λένε να κάνω την καριέρα μου πρώτα στην Ελλάδα να γίνω παίκτης καλός και μετά να πάρω μια μεταγραφή που είναι απολύτως αναμενόμενο να γίνει αυτό και σωστό -και είναι όνειρο για κάθε νέο παιδί να παίξει κάποια στιγμή στο εξωτερικό- θα υπάρχει μια άποψη ότι όπου φύγει-φύγει, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Και αυτό αδικεί τη χώρα και αδικεί και τις δυνατότητες που έχουμε ως Ελλάδα στον αθλητισμό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, αλλάζω το παιχνίδι. Φεύγει η μπάλα από τη μια πλευρά πάει στην άλλη. Παίζουν οι Bucks και την ίδια ώρα παίζει και ο Τσιτσιπάς. Tώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αυτά είναι τα δύσκολα, τι τα προηγούμενα; Τα προηγούμενα τα λέμε κάθε μέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Split-screen.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο, διπλή έτσι.
Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Split-screen.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλή ή zapping.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: E, όχι zapping.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μάθει ότι είστε φανατικός με Τσιτσιπά, για αυτό, δηλαδή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, μου αρέσει πάρα πολύ το τένις. Ο Στέφανος είναι, τον έχω γνωρίσει μια φορά. Δεν είναι απλά ένα πολύ μεγάλο ταλέντο. Γιατί, οι 20 καλύτεροι παίκτες στον κόσμο, όλοι παίζουν ένα εξαιρετικό τένις. Έχει μεγάλη ψυχική δύναμη. Παίζει εξαιρετικά τους κρίσιμους πόντους, και αυτό μετράει στο τένις. Και έχει μια προσήλωση να γίνει ο καλύτερος. Ο Τσιτσιπάς μπορεί να γίνει ο νούμερο ένα στον κόσμο. Έχει όλες τις δυνατότητες να το πετύχει, γιατί κυρίως νομίζω ότι αυτός και ο Γιάννης έχουν βρει αυτήν την λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει τη φιλοδοξία να είσαι ο καλύτερος από την αλαζονεία. Είναι απολύτως θεμιτό να θες να γίνεις ο καλύτερος στον κόσμο. Πολύ πιθανόν σύντομα να μπορούμε να έχουμε, ελπίζουμε ότι θα έχουμε τον καλύτερο μπασκετμπολίστα και τον καλύτερο τενίστα. Αυτό είναι τεράστια υπόθεση για μία χώρα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, βέβαια, δεν είναι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: …Για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Αλλά είναι αυτή η λεπτή γραμμή που ξεχωρίζει τη φιλοδοξία να γίνεις ο καλύτερος -το οποίο τι σημαίνει; ότι δουλεύεις πάρα πολύ σκληρά, ακούς, διορθώνεσαι, είσαι ανοιχτός στην κριτική- από την αλαζονεία. Διότι και τα δύο παιδιά αυτά δεν έχουν αλαζονεία, δεν έχουν έπαρση. Είναι πολύ δουλευταράδες. Είναι πατριώτες, εκπροσωπούν επάξια την πατρίδα στο εξωτερικό και πρέπει να είμαστε, πάρα πολύ υπερήφανοι. Και για το ζήτημα του Τσιτσιπά, νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ στο να απομυθοποιήσει αυτήν την αίσθηση ότι το τένις ένα σπορ για λίγους, κάτι το οποίο δεν ισχύει πουθενά στο εξωτερικό, να το ξεκαθαρίσουμε. Και νομίζω ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλά νέα παιδιά να ασχοληθούν με το τένις, να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Κάποια στιγμή να αποκτήσουμε και εμείς στην Ελλάδα ένα …
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να μείνουν έτσι; Γιατί σε όλα τα αθλήματα, να μην αποδειχθεί φωτοβολίδα αυτή η τάση των νέων για το τένις. Δηλαδή, μόνο το μπάσκετ έπιασε σε αυτό τόσο πολύ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, νομίζω δεν είναι μόνο ο Τσιτσιπάς. Είναι και η Σάκαρη, η οποία είναι και αυτή εξαιρετική.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το περιμένατε ποτέ εσείς; Παίζετε τένις. Τώρα ρωτάω εσάς που παίζετε, γιατί εγώ δεν παίζω τένις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν το φανταζόμουνα ότι θα είχαμε μία τόσο μεγάλη επιτυχία, αλλά αυτή τη στιγμή στο χέρι μας είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε πάντως για τους νέους, έχω διαβάσει και έχω ακούσει και συνεντεύξεις, λένε ότι δυστυχώς φεύγουν έξω. Πρέπει να φύγουν έξω, να πάνε σε Ακαδημίες τένις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί να μη φτιάξουμε ακαδημίες εδώ; Έχουμε τέλειο καιρό. Ιδανικές συνθήκες. Κατ’ αρχάς, έχουμε τις φοβερές υποδομές οι οποίες ρημάζουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τις υποδομές του Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει ένα τουρνουά ATP αυτή τη στιγμή, με τον Τσιτσιπά εκεί που είναι; Θα πρέπει να έχει και θα αποκτήσει. Θα αποκτήσει. Δηλαδή το ζήτημα των Ολυμπιακών υποδομών…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πήγα να πω. Σας έχει προβληματίσει; Τόσες εγκαταστάσεις, αραχνιασμένες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάρα πολύ. Προφανώς και με έχει προβληματίσει. Και έχω και σκέψεις και ιδέες.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για πείτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για το τένις, είναι αστείο να συζητάμε ότι το κράτος θα τα κάνει αυτά τα πράγματα μόνο του. Θα πρέπει να μπουν ιδιώτες, χορηγοί να ξαναφτιάξουν τις εγκαταστάσεις, να έχουν ακαδημίες. Γιατί για μένα αυτό θα ήταν το κίνητρο. Δίνεις τη δυνατότητα δωρεάν σε πολλά νέα παιδιά να μπορούν να ασχοληθούν με το άθλημα; Αν το κάνεις αυτό, εγώ είμαι διατεθειμένος να σου δώσω τις εγκαταστάσεις και ενδεχομένως να ζητήσω και λιγότερα χρήματα. Αρκεί να επενδύσεις στη δωρεάν άθληση των νέων παιδιών. Κάνε εσύ τις ακαδημίες και εγώ είμαι διατεθειμένος να συζητήσω μια μακροχρόνια παραχώρηση των εγκαταστάσεων του τένις, ώστε να γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο ένα τενιστικό κέντρο, όπως θα έπρεπε να έχει η χώρα. Δηλαδή, γιατί να έχει η Ισπανία τόσες ακαδημίες τένις και να μην έχουμε εμείς; Τις ίδιες κλιματικές συνθήκες έχουμε. Το τένις είναι κατ’ αρχήν ένα σπορ που παίζεται έξω. Θέλει καλό καιρό. Μπορείς να παίζεις και μέσα, αλλά, βασικά στις μεσογειακές χώρες παίζεται έξω. Άρα, και εκεί πιστεύω ότι έχουμε πολλές δυνατότητες και νομίζω ότι παιδιά όπως ο Στέφανος, η Μαρία η Σάκαρη, θα είναι πρεσβευτές σε αυτήν την προσπάθεια, για να έρθει η επόμενη γενιά. Γιατί δεν έχω καμία αμφιβολία ότι βλέποντας τον Τσιτσιπά, υπάρχουν πολλά δεκάχρονα, δωδεκάχρονα που θα πουν και εγώ θέλω, και εγώ μπορώ. Θα πιστέψουν στις δυνατότητές τους και έτσι θα βγει η επόμενη γενιά. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Άρα, τα παραδείγματα έχουν τεράστια σημασία. Και ο Τσιτσιπάς έχει όλο το μέλλον μπροστά του, το παιδί δεν είναι καν 21 ετών. Νομίζω ότι έχει πολλά χρόνια να κερδίσει πολλούς μεγάλους τίτλους και να μας κάνει όλους πολύ περήφανους. Και το ίδιο ισχύει βέβαια και με το Γιάννη.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απλά το είναι ατομικό σπορ, το άλλο είναι ομαδικό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, υπάρχει και μια πολύ μεγάλη διαφορά που θα συμφωνήσετε δηλαδή, 500 – 0 μαζί μου: ότι το ένα είναι κάτι που Τσιτσιπάς το παλεύει, το ψάχνει με το εξωτερικό, με την ηλικία του, στο ατομικό επίπεδο που είπατε, ενώ ο άλλος είναι στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, εκεί είναι άλλο…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι δεν είναι; Εκεί κάνουν κουμάντο, εκεί είναι γενικά όλοι θωρακισμένοι, είναι δυνατοί, ξέρουμε πώς πάνε….
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά θέλει πολύ σκληρή δουλειά. Δες ότι ο Γιάννης είναι ένα παιδί που ξεκίνησε από τον Φιλαθλητικό και βλέπεις πώς είναι τώρα, πόσο δουλειά έχει βάλει στο σώμα του…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τον πρόσεξαν όμως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά είναι η πειθαρχία του ανθρώπου ο οποίος θα έρθει και θα πει όταν τελειώσει η προπόνηση: Ναι έχω μία δυσκολία στο σουτ, θα πάω να κάνω 500 σουτ, εκεί θα κάτσω να κάνω 500 σουτ μετά για να φτιάξω και το σουτ μου, αν αυτό είναι το κομμάτι που έχει μία σχετική αδυναμία.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μπασκετικό σας ίνδαλμα; Αφού πάτε και σουτάρετε και δεν δίνετε την μπάλα, εσείς τα είπατε αυτά, δεν τα λέω εγώ…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εμείς μεγαλώσαμε με τον Νίκο Γκάλη. Με το μπάσκετ το οποίο έπαιξε ο Γκάλης έγινε το ίνδαλμά μας. Και βέβαια επειδή ήμουν στην Αμερική, τα χρόνια του Jordan, και νομίζω σαν τον Jordan…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το επόμενο ερώτημά μου θα ήταν: Jordan ή Lebron;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Jordan χωρίς δεύτερη συζήτηση.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Jordan έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χωρίς δεύτερη συζήτηση.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήσασταν Bulls;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ήμουν ιδιαίτερα Bulls, αλλά νομίζω ότι ο Jordan είχε μία…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:Εγώ ήμουν Lakers. Είμαι με τον Magic για αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήμουν στη Βοστόνη και ήμουν και με τον Burt. Έζησα έξι χρόνια στη Βοστόνη. Ο Lebron είναι παικταράς, πολύ έξυπνος παίκτης…
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά είναι και λίγο προπονητής, λίγο Πρόεδρος…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι,, είναι πολύ ολοκληρωμένος παίκτης. Αλλά σαν τον Jordan νομίζω ότι δεν έχει ξαναπεράσει από τότε.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περπατούσε στον αέρα, έχετε δίκιο σε αυτό. Ποιο παιχνίδι δεν θα ξεχάσετε ποτέ; Δεν με ενδιαφέρει άθλημα, δεν με ενδιαφέρει χώρα, δεν με νοιάζει αν μου πείτε ένα ματς ελληνικού πρωταθλήματος, ό,τι θέλετε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δύο ματς. Πρώτον, ο τελικός της εθνικής το 1987 όταν ήμουν μέσα στο ΣΕΦ όταν σηκώσαμε το Ευρωπαϊκό. Αυτό δεν ξεχνιέται ως εμπειρία, ήμουν 19 χρονών. Και ένα παιχνίδι το οποίο δεν θα ξεχάσω ποτέ, γιατί με είχε στενοχωρήσει αφόρητα και τότε είχα πάρει την πρώτη γεύση για το πόσο σκληρό μπορεί να είναι το ποδόσφαιρο, ήταν ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 όταν ήμουν φανατικά με τη Γαλλία. Και κέρδισε η Γερμανία παρ’ ότι η Γαλλία προηγήθηκε 3-1. Τότε αισθάνθηκα πόσο σκληρό μπορεί να είναι πραγματικά το ποδόσφαιρο, τι άγρια ομορφιά μπορεί να έχει.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ήταν φοβερή η Γαλλία εκείνη. Βέβαια όλες οι ομάδες ήταν καλές, ευτυχώς το πήρε η Ιταλία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και νομίζω ότι και η όλη διαδρομή της ομάδας μας το 2004 ήταν κάτι μοναδικό.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό όσοι το έχουμε ζήσει, δηλαδή όσοι ευτυχίσαμε να είμαστε ζωντανοί, γιατί δεν ξέρω αν θα το ξαναδούμε. Δεν ξέρω τη γνώμη σας. Το λένε και οι ποδοσφαιριστές οι ίδιοι δηλαδή ότι είναι δύσκολο. Εσείς το πιστεύατε, αγώνα με αγώνα που περνούσαμε; Τώρα έχουμε γυρίσει τον χρόνο πίσω.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μετά τον προημιτελικό με τη Γαλλία, νομίζω ότι όλοι πιστέψαμε ότι μπορούσε πραγματικά να γίνει. Υπήρχε ένα άστρο, υπήρχε κάτι το οποίο έλεγες ότι εδώ πέρα μπορεί να γίνει κάτι εξαιρετικό, κάτι μοναδικό το οποίο είναι, ναι, εξαιρετικά σπάνιο αλλά μπορεί να γίνει. Όπως η Λέστερ πήρε το πρωτάθλημα. Ποιος θα φανταζόταν ποτέ ότι η Λέστερ θα πάρει το πρωτάθλημα;
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην πάμε στην Αγγλία γιατί είναι στενόχωρη συζήτηση και για τους δυο μας. Ευτυχώς, όμως, έχουμε αυτό τον τελικό να περιμένουμε. Μου καλύψατε και μία άλλη ερώτηση που θα έκανα. Την κάνω σε όλους τους προέδρους, προπονητές, παίκτες, αλλά αφού είπατε σωστά ότι είστε παίκτης-προπονητής ήθελα να ρωτήσω ποιο παιχνίδι θα θέλατε να ξαναδείτε να έχει άλλο αποτέλεσμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε, τώρα να πάμε, θα πάμε τώρα στα….
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να χάσει η Σίτυ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να χάσει η Σίτυ, δεν το συζητάμε. Και με ισοπαλία συμβιβάζομαι.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να τελειώσουμε πάλι όπως ξεκινήσαμε. Με μία ωραία παρομοίωση και με όλα αυτά. Νομίζω ότι εσείς που έχετε μεγάλα κόμματα, προεδρεύετε των μεγάλων κομμάτων έχετε τις σκοτούρες σας. Αντιμετωπίζεστε δίκαια από τον κόσμο ή όπως αντιμετωπίζονται οι παίκτες και οι προπονητές. Ή ακούτε περισσότερα; Γιατί οι παίκτες και οι προπονητές να ξέρετε ακούν, εδώ ακούμε εμείς οι δημοσιογράφοι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς και τα ακούμε.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ακούτε τα περισσότερα, ε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς και θα ακούμε. Ακούμε θετικά, ακούμε και αρνητικά, όλα μεγεθύνονται.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, σωστό είναι αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να είναι κανείς όταν είναι στη δημόσια σφαίρα εξαιρετικά καχύποπτος όταν κάποιος σου λέει τι καταπληκτικός που είσαι. Έχω μεγάλη εμπειρία, έχω γεννηθεί μέσα στην πολιτική ώστε να μπορώ να ξεχωρίζω αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Και, βέβαια, μεγεθύνεται και η κριτική αλλά τι να κάνουμε, αυτή τη δουλειά διαλέξαμε. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι έτσι είναι. Ένα πράγμα με ενοχλεί μόνο πολύ, τα fake news.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ψεύτικα άρθρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εντάξει, αυτό είναι απαράδεκτο.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, είναι λογικό αυτό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν κάποιος βάζει στο στόμα σου πράγματα τα οποία δεν έχεις πει. Η κριτική μπορεί να είναι όσο αυστηρή θέλεις και θα ακούσεις και μια κουβέντα παραπάνω.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά και στο δικό σας επίπεδο βάζουν και λόγια, βάζουν δηλώσεις που δεν λέτε δηλαδή όπως κάνουν για τους παίκτες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ε, δεν τα έχουμε δει; Δεν τα είδαμε πρόσφατα τώρα; Μην μπούμε σε αυτή την κουβέντα. Είδαμε πράγματα απίστευτα που φέρομαι να είπα χωρίς να τα έχω πει. Αλλά εντάξει τα προσπερνώ. Εμένα αυτό το οποίο με νοιάζει είναι να μιλήσω για την επόμενη μέρα, να σπάσω την καχυποψία ενός κόσμου ο οποίος -σίγουρα πολλοί μας ακούν και σήμερα- που είναι λίγο αυτό που λέμε «απολιτίκ».
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα, ανάμεσα στους ακροατές μας είναι και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχει σημασία τι θα γίνει στη χώρα. Και επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην πολύ-πιστεύουν, να μην ακούν τα προγράμματα, νομίζω ότι θα κρίνουν κιόλας με βάση την αξιοπιστία των προσώπων. Δηλαδή λέει ή δεν λέει αλήθεια αυτός, αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο να του δώσω μια ευκαιρία; Γιατί εγώ δεν έχω κυβερνήσει. Διεκδικώ την πρώτη μου ευκαιρία.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό, σωστό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άρα και στον καχύποπτο που θα μας ακούει σήμερα, του λέω: γιατί δεν αξίζω μια ευκαιρία να κάνω αυτά τα οποία λέω ότι θέλω να κάνω; Αν συμφωνείς με αυτά τα οποία λέω, δώσε μου την ευκαιρία να δοκιμαστώ στο κάτω-κάτω της γραφής. Πάντα θα είσαι καχύποπτος. Δώσε μου την ευκαιρία να δοκιμαστώ ώστε την επόμενη φορά να μπορείς να με κρίνεις πιο αυστηρά. Αλλά αφού έχω έρθει στα πράγματα, όχι πριν. Αυτή την ευκαιρία στην ουσία διεκδικώ, να μπορώ να κάνω πράξη αυτά τα οποία θέλω να κάνω. Έχω πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα, είμαι πολύ συνεπής σε αυτά τα οποία έχω πει, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το σχέδιό μας είναι το σωστό για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες. Εγώ δεν κάνω διακρίσεις.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, έτσι είναι και το σωστό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακούω: «είμαστε λέει με τους πολλούς ή με τους λίγους;». Μα ποιοι είναι οι πολλοί και ποιοι είναι οι λίγοι; Είμαστε εδώ για όλους. Τι πάει να πει με τους πολλούς; Υπάρχουν κάποιοι πολλοί οι οποίοι είναι καλοί και κάποιοι λίγοι οι οποίοι είναι κακοί. Κάποιοι λίγοι που «θέλουν να πιούν το αίμα του λαού». Εμένα μου ακούγονται τελείως ξεπερασμένα όλα αυτά. Εγώ είμαι εδώ για όλους. Και εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες, θα είμαι εδώ και για αυτούς που δεν θα με ψηφίσουν. Δεν μπορώ εγώ την επόμενη μέρα να λέω: «α, εσύ με ψήφισες, εσύ δεν με ψήφισες».
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά έτσι είναι. Δεν γίνεται όποιος δεν ψήφισε να φύγει…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν γίνεται, είμαι εδώ για όλους. Τι πάει να πει οι πολλοί και οι λίγοι; Και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει, εν πάση περιπτώσει, ποιοι είναι οι πολλοί και ποιοι είναι οι λίγοι; Για όλους είμαστε εδώ. Και αυτοί οι διχασμοί είναι δυστυχώς που μας έχουν πάει πολύ πίσω. Και με κουράζει και εμένα αφόρητα όλη αυτή η προσπάθεια να αναμοχλεύσουμε τα πάθη του παρελθόντος. Δεν μας αξίζει, αυτό. αξίζουμε κάτι καλύτερο για την επόμενη μέρα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ. Λοιπόν, όποιος έρχεται εδώ λέει ότι πέρασε καλά. Είστε υποχρεωμένος να το πείτε..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πέρασα πολύ ωραία, θα μπορούσαμε να κάνουμε και..
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και λέει ότι πέρασε και γρήγορα η ώρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ώρα πέρασε όντως πολύ γρήγορα, οπότε θα σας αφήσουμε να κάνετε το δεύτερο κύκλο της εκπομπής. Έχουμε εξάλλου γεμάτο..
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, θα κάνουμε, θα συνεχίσουμε εδώ με τους δικούς μας το δεύτερο.. Έχουμε και εμείς δεύτερο ημίχρονο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε γεμάτο αθλητικό καλοκαίρι μπροστά μας.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γεμάτο, είναι αλήθεια. Μπορεί να μην υπάρχει τεράστια διοργάνωση ποδοσφαίρου..
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παίζει και ο Τσιτσιπάς σήμερα αν δεν κάνω λάθος, να δούμε τι θα κάνει και στην..
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς να δούμε αν το δείτε, αν προλαβαίνετε γιατί έχετε τα τρεξίματα αυτά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν θα δω τίποτα σήμερα.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πουν όμως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πιάνω τα στιγμιότυπα, το σκορ τουλάχιστον στο κινητό μου.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το βράδυ αργά.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ελπίζω και καλά να περάσατε και μετά τη δεύτερη παρουσία εδώ, να υπάρχει και τρίτη, δικό σας θέμα, ό,τι θέλετε εσείς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν σίγουρα μια διαφορετική και χαλαρή συζήτηση, οπότε σε ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες αυτή την ευκαιρία.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι πρέπει για να ξεφύγετε και λίγο. Εύχομαι λοιπόν, τρία πράγματα. Πρώτον, τα καλύτερα. Δύναμη, κουράγιο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υγεία.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υγεία ναι, όλα αυτά που πρέπει να υπάρχουν. Το δεύτερο είναι να συνεχίσετε να μην δίνετε τη μπάλα σε κανένα, το λέω σε όλους αυτό. Για το μπάσκετ μιλάω, μην παρεξηγηθούμε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σου πω κάτι, όποιος έχει παίξει μπάσκετ και το ματς είναι στον πόντο και δεν θέλει εκείνη τη στιγμή να πάρει το τελευταίο σουτ, άστο. Πρέπει να θέλεις να πάρεις το τελευταίο σουτ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό, σωστό. Λοιπόν και το τρίτο: Το βράδυ της 1ης Ιουνίου, να πάρει η Λίβερπουλ το Champions League και να είμαστε…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Και να είμαστε όλοι χαρούμενοι.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σ’ ευχαριστώ πολύ.
Π. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είσαι καλά. Παντελή, ευχαριστώ πάρα πολύ.