Αποχή και ψήφος "κατά του συστήματος" ανησυχούν Τσίπρα και Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Στην Ελλάδα της κρίσης, οι δημοσκόποι δεν θα μπορούσαν φυσικά να αποτελέσουν εξαίρεση στην εθνική παρακμή. Δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία, για όλα τα γούστα, κυρίως όμως για να ικανοποιούν τον… εντολέα. Εκείνον δηλαδή που χρηματοδοτεί την έρευνα.
Περί προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπιστίας… αφήστε το καλύτερα. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μετρήσεις που… δεν ντράπηκαν να δημοσιεύσουν ευρήματα τα οποία προκαλούσαν το λιγότερο χαμόγελα χλεύης σε όποιον περπατάει στην κοινωνία, και αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τις καινούριες προτεραιότητες των πολιτών, μετά από σχεδόν μια δεκαετία εθνικής τραγωδίας και φτωχοποίησης, λόγω των Μνημονίων.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι, όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται είναι τηλεφωνικές, καθώς κανείς δεν τολμά να φτάσει μέχρι το σαλόνι κάποιου σπιτιού, και να βάλει κάλπη μπροστά στον ερωτώμενο οικοδεσπότη. Ούτε φυσικά είναι τυχαία η πάγια πλέον συμπεριφορά καταγραφής “γκρίζας ζώνης” (άκυρα, λευκά, δεν ξέρω, δεν απαντώ, άλλο κόμμα, αναποφάσιστοι), που αθροιστικά και κατά μέσο όρο κινείαι από 20%-30%. Δηλαδή, επαρκές ποσοστό δείγματος, για να υποστηρίξουν οι δημοσκόποι, όταν δεν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, ότι… παραπλανήθηκαν από τους πολίτες.
Ακόμη όμως και οι συγκεκριμένες… προβληματικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, υποψιάζονται την προδιάθεση της κοινωνίας για αποχή από τις ευρωεκλογές ή ψήφο “κατά του συστήματος”. Δηλαδή, των δυο κεντρικών κυβερνητικών αφηγημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, και φυσικά του Κινήματος Αλλαγής που διεκδικεί να λειτουργήσει ως… μπαλαντέρ εταίρος στην άσκηση της εξουσίας, για έναν από τους δυο.
Με δεδομένη την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να πείσει την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία ότι… νοιάζεται για τις πραγματικές ανάγκες της, καθώς και το κλίμα εθνικού διχασμού που έχει παγιωθεί, με τις υστερικές τσιρίδες υστερίας των μεγάλων κομμάτων να “πνίγουν” τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τους, είναι περίπου… σίγουρο στοίχημα ότι, η υποψιαζόμενη εκλογική συμπεριφορά θα έχει αντανάκλαση στην κάλπη των ευρωεκλογών.
Σε αντίθεση με τις αυτοδιοικητικές, όπου… οι πολλοί υποψήφιοι κουβαλούν στην κάλπη συγγενείς και φίλους, με αμιγώς προσωπικά κίνητρα, και όχι πολιτικά ή παραταξιακά.
Αυτός είναι ο μεγάλος προβληματισμός για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει ευρωεκλογών. Γι’ αυτό και ξορκίζουν, τόσο την αποχή όσο και τη “χαμένη ψήφο” προς μικρά και αντισυστημικά κόμματα. Κατανοούν ότι, η 27η Μαϊου θα κρύβει οδυνηρές εκπλήξεις, για όσους πέφτουν στην παγίδα επιτελείων που τους λένε μονάχα… όσα θέλουν να ακούσουν.

Best Of

Η Αχτσιόγλου… έπαθε Κασσελάκη (ελαφρότητα influencer)

Ξαναβρήκε την... ενέργεια από την οποία είχε αδειάσει. Η...

Χατζηδάκης: Θέτουμε σε λειτουργία ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει,...

Μαρία Δεναξά: Ο… ζήλος διαπιστευτηρίων των κομματικά στρατευμένων

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα...

Η… συμπεριληπτική κακοποίηση των γυναικών, με τη φρικώδη προσφώνηση “βουλεύτρια”

Η ωδή στην πρόοδο, που συνοψίζεται στη διαχρονική και...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Ο μοναχικός περίπατος των δακρύων

  Τα λόγια έχουν πάντα μια φυσική υπεροχή στην αναζήτηση της κατάλληλης διαδρομής από το μυαλό στην καρδιά. Ώστε να μην κλονίσουν το αυθόρμητα εύθραυστο...

Το ταξίδι, λοιπόν. Τίποτα άλλο (δεν έχει σημασία)…

Τη φετινή Μεγάλη Παρασκευή, ακόμη και ο καιρός αποφάσισε να περάσει απέναντι. Και αντί της παραδοσιακής, σκοτεινιασμένης και πένθιμης εικόνας του, να μας χαρίσει...

Η Μισέλ Ομπάμα… δείχνει το μέλλον

Το μέλλον που θα μπορούσε η ίδια να εκφράσει, αλλά... το αρνείται. Μιλώντας σε μαθητές σχολείου, στο μεταίχμιο της μετάβασής τους στο Κολλέγιο, η Μισέλ...