O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο REAL FM και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Σταματία Κασσίμη, αναφέρθηκε στην υπόθεση της NOVARTIS, στην αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ αλλά και στη δημιουργία-με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ- ενός ευρέως προοδευτικού μετώπου για τη διακυβέρνηση της χώρας και την απόκρουση του φασισμού, της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.
Ο Φώτης Κουβέλης-μεταξύ άλλων-επεσήμανε:
—Για τη δικαστική έρευνα σχετικά με την υπόθεση της NOVARTIS
Φ.Κ «Θα πρέπει να αφήσουμε την υπόθεση να εξελιχθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το Δίκαιο μας. Δηλαδή να μείνει απερίσπαστη και χωρίς να δέχεται επιθέσεις η Δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο δεν υπηρετεί τη διακρίβωση της αλήθειας. Προσωπικά θητεύω σταθερά στην αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. Από εκεί και πέρα όμως οι επιθέσεις που γίνονται εναντίον των δικαστικών λειτουργών, αποτελούν στοιχεία παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι για τέσσερα άτομα η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και συνεχίζεται η έρευνα για κάποια άλλα, αποδεικνύει το αμερόληπτο και το αδέκαστο της Δικαιοσύνης».
—Για το εάν το σκάνδαλο της NOVARTIS είναι αντιστοίχου επιπέδου με το σκάνδαλο της SIEMENS ή ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν συμβεί στη χώρα.
Φ.Κ« Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν συμβεί, έχει παγκόσμια διάσταση και ας την αξιολογήσουμε τη διάσταση αυτή, στη βάση ότι για το συγκεκριμένο σκάνδαλο ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές , μετά από έρευνες του FBI. Η υποχρέωση και της Ελλάδας είναι να ερευνήσει αυτή την υπόθεση, γιατί μέσω αυτής ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ».
—-Για τις καταγγελίες περί σκευωρίας που αποδίδει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Φ.Κ « Η έννοια της σκευωρίας και η επίθεση που γίνονταν σε κάθε διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων ήταν μία επαναλαμβανόμενη ρητορική. Σκευωρία ήταν το Χρηματιστήριο, σκευωρία ήταν όλα εκείνα που αφορούσαν στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και στις υπεξαιρέσεις που έγιναν με τις αμυντικές δαπάνες, σκευωρία ήταν αρχικά η υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά, σκευωρία ήταν αρχικά η υπόθεση της SIEMENS. Καλά θα κάνουν όσοι θέλουν να υπηρετούν τη Δικαιοσύνη, να μην της επιτίθενται και να αφήνουν τις υποθέσεις να εξελίσσονται, σύμφωνα με το Νόμο. Και αυτό γιατί αποτελεί και αίτημα και δημοκρατική διεκδίκηση να ερευνώνται οι υποθέσεις και να απονέμεται η Δικαιοσύνη. Οι επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις αναφέρονται σταθερά και αμετακίνητα και στο τεκμήριο της αθωότητας αλλά και στην υπόθεση που έχει σχέση με την υπόθεση της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να σταματήσει να πετροβολείται. Διότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα στην υπόθεση της λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Είναι ουσιώδες μέγεθος».
—Για τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ
Φ.Κ « Όταν έφυγα από τη ΔΗΜΑΡ την οποία ιδρύσαμε μαζί με άλλα στελέχη, έφυγα γιατί διαφωνούσα αναφορικά με το ποια θα πρέπει να είναι η πορεία και η εξέλιξή της. Θεωρώ ωστόσο θετικό το γεγονός ότι κάτω από τις καινούριες πολιτικές συνθήκες, δηλαδή την επέλαση της ακροδεξιάς, του βαθύτατου νεοσυντηρητισμού, την απειλή της φασιστικής δεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, οδήγησαν στο να μετακινηθεί και η ΔΗΜΑΡ και να ενταχτεί στην «Προοδευτική Συμμαχία». Και οι ενωμένες δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο το βραχίονα που θα αποκρούει αυτή την επερχόμενη λαίλαπα αλλά θα διαμορφώνει και συνθήκες για μία ουσιαστική προοδευτική εξέλιξη στη χώρα μας».
—-Για το εάν θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακροδεξιός.
Φ.Κ « Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος συντηρητικός πολιτικός. Η ΝΔ υπό την ηγεσία του αφήνει και εκχωρεί τεράστιο χώρο, μέσα στον οποίο εγκαθίσταται η ακροδεξιά πολιτική. Και αυτό είναι στοιχείο της πολιτικής που ασκεί η ΝΔ αλλά αυτό που απαράδεκτα κάνει, θα το βρει και η ίδια μπροστά της,. Η ΝΔ εγκατέλειψε αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας τις θέσεις της . Εκχώρησε η ΝΔ τη βασική θέση της αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος της πρώην FYROM, σε μία καιροσκοπική πολιτική. Και ο χώρος αυτός της καιροσκοπικής πολιτικής, που αφορά την προβαλλόμενη υποκριτικά αντίθεσή της αναφορικά με τη Συνθήκη των Πρεσπών, διαμόρφωσε εκχώρηση χώρου στην ακροδεξιά».