Συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra channel» και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Μελιγγώνη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Και τώρα κυρίες και κύριοι πάμε στην αποψινή μας πολιτική συζήτηση. Με χαρά υποδέχομαι στο στούντιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Kontra τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ, καλώς ήρθατε. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε με τα γενικά πολιτικά ή με την αρμοδιότητά σας, τι λέτε ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Με ό,τι θέλετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ας ξεκινήσουμε από τα του Υπουργείου. Κατ’ αρχάς, επειδή είναι να ανοίξει σε μερικές μέρες η τουριστική σεζόν και επειδή τα τελευταία 6 – 7 χρόνια όλο ακούμε για υδροπλάνα και υδροπλάνα δεν βλέπουμε καλοκαίρια, έχουμε κάποια εξέλιξη για το συγκεκριμένο θέμα ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν κάποιους μήνες. Η εξέλιξη που πιστεύω ότι θα ανοίξει το δρόμο επιτέλους για να υλοποιηθεί όλο αυτό που περιμένουν και τα ακριτικά νησιά της χώρας στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα που έχουν είτε λίμνες είτε παράκτιο μέτωπο, δεν είναι αναπτυγμένες, είναι, ότι ολοκληρώσαμε το στρατηγικό σχέδιο για τα υδατοδρόμια της χώρας. Αυτό την επόμενη εβδομάδα θα το παρουσιάσουμε, θα πάει στις Περιφέρειες για να διαβουλευτεί για μία ή δυο εβδομάδες προκειμένου να έχουμε τις απόψεις τους για τη χωροθέτηση των υδατοδρομίων, έχει γίνει μία ιεράρχηση ποια από αυτά έχουν πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί και να γίνουν τα υδατοδρόμια σε ομάδες, για να μπορεί μία ιδιωτική εταιρία πλέον να βάλει υδροπλάνο, να έχει τον ικανό αριθμό υδατοδρομίων για να λειτουργήσει και να ξεκινήσει αυτή η δραστηριότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Άρα έχουμε μέλλον από ό,τι καταλαβαίνω, δεν είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ :Όχι, είναι μηνών. Είναι μηνών γιατί ένα υδατοδρόμιο δεν έχει τη βαριά υποδομή που έχουν άλλες υποδομές, επομένως μετά τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να κάνει στα υδατοδρόμια, για να μην τρέχουν είτε τα λιμενικά ταμεία είτε οι ιδιώτες είτε ενδεχόμενα σχήματα ΣΔΙΤ που θα γίνουν για αυτά, να ταλαιπωρούνται με την αδειοδότηση. Την άδεια εγκατάστασης θα τη βγάλει το Υπουργείο, οπότε ανοίγει ο δρόμος πολύ εύκολα στη συνέχεια για να γίνουν, να υλοποιηθούν και να λειτουργήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Μάλιστα. Πάμε τώρα στη Μάνδρα και το Μάτι, τις πληγείσες περιοχές. Την προηγούμενη εβδομάδα εξαγγείλατε 49.000.000 ευρώ για έξτρα έργα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, επιπρόσθετα από αυτά τα οποία είναι ήδη προγραμματισμένα και θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε να εγγυηθείτε, στο μέτρο βέβαια που περνά από το χέρι σας, ότι είτε δε θα ξαναζήσουμε Μάτια αυτό το καλοκαίρι είτε όταν θα ξαναέχουμε φωτιές δεν θα ξαναζήσουμε Μάνδρες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ :Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό και δεν μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί η χώρα μας είναι μία χώρα η οποία δεν έχει χωροταξικό, πολεοδομικό σχεδιασμό. Δεν είχε καταγεγραμμένα, για μια σειρά από δεκαετίες, πού είναι οι δασικές εκτάσεις, πού δεν είναι. Έχουν γίνει όμως, πολύ μεγάλα βήματα από το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι μετά από τόσες δεκαετίες αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες, έχουμε απλοποίηση της χωροταξικής νομοθεσίας και των διαδικασιών. Αυτό όμως σημαίνει ότι όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια που έχουμε και δημοτικές εκλογές, του πρώτου βαθμού ανταποκρίνονται ώστε πάρα πολλές περιοχές να αποκτήσουν σχέδιο πόλης. Σημαίνει ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πλέον, γιατί μέχρι το νόμο του Κλεισθένη ήταν και αυτό μια γκρίζα περιοχή, αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τα αντιπλημμυρικά έργα και όπου δεν μπορεί, ζητάει τη συνδρομή κεντρικών υπηρεσιών, με το νέο νόμο των δημοσίων συμβάσεων επιτρέπεται αυτό πλέον. Μεγάλα ρέματα για την οριοθέτησή τους, που δεν υπήρχε ποτέ και σε αυτή την περιοχή και στη δυτική Αθήνα, και ξεκινούν έργα. Θυμάστε τι γινόταν με το ρέμα της Εσχατιάς, του Ερασίνου, της Καναπίτσας, της Ραφήνας, του Μαραθώνα, για όλα αυτά είναι ώριμες πλέον μελέτες που μπορούν να δημοπρατηθούν. Η πλειοψηφία από αυτές, με διασφαλισμένους πόρους, επειδή οι συγκεκριμένοι Δήμοι έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές όχι μόνο από τις πυρκαγιές αλλά και από δύο ή τρεις, αν θέλετε, πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που υπήρχαν στην περιοχή με πολύ μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Προβλέψαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη χρηματοδότηση, οι Δήμοι ζήτησαν τη συνδρομή του Υπουργείου για την υλοποίηση των έργων και για τις μελέτες και για αυτό υπογράφηκαν και οι προγραμματικές συμβάσεις πριν από λίγες μέρες. Και θεωρώ, ότι θα γίνουν, είναι χρέος όλων να συνδράμουν, και όλων των υπηρεσιών να συνδράμουν, για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα σε αυτές τις περιοχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ :Τώρα, επειδή ξέρω ότι παρότι διάφορα πράγματα που πρέπει να γίνουν, για παράδειγμα στο Μάτι, δεν αφορούν ειδικά τη δική σας αρμοδιότητα, από ό,τι ξέρω ας πούμε, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, μαντρών κλπ. είναι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά επειδή ξέρω ότι τα παρακολουθείτε όλα αυτά και ως μηχανικός και ως συναρμόδιος Υπουργός, έχει προχωρήσει το πράγμα ; Άκουσα όλες τις προηγούμενες μέρες με αφορμή και την περίφημη δικογραφία ότι δεν έχουν γίνει οι κατεδαφίσεις που θα έπρεπε, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί σε αυτή την περιοχή τυφλοί δρόμοι από φράχτες κλπ. κλπ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Αλίμονο αν θα μπορούσαμε μέσα σε οκτώ μήνες τόσο απλά να προχωρήσει μία υπηρεσία, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος δηλαδή, πράγματα που εκκρεμούν τριάντα χρόνια. Από ό,τι γνωρίζω, έχουν τελεσιδικήσει3.000 αυθαίρετα στην Αττική. Αυτά έπρεπε να αξιολογηθούν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ποιανού αρμοδιότητα ήταν, ήταν της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε γίνει τίποτα, ούτε μία στοιχειώδης καταγραφή και ιεράρχηση, αν θέλετε. Θεωρώ, ότι πλησιάζουν οι μέρες που θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η ιεράρχηση για να κάνει η αρμόδια υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το διαγωνισμό που πρέπει να κάνει για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και βέβαια το ερώτημα που υπάρχει και το ξαναζήσαμε όλες τις προηγούμενες μέρες, μας απασχόλησε πάλι, είναι αν αυτή τη φορά επειδή, ο μη γένοιτο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα, και φωτιές υπάρχουν και ανέμους έχουμε, και ακραία καιρικά φαινόμενα, αυτή τη φορά τουλάχιστον εσείς πιστεύετε έτσι όπως έχετε διαχειριστεί την κατάσταση, πηγαίνετε εκεί κάθε λίγο και λιγάκι, το ξέρουμε όλοι, ότι αν μη τι άλλο οι κρατικοί φορείς θα ξέρουν τι κάνει ο καθένας, ποιος αποφασίζει την εκκένωση, ποιος στέλνει τα sms, αν θα φύγουν αυτά τα sms, γιατί δεν φύγανε την προηγούμενη φορά, κλπ. κλπ., τι κάνει η Πυροσβεστική, αν συνεννοείται με την Τροχαία, ποιος κλείνει το δρόμο, δηλαδή είδαμε τραγελαφικές καταστάσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Θεωρώ ότι στην τραγωδία που ζήσαμε ήταν μία σειρά και από συγκυρίες και από μόνιμες παθογένειες. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς από εμάς να κρίνει, εκείνη τη στιγμή, την ευθύνη που έχει ο υπεύθυνος από την Πυροσβεστική, ο υπεύθυνος από την Αστυνομία, ή οποιοσδήποτε άλλος. Για αυτό και αυτό που διασφάλισε η κυβέρνηση ήταν να χυθεί άπλετο φως παντού και η ελληνική Δικαιοσύνη να ψάξει να βρει τις ευθύνες, όπου κι αν ανήκουν. Άρα σε αυτό θα έχουμε λίγη υπομονή. Πρέπει όμως να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα τα οποία είναι και πολιτικά συμπεράσματα. Π.χ. όταν κάποιες πολιτικές δυνάμεις μιλούν για λιγότερο κράτος, τι εννοούν; Πώς το εννοούν; Όταν κάποιοι λένε για λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους, δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς του πρώτου βαθμού, του δεύτερου βαθμού με τις ελλείψεις που έχουν και τα Υπουργεία και οι Υπηρεσίες, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αρμοδιότητες και στο ρόλο που έχουν; Και προφανώς πρέπει να γίνει μία συζήτηση ανοιχτή, δημόσια ώστε όλοι και οι πολίτες και οι φορείς και οι πολιτικοί, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, είτε είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους. Δεν μπορεί, από τη μια να λέμε λιγότερο κράτος, κάποιοι να λένε και μιλάω για τη ΝΔ, και από την άλλη μετά να λένε “πω πω, τι έγινε” και αν λειτούργησε η Πυροσβεστική, αν λειτούργησε η Αστυνομία, δεν μπορεί κάποιοι στην ίδια λογική, αν θέλετε, να μη βλέπουν τις ελλείψεις, τις πραγματικές ελλείψεις που υπάρχουν σε στελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εγώ να σας πω ότι μια σειρά από αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αποκατάσταση που έχω ασχοληθεί μετά τις φυσικές καταστροφές, τις ανέλαβε το Υπουργείο και τις ανέλαβε το Υπουργείο γιατί όντως οι Δήμοι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό τον όγκο εργασίας, με το στελεχιακό δυναμικό που έχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τώρα, λέτε για το λιγότερο κράτος, είπατε ότι μιλάτε για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν λέμε εμείς λιγότερο κράτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Όχι, όχι, θέλω να σας ρωτήσω όμως αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εμείς δε λέμε ούτε περισσότερο κράτος. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες που πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένες και να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους. Όποτε πάει να γίνει μία τέτοιου είδους παρέμβαση ακόμη και για να καλυφθούν ανάγκες που είναι διαπιστωμένες από όλους, αντιδρά η ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσλήψεις. Να σας πω ένα παράδειγμα. Δεν υπάρχουν οδηγοί στον ΟΑΣΘ π.χ. Έγιναν οι διαδικασίες προκειμένου να μην έχουμε οκτώ μήνες συμβασιούχους μέσω ΑΣΕΠ στον ΟΑΣΘ γιατί τους έξι τους χρειάζεσαι για να εκπαιδεύσεις αυτούς τους ανθρώπους. Μας κατήγγειλαν. Και οτιδήποτε άλλο και να κάνουμε θα βγουν να κατηγορήσουν: Τις προσλήψεις, που έχουν προγραμματιστεί στην υγεία, στην παιδεία, σε όλες τις κοινωνικές δομές, πάλι θα βγουν να μας κατηγορήσουν και ήδη έχουν βγει και μας κατηγορούν. Δεν είναι μία τακτική, αν θέλετε αυτό που παρακολουθούμε, είναι ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός που έχει φτάσει και τις δημόσιες υπηρεσίες και τη χώρα μας, εδώ που την έφτασε.
-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να κλείσουμε τα θέματα της αρμοδιότητάς σας, με όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της εκπαίδευσης οδήγησης, ξέρετε ότι εδώ και καιρό, δεν δίνονται εξετάσεις οδήγησης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραίο θέμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ωραίο θέμα, αλλά..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πλέον δίνονται. Πλέον σε όποια υπηρεσία δε δίνονται εξετάσεις, έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των Περιφερειών που δεν δίνονται εξετάσεις, αλλά και οι εξεταστές που δεν κάνουν τις εξετάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, αυτό που προβλέπει το νέο πλαίσιο, εκτός από την εγκατάσταση των καμερών στα αυτοκίνητα, είναι ότι θα είναι μέσα ο υποψήφιος με τους εξεταστές, αλλά όχι με το δάσκαλο οδήγησης. Και εκεί προκύπτουν δύο θέματα. Μα η φυσική επαφή του εξεταστή με τον μαθητή είναι αυτή που δημιουργεί τέλος πάντων συνθήκες για λάδωμα, και δεύτερον πως περιμένετε από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δώσει τα χρήματα για το αυτοκίνητο, να μην είναι μέσα στο αυτοκίνητο του; Δηλαδή αν ο μαθητής δημιουργήσει ατύχημα; Ποιος θα φταίει μετά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα απαντήσουμε ένα – ένα. Το πρώτο είναι ότι από την εμπειρία και από τους ελέγχους που έχουν γίνει, και από αυτά που έχουν αποκαλυφθεί τον τελευταίο καιρό, δεν έχει να κάνει η φυσική επαφή του εξεταστή με τον υποψήφιο οδηγό. Υπάρχει πάντα, πάντα όμως, εμπλοκή του εκπαιδευτή. Κι από πριν. Δε γίνεται κάποια συναλλαγή μέσα στο αυτοκίνητο, πόσο δε μάλλον, όταν ο εξεταστής κληρώνεται και δεν κληρώνεται την προηγούμενη ημέρα, κληρώνεται πριν μπουν στο αυτοκίνητο. Δεύτερον, θα υπάρχει ειδικό σώμα για αυτό και τρίτον, θα υπάρχουν κάμερες. Άρα είναι προφανές, ότι όταν δεν ξέρεις ποιος θα εξετάσει και θα υπάρχει από εκείνη τη στιγμή που θα γίνεται η κλήρωση μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης κάμερα, είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχουν τέτοιες αθέμιτες συναλλαγές. Πάμε στο δεύτερο ερώτημα: Γιατί να είναι ο εκπαιδευτής έξω από το αυτοκίνητο; Ο εκπαιδευτής, μέχρι τώρα, η παρουσία του μέσα στο αυτοκίνητο, ήταν στο πως δεν θα έχουμε, καλούς οδηγούς και καλές εξετάσεις. Είτε με τον πρώτο που χρησιμοποιούσαν τα βοηθητικά πεντάλ, του αυτοκινήτου, είτε για τις συναλλαγές που συζητούσαμε πριν. Επομένως αυτό που έπρεπε εμείς να κάνουμε, είναι, οι εξεταστές να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, προκειμένου, να μπορούν να κάνουν την ίδια εντός εισαγωγικών δουλειά, -όχι αυτή που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα για κάποιους από τους εκπαιδευτές- αλλά να μπορούν σε περίπτωση που προκύψει κάτι, να μπορούν να πατήσουν τα πεντάλ, σε θέματα ασφαλείας και σε όλα τα υπόλοιπα. Τι είχαμε μέχρι τώρα; Μέχρι τώρα κ. Μελιγγώνη είχαμε εξεταστές, σε βαριά οχήματα, σε ένα λεωφορείο που θα πάει τα παιδιά μας στο σχολείο, αύριο, μόλις πάρει την άδεια οδήγησης, οι εξεταστές οδήγησης δεν είχαν την αντίστοιχη άδεια οδήγησης που έκαναν τις εξετάσεις για να κρίνουν. Το ίδιο στα φορτηγά, το ίδιο στα βαριά οχήματα και όλα τα υπόλοιπα. Τι είδαμε από τους ελέγχους που γίνονται; Είδαμε ότι τουλάχιστον σε τέσσερις μεγάλες περιπτώσεις υπήρχαν πολύ οργανωμένα κυκλώματα, που δεν είχε νόημα, επί της ουσίας, να έχουμε σύστημα εξετάσεων οδήγησης. Είτε αυτό που ήταν στην Κέρκυρα, είτε ήταν ένα διεθνές κύκλωμα, που ήταν σε έξι πόλεις της χώρας. Είτε ήταν το κύκλωμα που ανακάλυψε προς τιμή της, η Περιφέρεια Αττικής στον Πειραιά, είτε ήταν το κύκλωμα που συνεργάστηκαν οι Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας με το Υπουργείο και με την Περιφέρεια Αττικής, με την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να έχουμε και τα ευρήματα του τελευταίου κυκλώματος που βρέθηκε. Αυτά δεν είναι κατά τη γνώμη μου, αν θέλετε, ούτε μία στάση για να πούμε ότι ανακαλύψαμε κάποια κυκλώματα, αυτά τα ξέρουνε οι πολίτες της χώρας, περισσότερο από τον καθένα, εδώ και δεκαετίες. Είναι, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλέον τέτοιες συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται και με όποιος κόστος και να υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να κλείσουμε και μία πολιτική ερώτηση. Τη μία λέτε, για το ΚΙΝ.ΑΛ ότι λέει τα ίδια με τον κ. Μητσοτάκη, ότι έχει στρίψει το τιμόνι, δεξιά , έχετε προεξοφλήσει κυβερνητική συνεργασία κτλ. Και από την άλλη λέτε ότι απευθύνεστε και στο ΚΙΝ.ΑΛ για διάλογο. Είναι ειλικρινής αυτή η πρόσκληση για διάλογο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι απόλυτα ειλικρινής. Είναι απόλυτα ειλικρινής, καταρχάς, πολλοί από εμάς που είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουμε ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον οι άνθρωποι που δεν έχουν ενταχθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο να μην το λένε μόνο, αλλά να το εννοούν κιόλας. Άρα αυτή την ερώτηση κ. Μελιγγώνη, πρέπει να την απευθύνεται στον ΚΙΝ.ΑΛ. Το ΚΙΝ.ΑΛ θα τοποθετηθεί ποτέ, αν η άποψή του είναι, να έχουν προοδευτικές συνεργασίες και προοδευτικές συμμαχίες, ή αφήνει ανοιχτή, ορθάνοιχτη την πόρτα της συνεργασίας με τη ΝΔ; Η ρητορική, η στάση του, η στάση που έχει κρατήσει μέσα στο Κοινοβούλιο σε κρίσιμα θέματα, παραδείγματος χάριν, έτσι και για να κάνουμε και πολύ συγκεκριμένες αναφορές, δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Δεν ψήφισε, παρότι πάρα πολλά στελέχη του από την υπάρχουσα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν ψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ψήφισε μία σειρά από προοδευτικά νομοθετήματα. Ποια όμως νομοθετήματα; Αυτά, που η Νέα Δημοκρατία είχε στην κεντρική ημερήσια διάταξή της, προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο, συμμαχώντας, με τις πλέον ακροδεξιές δυνάμεις που εμπεριέχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Λοιπόν αυτά είναι θέματα, που δείχνουν στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, ακόμη και στους κεντροδεξιούς πολίτες της χώρας, ποια είναι η ρότα που τηρεί η Νέα Δημοκρατία και ποια είναι η ρότα που τηρεί το ΚΙΝ.ΑΛ. Και είναι πραγματικά ειλικρινής η στάσης μας να απευθυνθούμε στο ΚΙΝΑΛ για να αλλάξει ρότα, όσον αφορά τα κεντρικά τουλάχιστον ζητήματα, που υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Βλέπετε, στην ειδησεογραφία τι γίνεται με ακραίες εκφράσεις ακόμη και θρησκευτικής ακραίας εκδοχής, πως δηλαδή δεκάδες πολίτες μπορούν να σφαγιάζονται από θρησκευτικό φανατισμό, είτε είναι μουσουλμάνοι είτε είναι Χριστιανοί. Και δεν μπορεί να επιτρέψουμε και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, την ακροδεξιά λογική που η Νέα Δημοκρατία και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λέει, ότι εμείς δεν θέλουμε να νικήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να νικήσουμε αυτό που πιστεύει
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, τα έχουμε ακούσει αυτά όντως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα έχουμε ακούσει. Εκεί πρέπει να τοποθετηθεί κάποια στιγμή λοιπόν το ΚΙΝ.ΑΛ για να δούμε αν είναι δική μας, η ειλικρινής απεύθυνση σε εκείνους να έρθουν ξανά στον προοδευτικό χώρο, ή αν είναι ψευδής ο αυτοπροσδιορισμός τους πλέον, ότι δεν είναι ένα κόμμα που ανήκει στη συντηρητική παράταξη και ακολουθεί τον νεοφιλελευθερισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, κ. Σπίρτζη, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και για τα όσα ενδιαφέροντα νομίζω, είπαμε
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.