«Σήμερα ξεκινάμε και στον Κεντρικό Τομέα την επόμενη ημέρα στην Αττική. Συνεχίζουμε τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει και συνεχίζεται» τόνισε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, σήμερα, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. «Και – το κυριότερο – δουλεύουμε για να κλείσουμε τον δρόμο σε εκείνους που παριστάνοντας τους “νέους” ενώ εκπροσωπούν το πιο παλιό και από το παλιό, τολμούν να διεκδικήσουν ξανά την Αττική. Δεν θα τα καταφέρουν» επισήμανε η Ρένα Δούρου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου περιέγραψε αναλυτικά τους άξονες του πολύπλευρου και πολυεπίπεδου έργου που γίνεται στους 8 Δήμους του Κεντρικού Τομέα, σκιαγραφώντας παράλληλα τα επόμενα βήματα.
“Σήμερα όλη η Αττική είναι ένα απέραντο ανοικτό εργοτάξιο, με 327 εργοτάξια να δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας και να τονώνουν τις τοπικές αγορές”
Η Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «μια δουλειά συλλογική, χωρίς αποκλεισμούς ή στήριξη ημετέρων, όπως γινόταν στο παρελθόν». «Μια δουλειά που αφορά τις υποδομές, τις κοινωνικές παρεμβάσεις, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Μια δουλειά με μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Είτε πρόκειται για το Πεδίο του Άρεως, είτε πρόκειται για το νέο Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης. Ή για τις εκδηλώσεις της Αθήνας Ελεύθερης. Ή την αποκατάσταση ενός εμβληματικού χώρου για τη μουσική σκηνή, όχι της Αττικής, αλλά του τόπου, του Λυκαβηττού» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ή για τα δεκάδες έργα κρίσιμων υποδομών, αντιπλημμυρικών, αστικών αναπλάσεων που τα περισσότερα από αυτά έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, τα υλοποιούμε εμείς εδώ και 4.5 χρόνια, και είναι σε εξέλιξη στους Δήμους του Κεντρικού Τομέα, όπως άλλωστε και σε όλη την Αττική», σημείωσε η ίδια.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής:
– Σήμερα όλη η Αττική είναι ένα απέραντο ανοικτό εργοτάξιο, με 327 εργοτάξια να δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας και να τονώνουν τις τοπικές αγορές.
– Η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής υπέγραψε το 2014 ένα σύμφωνο αξιοπρέπειας με τους πολίτες. Ένα σύμφωνο που τηρούμε με συνέπεια. Ένα σύμφωνο για έναν διμέτωπο αγώνα.
– Το πρώτο μέτωπο αφορά στον αγώνα αλλαγής του ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης, τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, τον αγώνα για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες αλλά και πολλές θεσμικές ελλείψεις.
– Θεσμικές ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας συχνά κατηγορητήρια σε βάρος υπηρεσιακών και αιρετών και όχι παραγωγικές πολιτικές για τους πολίτες. Ελλείψεις για τις οποίες έχουμε παρέμβει και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, είτε πρόκειται για την πραγματική λειτουργία του μητροπολιτικού χαρακτήρα είτε για την ανάδειξη του ενιαίου χαρακτήρα των κρατικών πολιτικών. Ελλείψεις που δυστυχώς παραμένουν εν αναμονή του Κλεισθένη 2.
– Παρόλα αυτά εμείς δεν αδρανήσαμε επικαλούμενοι νομικά κενά. Ανοίξαμε νέους δρόμους παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως κάναμε, για παράδειγμα, με την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού φαινομένου, με την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας που καταξιώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωριζόμενη ως καλή πρακτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Την ίδρυση του Κέντρου Logistics, που πλέον είναι μια κοινωνική δομή που συμβάλλει παντού, όπου χρειάζεται, όπως έκανε πέρσι τον Ιούλιο, όταν υποδεχόταν και συντόνιζε την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική.
“Δίνουμε αγώνα διαρκείας εδώ και 4.5 χρόνια για να καλύψουμε τις χαμένες δεκαετίες σε κρίσιμα έργα υποδομών”
– Το δεύτερο μέτωπο αφορά τον αγώνα διαρκείας που δίνουμε εδώ και 4.5 χρόνια για να καλύψουμε τις χαμένες δεκαετίες σε κρίσιμα έργα υποδομών. Έργα προστασίας της ζωής και των περιουσιών των συμπολιτών μας. Έργα που έπρεπε να είχαν κάνει οι σημερινοί τιμητές μας. Εκείνοι που αναζητούν Ιφιγένειες και αποδιοπομπαίους τράγους, εκείνοι που μας ρίχνουν λάσπη, όπως για παράδειγμα, κατηγορώντας μας για δήθεν φωτογραφικό διαγωνισμό για το μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας. Δικαιωθήκαμε πανηγυρικά από το Διοικητικό Εφετείο. Στο κενό έπεσε έτσι η συκοφαντική επίθεση των πολιτικών μας αντιπάλων. Και δεν ήταν η πρώτη. Και δεν ήταν η μόνη. Υπήρξαν και είμαι σίγουρη θα υπάρξουν και άλλες.
– Γιατί εκείνοι που από τις θέσεις πολιτικής τους ευθύνης, είτε σε κυβερνήσεις, είτε σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, κατέστρεψαν τον τόπο, σπατάλησαν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, έχουν σήμερα το θράσος να ζητούν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τις τύχες των ζωών μας. Πιστεύοντας ότι οι πολίτες έχουν ξεχάσει. Έχουν ξεχάσει ποιοι μπάζωσαν τα ρέματα, έχουν ξεχάσει ποιοι έλεγχαν τις Πολεοδομίες, έχουν ξεχάσει ποιοι έδωσαν το πράσινο φως για τα αυθαίρετα, ποιοι τσιμεντοποίησαν, ποιοι στήριξαν ένα στρεβλό, κοινωνικά ταξικό και περιβαλλοντικά επικίνδυνο, μοντέλο ανάπτυξης, οδηγώντας την πατρίδα σε χρεοκοπία, και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο μέσα από τη χρήση πελατειακών σχέσεων και τη μετατροπή της σε δεξαμενή ψήφων. Φυσικά όλα αυτά με την πρόθυμη συνδρομή πολλών και γνωστών “ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών” που πρώτα παίρνουν κομματικό χρίσμα και μετά ψηφοθηρούν φορώντας το καπέλο του… ανεξάρτητου.
“Το οπισθοδρομικό και επικίνδυνο μοντέλο μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία μικρών και μεγάλων συμφερόντων, εμπόδισε έργα, όπως αντιπλημμυρικά, που μπορούσαν να είχαν θωρακίσει τους Δήμους”
– Καταστάσεις εκφυλισμού και παρακμής δεκαετιών που πληρώνουν οι συμπολίτες μας όταν, για παράδειγμα, οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων χτυπάνε την πόρτα όχι μόνο της Αττικής αλλά όλης της χώρας.
– Το οπισθοδρομικό και επικίνδυνο μοντέλο μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία μικρών και μεγάλων συμφερόντων, εμπόδισε έργα, όπως αντιπλημμυρικά, που μπορούσαν να είχαν θωρακίσει τους Δήμους. Σήμερα, η δική μας διοίκηση κάνει κυριολεκτικά αγώνα δρόμου. Με 168 αντιπλημμυρικά έργα, είτε σε εξέλιξη, είτε ολοκληρωμένα, αξίας μισού δις, για πρώτη φορά ενταγμένα σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο.
– Με σοβαρές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για ένα κοινωνικό δίχτυ, με κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτια, Κέντρα Κοινότητας, το Πρόγραμμα ‘Ρεύμα για όλους’, με τις ράμπες πρόσβασης στις παραλίες συμπολιτών με αναπηρία, με Κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες – ενδεικτικά μόνο αναφέρω.
– Με έναν Χάρτη Πολιτισμού που συνθέτουμε καθημερινά, για πρώτη φορά στην Αττική διαθέτοντας 72 εκατομμύρια, σχεδιασμένα, στο πλαίσιο μιας νέας σχέσης πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια ρήξη με το παρελθόν της αποσπασματικής χρηματοδότησης εκδηλώσεων πολιτιστικών συλλόγων και καλοκαιρινών πανηγυριών.
– Με τη δημιουργία μιας νέας εικόνας τουριστικής προβολής της Αττικής, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της.
– Με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στον τόπο μας. Για πρώτη φορά η Περιφέρεια βρέθηκε στο πλευρό νέων επιχειρηματιών σε διεθνείς εκθέσεις νέων τεχνολογιών, από το Σικάγο ως το Τελ Αβίβ, από το Ελσίνκι ως τη Βαρκελώνη. Με τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας όπως κάναμε με την ενίσχυση, με 10 εκατομμύρια, σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα, των επιχειρήσεων των Δήμων που επλήγησαν πέρσι από τις φυσικές καταστροφές.