Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο
Εγκλωβισμένος ο Κ. Μητσοτάκης στην ακροδεξιά γραμμή Γεωργιάδη-Σαμαρά
– Πρώτα θέλω να ξεκινήσουμε από το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό το οποίο πρόκειται να έρθει σε επόμενη φάση, μαθαίνουμε ότι ίσως τη Δευτέρα να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, είναι το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ, Βόρειας Μακεδονίας όπως αναμένεται να γίνει, στο ΝΑΤΟ. Βλέπουμε από τη μεριά της Ν.Δ… αρχικά λεγόταν ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, άρα υπήρχε μια ουσιαστικά σιωπηρή αποδοχή και ίσως υπερψήφιση αυτού του πρωτοκόλλου εισδοχής, τώρα βλέπουμε τη Ν.Δ. μέσω κύκλων της αλλά και μέσω της εκπροσώπου της να λέει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το πρωτόκολλο εισδοχής. Πώς τα βλέπετε όλα αυτά;…
Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί στην ακροδεξιά γραμμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει αλλιώς. Ενώ από την αρχή μιλούσε για σύνθετη ονομασία και για στήριξη μιας τέτοιας συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, όταν άλλαξε αυτή η γραμμή και υποτάχθηκε στη ρητορική και στη γραμμή Γεωργιάδη- Βορίδη- Σαμαρά και πέρασε σε ένα άλλο στρατόπεδο υιοθετώντας μια ρητορική ακροδεξιάς και ταυτίζοντας τη γραμμή της Ν.Δ. με τον εθνικισμό και την ακροδεξιά, ήταν αδύνατο πλέον να κάνει πίσω και τελικά να στηρίξει το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Οπότε είναι μια αναμενόμενη στάση με βάση τη μετατόπιση της Ν.Δ. και τη στάση που κράτησε στη Βουλή. Γιατί, για να θυμίσω, δεν είναι απλώς ότι η Ν.Δ. έφερε αντίρρηση σε σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών ή και στο σύνολο της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι βουλευτές της και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άφησαν τον τόνο να τον δίνει ο Γεωργιάδης και ο Σαμαράς όλη την προηγούμενη περίοδο, οπότε ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό να επικρατήσει μια γραμμή ακροδεξιάς κατεύθυνσης, συμπλέοντας με τα πιο ακροδεξιά τμήματα του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
– Πάντως βλέπουμε ότι επίσης από τη Ν.Δ. υπάρχει και μια έντονη κριτική που αφορά στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βασικά. Μιλούν για παιχνίδια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς αναφορικά με το πώς εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία για την ψήφιση νομοσχεδίων μετά τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία που υπάρχει στη Βουλή αλλά και με κάποιες πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής ώστε να μην χάνουν κάποια δικαιώματα και κάποια «προνόμια» οι αρχηγοί των άλλοτε κοινοβουλευτικών ομάδων.
Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι από τη στιγμή που το 2016 οι ίδιοι ζητούν να γίνουν εκλογές, θα έπρεπε οι εκλογές να είχαν γίνει και θα έπρεπε επίσης η κυβέρνηση να έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, έχει τη στήριξη της Βουλής. Εάν η Ν.Δ. θεωρεί ότι δεν υπάρχει στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, τότε μπορεί κάλλιστα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας –κάτι το οποίο το φοβήθηκε και την προηγούμενη περίοδο να το κάνει- αλλά είναι ένα κοινοβουλευτικό όπλο το οποίο έχει στη διάθεσή της. Η κυβέρνηση, όχι απλώς δεν θα έχει θέμα με την στήριξή της την επόμενη περίοδο, αλλά πρόκειται να φέρει ιδιαίτερα θετικά νομοσχέδια τα οποία αποτυπώνουν το μεταμνημονιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας και για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία κι αυτό θα είναι κάτι το οποίο οφείλει κάποια στιγμή να το αντιληφθεί και η Ν.Δ., γιατί όλη την προηγούμενη περίοδο, ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας, αντί να βλέπουμε μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων, μια αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων και προτάσεων και από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε την ηχηρή διάψευση της καταστροφολογίας της Ν.Δ., η ίδια δεν έχει καταθέσει καμία εποικοδομητική πρόταση και καμία πρόταση για το μέλλον της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Οπότε θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το επόμενο διάστημα, ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Πρέπει αυτό να το αντιληφθεί και επιτέλους να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ποιες είναι οι δικές της θέσεις για την πορεία αυτής της χώρας.
– Πάντως βλέπουμε επίσης να υπάρχει αρκετά έντονη επιχειρηματολογία αναφορικά με την Βενεζουέλα. Θα πει κανείς, καλά τώρα, εδώ έχουμε προβλήματα στην Ελλάδα, κοιτάμε τη Βενεζουέλα…
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. κάνει απόδραση δια της Βενεζουέλας και πετάει την μπάλα στο γήπεδο της Λατινικής Αμερικής. Αυτό το έχουμε συνηθίσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να ακούμε για τη Βενεζουέλα κάθε φορά που στριμώχνονται πολιτικά..
– Ωστόσο νομίζω ότι αυτό που διαφέρει αυτή τη στιγμή η κριτική της και έχει αλλάξει…
Είχε ζητήσει –αν θυμάστε- και συζήτηση στη Βουλή.
– Ναι.. ναι… Σωστά το λέτε. Απλά τώρα φτιάχνεται ένα πεδίο κριτικής ότι η παρούσα κυβέρνηση πάει να φτιάξει ένα καθεστώς στη χώρα τύπου Μαδούρο, όπου δηλαδή κατηγορούν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν σέβεται τους θεσμούς, όπως κάνει υποτίθεται κι ο Μαδούρο στη χώρα του, ότι φτωχοποιεί τον πληθυσμό, όπως κάνει κι ο Μαδούρο, ότι γενικώς είναι αντιδημοκρατικός, όπως κάνει κι ο Μαδούρο… Εσείς τι πιστεύετε; Δηλαδή πιάνει καθόλου αυτή η κριτική;…
Δεν νομίζω ότι πιάνει καθόλου. Πρόκειται για μια φαιδρή κριτική από μια φαιδρή αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. πλέον δεν έχει κανένα επιχείρημα απέναντι στην κυβέρνηση. Και το τελευταίο της επιχείρημα σχετικά με την έξοδο στις αγορές διαψεύστηκε ηχηρά πριν από λίγες μέρες. Προφανώς για την αύξηση του κατώτατου διστάζει αυτή τη στιγμή να μιλήσει εναντίον, γιατί αντιλαμβάνεται κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πόσο αυτή η αύξηση είναι επωφελής για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Οπότε το μόνο που έχει μείνει στη φαρέτρα της Ν.Δ. είναι η συκοφαντία, είναι η μαύρη προπαγάνδα. Αυτά όμως τα έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν σε πολύ πιο άσχημες περιόδους για τη χώρα ή για την κυβέρνηση. Τώρα όμως που η κυβέρνηση έχει επιτύχει τον μεγαλύτερό της στόχο που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια και τώρα που έχει μπει σε μια νέα σελίδα η οικονομία και φαίνονται οι θετικές επιπτώσεις αυτής της εξόδου από τα μνημόνια στο εισόδημα των πολιτών, καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει κανένα επιχείρημα με το οποίο μπορεί πραγματικά να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση και καταφεύγει σε τέτοια επιχειρήματα και σε τέτοιου είδους μεθόδους.
– Κάτι τελευταίο.. Ακούσαμε χθες τον κ. Π. Καμμένο να εκτοξεύει απειλές και να λέει ότι αν διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ., η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση. Και ξέρετε υπάρχει εδώ ένα ερώτημα, το βάζω και γενικότερα.. Περιμένατε τέτοια στάση από τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο σας;
Άλλοι μπορεί να περίμεναν, κάποιοι άλλοι μπορεί να μην περίμεναν.. Εμείς περιμένουμε από τον κ. Καμμένο να σεβαστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια της κοινής συμπόρευσης και της άριστης συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Όπως ανέφερα και πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. πέτυχε τον σημαντικότερο στόχο που είχε θέσει, που ήταν η έξοδος από τα μνημόνια. Πλέον υπάρχουν νομοθετήματα αρκετά σημαντικά που αφορούν στην επαναφορά στην οικονομική σταθερότητα και στην ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας και περιμένουμε από τον κ. Καμμένο να έχει μια θέση αντάξια της πορείας που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και η όποια αντιπαράθεση υπάρξει μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή, δηλαδή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ.,, να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να είναι στη βάση των προγραμματικών διαφορών μεταξύ των δύο και να μην λάβει άλλα χαρακτηριστικά, επιθέσεων που ενδεχομένως έχουμε δει τις τελευταίες μέρες.