Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
Οι μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, λίγο πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση των «Πρεσπών», προκαλούν ιλαρότητα στο εκλογικό σώμα. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Με την τυπική λήξη των Μνημονίων ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Κόμματα που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το αμορτισέρ του συστήματος ως κυβερνητικοί εταίροι, πραγματικοί ή δυνητικοί (Ποτάμι, Δημοκρατική Αριστερά), ή κόμματα που ιδρύθηκαν για να απορροφήσουν την κοινωνική διαμαρτυρία και να διαδραματίσουν ρόλο σε μια συγκεκριμένη περίοδο (όπως οι ΑΝ.ΕΛ. – ο Λεβέντης ίσως αντέξει) οδεύουν προς το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Και, μαζί με αυτά, κινδυνεύει να εξαφανιστεί και το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο προχωρεί σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να ονομαστεί εκ νέου ΠΑΣΟΚ. Απελπις προσπάθεια επιβίωσης, με μοιρασμένες πιθανότητες επιτυχίας.
Ως προς αυτό, ναι, έχουν βάση οι απόψεις που ακούγονται – πάμε σε έναν νέο διπολισμό. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν τον νέο δικομματισμό, ο οποίος δεν θα είναι όμως τόσο θηριώδης όσο στο παρελθόν. Αν τα δύο κόμματα δεν προσέξουν, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πάμε σε νέο τριπολισμό, ο οποίος την τελευταία στιγμή απεφεύχθη το 2013, με τη φυλάκιση βουλευτών της υπερδιψήφιας τότε σε ποσοστά -στις κρυφές μετρήσεις- Χρυσής Αυγής. Γιατί το γράφω; Εξηγούμαι!
Είδα ποιος κόσμος πήγε στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, τον συνέκρινα με τα πρόσωπα που είχαν κατέβει στο αντίστοιχο συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου και διέκρινα διαφορές. Η βασικότερη όλων είναι η εξής: Στο συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου έδωσε βροντερό «παρών» και ο αστικός κόσμος. Και την Κυριακή πήγαν αστοί στο Σύνταγμα -χιλιάδες αστοί-, αλλά ήταν λιγότεροι από πέρυσι. Μεγάλο τμήμα των αστών ψηφοφόρων, η μεσαία τάξη, αυτοί που ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα προτίμησε να δει Τσιτσιπά. Αφησε τα λαϊκά στρώματα στο πόδι της να σηκώσουν τη σημαία της Μακεδονίας. Τα λαϊκά στρώματα που έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα αποτελούνται από πενηντάρηδες και άνω, οι οποίοι στο παρελθόν ανήκαν στο αντιμνημονιακό μπλοκ και ψηφίζουν στην περιφέρεια. Και τώρα, με την «κατάργηση» των Μνημονίων και την εγκατάλειψη των κομμάτων που ψήφιζαν, έχουν μείνει «ανεκπροσώπητοι». Σίγουρα δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν με σκεπτικισμό τη Ν.Δ., δεν θέλουν να πάνε στα άκρα, αλλά ξέρουν καλά ότι το νέο αντιμνημόνιο για αυτούς είναι τα θέματα ταυτότητας. Προσοχή! Οχι μόνο το Μακεδονικό – τα θέματα ταυτότητας. Οτιδήποτε ακουμπά η παρούσα κυβέρνηση και αφορά εθνικά θέματα, θρησκεία, θέματα οικογένειας, παράδοση.
Για αυτή την ομάδα συμπολιτών μας κυρίαρχο δόγμα είναι το εξής: «Χωρίς ταυτότητα στον νέο κόσμο είσαι ασήμαντος». Αυτό το μπλοκ -που εγώ ονομάζω «αφανή τρίτο πόλο- δεν θέλει να ακούει για την Αριστερά, ενώ κοιτάζοντας προς τη Ν.Δ. διαπιστώνει ότι η κεντροδεξιά παράταξη άλλοτε τον εκπροσωπεί με επάρκεια και άλλοτε όχι. Θεωρώ ότι ο υποτιμητικός τρόπος με τον οποίο «διαβάζει» τους ανεκπροσώπητους το μιντιακό σύστημά μας, ο ξεπερασμένος τρόπος με τον οποίο τους επιτίθεται η Αριστερά και ο αμήχανος τρόπος που είναι κοντά τους η Ν.Δ. εγκυμονούν τον κίνδυνο γέννησης ενός ασυμβίβαστου τρίτου πόλου. Τόσο αντισυστημικού, ώστε, αν υπάρξει, θα υποχρεώσει τους δύο συστημικούς (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ ) να συνεργαστούν για να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση.
Σενάρια χειμερινής νυκτός; Σε αυτή τη φάση, ναι – ευτυχώς δεν υπάρχει πρόσωπο για να ηγηθεί αυτού. Οχι τόσο μακρινά, όμως, αν δεν προσέξουν Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά.