Κατρούγκαλος: Η ΝΔ έχει κερδίσει… έπαθλο παλινδρόμησης στο Μακεδονικό


 
Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο Ρ/Σ News 24/7 και στον δημ/φο, Β. Σκουρή
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα και καλή χρονιά.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλή χρονιά. Καλημέρα και στους ακροατές μας.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τί απαντάτε στον κ. Τσαβούσογλου που στοχοποιεί τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για τυχόν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ξέρουμε την πολιτική και των δυο χωρών. Εμείς είμαστε μια χώρα φιλειρηνική που θεωρεί ότι τα δίκαιά μας τα εθνικά στηρίζονται στη διεθνή νομιμότητα και γι’ αυτό το λόγο δεν έχουμε καμία ανάγκη να προβαίνουμε ούτε σε ρητορικές πολεμικής ούτε σε επιθέσεις, πολύ περισσότερο σε επιθέσεις προσωποπαγείς.
Και φυσικά περιμένουμε και από την άλλη πλευρά να πράξει αναλόγως γιατί ξέρουμε ότι έχει και αυτή μια σφραγίδα στην πολιτική της, μια σφραγίδα αναθεωρητισμού που ακριβώς εξαιτίας της αμφισβήτησης εκ μέρους της του Διεθνούς Δικαίου την ωθεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινήσεις και δηλώσεις.
Θυμίζω όμως ότι τέτοιες κινήσεις οδηγούν σε απομόνωση. Ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε μια πρόσφατη συνέντευξή του έλεγε ότι ειδικά για τα θέματα των οικονομικών ζωνών, η Τουρκία βρίσκεται σε μία μειοψηφία του ενός. Και όταν ομολογουμένως βρίσκεσαι σε μια παρόμοια θέση, νομίζω ότι είναι προφανές ότι βρίσκεσαι σε μια θέση αδυναμίας και όχι σε μια δυνατή θέση.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μήπως αυτό όμως την κάνει και πιο επικίνδυνη; Για παράδειγμα, φοβάστε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο; Και μάλιστα θερμό επεισόδιο για να μην έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, όπως ακούστηκε πρόσφατα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν συσχετίζονται σε καμία περίπτωση τα δύο αυτά γεγονότα. Έχω πολλές φορές πει ότι δεν φοβόμαστε τίποτα. Είμαστε όμως σε εγρήγορση πάντοτε. Γιατί; Έχουμε αφενός καταφέρει η χώρα μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ίσως με το πλέον ενισχυμένο διεθνές κύρος που είχε ποτέ στη διεθνή πολιτική σκηνή. Έχουμε μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την άλλη μεριά δεν νομίζω ότι ούτε καν η άλλη πλευρά έχει στο μυαλό της θερμό επεισόδιο, γιατί γνωρίζει ότι o πόλεμος στο Αιγαίο είναι μια lose-lose κατάσταση, δεν μπορεί να κερδηθεί.
Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο δεν θεωρώ ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να μην δείχνουμε πάντοτε την αναγκαία εγρήγορση, συνδυασμένη όμως με νηφαλιότητα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γκριζοποίηση του Αιγαίου, που πολλοί επιμένουν ότι είναι ο στόχος της Τουρκίας, φοβάστε; Σας ανησυχεί; Βλέπετε να προωθείται κάτι τέτοιο;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο αναθεωρητισμός για τον οποίο μίλησα, συναρτάται με μια προσπάθεια να γκριζάρουν περιοχές στο Αιγαίο. Όταν όμως είσαι, θυμίζω τη φράση του Αμερικανού αξιωματούχου, μειοψηφία του ενός, είναι προφανές ότι αποτυγχάνεις σε αυτό τον στόχο. Νομίζω λοιπόν ότι ακριβώς αυτό έχουμε πετύχει με συστηματική διπλωματική προσπάθεια και σε πολυμερές επίπεδο και σε τριμερές επίπεδο -παρακολούθησα την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με το φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη- όταν έχεις αναπτύξει όλο αυτό το πλέγμα διπλωματικών προσπαθειών, το έχεις κάνει και γιατί θέλεις να σταθεροποιήσεις προφανώς την περιοχή και να αναδειχθείς ως χώρα σε παράγοντα σταθερότητας, αλλά και για να καταστήσεις εντελώς μάταιες τις προσπάθειες άλλων να γκριζάρουν αυτό που το Διεθνές Δίκαιο έχει με πολύ έντονα χρώματα κατοχυρώσει στην περιοχή μας και ειδικά στο Αιγαίο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μιας και αναφερθήκατε στη συνέντευξη του κ. Χριστοδουλίδη, στο Κυπριακό εκτιμάτε ότι μπορεί όντως να ξεκινήσουν οι συνομιλίες τη νέα χρονιά; Και για την Αθήνα ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι επιδίωξή μας να λυθεί το Κυπριακό. Και αυτό που καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά και θέλω πάλι να αναφέρω το αυτονόητο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ο προηγούμενος Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, είχε διαδραματίσει σε αυτόν τον τομέα, είναι ακριβώς να αναδείξουμε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση, τη διεθνή του διάσταση, ως ένα πρόβλημα εισβολής και παραμονής στρατευμάτων κατοχής. Για την ελληνική Δημοκρατία το ουσιαστικό λοιπόν είναι να αναδειχθεί το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και συμπίπτουμε, όπως ακούσατε, και με την Κυπριακή Δημοκρατία στο επίπεδο αυτό.
Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσει το πλήρως αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων που δίνει παρεμβατικά δικαιώματα σε μια χώρα απέναντι σε μια άλλη, η οποία μάλιστα είναι κυρίαρχη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επίσης να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα οριστικής αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων. Αυτό είναι το θεσμικό κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου και εμείς θέλουμε να το συνεχίσουμε και θεωρούμε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να υπάρξει πειστική απάντηση σε αυτή τη διάσταση.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως έχετε ακούσει τα αντεπιχειρήματα κ. Υπουργέ. Καλύτερα να παραμείνει και έτσι η κατάσταση, παρά να δοθεί μια λύση που δεν συμφέρει τους Ελληνοκύπριους.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προφανώς δεν επιδιώκουμε μία οποιαδήποτε λύση. Επιδιώκουμε μια λύση του Κυπριακού που να ανταποκρίνεται στις παραμέτρους που σας έθεσα σε ό,τι αφορά τη διεθνή του διάσταση -που είναι η μόνη στην οποία η Ελλάδα διαπραγματεύεται- και προφανώς και την εσωτερική του διάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε ούτε μια ακυβέρνητη πολιτεία, ούτε να έχουμε μια υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών κεκτημένων της.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχετε δίκιο, γιατί δεν διατύπωσα σωστά την ερώτηση. Ήθελα να πω ότι υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερα το Κυπριακό να μη λυθεί.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό σημαίνει αποδοχή εκ μέρους μας του status quo, της εισβολής και της διχοτόμησης, η de facto διχοτόμηση να γίνει de jure. Δεν νομίζω ότι είναι λύση αυτή.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, Κύριε Υπουργέ, όντως ο κ. Στόλτενμπεργκ ζητάει να υπάρχει λύση για την κύρωση της Συμφωνίας, της ένταξης, του Πρωτοκόλλου Ένταξης της fYROM στο ΝΑΤΟ, εφόσον λυθεί το πρόβλημα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν έχω λάβει τέτοια επιστολή. Είδα και εγώ το σχετικό ρεπορτάζ. Είναι αυτονόητο ότι εμείς επιδιώκουμε, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση από τη Συνθήκη αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι είναι εθνικά επωφελής, την άμεση κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε διαφορετική ψηφοφορία από ότι η ίδια η κύρωση;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προφανώς. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Δηλαδή από την επομένη της ολοκλήρωσης της συνταγματικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα και όταν -όπως φαίνεται- η συνταγματική αυτή διαδικασία ολοκληρωθεί όπως θέλουμε, ξεκινάει μια περίοδος εντός της οποίας θα πρέπει να κυρώσουμε και εμείς τη Συμφωνία, από την επομένη – όπως έχετε ακούσει πολλές φορές – μέχρι τον Μάρτη.
Και αμέσως μετά, γιατί είναι προϋπόθεση η κύρωση της Συμφωνίας, θα έρθει στην ελληνική Βουλή και το θέμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως ήταν πάντοτε, τουλάχιστον από το Βουκουρέστι, η θέση που υποστηριζόταν από το μεγαλύτερο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Πρώτα λύση στο όνομα. Εμείς δώσαμε ευρύτερη λύση. Όχι μόνο στο όνομα. Συνολικά σε θέματα αλυτρωτισμού και μετά ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πολλοί πάντως λένε ότι κάνετε δύο διαφορετικές ψηφοφορίες για να δυσκολέψετε τη Νέα Δημοκρατία, γιατί τί να πει το συγκεκριμένο κόμμα που είναι υπέρ της ένταξης, υπέρ των ευρωατλαντικών θεσμών, τί να πει, να μην μπει το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ; Αυτό επιδιώκετε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα ούτως ή άλλως η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει ένα έπαθλο παλινδρόμησης στο θέμα του Μακεδονικού. Δεν ήταν πάντοτε υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes; Η κα Μπακογιάννη το λέει ακόμα. Άλλοι που το πιστεύουν, δεν το λένε τόσο δυνατά, αλλά είναι πανθομολογούμενο, ότι αυτή ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018. Ευτυχώς είμαστε σε μια ψηφιακή εποχή, καταγράφονται οι δηλώσεις, ειδικά οι δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, όπου πολλές φορές είναι αξιοσημείωτες.
Από κει και πέρα πώς είναι δυνατό να γίνει ταυτόχρονη η ψηφοφορία εφ’ όσον μιλάμε για δύο διακριτά πράγματα και, κυρίως, εφ’ όσον, για να μπορέσουμε να έχουμε Πρωτόκολλο Ένταξης, πρέπει πρώτα να έχει κυρωθεί η Συμφωνία; Αυτό είναι το βασικό κεκτημένο το οποίο πετύχαμε, ένα από τα βασικά κεκτημένα, τα διαδικαστικά, ότι δεν μπορεί να υπάρχει Πρωτόκολλο Ένταξης, δεν μπορεί να υπάρχει έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει πλήρως κυρωθεί η Συμφωνία. Πράγμα που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να έχει πλήρως αναδεχθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σε αυτό το θέμα, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών απαιτεί για σας, πολιτικά πάντα γιατί θεσμικά μπορείτε και με πολύ λιγότερους επί των παρόντων, πλειοψηφία, 151 ψήφους;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Συνταγματικά σας έχω πει, έχουμε ξανακάνει αυτή τη συζήτηση, δεν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Το έχουμε λύσει αυτό, λέω πολιτικά, απαιτούνται 151 ψήφοι;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πολιτικά θεωρώ ότι ένα τέτοιο μείζον θέμα χρειάζεται να έχει απόλυτη πλειοψηφία.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε διαφορετική περίπτωση;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σε διαφορετική περίπτωση, όσοι Βουλευτές έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι υποστηρίζουν τη Συνθήκη και δεν έχουν δείξει την απαραίτητη στάση εθνικής ευθύνης και προσωπικής αξιοπρέπειας θα έχουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Με ποιόν τρόπο; Εννοώ θα την κυρώσετε ή όχι; Να είμαστε σύμφωνοι γι’ αξιοπιστία. Εσείς θα την κυρώσετε ή όχι;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι σύμφωνοι γι’ αξιοπιστία, η αξιοπιστία είναι το βασικό νόμισμα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν το συζητάμε, πάμε πέρα από αυτό. Αυτό το θεωρώ αυτονόητο. Εσείς λοιπόν δεν θα την κυρώσετε τότε με κάτω από 151 ψήφους.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σας είπα ότι συνταγματικά η κύρωση δεν απαιτεί πάνω από 151 ψήφους.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σύμφωνοι, κι εγώ ρώτησα τί θα κάνετε εσείς.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Σας λέω ότι αυτό το ερώτημα ούτε καν το συζητώ γιατί είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πάνω από 151 ψήφους. Δηλαδή αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα δεδομένα τα πραγματικά, όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, να τις λέμε με τ’ όνομά τους, το Ποτάμι, που έχει κατ’ αρχάς θετική στάση απέναντι στη Συμφωνία και που για να είμαι πάλι ανοιχτός και σαφής και ειλικρινής, σ’ αυτούς αναφερόμουν όταν μιλούσα για την ανάγκη να περιφρουρηθεί και η αξιοπιστία τους και η ευθύνη που πρέπει να δείχνουμε όλοι οι Βουλευτές απέναντι στα εθνικά πράγματα. Αλλά επίσης είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί γιατί είναι μια εθνικά επωφελής συμφωνία και είμαι βέβαιος ότι δε θα απεμπολήσει η Βουλή μια ιστορική ευκαιρία να κλείσει αυτή η διαφορά που κρατάει δεκαετίες και που θα είχε λυθεί από το 1990 αν ο κ. Σαμαράς δεν υπονόμευε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε αυτό το θέμα χθες, ο κ. Τζανακόπουλος μας είπε ότι αν αποχωρήσει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση και οι ΑΝΕΛ, θα οδηγηθούμε σε μια κυβέρνηση ανοχής, κατά το ιβηρικό πρότυπο. Η κα Σπυράκη λέει ότι αυτό δε μπορεί να υπάρχει, δε μπορεί να γίνει και ότι χρειάζεται η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μα, δεν είναι τί λέει η κα Σπυράκη ή ο κ. Τζανακόπουλος, είναι τί λέει το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, εκτός αν η Βουλή άρει την εμπιστοσύνη της και αν πράγματι το πιστεύει αυτό η Νέα Δημοκρατία, έχει κατά το Σύνταγμα το «όπλο» να το επιβάλει με την πρόταση μομφής. Εγώ λέω, ας δοκιμάσουν.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είστε βέβαιος ότι είναι μια πρόταση δυσπιστίας που δεν περνάει από το Κοινοβούλιο. Φαντάζομαι ακούσατε και τον κ. Κουτσούμπα που είπε χτες ότι πρόκειται περί γελοιότητος. Όμως το ερώτημα είναι, μια πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, περνάει στη σημερινή Βουλή; Απαιτείται κατ’ αρχάς αυτό για να ισχυροποιηθεί η κυβέρνηση;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Προφανώς και δεν απαιτείται πρόταση εμπιστοσύνης όταν έχουμε αλλαγή Υπουργών. Στους προηγούμενους ανασχηματισμούς είχαμε ψήφους εμπιστοσύνης; Δεν υπάρχει από πλευράς συνταγματικής διαφορά. Πολιτικά υπάρχει, ναι, θα το συζητήσουμε αμέσως μετά.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ταυτόχρονα όμως ο κ. Καμμένος λέει ότι δε θα ψήφιζε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης και λέει ότι αποχωρεί από τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θα δούμε τί θα κάνει σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, γιατί σ’ αυτή τη φάση της συζήτησής μας μιλάμε για το Σύνταγμα και όχι για την πολιτική. Φυσικά θ’ απαντήσω και σε πολιτικές ερωτήσεις, σας λέω όμως ότι συνταγματικά δεν απαιτείται μια κυβέρνηση στην οποία παραιτείται ένας Υπουργός, ακόμα κι αν είναι σημαντικός Υπουργός, ακόμα κι αν είναι Υπουργός – αρχηγός ελάσσονος κόμματος κυβερνητικής συνεργασίας, να προχωρήσει μετά η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Πρωθυπουργός όταν αλλάζει, δε ζητά ο Πρωθυπουργός όταν αλλάζει τους Υπουργούς του.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μάλιστα. Και πολιτικά τώρα: μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας, και ορισμένοι αναρωτιούνται μέχρι και τον Μάιο, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνά και σας διαβεβαιώνω ότι εμείς έχουμε δείξει την ικανότητά μας αυτή σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το ιστορικό δε συγκριτικό προηγούμενο δείχνει ότι χώρες όπως η Ισπανία, κυβερνούν χωρίς να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, και μάλιστα με δύναμη πολύ μικρότερη από αυτήν που έχει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα στο θέμα αυτό πάλι, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα τη βρούμε μπροστά μας. Οι κινήσεις που έχει κάνει ως τώρα ο κ. Ζάεφ στη Συνταγματική Αναθεώρηση σας ικανοποιούν πλήρως, ή αν χρειαστούν κι άλλες ενέργειες προκειμένου να πεισθούν οι πολιτικές δυνάμεις όπως το Ποτάμι, θα τις κάνετε;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας, θεωρούμε ότι οι συνταγματικές τροποποιήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά. Από κει και μετά, και οι δύο κυβερνήσεις θέλουμε να κάνουμε κάθε τι το δυνατό, ούτως ώστε να γίνει ξεκάθαρο στους λαούς μας ότι είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Αυτό δε θα σταματήσει ούτε τη στιγμή της κύρωσης, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής της θα δείχνουμε αυτή τη φροντίδα.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σύμφωνοι, εγώ ρώτησα όμως αν θα χρειαστεί κάτι μέχρι να κυρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, σας είπα ότι θα κάνουμε κάθε τι το δυνατό κι από τις δυο πλευρές ώστε όχι απλώς να περάσει από τη Βουλή, αυτό το θεωρώ δεδομένο, αλλά να πεισθούν όλοι οι πολίτες ότι είναι κάτι σωστό, κάτι καλό και για τις δυο χώρες.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μάλιστα. Τώρα, αιγιαλίτιδα ζώνη: αυτό που είχε πει κατά την αποχώρησή του ο κ. Κοτζιάς, ότι θα έχουμε επέκταση στα 12 μίλια ισχύει;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Βεβαίως και ισχύει, το ανακοίνωσα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ξεκινώντας από το Ιόνιο.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Εντός του 2019 να το περιμένουμε αυτό;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ναι, προφανώς εντός του 2019. Εντός της παρούσας κυβερνητικής θητείας.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Μέχρι τον Οκτώβρη.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ούτε έτσι μπορώ να πάρω είδηση. Να σας ρωτήσω για το θέμα της Αλβανίας. Άλλαξε ο Υπουργός Εξωτερικών. Τί σηματοδοτεί αυτό;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ακούστε, είχε προχωρήσει πάρα πολύ η προσέγγισή μας με τη χώρα αυτή σε όλα τα ανοιχτά θέματα προς διαπραγμάτευση. Και μάλιστα εκεί που περιμέναμε ότι θα είχαμε την κορωνίδα αυτής της καλής πορείας, τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου που ουσιαστικά πέρα από την εθνική επέτειο, θα τιμούσαμε και τους νεκρούς του αλβανικού μετώπου οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν βρει ειρήνη, είχαν ενταφιαστεί, είχαμε το πολύ θλιβερό γεγονός Κατσίφα.
Από κει και μετά, για λόγους που κυρίως ανάγονται στη εσωτερική πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας κατά την εκτίμησή μου, είχαμε μια ψύχρανση του κλίματος που νομίζω όμως ότι είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η δική μας προσπάθεια είναι ακριβώς να ξαναφέρουμε το επίπεδο των συζητήσεων εκεί που ήταν και να προχωρήσουμε για την οριστική διευθέτηση των ζητημάτων.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν από λίγο ο Έλληνας Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας εδώ στη συχνότητά μας, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντέξει στις ευρωεκλογές. Είπε ότι εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού στο Ευρωκοινοβούλιο και κατ’ επέκταση στα εθνικά πολιτικά ζητήματα τότε φοβάμαι ότι σύντομα η Ευρώπη θα επιστρέψει στο κακό της παρελθόν και ζήτησε οι δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να βρούνε τρόπο συνεννόησης. Ήθελα το σχόλιό σας.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο Επίτροπος σε αυτό έχει απόλυτα δίκαιο. Εγώ θα πρόσθετα βέβαια στην διάσταση της δημοκρατίας και της ανάγκης να υπερασπιστούμε την ανοιχτή κοινωνία που έχουμε στην Ευρώπη, θα πρόσθετα και τη διάσταση να προστατεύσουμε και τα κοινωνικά δικαιώματα και την ιδιότητα του πολίτη απέναντι στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά σε όλες τις διαστάσεις αυτή η χρονιά είναι κρίσιμη.
Για να το συνδέσω και με το προηγούμενο θέμα που κουβεντιάζαμε της Αλβανίας, σαν παράδειγμα, εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με ποιά προϋπόθεση όμως; Ότι θα σεβαστούν ακριβώς αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλουμε να το προστατεύσουμε και για την «παλιά» Ευρώπη.
Αυτό για την Αλβανία δεν σημαίνει μόνο αλλαγές στο κράτος δικαίου, σημαίνει και προστασία της Μειονότητάς μας. Επομένως φαινόμενα όπως αυτό το πρόσφατο, ουσιαστικά δήμευση των περιουσιών των ομογενών μας στην περιοχή της Χειμάρρας, είναι από τα πράγματα που θα πρέπει η γειτονική χώρα να τα ξαναδεί.
Σε ό,τι μας αφορά, είναι προφανές ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή ένα μαύρο μέτωπο από ένα περίεργο γάμο του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο πράγματι πρέπει να υπάρχει μια συμμαχία των Ευρωπαίων που θέλουν η Ευρώπη να κρατήσει την ψυχή της. Η ψυχή της Ευρώπης είναι οι ελευθερίες, τα δικαιώματα, αλλά και το κοινωνικό κράτος.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Πριν κλείσουμε κ. Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε νέα για το τί συνέβη με τον Έλληνα πρόξενο στη Βενεζουέλα;
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Το ρεπορτάζ σας είναι ακριβές. Δηλαδή μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει εγκληματική ενέργεια αλλά δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε οριστικές δηλώσεις ή διαπιστώσεις, μέχρι έως ότου έχουμε το πόρισμα των Αρχών.
Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Κι εγώ.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production