Μπ. Παπαδημητρίου: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, η φοροεπίθεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου

Πηγή: kathimerini.gr

Απαισιοδοξία προκαλεί η αφήγηση του υπουργού Οικονομικών στη δημοσιογράφο της «Κ» Ειρήνη Χρυσολωρά. Περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον κ. Τσακαλώτο. Τους τελευταίους μήνες είχαμε σχεδόν πειστεί πως το οικονομικό επιτελείο θα κρατήσει τις αποστάσεις του από το στενό κομματικό παιχνίδι εντυπώσεων. Επιβεβαιωθήκαμε στο λιγότερο σημαντικό. Διαψευστήκαμε όμως στο ουσιαστικό.

Ο υπουργός δέχεται ότι η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την οικονομία. Αν και κρατά «πισινή» για την περίπτωση τα «σκάνδαλα» να παραμείνουν κεντρικά στοιχεία της προεκλογικής τακτικής της ομάδας του Μαξίμου.

Εως εκεί φθάνει η διαφοροποίηση. Κατά τα λοιπά, ευθυγραμμίζεται απολύτως με την κυβερνητική γραμμή που θέλει περισσότερη κρατική επέμβαση. Καθόλου δεν τον ενδιαφέρει ότι η επέμβαση τροφοδοτείται από αυτούς τους βαρύτατους φόρους, που δυναστεύουν τους παραγωγούς. Δεν διστάζει μάλιστα να ταυτιστεί πολιτικά με την απειλή να συνεχιστούν οι βαρύτατοι φόροι για όσον καιρό θα παραμένει στην εξουσία η σημερινή πλειοψηφία. Αν μάλιστα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, η φοροεπίθεση θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Οι φόροι έγιναν, άλλωστε, για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα ιδεολογικής επιλογής και κυβερνητικής προτεραιότητας. Ερωτάται: Εξακολουθείτε να αυτοπροσδιορίζεστε ως μαρξιστής; Απαντά: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι επειδή τα έφερε η ζωή να υπηρετούν τις ιδέες τους διαχειριζόμενοι κρατικές υποθέσεις». Ούτε που σκέφτεται να δικαιολογήσει γιατί δεν θα εισαχθεί η μικρή, προγραμματισμένη, φοροελάφρυνση της επιχειρηματικής αμοιβής (μερίσματα). Αδιαφορεί προκλητικά στην ευκαιρία να εξηγήσει για την ανατροπή στη φορολογία κερδών, η οποία τελικά θα αυξηθεί κατά δύο μονάδες αντί να μειωθεί κατά τρεις, όπως προέβλεπε η συμφωνημένη (με τις Βρυξέλλες) ισορροπία μεταξύ όσων μέτρων αναδιανέμουν το «πλεόνασμα» και των φοροκινήτρων στην πραγματική οικονομία.

Αναρωτιέται κανείς σε ποια «φορολογική μεταρρύθμιση που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλότητα» πιστεύει ο κ. Τσακαλώτος. Κανείς και σίγουρα όχι η τρόικα, ούτε κανείς από εμάς, τον εμπόδισε στα τρία αυτά χρόνια που βρίσκεται στο Οικονομικών να φορολογήσει περισσότερο τους πλουσίους. Μας επιτρέπετε να πιστέψουμε ότι αφού δεν το έκανε, είναι γιατί δεν ήθελε να το κάνει! Δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θυμάται ούτε αυτός ότι έχουμε τον βαρύτερο ΦΠΑ στην Ευρώπη (πλην Ουγγαρίας, Δανίας, Σουηδίας) και πόσο άδικος είναι για τη λαϊκή κατανάλωση. Μάλλον είναι ο μόνος Ευρωπαίος «μαρξιστής» που λάτρεψε τόσο πολύ τους φόρους «του».

Best Of

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...

Ο Λούλης δεν είναι… Σπηλιωτόπουλος

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωνε τον Άρη...

Ο Χατζηδάκης ενισχύει το μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ακόμη μια εκδοχή των κυβερνήσεων της Κεντροδεξιάς, από...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα...

Ο Χριστόδουλος θα είχε αγκαλιάσει τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν στα Τέμπη

Οι λίγοι, σπάνιοι, διαφορετικοί και εκλεκτικοί. Οι φέροντες τη...

Κίνηση αμφισβήτησης (και ανατροπής) του Ανδρουλάκη από το… ίδιο βράδυ των ευρωεκλογών κιόλας

Τα δημοσκοπικά νέα προκαλούν μαύρες σκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απεργούμε (και εμείς)…

  Τα Υστερόγραφα συμμετέχουν στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΕΣΗΕΑ σε όλα τα ΜΜΕ, από τις 05.00 π.μ. τη Μεγάλη Τετάρτη 1η...

Ο Ομπάμα και ο Κλίντον συνεχίζουν να το… παλεύουν για τον Μπάιντεν

Ένα αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί στα ηγετικά κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος, αναφορικά με τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου...

Το “υπερ-εγώ” του Κασσελάκη τον οδηγεί στον… επίλογο

Η ανεξήγητη αυτοπεποίθηση που δείχνει να διακρίνει σε πλεόνασμα τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι από τα στοιχεία που σωρευτικά οδηγούν στον... επίλογο τον διάδοχο του...