Της Μαρίκας Λυσιάνθη
Είναι “μόλις” 52 ετών. Μια χαρά “ενεργός” για την πολιτική δηλαδή.
Μόνο που… για τον Ντέιβιντ Κάμερον μιλάμε. Τον άνθρωπο που έριξε στα βράχια τη Μεγάλη Βρετανία, και μαζί της την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αψυχολόγητο δημοψήφισμα για το Brexit.
Μιλάμε ακόμη και για την ιστορική πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, που… επέζησε ακόμη και της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, όταν ο Γκάι Φοκς επιχείρησε να τινάξει στον αέρα του Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Λίγο δύσκολο λοιπόν να… απειληθεί το Λονδίνο από τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό.
Τις τελευταίες ώρες, σεργιανίζουν στα βρετανικά ΜΜΕ πληροφορίες και ρεπορτάζ περί πρόθεσης του Ντέιβιντ Κάμερον να “επιστρέψει” στην πολιτική, επειδή… βαρέθηκε ως ιδιώτης.
Φέρεται μάλιστα να έχει εκφράσει και την επιθυμία να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών, προφανώς σε μια κυβέρνηση των Τόρις, υπό την διάδοχό του, Τερέζα Μέι, ή… κάποιον άλλο.
Από τη στιγμή που οι σχετικές πληροφορίες διέρρευσαν, ξεκίνησε το πανηγύρι στα social media, και η οργή στον πολιτικό κόσμο της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον θεωρείται μέχρι και σήμερα ως, η “μεγάλη χαμένη ευκαιρία”. Έγινε αρχηγός των Συντηρητικών, και κατάφερε να τους οδηγήσει στην εξουσία, ως “Τόρι Μπλερ”, δηλαδή επενδύοντας στο μοντέλο πολιτικής επικοινωνίας του Τόνι Μπλερ και των Νέων Εργατικών.
Δεν κατάφερε ωστόσο να χειριστεί οραματικά την ηγεσία των Τόρις. Και το πλήρωσε.
Μαζί του, το πλήρωσε η Βρετανία.
Και μαζί με τη Βρετανία, η Ευρώπη.
Γι’ αυτό και η σχετική προτροπή των social media προς τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι… ούτε να το σκέφτεσαι.
Κανείς άλλωστε δεν έχει ξεχάσει την εικόνα ενός ηγέτη… να το βάζει στα πόδια, όταν ανακοίνωνε μπροστά στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, την 13η Ιουλίο του 2016, αμέσως μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα.
Δείτε και το “επίμαχο” πρωτοσέλιδο: