Αλ. Παπαχελάς: Η Ελληνική Διασπορά υπήρξε ο καταλύτης που, ιστορικά πήγε τη χώρα μας μπροστά


 
Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς
Πηγή: kathimerini.gr
 

Κάθε φορά που συναντώ διακεκριμένους Ελληνες της Διασποράς νιώθω μια στενοχώρια. Αγαπούν την Ελλάδα και την έχουν στο μυαλό τους πολύ πιο ψηλά από πολλούς κυνικούς μόνιμους κατοίκους της. Δεν καταλαβαίνουν τη νεοελληνική παρακμή, είτε αυτή εκδηλώνεται στην τραγική κατάσταση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας είτε στην απόλυτη επικράτηση της αναξιοκρατίας σε πολλούς κρίσιμους τομείς. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ότι «αυτά δεν γίνονται», πιστεύουν ακράδαντα πως «όλα γίνονται, αρκεί να υπάρχουν η θέληση και ο επαγγελματισμός».
Είναι συγκινητικό και εμπνέει αισιοδοξία να βλέπεις ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν ούτε οι ίδιοι ούτε και οι παππούδες τους στην Ελλάδα να νοιάζονται γι’ αυτήν. Να φροντίζουν ώστε να την επισκέπτονται νέοι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές για να μη χαθούν οι δεσμοί με τη δεύτερη πατρίδα τους.

Το νεοελληνικό μικρόβιο που μας κάνει να τα μπλέκουμε όλα σε ένα κουβάρι, με λίγη διαφθορά, λίγο προσωπικούς ανταγωνισμούς και έλλειψη σχεδιασμού, έχει δυστυχώς μπολιάσει και τη Διασπορά. Εξαιρετικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν με φανφάρες έχουν εκφυλιστεί σε κοινωνικές ή κοσμικές εκδηλώσεις χωρίς ουσία. Αντί να προωθούν την επιχειρηματικότητα, όπως ήταν ο στόχος, εξελίχθηκαν σε ανούσιες δημόσιες σχέσεις.
Ο Ελληνισμός της Αμερικής περνάει μια πρωτόγνωρη και δομική κρίση. Το κενό ηγεσίας στην Εκκλησία, μαζί με τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης, έχει παγώσει τους δυναμικούς Ελληνοαμερικανούς. Είναι πολλοί όσοι θέλουν να αναμειχθούν και να βοηθήσουν να αποκτήσει η ελληνοαμερικανική κοινότητα την αίγλη περασμένων εποχών. Χρειάζονται όμως πρωτοβουλίες και το κυριότερο, να αντιληφθούν άπαντες στην Αθήνα, στο Φανάρι και όπου αλλού ότι ο χρόνος τελειώνει.
Η Ελλάδα μεγάλωσε σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της λόγω της πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής ισχύος που άντλησε από τη Διασπορά της. Από τη γέννηση του ελληνικού κράτους έως την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και μετά, ο ρόλος της ήταν καταλυτικός. Το χάσμα ήταν βέβαια πάντοτε μεγάλο από την εποχή που ο Υψηλάντης δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους Πελοποννήσιους τοπάρχες. Στο τέλος όμως της ημέρας η Διασπορά ήταν ο καταλύτης που μας πήγαινε μπροστά.
Σήμερα την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Είμαστε μια κουρασμένη, γερασμένη χώρα που δεν έχει πυξίδα, ενέργεια, έμπνευση. Η Διασπορά θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αρκεί να μπορέσει να εμπιστευθεί την Ελλάδα σαν μια χώρα με κανόνες, ήθος και όραμα. Και βέβαια μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της όταν έχουμε απέναντί μας έναν απρόβλεπτο, ασταθή γείτονα. Ας μην το σκεφθούμε αυτό όταν θα την έχουμε άμεση ανάγκη…

Best Of

Το… Τείχος (δυσπιστίας της κοινωνίας για την εθνική τραγωδία) των Τεμπών

Τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB...

Η ψήφος της (προσωπικής και συλλογικής) απόγνωσης…

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων... Οι δίδυμες μετρήσεις της MRB...

Τα ποιοτικά στοιχεία για Δένδια που… τρομάζουν (τον ανταγωνισμό)

  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προβάλλει ως το...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το… Τείχος (δυσπιστίας της κοινωνίας για την εθνική τραγωδία) των Τεμπών

Τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB...

Ένας παίκτης. Ένας αγώνας. Μια γενιά…

  Του Αλέκου Ευγενικού   Το ιστορικό ημερολόγιο έγραφε 11 Απριλίου του...

Η ψήφος της (προσωπικής και συλλογικής) απόγνωσης…

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων... Οι δίδυμες μετρήσεις της MRB...

Οι «παπαγάλοι» που παίρνουν εκπομπές για να διαβάζουν… non paper

  Εκτός από τη Δικαιοσύνη, η δημοσιογραφία είναι ο έτερος...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ποιός μπορεί να είναι τόσο αναίσθητος, ώστε να μην λυγίζει μπροστά στους γονείς που πήραν τα (νεκρά) παιδιά τους σε σακούλες;

Η φράση του Παύλου Ασλανίδη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών, θα στοιχειώνει αιωνίως, όσους είναι... κανονικοί άνθρωποι. Όσοι δεν...

Το… Τείχος (δυσπιστίας της κοινωνίας για την εθνική τραγωδία) των Τεμπών

Τα αριθμητικά δεδομένα που κατέγραψε η δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του Open, επιβεβαιώνουν πόσο βαθιά ρωγμή έχει προκαλέσει η διαχείριση της εθνικής...

Ένας παίκτης. Ένας αγώνας. Μια γενιά…

  Του Αλέκου Ευγενικού   Το ιστορικό ημερολόγιο έγραφε 11 Απριλίου του 1995. Έναν χρόνο μετά το φάιναλ φορ του Τελ-Αβίβ, εκεί όπου η καλύτερη ομάδα της...