Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
Προσπαθώ να παρακολουθήσω αυτούς που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο σκέλος της συμμετοχής. Αναρωτιέμαι αν έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη προχτές στην ΠΓΔΜ και πόσο βάναυσα ασελγούν πάνω στο σώμα της λογικής.
● Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο. Η διαχείριση του αποτελέσματος είναι υπόθεση του πολιτικού προσωπικού της ΠΓΔΜ, δεν τον αφορά. Δεν μπορεί να επικαλεστεί θέμα εγκυρότητας για μια διαδικασία που εξελίσσεται στη γειτονική χώρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είπε κάτι ανάλογο, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. δεν έθεσαν ζήτημα ακυρότητας του δημοψηφίσματος, άρα και της συμφωνίας. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. απλώς ελπίζει να κερδίσει χρόνο και να μην κληθεί σύντομα να αναμετρηθεί με το δίλημμα «Μένω ή φεύγω από την κυβέρνηση;».
● Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακάλυψε ήττα της πολιτικής του Ζάεφ και του Τσίπρα, ωστόσο επισημαίνει ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας, παρά το γεγονός ότι πήραν και γλώσσα και εθνότητα (δηλαδή σχεδόν τα πάντα σύμφωνα με τη γνώμη του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης) απείχαν μαζικά, κάτι που κατά την κρίση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποκαλύπτει πόσο βάθος έχει ο αλυτρωτισμός στην ΠΓΔΜ. Αν με αυτή τη συμφωνία που τους δίνει τα πάντα διαφωνούν, αναρωτιέται κανείς γιατί να συμφωνήσουν με μια άλλη συμφωνία (ο στόχος της Ν.Δ.) που θα τους παίρνει τα πάντα. Εκτός αν τους αναγκάσουμε να υποκύψουν αδιαμαρτύρητα στην πλήρη υποδούλωση. Με ποιο τρόπο; Αγνωστο.
● Η ενδιάμεση συμφωνία τούς είχε αναγνωρίσει με προσωρινό όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία χωρίς επιθετικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. Τη γλώσσα την έχουμε δώσει από το 1977. Υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα στα αρχεία του ΟΗΕ. Μας το υπενθύμισαν προσφάτως αξιωματούχοι του οργανισμού. Οσο για την ταυτότητα, περιμένω εκείνη την πολιτική που θα υποχρεώσει τους άλλους να μην αισθάνονται όπως αισθάνονται και να αρχίσουν να αισθάνονται διαφορετικά. Πώς; Ας το βρουν μόνοι τους.
● Μέσα ενημέρωσης εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Θεό της Ελλάδας που παρενέβη για να σώσει την πατρίδα. Ο Θεός της Ελλάδας, λοιπόν. Μάλιστα. Οι πολίτες της ΠΓΔΜ που απείχαν γιατί διαφωνούσαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θέλουν το κράτος τους να λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά σκέτα Μακεδονία. Αυτό γιατί πρέπει να μας ικανοποιεί και κυρίως γιατί πρέπει να ικανοποιεί όσους λένε ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική; Αβυσσος η ψυχή των ανθρώπων. Με το όνομα αυτό τους έχουν αναγνωρίσει δεκάδες χώρες στον πλανήτη. Ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, αλλά και οι ομόδοξες Ρωσία και Σερβία. Ο Θεός της Ελλάδας γιατί δεν μπόρεσε να πείσει τις κυβερνήσεις που διοικούν λαούς που είναι κι αυτοί με την ορθόδοξη εκδοχή του χριστιανισμού;
● Αν και ο λαός της ΠΓΔΜ και ο λαός της Ελλάδας χαρακτηρίζουν προδοτική τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ισχυρίζονται οι αντιπολιτεύσεις, δημιουργείται ένα πρόβλημα. Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο προδότης; Ο Τσίπρας γιατί τα πούλησε όλα ή ο Ζάεφ γιατί τα έδωσε όλα; Και οι δύο προδότες δεν γίνεται να είναι. Μάλλον θα χρειαστούμε τη μεζούρα της εθνικοφροσύνης για να βγάλουμε συμπέρασμα.
● Αν κάποιος έχει λόγο να πανηγυρίζει, αυτός είναι ο Ερντογάν. Η Τουρκία θέλει την ΠΓΔΜ σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Συμφέρει την Ελλάδα η διαιώνιση της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ και η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, η οποία προβάλλει σταθερά τις αναθεωρητικές απόψεις της σε όλη την περιοχή;
Ανάγωγα
«Να σταματήσει η γενοκτονία των Ελλήνων» έγραφε ένα πανό που σήκωσαν οι εθνικιστές του VMRO τη βραδιά του δημοψηφίσματος.
Ποια γενοκτονία, ρε παιδιά; Εμείς σας τα δώσαμε όλα, όπως λέει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Τι παίρνετε και εσείς και οι δικοί μας; Μάλλον από το ίδιο μαγαζί ψωνίζετε.