Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα, 2 Οκτωβρίου, περιοδεία στη Σάμο. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού όπου και συνομίλησε με πρόσφυγες και με τους υπεύθυνους του κέντρου. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε τα εξής:
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε, πώς είδατε την κατάσταση εδώ στο hotspot;
Κ. Μητσοτάκης: Η κατάσταση δυστυχώς στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο είναι θλιβερή. Είναι θλιβερή διότι το κέντρο έχει κανονικά δυνατότητα φιλοξενίας 700 ανθρώπων και βρίσκονται στοιβαγμένοι εντός και εκτός κέντρου παραπάνω από 3.800 ψυχές σε συνθήκες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσομοιάσουν με συνθήκες που εξασφαλίζουν ασφάλεια και υγεία, κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας είχε στην διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων -από τα οποία έχει απορροφήσει το 1,1 δισ.- υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Δημοσιογράφος: Νομίζετε ότι μπορεί να λυθεί εύκολα αυτό το ζήτημα; Ας πούμε με το κέντρο εδώ τι μπορεί να γίνει άμεσα;
Κ. Μητσοτάκης: Εύκολη λύση δεν υπάρχει για το ζήτημα αυτό. Μόνο που θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι στο ζήτημα του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης συνυπάρχει η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και τελικά ο κυνισμός. Ιδεοληψία διότι κάποιοι πίστευαν -και εξακολουθούν να πιστεύουν ενδεχομένως- ότι τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Ανικανότητα διαχειριστική για τις συνθήκες τις οποία είδα παρά -θέλω να το πω αυτό- τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού το οποίο πραγματικά καταθέτει την ψυχή του για να ανταποκριθεί σε συνθήκες που συχνά το ξεπερνούν. Αδιαφάνεια διότι δεν είναι δυνατόν -όπως σας είπα και πριν- να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Θα αναμένουμε και εμείς με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα η οποία διεξάγεται από την OLAF για το αν υπάρχουν πραγματικά περιστατικά κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων. Και βέβαια κυνισμός διότι όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι, κατά τα άλλα, είναι ανθρωπιστές και ενδιαφέρονται για την ευημερία αυτών των ανθρώπων, θα πρέπει να έρθουν εδώ στη Σάμο, να πάνε στη Μόρια να δουν τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί.
Από εκεί και πέρα, τι πρέπει να γίνει: Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό αφορά και τη Σάμο, αφορά και τη Χίο, αφορά και τη Μυτιλήνη, με γρήγορη αποχώρηση σε πρώτη φάση των ευάλωτων ομάδων. Είναι απολύτως απαραίτητο -και δεν θα κουραστώ να το λέω- να αλλάξουν επιτέλους οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ώστε αυτές να τελεσιδικούν γρηγορότερα. Είχαμε μόνο 37 επιστροφές από τη Σάμο μέσα στο 2018. Με αυτούς τους ρυθμούς επιστροφών στην Τουρκία θα στοιβάζεται, δυστυχώς στα νησιά μας περισσότερος κόσμος απ’ ότι μπορούμε να διαχειριστούμε. Επιτέλους, να υπάρχει -όπως το έχουμε πει- ένας διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και η χώρα πρέπει, όταν έχει στη διάθεσή της τόσους ευρωπαϊκούς πόρους, να μπορεί να εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους ανθρώπους έφτασαν κατατρεγμένοι στην πατρίδα μας. Αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας να το παίρνουν γρήγορα και αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας να επιστρέφουν, είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος είναι συνολική και εκκωφαντική.
Δημοσιογράφος: Είχατε χαρακτηρίσει πρόσφατα τον κ. Τσίπρα ως Ορμπάν. Εσείς θα θέσετε το θέμα αυτό στο Ε.Λ.Κ. τώρα που είναι και η Σύνοδος μέσα στο μήνα;
Κ. Μητσοτάκης: Θα τα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, όταν θα έρθει η ώρα στο Ε.Λ.Κ.. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει σήμερα, είναι να κάνω μια προσωπική αυτοψία για την κατάσταση η οποία επικρατεί εδώ στη Σάμο και να επαναλάβω τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για το πως πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ μεγάλο πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα.