Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής,
στο μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας
με τη δημοσιογράφο Θώμη Παληού
Για το Ταμείο Ανάκαμψης:
Είναι προφανές ότι μιλάμε για μία σημαντική, θετική πρωτοβουλία την οποία, αν και με καθυστέρηση, την πήρε πολύ ορθά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είναι ένα γενναίο πρόγραμμα το οποίο γίνεται επί της ουσίας με το σωστό τρόπο και αυτό έχει να κάνει χορηγήσεις και όχι με νέα δάνεια. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο επέμεναν πάρα πολύ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές τα προηγούμενα χρόνια και η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής στις Συνδιασκέψεις που είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στους PES.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι οι πρωθυπουργοί, οι αρχηγοί των κρατών να ολοκληρώσουν χωρίς καθυστερήσεις και αστερίσκους αυτήν τη διαδικασία και προφανώς στη συνέχεια αυτό να οδηγήσει σε διανομή χρήματος εκεί που το έχουμε ανάγκη. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για λιτότητα στην Ελλάδα για μεγάλη ύφεση. Πρέπει να πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.
Αν θα έπρεπε να σταθώ σε ένα αρνητικό σημείο, είναι στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες. Κι αυτό επειδή γνωρίζω ότι αφορά και τη δική σας περιοχή (σ.σ.: Στερεά Ελλάδα) αλλά και ευρύτερα όλη την Ελλάδα η οποία έχει πολύ ισχυρό πρωτογενή τομέα. Εμείς θα προσφέρουμε τη στήριξή μας στο να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρξει ένα ταμείο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκεί πρέπει να δώσουμε την έμφαση. Πρέπει, επομένως, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και δεύτερον, πρέπει να σταματήσουν τα παρακάλια στις τράπεζες και να έχουμε πραγματικές πολιτικές. Σήμερα πηγαίνει ένας μέσος επιχειρηματίας στην τράπεζα και δεν μπορεί να δανειστεί για να περάσει την ύφεση την οποία έφερε και ο COVID-19. Άρα χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα τα πάρει με πυγμή, με σοβαρότητα. Κι εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων που έχουμε τους τελευταίους μήνες και φυσικά τα τελευταία χρόνια λόγω της εθνικής κρίσης, της κρίσης του χρέους.
Για την ανάγκη εμπροσθοβαρούς προγράμματος:
Εμείς, επίσης, έχουμε επιμείνει εδώ και περίπου ένα μήνα στην ανάγκη ενός ενδιάμεσου προγράμματος που προστατεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι κοστολογημένο από το πρόγραμμα SURE και στηρίζει τους εργαζομένους οι οποίοι είναι 1 εκατομμύριο περίπου αυτήν τη στιγμή στην πατρίδα μας και πλήττονται από την κρίση του COVID-19. Εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, όχι βλέποντας και κάνοντας. Δεν έχει λόγο να σκέφτεται αυτήν τη στιγμή μικροκομματικά οφέλη, πιθανές εκλογές. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα μπροστά σε αυτό το οποίο χτύπησε τον πλανήτη μας, την ήπειρό μας και φυσικά τη χώρα μας. Επομένως, εάν θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εστίαση, τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα χρειάζονται άμεσα μέτρα τώρα. Και φυσικά μέτρα χρειάζονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δέχθηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ένα κράτος το οποίο προστατεύει τους μη προνομιούχους, κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα που νιώθει ότι σήμερα τα δικαιώματά του, είτε είναι εργασιακά είτε ανθρώπινα, πλήττονται από την κρίση την οποία ζούμε.
Για τον αναβρασμό στα σύνορα και τις τούρκικες προκλήσεις:
Πρώτα από όλα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Άρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική στον τρόπο με τον οποίο δρα απέναντι στην στρατηγική της Τουρκίας. Για το θέμα του Έβρου και ό,τι εξελίχθηκε με την κύτη του ποταμού, όλα έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ομάδα Αλήθειας ήταν η πρώτη η οποία αντέδρασε σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Δένδιας Κι εν πάσει περιπτώσει, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η τούρκικη επιθετικότητα εκδηλώνεται και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και στον Έβρο διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ομονοούμε όλα τα πολιτικά κόμματα κι έτσι πρέπει να έχουμε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, όμως κι ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χωρούν παιχνίδια με τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτό είμαστε όλοι στο ίδιο μετερίζι. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, ήταν πάντοτε πατριωτικά κινήματα και σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η χώρα από εδώ και μπρος.
Για τις δημοσκοπήσεις:
Πάντα λαμβάνουμε υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις, αλλά ένα χρόνο πριν είχαμε εκλογές και τότε οι δημοσκοπήσεις μας έδειχναν περίπου στα νούμερα στα οποία μας δείχνουν και σήμερα. Εμείς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε και τις δυσκολίες ενός πολιτικού σκηνικού όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία θέλουν να φτιάξουν ένα ψευδεπίγραφο δίπολο το οποίο δεν αφήνει τη χώρα να προχωρήσει μπροστά, γι’ αυτό έχουμε βαλτώσει τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά επίσης εμείς θα κάνουμε και την πολιτική μας και θα αφήσουμε τις δημοσκοπήσεις να τρέχουν πίσω μας.
Για στελέχη που «κρυφοκοιτούν» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ:
Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν θα ποινικοποιήσουμε καμία άποψη, όμως οφείλω να διευκρινίσω και να υπενθυμίσω σε όλους ότι η παράταξή μας στο Συνέδριό της πριν από περίπου ένα χρόνο έχει πάρει μία συγκεκριμένη, ομόφωνη απόφαση, που μιλάει για αυτόνομη πορεία απέναντι στη συντήρηση και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αλλάζει μόνο από Συνέδριο. Όταν λοιπόν γίνει το επόμενο Συνέδριο, οποιοδήποτε στέλεχος μπορεί να έρθει και να δοκιμάσει τις θέσεις του και τη σκέψη του. Ως τότε, σύσσωμο το Κίνημα Αλλαγής κινείται αυτόνομα, δυναμικά, καινοτόμα, προοδευτικά, ριζοσπαστικά.