Γράφει ο Χρήστος Κώνστας
Η κυβέρνηση νομοθετεί, βάζει τους κανόνες. Οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις υπακούν στους κανόνες και υλοποιούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.
Σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση θα καταθέσει τον εφαρμοστικό νόμο για το σχέδιο Ηρακλής που δεν είναι τίποτ’ άλλο από ένα σχέδιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων με χαμηλή στάθμιση κινδύνου Ενεργητικού.
Ο εφαρμοστικός νόμος θα καταγράφει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι τράπεζες θα συμμετέχουν στο σύστημα Asset Protection Scheme αλλά -κυρίως- θα ρυθμίζει την αγορά των servicers, τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια, των φορέων δηλαδή που θα αναλάβουν το εξαιρετικά δύσκολο έργο του ξεκαθαρίσματος, της ανάκτησης και της αξιοποίησης των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών.
Οι πληροφορίες λένε ότι στο σχέδιο Ηρακλής δεν θέλει -προς το παρόν- να συμμετάσχει η Eurobank γιατί έχει δρομολογήσει τη δική της μέθοδο για την απαλλαγή του ισολογισμού της από το τοξικό χαρτοφυλάκιο. Εθνική, Alpha και Πειραιώς περιμένουν να διαβάσουν τις κρίσιμες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Έκπληξη -μεγάλη ίσως- θα νιώσουν όσοι διαβάσουν και τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή ο Υφυπουργός Γιώργος Ζαββός:
- Θα αφορούν νέες διαδικασίες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στόχος είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά είναι σίγουρο ότι οι νέες ρυθμίσεις θα «ξεβολέψουν» πολλά κατεστημένα συμφέροντα.
Ο αγώνας ωστόσο δεν τελειώνει εδώ.
Η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με το υπόλοιπο μισό του προβλήματος. Δεν είναι μόνον τα 45 δις Ευρώ των «κόκκινων δανείων» που δεν θα περιληφθούν στον Ηρακλή.
- Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του Τραπεζικού μας συστήματος, το πρόβλημα που σήμερα είναι αθέατο αλλά είναι υπαρκτό και σοβαρό αφορά την περιβόητη «Αναβαλλόμενη Φορολογία».
Πρόκειται για ένα σημαντικό λογιστικό τρικ -απολύτως νόμιμο και εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- με το οποίο οι συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν το δικαίωμα να θεωρούν ως «κεφάλαιο» τις επιστροφές φόρων που θα λάβουν στο μέλλον από το Δημόσιο (αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις – Deferred Tax Credits – DTC).
H αναβαλλόμενη φορολογική πίστωση ήταν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην περίοδο της κρίσης και της ανυποληψίας της ελληνικής οικονομίας, σήμερα όμως που η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, λειτουργεί ως εμπόδιο στην προσέλκυση υγιών επενδυτικών κεφαλαίων.
Αυτό το «θεωρητικό» εποπτικό κεφάλαιο DTC, πρέπει κάποια στιγμή να πάρει τις πραγματικές του διαστάσεις και σταδιακά να αντικατασταθεί με πραγματικά κεφάλαια από πραγματικούς επενδυτές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας -διακριτικά και με τεχνοκρατικούς όρους- προσπαθεί από καιρό να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να παρέμβει στο ζήτημα αυτό. Η κυβέρνηση οφείλει να προλάβει τις καταστάσεις τώρα που το χρήμα είναι φθηνό, η εμπιστοσύνη των αγορών στο απόγειο και οι προοπτικές της οικονομίας πραγματικά αισιόδοξες.
Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του Κεντρικού Τραπεζίτη σε μια χώρα. Να μελετά τις συνθήκες, να προβλέπει καταστάσεις και να προειδοποιεί….