«Να τελειώνουμε με τη φαρσοκωμωδία που ζούμε τις τελευταίες ημέρες», λέει στη εφημερίδα «Realnews» ο Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή και τα όσα διαδραματίστηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ τονίζει πως πλέον η παράταση της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα οτην εξουσία βλάπτει τον ίδιο, διότι αρχίζει να συνδέεται με μια μάλλον τραγελαφική πολιτική εικόνα, αλλά πάνω από όλα βλάπτει τη χώρα.
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Realnews
- Να ξεκινήσουμε με όσα διαδραματίστηκαν μέσα στην εβδομάδα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Που βλέπετε να πηγαίνει το πράγμα;
Εδώ ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις. Δεν έχουν προηγούμενο όλα αυτά που ζούμε. Είναι ένα σκηνικό ιλαροτραγωδίας.
Ξέρετε, είτε ενωμένοι είτε διαζευγμένοι οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα χάσουν. Ας κοιτάξουν τουλάχιστον να μην χάσουν αναξιοπρεπώς. Διότι για μια χούφτα ψήφων είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα.
Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να προχωρήσει όταν είχε πλειοψηφία στη Βουλή, έστω ετερόκλιτη αλλά πάντως πλειοψηφία. Φανταστείτε τι θα γίνει τώρα με αυτό τον τραγέλαφο. Με τους βουλευτές που πάνε και έρχονται. Ποιος θα πάρει σοβαρά τη χώρα υπό αυτές τις συνθήκες; Αυτό είναι το θέμα!
Ακούω διάφορες συζητήσεις για πρόταση μομφής, πρόταση δυσπιστίας ή ψήφο εμπιστοσύνης. Ωραία όλα αυτά. Αλλά στο τέλος της ημέρας υπάρχει μια οικονομία και μια χώρα. Μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί έτσι; Μπορεί να κερδίσει έτσι το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας; Αποκλείεται!
Πρέπει να το καταλάβουμε. Ζημιωνόμαστε εμείς οι Έλληνες με την παράταση αυτού του αδιεξόδου.
- Η ΝΔ θα προχωρήσει τελικά σε πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών;
Είναι ένα όπλο στο φαρέτρα μας που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά οι προτάσεις δυσπιστίας δεν προαναγγέλλονται, ιδιαίτερα σ’ αυτό το άνευ προηγουμένου σκηνικό.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια και κανένας άλλος το πότε και πως θα χρησιμοποιήσουμε μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας.
- Η Κουμουνδούρου επιμένει πως έχει τους 151 βουλευτές τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας. Αυτό σημαίνει πως βουλευτές εκτος ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν την κυβέρνηση;. Τι λέτε;
Ακούστε: ακόμα και να βρει τους 151 βουλευτές ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα θα παραμείνει. Τόσο της κυβέρνησης όσο και της χώρας.
Με την κυβέρνηση αυτή φτάσαμε να έχουμε το 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007. Να έχουμε πέσει από την 60η στην 72η θέση στον παγκόσμιο πίνακα της ανταγωνιστικότητας. Οι τράπεζες να έχουν χάσει το 90% της αξίας τους από τ0 2015 και μετά. Ενώ η Ελλάδα παραμένει σταθερά αποκλεισμένη από τις αγορές και το όποιο ενδεχόμενο να βγούμε το επόμενο χρονικό διάστημα είναι για τα μάτια του κόσμου.
Σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη χώρα και για κάθε νοικοκυριό, αντί να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια ευχάριστη έκπληξη ως προς τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, η ίδια η εικόνα της κυβέρνησης στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα για την οικονομία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η παράταση της παραμονής του κ. Τσίπρα στην εξουσία βλάπτει τον ίδιον, διότι αρχίζει να συνδέεται με μια μάλλον τραγελαφική πολιτική εικόνα. Αλλά βλάπτει περισσότερη τη χώρα και κάθε Έλληνα χωριστά. Γι’ αυτό όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο. Μόνο έτσι θα έχουμε μια καινούργια αρχή στον τόπο.
- Η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ουσιαστικά στήριξε πολιτικά την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό σας δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα;
Ότι έγινε ήταν αναμενόμενο. Να είμαστε ειλικρινείς: Και εγώ να ήμουν Μέρκελ θα ήμουν ευχαριστημένος με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι ευχαριστημένος σε λίγους μήνες όταν γίνουν εκλογές. Διότι η πολιτική του δεν είναι μόνο μια πολιτική πλήρους αντιθέσεως σε σχέση με αυτά που έλεγε προεκλογικά στους ψηφοφόρους του, είναι και μια πολιτική ενοχλητικών παραχωρήσεων στο θέμα των Σκοπίων. Παραχωρήσεων που δεν είχαν κάνει πάντως 6 προηγούμενοι πρωθυπουργοί. Ε, όλα αυτά θα τα βρει μπροστά του.
Δεν θα ψηφίσει κανένας ξένος ηγέτης στις κάλπες, Έλληνες ψηφοφόροι ψηφίζουν. Να θυμίσω ότι τα καλά λόγια για τον κ. Τσίπρα έχουν λεχθεί και για προκατόχους του κ. Τσίπρα οι οποίοι τελικώς για τον α ή β λόγο δεν απέφυγαν την ήττα.
Σημειώστε πάντως ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής της η κ. Μέρκελ έκανε χωριστή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Δεν είναι ο κανόνας. Η επιλογή της κας Μέρκελ να δει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι βλέπει πως η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη που έρχεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο επόμενος πρωθυπουργός.
- Σε κάθε περίπτωση κύριε Χατζηδάκη φαίνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Και στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα προσχώρησαν ανεξάρτητοι βουλευτές. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν πως και άλλοι βουλευτές είναι στον γαλάζιο προθάλαμο.
Όλη αυτή τη δεκαετία είχαμε σημαντικές αναδιατάξεις του πολιτικού σκηνικού ως αποτέλεσμα της κρίσης και του μνημονίου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει να γίνεται η αφορμή για περαιτέρω ανακατατάξεις, αλλά πιστεύω ότι ο πραγματικός καταλύτης στις όποιες αναδιατάξεις κυοφορούνται είναι η επικείμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική αλλαγή που έρχεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν αέρα στα πανιά τους. Με σχέδιο και πρόγραμμα για να γυρίσει σελίδα ο τόπος και η Ελλάδα να πάει επιτέλους μπροστά.
Ε, σε αυτή την προσπάθεια είναι εύλογο να θέλουν να συνεισφέρουν και πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους. Άλλωστε εμείς δεν απευθυνόμαστε μόνο σε δεξιούς και κεντρώους. Απευθυνόμαστε και σε όλους τους αριστερούς, που ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, αντιλαμβάνονται ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ένα ζήτημα αξιακό.
Να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό και τον κυνισμό. Επιτρέψτε μου να προσθέσω: να τελειώνουμε και με την φαρσοκωμωδία που ζούμε τις τελευταίες μέρες.
- Οσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, οι καταγγελίες του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη θεωρείτε ότι αποδυναμώνουν την υπόθεση;
Είναι βέβαιο ότι η περίπτωση Μανιαδάκη κάνει πιο προβληματική την όλη υπόθεση. Διότι πέραν των άλλων αποδείχθηκε ότι ο κ. Μανιαδάκης δεν έπρεπε να υπαχθεί στους προστατευόμενους μάρτυρες.
Από την αρχή όταν ήρθε η υπόθεση στη Βουλή και διαβάσαμε τη δικογραφία είχαμε επισημάνει ότι αυτό που η κυβέρνηση αποκαλούσε «σκάνδαλο του αιώνα» δεν στηριζόταν σε συγκεκριμένα στοιχεία αλλά σε κάποιους μάρτυρες που δεν ήταν μάρτυρες γνώσης αλλά μάρτυρες γνώμης. Οι οποίοι είπαν «νομίζω», «θεωρώ», «η πιάτσα λέει» και κοκ.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «σκάνδαλο του αιώνα» και ο κ. Τσίπρας δήλωνε στη Βουλή ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι «ήρωες». Τώρα η υπόθεση τους γυρνάει μπούμερανγκ και πρέπει να απολογηθούν για τους πολιτικούς χειρισμούς τους.
- Ασκήσατε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για παρέμβαση στον χώρο της δικαιοσύνης. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν ανάλογα περιστατικά;
Δεν σας λέω ότι όλα στο παρελθόν γίνονταν σωστά, αλλά όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχουν προηγούμενο. Δεν το λέω μόνο εγώ αυτό. Το λένε τα θεσμικά όργανα των δικαστών. Οι ίδιοι οι δικαστές.
Πότε θυμάστε, για παράδειγμα, Πρωθυπουργό να υπαγορεύει στο ΣτΕ την απόφαση που πρέπει να βγάλει; Μόνο ο κ. Τσίπρας το έκανε αυτό στην ΔΕΘ για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
Πότε θυμάστε μέλος της κυβέρνησης με επιτίθεται με τέτοια οξύτητα εναντίον δικαστικών και μάλιστα να τους κατονομάζει; Μόνο ο κ. Πολάκης το έκανε με την ανοχή όλης της κυβέρνησης.
- Ο Κώστας Σημίτης πρόσφατα υποστήριξε πως η χώρα μας θα χρειαστεί και νέο δανεισμό από τον ESM, δηλαδή νέο μνημόνιο. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Και πως θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού είναι μεγάλες οι πιθανότητες, – με βάση τις δημοσκοπήσεις – να κληθεί μια δική σας κυβέρνηση να το υπογράψει;
Η οικονομία φαίνεται να μπαίνει σε έναν περισσότερο διακριτό κύκλο φθοράς. Οι επενδύσεις ήταν ούτως ή άλλως αναιμικές. Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν φτάσει σε χαμηλό δεκαετίας καθώς έγιναν θυσία στο βωμό της επίτευξης των υπερπλεονασμάτων. Το θέμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες δεν επιλύεται, αποτελώντας ένα ακόμα γκρίζο κομμάτι στο πάζλ της ανησυχίας. Η ΔΕΗ είναι σχεδόν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Το βασικότερο, παρά τα καλά λόγια των Βρυξελλών και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εμπιστοσύνη δεν έχει επανέλθει. Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει κάνει την Ελλάδα χώρα του «ου μπλέξεις». Γι’ αυτό δεν ανοίγουν δουλειές. Γι’ αυτό συνεχίζεται το brain drain. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσο σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον.
Όσο παρατείνεται ο χρόνος των εκλογών και όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία οι κίνδυνοι αυξάνονται.
Η Νέα Δημοκρατία είναι στην πραγματικότητα η μόνη ελπίδα για να έρθει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία. Για να κερδίσουμε τη μάχη της εμπιστοσύνης. Τη μάχη των αγορών και των επενδυτών.
Αλίμονο αν χρειαστεί να πάει η χώρα επισήμως σε 4ο μνημόνιο που έτσι ή αλλιώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα μας το δώσουν.
Αλλά για να απομακρυνθούμε από την όποια πιθανότητα για τέτοιες εξελίξεις χρειαζόμαστε επειγόντως πολιτική αλλαγή. Με τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα μόνο ζημία μπορεί να γίνει στην εθνική οικονομία.