“Κάτω από τα φιλελεύθερα πέπλα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ένας σκληρός πυρήνας νέο-συντηρητικών αντιλήψεων που απαντά πεισματάρικα ‘ως έχει’ προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα”, διαμηνύει με άρθρο του για τη συνταγματική αναθεώρηση στην εφημερίδα Kontra News της Κυριακής, ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και διερωτάται: “Μας αρκεί το βολικό χτες ή θέλουμε πατώντας γερά στη συνταγματική μας ιστορία να κάνουμε ένα βήμα προς το αύριο;”.
“Βλέπουμε την κυβέρνηση να αρνείται τη ρητή δέσμευση του κράτους σε ένα ‘ενιαίο δημόσιο κοινωνικής ασφάλισης με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας’, να θεωρεί ότι η κοινωνία δεν έχει να κερδίσει από τον ‘δημόσιο έλεγχο των κοινών αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό’, να θεωρεί ότι παρά τη μεγάλη δοκιμασία του λαού μας δεν είναι αναγκαία η συνταγματική προάσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των συλλογικών συμβάσεων”, υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης.
Και αντιπαραθέτει: “Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί το ‘ως έχει’. Ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε μεθοδικά και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την πρότασή του, προκειμένου αυτή να αντιστοιχεί στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα”. Μάλιστα, υπενθυμίζει: “Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ριζοσπαστικές τομές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του πολιτεύματος, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των δομικών ανεπαρκειών του παρελθόντος”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της κοινωνικής αλλαγής. Το κόμμα που απευθύνεται στους πολίτες με μια πρόταση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συμβολαίου. Και είμαστε περήφανοι για αυτό”, τονίζει ο ίδιος.
Επισυνάπτεται πλήρες το άρθρο
Άρθρο του Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα Kontra News της Κυριακής
“Συνταγματική Αναθεώρηση: Το ‘ως έχει’ της Ν.Δ. δεν αρκεί στην ελληνική κοινωνία”
Η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Είναι εκείνη η διαδικασία που συμπυκνώνει το πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε ως κοινωνία: κάθε λέξη του Συντάγματος είναι ένας κρίσιμος κρίκος του κοινωνικού συμβολαίου, κάθε διάταξη του Συντάγματος περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματός μας, κάθε άρθρο αποτυπώνει τους πυλώνες, θεσμικούς και ιδεολογικούς, της Δημοκρατίας μας. Και την ίδια στιγμή, η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος μας φέρνει μπροστά σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: μας αρκεί το βολικό χτες ή θέλουμε πατώντας γερά στη συνταγματική μας ιστορία να κάνουμε ένα βήμα προς το αύριο;
Στην ερώτηση αυτή υπάρχουν διαφορετικές απαντήσεις.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ριζοσπαστικές τομές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του πολιτεύματος, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την επέκταση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των δομικών ανεπαρκειών του παρελθόντος.
Από την άλλη, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας -στα περισσότερα υπό συζήτηση θέματα- είναι πολύ πιο σύντομη. Περιορίζεται στο «ως έχει», δηλαδή στο να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι βλέπουμε την κυβέρνηση να αρνείται τη ρητή δέσμευση του κράτους σε ένα «ενιαίο δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα καθολικής κάλυψης», να θεωρεί ότι η κοινωνία δεν έχει να κερδίσει από τον «δημόσιο έλεγχο των κοινών αγαθών όπως η ενέργεια και το νερό», να θεωρεί ότι παρά τη μεγάλη δοκιμασία του λαού μας δεν είναι αναγκαία η συνταγματική προάσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των συλλογικών συμβάσεων.
Είναι δεκάδες τα ανάλογα παραδείγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δούλεψε μεθοδικά, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, άκουσε τις προτάσεις επιστημόνων και ειδικών προκειμένου να καταθέσει μία πρόταση αναθεώρησης που να αντιστοιχεί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η σημερινή κυβέρνηση πετάει όλη αυτήν την προεργασία και οχυρώνεται πίσω από το «ως έχει», ενώ την ίδια στιγμή δε διστάζει να συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση αρνούμενη αυτονόητες αναθεωρήσεις που θα εγγυόταν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας.
Έτσι, η Ελλάδα του 2019, εξαιτίας της στάσης της κυβερνητικής παράταξης, αρνείται το δικαίωμα της προστασίας της ζωής σε όλους «χωρίς διάκριση… φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», αρνείται την υποχρέωση του κράτους «να εγγυάται, μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους», αρνείται το ώριμο αίτημα της «θρησκευτικής ουδετερότητας» της Ελληνικής πολιτείας.
Ο λόγος είναι απλός. Κάτω από τα φιλελεύθερα πέπλα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ένας σκληρός πυρήνας νέο-συντηρητικών αντιλήψεων που απαντά πεισματάρικα «ως έχει» προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα.
Ξέρουμε όμως, ότι αυτό δεν αρκεί πια στην ελληνική κοινωνία.
Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε σε αυτό που έχουμε. Το αντίθετο. Επιβάλλουν να ενσωματώσουμε την εμπειρία της κρίσης και να δούμε το πώς το καταστατικό κείμενο του πολιτεύματός μας θα αποτυπώνει την πρόθεση και βούληση της πολιτείας για ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα θωρακίζει τη δημοκρατία και θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Που θα εμπνεύσει έναν νέο συνταγματικό πατριωτισμό, καθώς κάθε Έλληνας και Ελληνίδα θα αναγνωρίζει στο Σύνταγμα ένα κείμενο που προστατεύει και θεμελιώνει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Που θα περιγράφει μία νέα σχέση των πολιτών με την πολιτική.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί το «ως έχει». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της κοινωνικής αλλαγής.
Το κόμμα που δεν αρκείται στις περιοριστικές συνθήκες του παρόντος. Το κόμμα που έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που συνομιλεί με τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, που ενσωματώνει την εμπειρία της κρίσης, που απευθύνεται στους πολίτες με μια πρόταση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συμβολαίου. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Είμαστε περήφανοι που η πρότασή μας, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα, θα αποτελεί τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας