Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον τ/σ ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
- Η αντιπαράθεση αφορά δυο πόλους. Από τη μια η σοσιαλδημοκρατία και από την άλλη η κυβέρνηση, η συντήρηση
- Αντί διαρροές για εκλογές στο Μαξίμου να στρωθούν, επιτέλους, στη δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση
- Άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα
- Για τον τουρισμό έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα
Η Κυβέρνηση καθυστερεί, παλινωδεί, δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την οικονομία
Πράγματι στην πρώτη φάση πήγαμε καλά ως χώρα, ως πολιτικό σύστημα και κυρίως οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στις συστάσεις των ειδικών. Τώρα, στη δεύτερη φάση, που πρέπει να ζήσουμε με την πανδημία και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία, είναι η ώρα της κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις. Να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ένα επεξεργασμένο σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας, για να μην εκτοξευτεί η ύφεση και η ανεργία. Αντί αυτού βλέπουμε μια κυβέρνηση που καθυστερεί, παλινωδεί, δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Έτσι όμως, δυστυχώς, το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι εργαζόμενοι. Εμείς καταθέτουμε ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα, αυτό που εμείς λέμε ενδιάμεσο πρόγραμμα για το 2020. Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούνται ξανά σε κοκορομαχίες.
Άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα.
Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξαντλείται σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σε νομοσχέδια που έχουν ως προτεραιότητα αδιαφανείς διαδικασίες. Ένα πελατειακό κράτος που ξαναχτίζεται όπως γνωρίζαμε από την παλαιά δεξιά, ένα κράτος απευθείας αναθέσεων και μετακλητών.
Ούτε να αξιοποιείται η υπολειτουργία της Βουλής για να επιβάλλει η κυβέρνηση το πάγωμα του κατώτατου μισθού χωρίς διάλογο και να έρχονται και να ψηφίζονται άρον – άρον σημαντικά νομοσχέδια όπως αυτό για το περιβάλλον ή αυτό που έρχεται για την παιδεία. Σημειώστε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, σε συνθήκες πανδημίας, προβλέπει αύξηση των μαθημάτων ανά τάξη. Είναι αστείο και να το συζητάμε. Δεν ανταποκρίνεται καν σε αυτά που υγειονομικά πρέπει να τηρούμε στις παραλίες και τους υπαίθριους χώρους, όπως δείξατε στο ρεπορτάζ σας πριν από λίγα λεπτά. Και τελευταία στιγμή έρχεται και μία τροπολογία για να μπει μία κάμερα στην τάξη χωρίς να λέει πως και με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις θα μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που θα είναι στο σπίτι. Προφανώς κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω αλλά είναι άλλο πράγμα το ψηφιακό σχολείο και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλο οι αυθαιρεσίες και η προχειρότητα. Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε τον πιο πρόσφορο τρόπο πως πρέπει να γίνει αυτό, χωρίς αλαζονεία και αυταρχισμό.
Για τον τουρισμό έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα
Η οικονομία μας σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στον τουρισμό και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα μέχρι τώρα για να σώσουμε ό,τι σώζεται. Αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Η Κυβέρνηση περιμένει άπραγη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και μάλιστα δηλώνει ικανοποιημένη. Χθες μπορεί να έγινε ένα βήμα όμως παραμένει το μεγάλο πρόβλημα αφού δεν υπάρχει ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο στην Ευρώπη και όλα, αν και πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, παραπέμπονται σε διμερείς διακρατικές συμφωνίες; Πως χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία θα αντιμετωπισθεί η τάση που φαίνεται να επικρατεί στις οι βόρειες χώρες να κρατήσουν για εσωτερικό τουρισμό τους πολίτες τους;
Επίσης είναι κρίσιμο χωρίς άλλη καθυστέρηση οι επιχειρηματίες του τουρισμού να γνωρίζουν τουλάχιστον ποιο είναι το πλαίσιο από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς λέμε ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή πρέπει να μειωθεί στο 6%. Πρέπει να υπάρξει μηδενική προκαταβολή φόρου και επιδότηση εργασίας στο 40% για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Να υπάρξει ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που θα στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις. Να μπουν στο ταμείο ανεργίας οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν. Να δοθεί το επίδομα ανεργίας από το φθινόπωρο σε αυτούς που θα δουλέψουν, χωρίς περιορισμό ενσήμων γιατί είναι προφανές ότι δεν θα τα συγκεντρώσουν.
Να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι με στοχευμένες παρεμβάσεις τώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε προγράμματα 540 δις ευρώ από τα οποία τα 7 δις ευρώ αντιστοιχούν στην χώρα μας. Από αυτά τα προγράμματα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το ΕΣΥ, να γίνει η στήριξη της απασχόλησης μέσα από το πρόγραμμα SURE, από εκεί θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση εργασίας την οποία προτείνουμε. Υπάρχουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, το απόθεμα, τουλάχιστον το κομμάτι της υπερφορολόγησης του ελληνικού λαού και δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί για το 2020. Πρέπει τώρα να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για να σταθεροποιήσουμε την παραγωγική βάση για να μην καταρρεύσει γιατί θα είναι πιο δύσκολο να κτίσουμε πάνω σε ερείπια.
Η αντιπαράθεση αφορά δυο πόλους . Από τη μια η σοσιαλδημοκρατία και από την άλλη η κυβέρνηση , η συντήρηση
Οι δύο πόλοι είναι η σοσιαλδημοκρατία, ο προοδευτικός πόλος που εκφράζουμε εμείς με τη συνολική μας στάση σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και είναι ολοφάνερο πια πως μόνο από τη σοσιαλδημοκρατία μπορούν να έρθουν απαντήσεις μέσα από ένα ισχυρό και καλά οργανωμένο κράτος. Η αγορά δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της πανδημίας. Βλέπετε ότι επιχειρήσεις – κολοσσοί χρειάζονται σήμερα τη στήριξη του κράτους. Από την άλλη μεριά είναι η κυβέρνηση, οι συντηρητικές απόψεις, οι νεοφιλελεύθερες απόψεις, οι οποίες καταρρέουν αυτή τη στιγμή και αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία του κ. Μητσοτάκη.
Στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς. Ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός
Το ζήτημα της λογικής περνά οριζόντια τα κόμματα. Το θέμα είναι τι στίγμα δίνουμε για να βγούμε από την κρίση. Η αμηχανία και της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδεολογίες, οι προτάσεις τους, η γραμμή τους όλα αυτά τα χρόνια, δεν ανταποκρίνονται και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε αυτό που ζούμε σήμερα. Αυτό τους οδηγεί να αναζητούν καταφύγιο στην άγονη αντιπαράθεση και την ακραία πόλωση.
Δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημα για την Μαρφίν. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη άποψη. Στην πολιτική έχουμε αντιπάλους, όχι εχθρούς. Τη λογική του διπόλου και του νέου διχασμού πρέπει να την αποφύγουμε. Μας στοίχησε πολύ ακριβά την προηγούμενη δεκαετία. Καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, την ακρίβυνε, το πλήρωσε ο λαός με θυσίες. Είμαστε όλοι σοφότεροι. Εμείς στην πράξη αποδεικνύουμε καθημερινά το ποτέ ξανά πόλωση και διχασμός.
Οι αγρότες είναι παραπεταμένοι από την κυβέρνηση.
Το μόνο που κάνει το αρμόδιο υπουργείο είναι διαρροές μέτρων που μετά αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Αυτό ζουν οι αγρότες καθημερινά ενώ πλήττονται καίρια από την κρίση. Εμείς λέμε συγκεκριμένα και ξεκάθαρα πράγματα και για τους αγρότες. Με αιχμή την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, όπως έκαναν ήδη οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και προκαταβολή του 50% των ενισχύσεων του 2020 μέσα στο Μάιο.
Αντί διαρροές για εκλογές στο Μαξίμου να στρωθούν, επιτέλους, στη δουλειά για να βγει η χώρα από την κρίση,
Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα γίνουν εκλογές με τους πολίτες να φορούν γάντια και μάσκες. Οι ευπαθείς ομάδες θα εξαιρεθούν από την διαδικασία και θα μείνουν σπίτι; Αντί λοιπόν στο Μαξίμου να ασχολούνται με διαρροές για εκλογές, να στρωθούν επιτέλους στη δουλειά για να βγει η χώρα με ασφάλεια από την κρίση, αυτή είναι η ευθύνη της κυβέρνησης.