Φώφη Γεννηματά: Δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο, βάζουμε πλάτη για τη χώρα

 

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για κρίσιμα  εθνικά θέματα και μόνο αυτά.

Όμως επειδή υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα που αφορούν τους πολίτες ζητώ από τον κ. Μητσοτάκη, με βάση τον κανονισμό της Βουλής να αποδεχθεί συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, τόσο για το θέμα της προστασίας της Δημόσιας υγείας, όσο και για το άνοιγμα των σχολείων που δυστυχώς με τις επιπολαιότητες και τις παλινωδίες της Κυβέρνησης, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εμείς δεν ψηφίζουμε ούτε ΠΑΡΩΝ ούτε ΑΠΩΝ σε ένα καίριο εθνικό ζήτημα.

Δεν βάζουμε το κεφάλι στην άμμο,  βάζουμε πλάτη για τη χώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που επιβάλλεται από όλους μας υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ο πατριωτισμός είναι σήμα κατατεθέν του χώρου μας.

Για μας σημαίνει :

Να βάζεις πρώτα την πατρίδα.

Να μην υποχωρείς στα κυριαρχικά σου δικαιώματα.

Χωρίς να περιφρονείς το διεθνές δίκαιο.

Να αξιοποιείς  τις διεθνείς σου συμμαχίες.

Είναι η σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, που καθόρισε τον ρόλο και την ισχύ της χώρας μας στην Μεταπολίτευση.

Δεν βλέπαμε ποτέ την  Ελλάδα, ούτε τότε, ούτε τώρα, ως μια μικρή περιφερειακή χώρα που περίμενε στωικά τις αποφάσεις των άλλων, αλλά ως έναν σημαντικό παίχτη ενταγμένο  στην Ευρώπη και σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και δώσαμε μάχη για να την κρατήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει εθνική πολιτική που αφήνει στίγμα και ταυτότητα. Σημαίνει ένταξη στην ΟΝΕ, σημαίνει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα μας σήμερα πληρώνει το τίμημα της απουσίας εθνικής στρατηγικής την τελευταία σχεδόν δεκαετία.

Πληρώνει τις κομματικές ατζέντες, τις εμμονές και τις αμφιταλαντεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που πιάστηκαν στον ύπνο αρκετές φορές με τις προκλήσεις και  τις γεωπολιτικές βλέψεις της  Τουρκίας.

Το μεγάλο θέμα σήμερα είναι που το πάει η Τουρκία με τις επιθετικές ενέργειες της. Ποια είναι η Εθνική Στρατηγική για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Κύριε Πρωθυπουργέ σας λέω ευθέως ότι και στα εθνικά θέματα προχωράτε με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας.

Χαράσσετε την εξωτερική πολιτική στο πόδι.

Δεν πηγάζουν οι κινήσεις σας από μια  ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και αυτό σήμερα με την αποχαλίνωση της Τουρκίας είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας.

Ακολουθείτε, δεν προηγείσθε.  Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.  Δεν ηγείσθε. Αυτό το έλλειμμα δεν υπήρξε ποτέ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις κυβερνήσεις της Δημοκρατικής παράταξης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι απόλυτα σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει πια μια διαφορετική στρατηγική, από τον «ευρωπαϊκό δρόμο».

Τώρα η Τουρκία αναπτύσσει μια νέο-Οθωμανική στρατηγική,  επιχειρεί την αναθεώρηση των συνθηκών και αυτοπροβάλλεται ως ισχυρή Περιφερειακή δύναμη  προστάτης των Μουσουλμάνων στην ευρύτερη περιοχή.

Δύναμη που επιδιώκει να μιλά με όλες τις ισχυρές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς με τους δικούς της όρους.

Σήμερα πρέπει να συνειδητοποιήσουν η  Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Είναι ευθύνη σας κύριε Πρωθυπουργέ να το πράξετε.

Όταν μιλούν για αποκλιμάκωση οφείλουν να αναφέρονται  ρητά στην Τουρκία που συνεχώς ανεβάζει την ένταση.

Δική σας ευθύνη είναι κ. Μητσοτάκη γιατί η ξεκάθαρη και σταθερή Ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ και την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το έχω ξαναπεί, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, μόνο από κυρώσεις.

Το έδειξε και με τον τρόπο που απάντησε στη Γερμανική πρωτοβουλία, απαιτώντας διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Όσο αφορά το ΝΑΤΟ  να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Δεν μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην Συρία, στην Κύπρο, στη Λιβύη-παρά το εμπάργκο της Ε.Ε.-  την μετατροπή της Αγ. Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, την προσπάθεια παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο, τους εκβιασμούς με το  Μεταναστευτικό.

Και βέβαια θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι το Oruc Reis να συνεχίζει να κόβει βόλτες στο Αιγαίο και να παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιχειρώντας να «οριοθετήσει» εμμέσως αυθαίρετα και παράνομα θαλάσσιες ζώνες.

Αυτό αλήθεια κ. Μητσοτάκη εννοούσατε όταν μας λέγατε ότι καμιά πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη;

Η Τουρκία επιμένει με την παράταση της παράνομης NAVTEX.

Ο «διάλογος» με την Ελλάδα για τον οποίο πιέζουν μεγάλες χώρες και έχει αναλάβει ως φαίνεται, μεσολαβητικό ρόλο η Γερμανία, η Τουρκία επιθυμεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμών, μετά από δημιουργία «τετελεσμένων» και μετά από ενέργειες που κατά την γνώμη της θα την φέρουν σε θέση ισχύος.

Είναι σαφές τι θέλουν οι Τούρκοι, το ζήτημα είναι πως απαντάμε εμείς;

Η ψυχραιμία δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

Για μας οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να γίνουν με το Oruc Reis να παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και ο διάλογος πρέπει να αφορά μόνο την πραγματική μας διαφορά: Την οριοθέτηση μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αυτό να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση.

Εμείς συζητάμε μόνο γι’ αυτό και αν ο διάλογος δεν καταλήξει, η θέση μας είναι υπογραφή συνυποσχετικού μόνο γι’ αυτό το θέμα και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι ξεκάθαρη θέση μας και την έχουμε πει από αυτό εδώ το βήμα από το Δεκέμβριο του 2019.

Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ αρνηθεί τον διάλογο με την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες. Αλλά κ. Μητσοτάκη ο  διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται με το  πιστόλι στο τραπέζι. Δεν πρόκειται για διάλογο. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και αυτό η Ελλάδα δεν πρέπει ποτέ να το δεχθεί. Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται πατέ να το δεχτούμε. Έχετε την ευθύνη γι’ αυτό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ο Ελληνικός λαός απαιτεί από όλους εμάς ενότητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα.

Απαιτεί αρραγές Εθνικό μέτωπο.

Που με ευθύνη σας κύριοι της Κυβέρνησης δεν έχει διαμορφωθεί.

Η Κυβέρνησή σας πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή. Επιλογές σας αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική σας διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Υπάρχουν όμως «κόκκινες γραμμές» που κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί και  να αφήνει να παραβιάζονται.

  • Κύριε Πρωθυπουργέ,
  • τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε ένα «πινγκ-πονγκ» με την έκδοση NAVTEX μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
  • Το Oruc Reis κόβει βόλτες στις παρυφές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σχεδόν ανενόχλητο, με την ελληνική κοινή γνώμη να μην γνωρίζει την ακριβή εικόνα.
  • Πληροφορηθήκαμε  από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλο ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο άπλωσε κανονικά τα καλώδιά του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
  • Είναι φανερό ότι έχετε επιλέξει τη μυστική διπλωματία.
  • Στο πρόσφατο παρελθόν  αυτά οδήγησαν σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
  • Με την άρνησή σας στη διαμόρφωση εθνικής γραμμής έχετε αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις στα Εθνικά μας θέματα.

Και αντί να ενημερωθούμε για το τι πραγματικά έγινε, μαθαίνουμε ότι τελικά τον παραιτήσατε.

Αρνείστε πεισματικά να ζητήσετε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Γιατί; Γιατί θέλετε να τα χειρίζεστε όλα μόνος σας, χωρίς δεσμεύσεις. Κανείς όμως δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η απουσία εθνικής γραμμής οδηγεί και σε ένα ακόμη φαινόμενο: Τον ανεγκέφαλο εθνικισμό. Όμως η Χώρα μας αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει ανάγκη από γνήσιο πατριωτισμό και όσο μας αφορά δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλεία.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Όσον αφορά τις δυο συμφωνίες :

Η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία καθυστέρησε σημαντικά.
Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να μας εξηγήσει βέβαια ποια ακριβώς επήρεια έχει αναγνωρίσει για τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία.

Και ποια αλιευτικά δικαιώματα αναγνώρισε  στην Ιταλία μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να φθάσουμε στην συμφωνία;

Θα ψηφίσουμε την συμφωνία αυτή, γιατί επιλύει μια μακροχρόνια εκκρεμότητα σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  και ενισχύει την θέση της χώρας.

Σε ότι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Αυτά είχαμε ακούσει από τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Κοτζιά, βέβαια δεν το έκαναν ποτέ, δεν το ολοκλήρωσαν. Χρειάζεται μία προσοχή. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με όρους επικοινωνίας και χρειάζεται διπλά προσοχή σε αυτή τη συγκυρία και με το έλλειμμα που υπάρχει συνολικής στρατηγικής. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πει κάποιος ότι εσείς με τις πρωτοβουλίες σας και τις επιλογές σας μαρκάρετε περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οδηγείτε το Αιγαίο σε ένα ειδικό καθεστώς. Προσέξτε κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό, εντός η εκτός Ελλάδας, εμείς τουλάχιστον από τη μεριά μας θέλουμε κάτι τέτοιο οπωσδήποτε να αποτραπεί. Πρέπει, λοιπόν, να είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση σας ότι μία τέτοια επιλογή είναι μονάχα η αρχή.

Όσον αφορά την 2η συμφωνία με την Αίγυπτο.

Με την χώρα αυτή διαπραγματευόμαστε εδώ και 15 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια  επιδιώξαμε την πλήρη οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών.

Ολική και όχι μερική συμφωνία.

Μην πανηγυρίζετε λοιπόν για την συμφωνία.
Είναι μια αναγκαστική επιλογή.

Και όσο μας αφορά δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτούμε τη μερική οριοθέτηση αν δεν είχε προηγηθεί το παράνομο  Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε και να δεσμευτείτε γι αυτό κ.Μητσοτάκη είναι ότι η μερική συμφωνία δεν σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας μας και δεν εκχωρούμε τίποτα.

Για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένου πέρα του 28ου Μεσημβρινού από την πλευρά της Τουρκίας.

Περιμένουμε ξεκάθαρη δήλωσή σας, σήμερα.

Το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει ΝΑΙ στη Συμφωνία, γιατί θεωρούμε ότι διεμβολίζει το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. 

Δεν το «ακυρώνει», όπως δηλώνουν υπουργοί και βουλευτές σας.

Όμως κύριε Πρωθυπουργέ επιτρέψτε μου να σας πω ότι το μόνο που γνωρίζουμε για την Συμφωνία Οριοθέτησης με την Αίγυπτο είναι αυτό. Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχει ένα πλήθος από εικασίες και εκτιμήσεις, πράγμα επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα και εξηγούμαι:

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Λέτε ότι θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση για τη σύναψη ολικής συμφωνίας. Πότε προβλέπετε ότι θα γίνει αυτό; Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα.

Δημιουργούνται θέματα, όσον αφορά την επήρεια που αναγνωρίσατε στα νησιά. Από την Ρόδο και την Κάρπαθο, μέχρι την Κρήτη.

Αναγνωρίσατε μειωμένη επήρεια και πόση ακριβώς στα εν λόγω νησιά;

Ποιες είναι οι  γραμμές βάσης για την εκτίμηση της οριοθέτησης;
Ζητάμε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από την Κυβέρνηση.

Οφείλουμε όμως να σκεφθούμε, ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η εσωτερική αναμέτρηση σε ένα τέτοιο θέμα και οι διχαστικές συγκρούσεις ,μόνο την Τουρκική πλευρά ευνοούν και της προσφέρουν πρόσθετα επιχειρήματα. 

Άλλωστε και με τα προβλήματα της, η Συμφωνία αυτή προσφέρει επιχειρήματα στη χώρα μας,  ενισχύοντας την μάχη κατά του Τουρκολιβυκού Συμφώνου.


Για τους λόγους αυτούς ψηφίζουμε τη συμφωνία,

ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ.

Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην αβεβαιότητα.

Απαιτούμε εθνική γραμμή.

Διεκδικούμε έναν γόνιμο ελληνοτουρκικό διάλογο που δεν θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές γκρίζα σημεία, αλλά μια πραγματική κοινότητα ειρήνης και ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Αυτό είναι χρέος και ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι μόνον η έλλειψη σταθερής γραμμής και η διαρκής προσφυγή στην τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”.

Κύρια  ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει καν σκεφθεί την ανάγκη να  σχεδιάσει τις βάσεις μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής προάσπισης και κατοχύρωσης των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν αφορά μόνον την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στις θαλάσσιες ζώνες.

Επεκτείνεται σε αμφισβήτηση κυριαρχίας Ελληνικών νησιών, απειλεί με ζητήματα μειονότητας στην Θράκη, επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της δυτικά εις βάρος της Ελλάδας.

Αυτά επιβάλλουν μια συνεκτική και συνολική στρατηγική ανασύνταξη της Ελλάδας. Ανασύνταξη με ριζικό εκσυγχρονισμό του κράτους , σε όλους τους τομείς.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας όλο το δυναμικό του λαού μας και την δυναμική συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς, να προβάλλει ως η αξιόπιστη  δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να είναι η Ελλάδα το σημείο αναφοράς της Ενωμένης Ευρώπης  σε ένα ρευστό περιβάλλον στα Βαλκάνια και με μια αναθεωρητική δύναμη, που είναι η Τουρκία, που όλο και πιο σταθερά αποκόπτεται από την Δύση.

Να ενισχύσουμε αποφασιστικά την Άμυνα και να αναπτύξουμε την εθνική αμυντική βιομηχανία.

Έχουμε όλες τις δυνατότητες και το πιο κατάλληλο ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό γι’ αυτό.

Πρέπει όμως να το αποφασίσουμε και να το δρομολογήσουμε άμεσα.

Κυρίως όμως χρειάζεται μια ηθική ανασυγκρότηση της χώρας, αρχίζοντας από το ίδιο το πολιτικό σύστημα και την συμπεριφορά των ηγεσιών και των κομμάτων.

Το “φύγε εσύ, έλα εσύ”, το ζούμε πάλι με τραγικό τρόπο.

Ό,τι κατήγγειλε ο ένας το κάνει τώρα ο άλλος, για να ξανακάνει τα ίδια, ο άλλος, αν του δοθεί η ευκαιρία.

Δεν πάει έτσι πουθενά η χώρα κ. Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα.

Δεν είμαστε εδώ μέσα, στην Βουλή, για τα κόμματα μας αλλά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που απαιτεί άλλες συμπεριφορές και άλλες επιλογές από τις πολιτικές ηγεσίες.

Δεν είναι δυνατόν ο ένας να στέλνει Υφυπουργούς σε γιορτές μίσους και ο άλλος να βάζει τη νεολαία του να αναβιώνει το διχασμό.

Δεν θα ξαναγυρίσουμε στον εμφύλιο. Αυτή η περίοδος έκλεισε οριστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε επεξεργαστεί και καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο για την εθνική ανασύνταξη.

Σας καλώ σε έναν διάλογο γι’ αυτά τα ζητήματα και όχι για ανούσιες και ανιστόρητες κοκορομαχίες, όταν απειλείται η ίδια η εθνική μας υπόσταση.

Το Κίνημα Αλλαγής γι’ αυτό υπάρχει.

Αυτό είναι το χρέος μας και η ιστορική μας δέσμευση.

Και σας καλώ σε αυτές τις προτεραιότητες να οικοδομηθεί η εθνική μας ενότητα και ισχύς της Χώρας. Από αυτό θα κριθούμε όλοι μας.

 

Δευτερολογία Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά

Το πρώτο πράγματα που θέλω να επισημάνω είναι ότι την ευθύνη για το τέλος του εθνικού διχασμού την έχει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη. Έκλεισαν τις πληγές του παρελθόντος, αυτές που με τόση αγωνία, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, παλεύετε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανανοίξετε. Επιτέλους ως εδώ, φτάνει πια, είναι ώρα ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Μονάχα ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα το κατανοήστε επιτέλους; Έχετε ευθύνη ενώπιων του ελληνικού λαού.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν μου απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματα, τα οποία σας έθεσα. Αποφύγατε να απαντήσετε και να δεσμευτείτε ακόμα και για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα, να πείτε ρητά ότι η μερική αυτή συμφωνία δεν σημαίνει υποχωρήσεις, δεν σημαίνει ότι εκχωρούμε, αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ολική συμφωνία με την Αίγυπτο. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις πάγιες αρχές μας για τα νησιά μας. Δεν μου είπατε τίποτα για την επήρεια των νησιών μας, ούτε για την Κρήτη, ούτε για την Κάρπαθο, ούτε για τη Ρόδο, ούτε για κανένα νησί, ούτε για το Ιόνιο. Δεν δώσατε καμία απάντηση για το τι συμβαίνει με το Oruc Reis. Δεν διαψεύσατε καν τον άνθρωπο που εσείς παραιτήσατε, το σύμβουλο σας για την ασφάλεια. Δεν πήραμε καμία απάντηση και δεν ακούσαμε καμία δεσμευτική δήλωσή σας για πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία πρέπει να πάρει απάντηση ο ελληνικός λαός.

Μας είπατε ότι οι διαφορές μας είναι μόνο για αντιπολιτευτικό σόου και ότι συμφωνούμε σχεδόν σε όλα και πως υπάρχει Εθνική Γραμμή. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει Εθνική Γραμμή και Εθνική Στρατηγική και όλα αυτά τα λέμε μονάχα για αντιπολίτευση, γιατί η μυστική διπλωματία; Γιατί αρνείστε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών; Είναι πολύ εύκολο κάθε φορά ο Πρωθυπουργός να ρίχνει τις ευθύνες στους προηγούμενους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για πολλά χρόνια αν δεν καθίσουμε, επιτέλους, σε ένα τραπέζι και δεν χαράξουμε μία Εθνική Στρατηγική για την εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά ζητήματα που θα ξεπερνά τη θητεία μίας Κυβέρνησης, που θα έχει βάθος χρόνου και θα αφορά τον ελληνικό λαό και όχι τα συμφέροντα του εκάστοτε Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του.

Άκουσα να λέει ο κ. Τσίπρας ότι η στάση του και η στάση του κόμματός του είναι υπέρ σας, ότι σας στηρίζει. Δεν χρειαζόταν βέβαια να μας το πει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το επιβεβαιώνει ο ίδιος. Το έχουμε πει πολλές φορές, αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον ανακαλύψετε. Έχω πει πάρα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα πως όταν υπήρξε ανάγκη, το 2015 συμμετείχαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και βάλαμε πλάτη για τον τόπο και κάποτε πρέπει να το αναγνωρίσετε αυτό και να σταματήσετε να λέτε για το τι αντιπολίτευση είχατε απέναντί σας. Ξεκινήσατε με τις καλύτερες προϋποθέσεις με την στήριξη όλων σχεδόν των κομμάτων για να μείνει η Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα αποδεικνύεται πόσο αξία είχε και πόσο σημαντική ήταν η στάση της τότε αντιπολίτευσης το 2015.

Αλλά εμείς, το Κίνημα Αλλαγής κάνουμε πολιτική για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, για να υπερασπιστούμε και να στηρίξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και γι’ αυτό περιμένουμε από εσάς συγκεκριμένες απαντήσεις, αλλά και δέσμευση. Σας προκαλώ για ακόμα μία φορά για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί εκεί θα φανεί αν υπάρχει πράγματι Εθνική Γραμμή ή όχι. Έχει μεγάλη σημασία να ακούσουμε τις «Κόκκινες Γραμμές» της Κυβέρνησης σας και να κλείσετε επιτέλους αυτό το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να δούμε αν υπάρχει Εθνική Γραμμή και τι λέει ο καθένας από εμάς στη συγκεκριμένη συγκυρία, που η Τουρκία έχει αλλάξει γραμμή.

Γιατί έχει σημασία να εκτιμάμε την εξωτερική πολιτική μας με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Δεν είναι ίδια σήμερα τα δεδομένα με την Τουρκία με αυτά που ήταν πριν από μία δεκαετία. Αλίμονο για τον τόπο αν δεν το κατανοούν αυτό οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων.

Best Of

Ο Κασσελάκης… μας τελείωσε

Πηγή: One Voice             Η δικαστική περιπέτεια του Στέφανου Κασσελάκη...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Τραμπ και ο… επόμενος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς στο...

Η διαμόρφωση της ατζέντας σε… ψηφιακό περιβάλλον

Οι υψωμένες γροθιές του Ίλον Μασκ με φόντο τον...

“Η Ιθάκη δεν σε γέλασε”…

Όπως ακριβώς το είχε διαπιστώσει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής...

Στη Βίβλο της μητέρας του. Και του Λίνκολν…

Στα παρασκήνια της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Όλγα Κεφαλογιάννη: Οι γονείς μας έδειξαν με το παράδειγμά τους ότι η ζωή έχει νόημα όταν τη ζεις με αρχές και ιδανικά

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media, η Όλγα Κεφαλογιάννη τίμησε τη μνήμη του πατέρα της, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην επέτειο του θανάτου...

Ο Τραμπ και ο… επόμενος Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτών στους ανά τον πλανήτη πολέμους της υπερδύναμης. Ο...

Η διαμόρφωση της ατζέντας σε… ψηφιακό περιβάλλον

Οι υψωμένες γροθιές του Ίλον Μασκ με φόντο τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνεται σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, μερικές ώρες πριν την ορκωμοσία του, ως...