Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
Εγκαλείται η κυβέρνηση γιατί στο Μακεδονικό δεν φρόντισε εγκαίρως να δημιουργήσει κλίμα συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως με αυτά που έχουν κυβερνήσει από είκοσι χρόνια έκαστο την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ας μη δώσουμε σημασία στο ότι οι φυσικοί ιδιοκτήτες της χώρας ζητούσαν από τους περιστασιακούς ενοικιαστές να κάνουν ό,τι δεν έκαναν αυτοί.
Ας υποθέσουμε, πραγματοποιώντας ένα άλμα στον χρόνο (προς τα πίσω), ότι ο Τσίπρας καλούσε τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να συζητήσουν το Μακεδονικό όταν ξεκινούσε η διαδικασία. Ποια θα ήταν η στάση τους; Κρίνοντας από τη θέση που πήραν επί της ουσίας, εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο να βάλουν πλάτη γιατί το κριτήριό τους δεν ήταν η επίλυση του προβλήματος, αλλά το να μην πιστωθεί ο Τσίπρας τη θετική εξέλιξη. Ξεχνώντας τι υποστήριζαν το 2008, τι έλεγαν στα διεθνή φόρα και τι διαπραγματεύονταν με τους γείτονες σε επίσημο και ανεπίσημο επίπεδο, προτίμησαν να χαϊδέψουν τους εθνικιστές και τους πατριδοκάπηλους για να αλιεύσουν ψήφους.
Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν είχε κανένα πρόβλημα να στρέψει την παράταξη προς την Ακρα Δεξιά, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να ακυρώσει το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ για το οποίο κατά τ’ άλλα δηλώνει υπερήφανη. Και στα δύο κόμματα δεν προκάλεσε καμιά ανησυχία το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Δεξιά και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποδοκίμασαν με εμφατικό τρόπο τη συμπεριφορά τους, την οποία χαρακτήρισαν επιεικώς ακατανόητη. Εσχάτως είχαμε ακόμη ένα δείγμα γραφής από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που φανερώνει την αντίληψή τους για τη διακυβέρνηση της χώρας. Απαιτούσαν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Συνεδρίασε το Συμβούλιο και εκεί οι εκπρόσωποι της Δεξιάς και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άνοιξαν τα χαρτιά τους:
– Γιώργος Κουμουτσάκος: «Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μειζόνων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας… Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας».
– Ανδρέας Λοβέρδος: «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Για όσους δεν κατάλαβαν, Κουμουτσάκος και Λοβέρδος (ούτε συνεννοημένοι να ήταν) ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σαν υπηρεσιακή κυβέρνηση. Γιατί; Μα έρχονται εκλογές και δεν δικαιούται να πάρει πρωτοβουλίες που θα δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Και πού ξέρουν ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Το ξέρουν (έτσι νομίζουν) και ο κ. Κουμουτσάκος, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και ο κ. Λοβέρδος, το κόμμα του οποίου παλεύει με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση κι αν χρειαστεί θα δώσει ευχαρίστως χείρα βοηθείας στη Δεξιά, για το καλό της πατρίδας βεβαίως βεβαίως. Μέχρι τότε τα μολύβια κάτω και η χώρα στον αυτόματο πιλότο. Οι φυσικοί ιδιοκτήτες της σε στιγμές εθνικού μεγαλείου.
Ανάγωγα
Ο Ορμπαν είναι χρήσιμος και ο Σαλβίνι μπορεί κάποια στιγμή να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος. Ο αρχηγός του, πάντως, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει: «Ας σταματήσει ο Τσίπρας να φέρεται ως ο αριστερός Ορμπαν της Μεσογείου». Καταλήξτε κάπου. Μας ζαλίσατε.