Τ. Παππάς: Οι αφόρητες πιέσεις στους ειδικούς για την άρση της καραντίνας

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Τους ζώνουν τα φίδια της οικονομικής πανδημίας και ψάχνονται. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ είπε ότι η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού εξαπλώνεται και είναι βίαιη. Ο Τραμπ πιέζει τους κυβερνήτες να άρουν το καθεστώς της καραντίνας και προτείνει στους επιδημιολόγους να δοκιμάσουν εμβόλια με απολυμαντικά. Τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία δεν είναι καλά. Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη ύφεση, εκτίναξη της ανεργίας, απογείωση του χρέους.

Τρεις οίκοι ενοχής (;), ανοχής (;), αξιολόγησης (;) υποβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής δεν έκρυψε τον φόβο του για το αύριο της ελληνικής οικονομίας. Ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να προτείνει στην Κομισιόν να αναλάβει την επεξεργασία μιας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν.

Δίνοντας έμφαση στον τουρισμό επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου». Με τους εθνικούς εγωισμούς στο απόγειό τους η έκκληση του κ. Μητσοτάκη φλερτάρει με την απελπισία. Βεβαίως είναι δικαιολογημένος ο πανικός του, αφού για την Ελλάδα ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της. Αν πληγεί (που θα πληγεί) οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Οπότε καλεί τους εταίρους να πάρουν πρωτοβουλίες. Το θέμα είναι αν πρέπει να το κάνουν αφού η πανδημία είναι παρούσα και κυρίως στην περίπτωση που το κάνουν αν θα εισακουστούν από τους πολίτες των χωρών τους.

«Τερατωδώς κακή» χαρακτηρίζει την ιδέα των διακοπών φέτος το καλοκαίρι ο βουλευτής του SPD και καθηγητής Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ: «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός το καλοκαίρι να βιώσουμε σοβαρή υποτροπή, νέο lockdown και πολλούς θανάτους. Ακόμη και οι καλύτερες διακοπές δεν αξίζουν τον κόπο», δηλώνει ο κ. Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Watson» και εκτιμά ότι «μέχρις ότου η ζωή μας επιστρέψει στους ρυθμούς του 2019, θα έχουμε φτάσει στο 2022». Στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, πολίτες της οποίας κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται την Ελλάδα, τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 520.000 και θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. φέτος, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο IAB. Αναφέρει επίσης ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 8,4% το 2020, το οποίο αντιπροσωπεύει τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο μεταξύ, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κατέρρευσε τον Απρίλιο. Με την άποψη πάντως του κ. Μητσοτάκη συμφωνούν οι αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάρρευσης.

Μερικές ζητούν κρατικές ενισχύσεις (στον κάλαθο των αχρήστων οι ιερές συμφωνίες), άλλες διαφωνούν με τα μέτρα προστασίας και εκβιάζουν ωμά: «Δεν μπορούμε να βγάλουμε λεφτά από ένα αεροπλάνο φορτωμένο μόνο κατά 66%», δήλωσε ο Michael O’Leary, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. Χαρακτήρισε ηλίθιους τους κανόνες κοινωνικής απoστασιοποίησης κατά την πτήση! Ο O’Leary είπε ότι η Ryanair έχει ήδη διαμηνύσει στην ιρλανδική κυβέρνηση πως εάν επιβάλει αυτόν τον περιορισμό, τότε «είτε η κυβέρνηση θα πληρώσει για τη μεσαία κενή θέση είτε δεν θα πετάξουμε».

Βεβαίως μιλάει εκ του ασφαλούς. Αν οι κυβερνήσεις τον απειλήσουν ότι, αν δεν συμμορφωθεί προς τα υγειονομικάς υποδείξεις, θα επιτάξουν τα αεροσκάφη του χωρίς αποζημίωση, το πιθανότερο είναι να υποχωρήσει ατάκτως. Αλλά δεν πρόκειται να το κάνουν. Οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ασκούν αφόρητες πιέσεις στους ειδικούς προκειμένου να εγκρίνουν την άρση της καραντίνας. Τους καλούν να ξεχάσουν ότι είναι επιστήμονες και να συμπεριφερθούν σαν τζογαδόροι του χρηματιστηρίου.

Ανάγωγα

Αστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Ανάπτυξης: «Από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες. Οταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω». Πανικός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με κλειστά τα σύνορα δεν θα έχουν πού να πάνε οι τραπεζίτες. Στα καλά καθούμενα τους προέκυψε… Λένιν.

Best Of

Κωστής Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά, στο δρόμο της ανάπτυξης

Επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και επανεξέταση του...

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Τώρα… τρέχουμε (για τις ευρωεκλογές). Γιορτάζουμε μετά

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ανήμερα της ονοματικής εορτής της, η Ελίζα...

Η Κάλλη Κώστα στη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Τη μάχη των εκλογών του ΤΕΕ δίνει...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Συστράτευση των γυναικών ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους...

Στις Δημοκρατίες, ο λαός έχει την ευθύνη της… αποβολής κομμάτων

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για αποβολή του κόμματος των...

Νίκος Μπογιόπουλος: Τα Τέμπη είναι ένα οριακό σημείο για την ελληνική κοινωνία

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος Πηγή: imerodromos.gr   Ηταν θέμα χρόνου να το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένας ευπατρίδης που θα είχε σώσει το ΠΑΣΟΚ (και την Ελλάδα)… από τον Σημίτη

  Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι περισσότεροι θυμούνται και μνημονεύουν τον Γιώργο Γεννηματά ως τον θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πόσο επίκαιρο, ειδικά στην εποχή της πανδημίας...

Στο 6% το προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις 7 Πολιτείες-κλειδιά (που… βγάζουν Πρόεδρο)

Οι δημοσκοπήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει όσο...συναρπαστικές θα περίμενε κανείς, επτά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η ισορροπία δύναμης ανάμεσα στον Τζο...

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος: Ανεπάρκεια, ανασφάλεια, εμπαιγμός «μέσα» στα μάτια μας

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου   Ρευματοκλοπές - Νεροκλοπές   Με νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στο προσκήνιο, λόγω ρευματοκλοπών, «προειδοποιεί»-αναγγέλλειι το αρμόδιο Υπουργείο από τον Μάιο. Ρευματοκλοπές από...