Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσουν την παροχολογία. Με αφορμή τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι «το κλίμα έχει χαλάσει γιατί έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, και αντί να δίνεται έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δίνεται σε μια παροχολογία, ένθεν κακείθεν».
Παρατήρηση πρώτη: Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Φέσσας όταν μιλάει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων; Να επιταχύνουμε εντάξει, αλλά ποιες μεταρρυθμίσεις έχει στο μυαλό του; Ολοι θέλουμε τις ίδιες; Υπάρχουν μήπως μεταρρυθμίσεις που ωφελούν τους πάντες; Ας μην κοροιδευόμαστε. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν. Σε ταξική κοινωνία ζούμε (συγγνώμη για τον… αριστερισμό), η ταξική πάλη δεν έχει καταργηθεί (υποτροπιάζω), οπότε κάποιος θα κερδίσει και κάποιος θα χάσει από την επιτάχυνση των υποτίθεται ουδέτερων μεταρρυθμίσεων.
Προφανώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέλει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις και λιγότερες αλλαγές -αν γίνεται καμία- στο εργασιακό πεδίο όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια, η κακοπληρωμένη εργασία, η μερική απασχόληση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η αδήλωτη εργασία, οι αναίτιες απολύσεις, οι γλίσχρες αποζημιώσεις και όλα όσα μας έχουν φορτώσει τα τρία μνημόνια.
Παρατήρηση δεύτερη: Προφανώς δεν θέλει αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενικώς μέτρα που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από την απληστία των αφεντικών. Δυστυχώς γι’ αυτόν ο μύθος που διακινούν οι επιχειρηματικές ελίτ και τα παπαγαλάκια τους στα μέσα ενημέρωσης, ότι η μείωση του εργασιακού κόστους θα ωθήσει τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις, έχει ξεφτίσει.
Οπως αναφέρει και η πρόσφατη έκθεση των οικονομολόγων του ΔΝΤ, αυτό που παρατηρείται παγκοσμίως είναι αποκαλυπτικό: οι πλούσιοι αποταμιεύουν (δηλαδή παρκάρουν τα λεφτά τους στους φορολογικούς παραδείσους), οι φτωχοί ζουν με ψίχουλα και οι ανισότητες θεριεύουν.
Παρατήρηση τρίτη: Προφανώς δεν θέλει επίσης να παίζει καθοριστικό ρόλο ο δημόσιος τομέας στα πεδία της ενέργειας και του νερού. Λογικό και αναμενόμενο. Τα συμφέροντα της τάξης του υπηρετεί και οτιδήποτε τα αμφισβητεί θεωρεί πως τραυματίζει την εθνική (;) προσπάθεια και στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές και τους επενδυτές -άραγε σαν κι αυτούς τους σπεκουλαδόρους που τζογάρουν στο Χρηματιστήριο;
Παρατήρηση τέταρτη: Είναι άραγε παροχολογία η μη μείωση των συντάξεων; Είναι παροχολογία το επίδομα ενοικίου στους μη έχοντες; Είναι παροχολογία τα βοηθήματα στους ανέργους και στους πολύ φτωχούς;
Παρατήρηση πέμπτη: Μπήκαμε λέει ο κ. Φέσσας σε προεκλογική περίοδο κι αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στις υποσχέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους. Σε προεκλογική περίοδο, κύριε πρόεδρε του ΣΕΒ, έχει βάλει τη χώρα ο αγαπημένος σας αρχηγός της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ και τρία χρόνια ζητάει καθημερινώς εκλογές. Εδώ και τρία χρόνια προβλέπει καταστροφές και συμφορές για την ελληνική οικονομία. Εδώ και τρία χρόνια χαίρεται με τις αποτυχίες και θυμώνει με τις επιτυχίες. Εδώ και τρία χρόνια λέει στους ξένους πως μόνο μια κυβέρνηση της Ν.Δ. πρέπει να εμπιστευτούν.
Το βρίσκετε αυτό πατριωτικό; Αλλά τι λέω; Πατριωτικό για την τάξη σας είναι ό,τι αυξάνει τα κέρδη των αφεντικών, ενώ ό,τι επιχειρεί να βάλει εμπόδια, κρίνεται επικίνδυνο γιατί βλάπτει σοβαρά την υγεία της οικονομίας. Με την ευκαιρία, δεν ρωτάτε τον… επιτυχημένο πάμπλουτο και ομόδοξό σας πρόεδρο της Αργεντινής πώς τα κατάφερε να πάρει με συνοπτικές διαδικασίες το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δώσει το ΔΝΤ στην ιστορία του; Κι αυτός τη συνταγή της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων εφάρμοζε, αλλά έριξε τη χώρα του στα βράχια.
Ανάγωγα
Μας μπέρδεψε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Στην ομιλία του στην Καβάλα αποκάλεσε τους μετανάστες «ορδές λαθρομεταναστών», αλλά αμέσως μετά εξέφρασε την οργή του επειδή στοιβάζονται σε «αληθινά κολαστήρια ανθρωπίνων ψυχών».
Συμπονετικός… εθνικισμός!