Συνέντευξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον τ/στ «ΑΝΤ1», στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όπως είχαμε προαναγγείλει, μαζί μας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα, κ. Παπαδάκη. Δυστυχώς δεν είμαι μαζί σας. Ήθελα να είμαι στο στούντιο.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ το ίδιο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά η πανδημία δεν μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πειράζει. Μακριά και αγαπημένοι, που λέει και ο λαός μας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αγαπημένοι και από κοντά θα μπορούσαμε να είμαστε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι. Κύριε Πρόεδρε, πολλά είναι τα θέματα με τα οποία θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, αλλά όπως και εσείς αναμένετε, θα ξεκινήσουμε με το σπίτι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από τα σοβαρά δηλαδή; Να ξεκινήσουμε από τα σοβαρά της επικαιρότητας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήθελα να σας βάλω και ένα τραγούδι. Αλλά black χιούμορ θα ήταν. Δώσατε κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές. Κι εγώ δεν θα ξεκινήσω με ερωτήματα δικά μου, αλλά με αυτά τα ερωτήματα που έκανε η Ν.Δ. για να σας δοθεί η ευκαιρία να τα απαντήσετε αμέσως και ευθέως σε εκείνους.
Λένε λοιπόν πώς γίνεται να νοικιάζει κάποιος βίλα 142 τ.μ. σε ένα στρέμμα οικόπεδο πάνω στη θάλασσα, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής έναντι 500 ευρώ το μήνα; Πώς γίνεται ο ιδιοκτήτης ενός περιουσιακού στοιχείου που είχε βγει προς πώληση για 1.200.000,00 ευρώ να πληρώνει 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ για να πάρει 18.000 σε 3 χρόνια μπαίνοντας μέσα για τα καλά, αν συνυπολογίσει κανείς την εφορία και τον ΕΝΦΙΑ; Και γιατί καθυστερήσατε να δώσετε τα στοιχεία όταν στην αρχή είχατε διαψεύσει ότι υπάρχει θέμα βίλας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη πρώτον, ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε τη δυνατότητα να απευθυνθώ σήμερα και γι’ αυτά τα ζητήματα και για άλλα πολλά. Αφού επιλέξατε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από τα σοβαρά ζητήματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν η επικαιρότητα. Γι’ αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά κάνατε, γιατί νομίζω ότι οι πολιτικοί οφείλουμε να δίνουμε απαντήσεις, να ελεγχόμαστε και να δίνουμε απαντήσεις.
Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν επέλεξαν τη στιγμή που έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα να στρέψουν τα φώτα της επικαιρότητας στην εξοχική μου κατοικία που νοικιάζω, κ. Παπαδάκη.
Μιλήσανε για βίλα εκατομμυρίων, την οποία απέκτησα. Αυτά ήταν τα πρώτα δημοσιεύματα τα οποία ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει στον κιτρινισμό, στη λάσπη και στον λαϊκισμό. Το ξανάκανε και άλλη φορά που ήταν στριμωγμένος μέσα στη Βουλή, αναφερόμενος τότε σε δήθεν διασυνδέσεις του νεκρού πατέρα μου, που δεν μπορούσε προφανώς να δώσει απαντήσεις, με τη χούντα.
Είναι η δεύτερη φορά. Αλλά είναι οξύμωρο. Ο κ. Μητσοτάκης των 32 ακινήτων -τόσα δηλώνει στο πόθεν έσχες του- και το κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών, των υπερχρεωμένων μεγαλοϊδιοκτητών, με δάνεια πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι υπουργοί της Ν.Δ. να κάνουν ερωτήματα για το σπίτι που νοικιάζει ο πολιτικός τους αντίπαλος και είναι οξύμωρο. Θα δοθούνε και δοθήκανε απαντήσεις.
Έρχομαι κ. Παπαδάκη στο προκείμενο. Μιλάνε για βίλα εκατομμυρίων. Κύριε Παπαδάκη, δεν πρόκειται για βίλα. Βίλα είναι το σπίτι του κ. Μητσοτάκη στην Τήνο που είναι μεσοτοιχία με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν ξέρω εάν ασχολήθηκαν ποτέ τα μέσα ενημέρωσης με αυτό. Αυτό είναι ένα μικρό όμορφο σπίτι σε μια πολύ ωραία περιοχή, το οποίο νοικιάζω, δεν έχω αγοράσει. Και το οποίο γνωρίζετε ότι ανήκει σε μια περιοχή όπου είναι ως επί το πλείστον παραθεριστικές κατοικίες. Δεν ενοικιάζονται κατοικίες μόνιμης κατοικίας σε αυτή την περιοχή. Σε όλη την Ελλάδα και σε αυτή την περιοχή οι παραθεριστικές κατοικίες ενοικιάζονται με τη σεζόν.
Είμαι στην περιοχή εδώ και 6 χρόνια, από το 2015. Από το 2015 έως το 2019, όσο ήμουνα και πρωθυπουργός, νοίκιαζα με τη σεζόν για 3 μήνες ένα μεγαλύτερο σπίτι, 180 τ.μ. Έδινα 1.200 ευρώ τον μήνα, 3.600 τον χρόνο. Τώρα δίνω 6.000.00 τον χρόνο με μια συμφωνία που έκανα με τον ιδιοκτήτη ο οποίος το είχε για 10 χρόνια σε αγγελία και δεν μπόρεσε να βρει ούτε αγοραστή, ούτε ενοικιαστή.
Όλα τα στοιχεία κ. Παπαδάκη εγώ τα δίνω στη δημοσιότητα. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Όλα τα στοιχεία. Όταν όμως κάποιος ρωτάει και εν προκειμένω ρωτάει η Ν.Δ., επαναλαμβάνω, το κόμμα των μεγαλοϊδιοκτητών και των υπερχρεωμένων πολιτικών στελεχών, οφείλει όταν πάρει απαντήσεις, διότι προφανώς δεν περίμεναν ότι θα πάρουν απαντήσεις, καθότι οι συκοφάντες της δημοσιογραφίας που ανέλαβαν κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη να εκτελέσουν αυτό το συμβόλαιο, διότι μιλούσανε για αγορά, αμφισβητήσανε την ενοικίαση, αμφισβητήσανε ότι υπάρχει ενοικιαστήριο στην εφορία. Μιλήσανε για ανακατασκευή ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από εισηγμένη στο χρηματιστήριο μεγαλοκατασκευαστική εταιρεία για λογαριασμό μου. Όλα αυτά τα γράψανε και τα είπανε δημόσια και πήρανε τις απαντήσεις τους.
Έχω στείλει ήδη εξώδικο και εφόσον δεν αποκαταστήσουν την αλήθεια, που δεν βλέπω να την αποκαθιστούν, θα υπάρξει και συνέχεια. Είναι η πρώτη φορά που το κάνω στα 12 χρόνια που είμαι στον πολιτικό βίο ως αρχηγός κόμματος. Και είναι η πρώτη φορά που το κάνω, διότι πρέπει να υπάρχει και ένας φραγμός, ένα όριο στην αθλιότητα και ένα όριο στην πολιτική εκμετάλλευση.
Βεβαίως, τα χρήματα που θα διεκδικήσω από την αγωγή, δεν θα την πάρω για να αγοράσω τη βίλα των εκατομμυρίων. Θα τα δώσω στο ταμείο το ασφαλιστικό των εργαζομένων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που τούτη την ώρα δίνουν ένα κρίσιμο αγώνα για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους ενάντια σε έναν νόμο που καταργεί όλα όσα προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νόμος Παππά ο λεγόμενος που διασφάλιζε τους 400 εργαζόμενους ανά τηλεοπτικό σταθμό και άλλα πολλά κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εργασία των ανθρώπων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να σας δώσω την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσετε δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι γιατί αυτός ο άνθρωπος σας δίνει ένα σπίτι έχοντας δαπανήσει 20.000,00 ευρώ για να εισπράξει σε τρία χρόνια 18.000,00 ευρώ;
Δηλαδή μπαίνει μέσα. Συν ΦΠΑ, συν τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει, συν τη φορολογία του. Γιατί; Είσαστε καλός διαπραγματευτής εσείς, ή αυτός είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, όπως λένε, σχολιάζοντας αυτοί…
ΑL. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που λέτε τώρα και λέει και η Ν.Δ. διαρκώς, αλλά νομίζω ότι…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό μεταφέρω. Δεν είναι δικό μου. Είναι ακριβώς όπως έχουν διατυπωθεί τα ερωτήματα για να απαντήσετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν έχω τίποτα να κρύψω και θα απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα. Όμως θα μου επιτρέψετε να επαναφέρω και εγώ τα ερωτήματα που έχω θέσει στον κ. Μητσοτάκη και δεν απαντάει. Και θα μου κάνετε τη χάρη την άλλη φορά που θα βρεθείτε απέναντί του να τον ρωτήσετε, όπως ρωτάτε σήμερα εμένα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Ναι. Βεβαίως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το λέω γιατί έχω πάρει και από άλλους συναδέλφους σας την υπόσχεση ότι θα συμβεί αυτό, αλλά δεν συνέβη ποτέ όλως παραδόξως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στο πρόσφατο παρελθόν πάντως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ερωτήσεις που έθεσα στον κ. Μητσοτάκη και απαντήσεις τις οποίες μου έδωσε, χρησιμοποιήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική του εκστρατεία. Το θυμίζω αυτό, γιατί όλοι δεν είμαστε το ίδιο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι. Χαίρομαι κ. Παπαδάκη και το γνωρίζω αυτό, ότι όλοι δεν είμαστε το ίδιο. Αυτό προσπαθώ να αποδείξω και εγώ στα 12 χρόνια που είμαι πρόεδρος κόμματος και δεν υπάρχει στιγμή που να μην έχω δώσει απαντήσεις σε όλα όσα έχουν ερωτηθεί.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν είναι ούτε κάποιος επιχειρηματίας που είχε συναλλαγές με το δημόσιο, ούτε κάποιος διαπλεκόμενος επιχειρηματίας, ούτε κάποιος επιχειρηματίας που χρωστάει στο δημόσιο, ή χρωστάει στις τράπεζες. Ένας άνθρωπος ο οποίος για χρόνια έχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ένας έντιμος άνθρωπος, γνωστός πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή.
Το ακίνητο αυτό το συγκεκριμένο, επαναλαμβάνω, ήταν για 10 χρόνια με μια αγγελία πώλησης και ενοικίασης, ανεκμετάλλευτο. Για 10 χρόνια ανεκμετάλλευτο. Και μάλιστα, για να διασκεδάσουμε και λίγο και τη συζήτηση, να πούμε ότι είσαστε και εσείς στην περιοχή με μια παραθεριστική κατοικία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μάλιστα, το αστείο ή η συγκυρία είναι η εξής: ότι η γνώση της ύπαρξης αυτής της κατοικίας προς εμέ για να συναντηθώ με αυτό τον άνθρωπο και να του ζητήσω να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να νοικιάσω αυτό το σπίτι, έγινε κ. Παπαδάκη σε ένα δείπνο που κάναμε μαζί στην ταβέρνα της περιοχής, σε μια εξαιρετική ταβέρνα που έχει πολύ καλό ψάρι, όπου ο ταβερνιάρης, ένας πολύ καλός άνθρωπος στην περιοχή, του είπα ότι φεύγω από το σπίτι αυτό που νοίκιαζα διότι ο ιδιοκτήτης θέλει να μείνει ο ίδιος την επόμενη χρονιά και μου είπε «εγώ θα ψάξω να βρω μήπως υπάρχει κανένα σπίτι εδώ να μείνεις».
Γνώρισα λοιπόν αυτό τον άνθρωπο, ο οποίος στην αρχή παραξενεύτηκε διότι ούτε ο ίδιος είχε μείνει ποτέ σ’ αυτό το σπίτι, λέγοντάς μου «εσύ, πρώην πρωθυπουργός θα πας να μείνεις σ’ ένα σπίτι 70 τετραγωνικά μέτρα, το υπόγειο είναι μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτο, άλλα 70;». Παρά την εξαιρετική τοποθεσία, επί 10 ολόκληρα χρόνια ήταν ανοίκιαστο και ανεκμετάλλευτο.
Του είπα ότι θέλω να μείνω στην περιοχή γιατί την αγαπάω την περιοχή και γιατί είναι εξαιρετικά βοηθητικό για έναν άνθρωπο που πρέπει να βρίσκεται χειμώνα και καλοκαίρι –χειμώνα δεν πηγαίνω, δυστυχώς-, όπως είπα είναι παραθεριστική κατοικία, αλλά το καλοκαίρι ακόμα και τον Αύγουστο όταν κάνεις τη δουλειά που κάνω εγώ, δεν μπορείς να παραθερίζεις σε κάποιο νησί, πρέπει να είσαι ανά πάσα στιγμή δίπλα αν χρειαστεί κάτι. Και ήταν για μένα μια, αν θέλετε, πολύ σημαντική δυνατότητα που είχα, ιδίως στις δύσκολες μέρες που ήμουν πρωθυπουργός, η οικογένειά μου να είναι κοντά.
Και μου είπε ο άνθρωπος αυτός ότι «εγώ ούτως ή άλλως ήθελα να κάνω μια ανακαίνιση του σπιτιού προκειμένου να βρω τη δυνατότητα να βρω αγοραστή, διότι έτσι όπως είναι δεν μπορώ να βρω αγοραστή εδώ και 10 χρόνια. Θα ήταν μεγάλη η χαρά μου όσο διαρκέσει, διότι εγώ δεν έχω άμεση ανάγκη την πώληση του σπιτιού, για 3-4 χρόνια να κάνουμε ένα ενοικιαστήριο να μείνεις εσύ». Είναι πάρα πολύ απλό.
Όμως, κ. Παπαδάκη, θα ήθελα μιας κι εγώ έχω δώσει όλες τις απαντήσεις, να σας πω ότι την επόμενη φορά που θα πάω να νοικιάσω ένα σπίτι, θα πάρω μαζί μου και τον κ. Μητσοτάκη να κρίνει το ύψος του ενοικίου. Και το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που κάνει αυτά τα ερωτήματα.
Εγώ απάντησα στα ερωτήματα. Τώρα έρχεται η σειρά να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στα ερωτήματα που θέτουμε εμείς από την προηγούμενη Τρίτη, όταν έδωσα στη δημοσιότητα τα πάντα. Και δεν το λέω, αν θέλετε, μ’ έναν τόνο παραπόνου αυτό. Επαναλαμβάνω, τα δημόσια πρόσωπα οφείλουμε να δίνουμε στη δημοσιότητα και να απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα τα οποία τίθενται σχετικά με τη ζωή μας και με τις οικονομικές μας συναλλαγές.
Έρχομαι λοιπόν τώρα και ρωτάω εγώ το κόμμα των υπερχρεωμένων μεγαλοϊδιοκτητών που έχει το θράσος να θέτει ερωτήματα για το ενοίκιο της παραθεριστικής μου κατοικίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στη δημοσιότητα τα ενοίκια που αφορούν τον ίδιο; Θα δώσει στη δημοσιότητα το ενοίκιο το οποίο πληρώνει στην κατοικία όπου δηλώνει ότι διαμένει; Γιατί δεν διαμένει σε καμία από αυτές που έχει ιδιόκτητες και είναι πολλές, εντός Ελλάδας και εκτός Ελλάδας.
Ξέρετε, κ. Παπαδάκη, στο σπίτι του Βολταίρου δε μιλάνε για σχοινί. Θα δώσει λοιπόν στη δημοσιότητα ο κ. Μητσοτάκης το ενοίκιο στο σπίτι που διαμένει στο Λυκαβηττό, να μάθουμε πόσα πληρώνει, αν πληρώνει, πού τα πληρώνει, σε ποιον τα πληρώνει; Θα το δώσει; Γιατί δεν απαντά; Θα δώσει στη δημοσιότητα τα έξοδα που αφορούν τη συντήρηση των 32 και πλέον ακινήτων που κατέχει έτσι όπως δηλώνει στο πόθεν έσχες του;
Διότι, επαναλαμβάνω, ο κ. Μητσοτάκης και η οικογένειά του, ήταν μια οικογένεια που δεν ασχολήθηκε με κάτι άλλο πέραν της πολιτικής για δεκαετίες και δηλώνει αυτή την περιουσία. Τέλος, κ. Παπαδάκη, το πιο κρίσιμο, για να πάμε και σε πιο σοβαρά, ελπίζω, κατά την κρίση σας, ζητήματα: Όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει στο πόθεν έσχες δάνεια ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, χρέος δηλαδή προς τις τράπεζες 1,5 εκατομμύριο, δεν ξέρω αν για σας είναι λίγα ή πολλά.
Ασχολείστε με το αν είναι λίγο ή πολύ το ενοίκιο το οποίο δίνω εγώ για την παραθεριστική μου κατοικία. Σας καλώ λοιπόν αν το 500άρικο είναι λίγο, ή θα έπρεπε να είναι χιλιάρικο, σας καλώ λοιπόν να ασχοληθείτε και με το αν το 1,5 εκατομμύριο που δηλώνει ότι χρωστά στις τράπεζες ο κ. Μητσοτάκης: είναι λίγα ή πολλά για έναν πρωθυπουργό;
Διότι ένας πρωθυπουργός που χρωστάει 1,5 εκατομμύριο στις τράπεζες, είναι ευάλωτος πρωθυπουργός σε πιέσεις. Συμπολίτες μας που μας ακούν αυτή τη στιγμή, για χρέος 10.000 και 20.000 και 30.000 δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι «μάλιστα», θα ακούσετε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι ερωτήματα βέβαια στα οποία πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, θα με αφήσετε να τα θέσω όμως μιας και ξεκινήσατε μ’ αυτό το ζήτημα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Είδατε ότι δεν σας έχω διακόψει καθόλου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δώσει λοιπόν στη δημοσιότητα, όχι το ποσό, το ποσό δίνεται στη δημοσιότητα, θα δώσει στη δημοσιότητα τις ρυθμίσεις που έχει κάνει;
Κι έρχομαι για να κλείσω: Επειδή δεν πρόκειται να δώσουν τίποτε στη δημοσιότητα και προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι και οι ίδιοι έχουν καταλάβει ότι άνοιξαν μια συζήτηση που μάλλον δεν τους συμφέρει να ανοίξουν, μ’ έναν τρόπο λαϊκίστικο και κίτρινο, εμείς θα φέρουμε στη Βουλή όχι το θέμα αυτό, αλλά μια τροπολογία.
Διότι, επαναλαμβάνω, είμαι υπέρ της διαφάνειας. Οφείλουν οι πολιτικοί να τα δηλώνουν όλα. Μια τροπολογία, κ. Παπαδάκη, που θα υποχρεώνει και θα καλέσω τον κ. Μητσοτάκη να την ψηφίσει, θα υποχρεώνει τους βουλευτές και τους υπουργούς να δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος του δανεισμού, αλλά και όλη την πορεία του δανεισμού, τις ρυθμίσεις, τη δημιουργία του χρέους αλλά και τις ρυθμίσεις των δανείων. Για να γνωρίζει όλη η ελληνική κοινωνία ποιος, τι.
Διότι είναι τοις πάσι γνωστό, δε θέλω να αναφερθώ σε κάτι συγκεκριμένο, ότι αν υπάρχει ένας τρόπος να ξεπλένει κανείς χρήμα, είναι να παίρνει δάνεια εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις από τις τράπεζες και να κάνει μετά ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων. Έτσι, για να συνεννοηθούμε. Αυτή τη συζήτηση λοιπόν δεν επέλεξα να την ξεκινήσω εγώ εν μέσω πανδημίας, επέλεξε να την ξεκινήσει ο κ. Μητσοτάκης. Τώρα λοιπόν οφείλει, όχι σ’ εμένα, στον ελληνικό λαό, διότι εγώ τις απαντήσεις δεν τις έδωσα στο Μητσοτάκη ούτε σ’ εσάς κ. Παπαδάκη, τις έδωσα στον κόσμο που μας παρακολουθεί. Και οφείλει να γνωρίζει τα πάντα για τους πολιτικούς και τα δημόσια πρόσωπα. Θα περιμένω λοιπόν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να πάμε και στα υπόλοιπα θέματα, ένα διπλό ερώτημα που έχει σχέση με όλα αυτά. Το ένα είναι η πρόθεσή σας να κάνετε αγωγή σε δημοσιογράφους που, όπως είπατε κι εσείς για πρώτη φορά το κάνετε, μπαίνουμε σε μια διαδικασία δηλαδή που οι πολιτικοί, και δεν είστε ο πρώτος που στέλνει εξώδικο ή προτίθεται να κάνει αγωγή, βλέπετε ότι το κάνουν και άλλοι, αυτό ουσιαστικά είναι ένα θέμα το οποίο ανεξάρτητα, εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία τι ακριβώς έγραψε ο ένας, τι ακριβώς έγραψε ο άλλος, αλλά μήπως ο πολιτικός θα πρέπει να απέχει από αυτή τη διαδικασία;
Και το δεύτερο: Η κριτική η οποία γίνεται στους δημοσιογράφους, δεκτή γιατί πρέπει να γίνεται κριτική στους δημοσιογράφους, να μην έχει αιχμές ότι πίσω από μια συνέντευξη υπάρχει μια συναλλαγή όπως έγινε π.χ. για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στον ALPHA. Δεν θέλω να υπερασπιστώ τον Αντώνη Σρόιτερ, ούτε κανέναν από τους συναδέλφους στον οποίο προτίθεστε να κάνετε αγωγή, αλλά λέω μήπως μπαίνουμε σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι και τόσο δημοκρατική και δεν εξυπηρετεί την ελευθεροτυπία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι δυο διαφορετικά πράγματα αυτά που με ρωτάτε. Ξέρετε πολύ καλά, σε ό,τι αφορά το πρώτο σας ερώτημα, ότι δεν υπήρξε, νομίζω, πιο ανεκτικός στην κριτική πρωθυπουργός ή πολιτικός από μένα όσα χρόνια βρίσκομαι στην πολιτική ζωή. Αλλά, νομίζω ότι όταν κανείς βλέπει κάποιους ανθρώπους κατ’ εξακολούθηση να επιχειρούν να σε δυσφημίσουν, να σε συκοφαντήσουν, τότε η κοινή γνώμη, τη σιωπή ή την αδράνειά σου, την εκλαμβάνει ως ενοχή.
Εγώ λοιπόν δεν είμαι υπέρμαχος της ποινικοποίησης του πολιτικού διαλόγου. Δίνω την ευκαιρία λοιπόν στους συγκεκριμένους «δημοσιογράφους», οι οποίοι εν γνώσει τους επιχείρησαν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να συκοφαντήσουν, εν γνώσει τους, απόλυτα συνειδητά το έκαναν, να αποκαταστήσουν την αλήθεια.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να έχει και κάθε δημόσιο πρόσωπο, όπως υποχρέωσή του είναι να δίνει στη δημοσιότητα τα πάντα που τον αφορούν, έτσι και δικαίωμά του γιατί δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις, έχουμε και δικαιώματα, είναι να ζητά απ’ αυτούς που ελέγχεται, να αποκαθιστούν την αλήθεια όταν διαπιστώνεται ότι ο έλεγχος και η κριτική τους είναι αβάσιμα. Νομίζω ότι είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε δημοσίου προσώπου.
Από ‘κει και πέρα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, αναφέρεστε σε μια κριτική που έγινε από έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υπερβολική η κριτική, νομίζω ότι και ο ίδιος το παραδέχτηκε. Από την άλλη όμως, πρέπει να μας προβληματίσει κάτι, κ. Παπαδάκη: Ζούμε σε μια περίοδο που, δυστυχώς, και με ευθύνη των ΜΜΕ και με ευθύνη ορισμένων δημοσιογράφων, είναι η εποχή της αναξιοπιστίας, της θεσμικής αναξιοπιστίας και της κρίσης αξιοπιστίας και των μέσων ενημέρωσης.
Εγώ θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα: ο κ. Μητσοτάκης μετά από μια εβδομάδα, 8 μέρες, που σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα κεντρικό θέμα ήταν η παρουσία του, μια μέρα με 100 νεκρούς, να κάνει ποδήλατο και να συναναστρέφεται δίχως μάσκες σε μια στιγμή ανεμελιάς, όπως ο ίδιος είπε, με συμπολίτες μας στην Πάρνηθα, όταν αυτό το κεντρικό θέμα επί 10 μέρες και ανάγκασε τελικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βγει και να ζητήσει συγγνώμη, ότι αυτό το κεντρικό θέμα στα κοινωνικά δίκτυα δεν αποτέλεσε ούτε 10 δευτερολέπτων είδηση στους περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα δελτία ειδήσεων.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ οφείλω να υπερασπιστώ αυτή την εκπομπή, επί 5 μέρες ασχοληθήκαμε με το θέμα όπου δημοσιογράφοι και πολιτικοί και βουλευτές του κόμματός σας τοποθετήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα επί αρκετή ώρα πάνω στο θέμα αυτό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θέλω να υπερασπιστώ και την εκπομπή αυτή, αλλά και το κανάλι που μου δίνει τη δυνατότητα να έχω αυτή την εκπομπή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι. Εσείς, κ. Παπαδάκη, το έχω ξαναπεί και δεν είναι κολακεία αυτό, όταν διαφωνούμε, διαφωνούμε. Όταν έχω κάτι το λέω ευθέως, ασκήσατε δριμύτατη κριτική και σε εμένα ως πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάθε πρωί. Αυτός είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την ώρα που κάνατε γυμναστική μάλιστα και σας εκνεύριζε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Τότε ακόμα έκανα γυμναστική εντός χώρου με διάδρομο. Τώρα που έχω περισσότερο χρόνο έχω τη δυνατότητα να κάνω εκτός χώρου γυμναστική και έτσι δεν βλέπω τις πρωινές εκπομπές και είμαι πιο ήρεμος.
Αυτός όμως είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου, να αναδεικνύει τα θέματα. Να γίνεται εκνευριστικός για την εξουσία. Εκνευριστικός. Προσέξτε όμως, όχι να αναδεικνύει ψεύδη συνειδητά, να αναδεικνύει τα θέματα, τα γεγονότα και να καλεί όπως εσείς τώρα με καλέσατε, να τοποθετηθώ και σε δύσκολα, ευαίσθητα θέματα.
Αυτό που κάνατε εσείς, κ. Παπαδάκη, ξέρετε ότι ήσασταν εξαίρεση; Εξαίρεση σε όλο το τηλεοπτικό τοπίο, διότι εδώ υπάρχει μια “ΥΕΝΕΔοποίηση”. Την ΥΕΝΕΔ τη θυμάστε οι παλαιότεροι, του τηλεοπτικού τοπίου στον τόπο μας. Το Μέγαρο Μαξίμου σηκώνει το τηλέφωνο, αντί να σηκώνει τούτες τις μέρες το τηλέφωνο στους κλινικάρχες για να ανοίξουν τις ιδιωτικές κλινικές και να βάλουν περισσότερες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής θεραπείας για τους συνανθρώπους μας που αγωνιούν στις ΜΕΘ και δεν χωράνε οι ΜΕΘ τους ασθενείς, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ να κάνουν περισσότερα τεστ για να υπάρχει πλήρης εικόνα της πορείας της πανδημίας, σηκώνουν τα τηλέφωνα για να πάρουν δημοσιογράφους, για να πάρουν τηλεοπτικούς σταθμούς, για να παίξουν τις ειδήσεις, όπως αυτοί επιθυμούν να παίξουν οι ειδήσεις. Εδώ οδηγούμαστε σε μια…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι προσβλητικό για το σύνολο όμως των δημοσιογράφων;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, αυτό λέω. Είναι προσβλητικό για τη δημοκρατία μας αυτό που συνέβη.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιστεύετε όντως ότι συμβαίνει με όλους αυτό το πράγμα; Γιατί όπως επί των ημερών σας μπορεί να λέγανε ότι ξέρετε κάτι, την ίδια τακτική ακολουθούσατε και εσείς. Θα μπορούσε να το πει κάποιος και ότι η εξουσία πάντα είναι…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Συμβαίνει με όλους, αλλά είναι δημοσιογράφοι οι οποίοι αποδέχονται την ενόχληση και δημοσιογράφοι που δεν την αποδέχονται.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό μπορεί να συμβαίνει. Και επιβραβεύονται και από το κόμμα το δικό σας όμως. Έχουν επιβραβευτεί και από τη Ν.Δ. Τους είδαμε να είναι υποψήφιοι και να εκλέγονται. Και αυτό συνέβη και με συναδέλφους μου του κόμματός σας, αλλά και με της Ν.Δ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε για να είμαι ακόμα πιο σαφής, γιατί θέλω να μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Κάθε κυβέρνηση, ενδεχομένως, να ενοχλείται, να επικοινωνεί, να ζητάει. Εδώ όμως δεν μιλάμε περί αυτού. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές, κ. Παπαδάκη, και καμία άλλη κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό.
Διότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εκμεταλλευτεί μια συνθήκη δυστυχίας για την ελληνική κοινωνία που είναι η πανδημία με τους 3.000 νεκρούς.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και να περάσουμε σε αυτό, γιατί θα μας τελειώσει ο χρόνος και δεν θα το έχουμε πιάσει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, να πω αυτή τη κουβέντα και περνάμε στην πανδημία.
Έχει εκμεταλλευτεί μια συνθήκη δυστυχίας προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες εξαγοράς, το επαναλαμβάνω, εξαγοράς της τάσης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν αναφέρομαι στα κανάλια τώρα, αναφέρομαι στα 20 και πλέον εκατομμύρια ευρώ της λίστας του κ. Πέτσα που δόθηκαν κατά το δοκούν χωρίς κριτήρια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν δόθηκαν στα κανάλια βέβαια όλα, το ξέρετε. 10 εκατομμύρια ήταν στα κανάλια και 10 εκατομμύρια ήταν στα υπόλοιπα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λιγότερα ήταν στα κανάλια.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λιγότερα στα κανάλια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ ήταν η εξαγορά που έγινε συνειδητά και συντεταγμένα σε πλαίσια…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί όλοι μιλάνε για 20 εκατομμύρια στα κανάλια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν ισχύει αυτό. Το είπα εγώ πρώτος.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και καλά κάνετε και το διευκρινίζετε. Γιατί το τι ακούμε καθημερινά! Ξέρετε, μερικές φορές και ο λόγος ο δικός σας, όχι ο δικός σας προσωπικά, των πολιτικών, συμπαρασύρει τους πολίτες και λέει, ρε Παπαδάκη αφού έχεις χορτάσει με τα 20 εκατομμύρια που πήρατε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μπαίνει και θέμα άμυνας και από την δική μας την πλευρά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Αλλά να πούμε και κάτι άλλο τώρα εδώ. Εγώ δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι τα κανάλια, οι επιχειρήσεις του Τύπου είτε είναι τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, είτε περιφερειακής εμβέλειας, είτε ένα site, είτε μια εφημερίδα, είναι επιχειρήσεις και αυτές που την περίοδο της πανδημίας περνάνε μια μεγάλη κρίση.
Άρα, εγώ δεν είμαι εναντίον, να το ξεκαθαρίσω, της ενίσχυσης του Τύπου. Είμαι εναντίον του τρόπου που γίνεται αυτή η ενίσχυση. Που καταντάει και τους επιχειρηματίες του Τύπου να είναι έρμαιοι του εκβιασμού της κυβέρνησης για το εάν θα σου δώσω, ή δεν θα σου δώσω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για όσους εκβιάζονται και όσους δέχονται τον εκβιασμό αυτό. Είναι και θέμα συνείδησης χαλαρής ή όχι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Αλλά σε μια περίοδο που πολλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων, site, βρίσκονται σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη να απολύσουν προσωπικό και έρχεται ο κ. Πέτσας και τους λέει, εγώ θα σου δώσω, αλλά σε εσένα δεν θα δώσω που δεν παίζεις καλά την κυβέρνηση, αυτό είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία. Είναι σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημοκρατία στον τόπο μας.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε λίγο χρόνο ακόμα κ. Πρόεδρε, πρέπει να πάμε στην πανδημία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να πάμε στο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί, αλλά δεν φταίω εγώ για το χρόνο, ήταν ανάγκη να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε άλλα δευτερεύοντα ζητήματα που δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τα κάνει πρωτεύοντα, ακριβώς για να αλλάξει την ατζέντα.
Τα πράγματα δεν είναι καλά. Είμαστε πάνω από ένα μήνα με lockdown και ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων παραμένει εξαιρετικά υψηλός. Πάνω από ένα μήνα σε lockdownείμαστε. Κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό το οποίο δεν πάει καλά, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει μια σοβαρή διαδικασία καταγραφής των κρουσμάτων, προκειμένου να παίρνουμε τα μέτρα μας παρ΄ ότι είμαστε σε lockdown.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν ένας εργαζόμενος, κ. Παπαδάκη, παρουσιάσει συμπτώματα, έχει πυρετό και πάρει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, ξέρετε τι θα του απαντήσει ο ΕΟΔΥ; Μείνε σπίτι σου μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα. Δεν θα του στείλει συνεργείο να κάνει τεστ να δει εάν έχει τον κορωνοϊό ή όχι. Εάν έχει την οικονομική δυνατότητα, θα πρέπει να πάει σε ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο και να κάνει ένα τεστ που θα κοστίσει 80 ή 100 ευρώ. Δεν την έχει αυτή τη δυνατότητα στις μέρες μας ένας εργαζόμενος, ούτε καν τη δυνατότητα να λείψει από τη δουλειά του δεν έχει. Αυτός ο εργαζόμενος εάν έχει υψηλό πυρετό, μπορεί να μείνει δυο μέρες σπίτι. Εάν δεν έχει, θα πάρει ένα ντεπόν και θα πάει στη δουλειά του. Θα πάει στη δουλειά του.
Θα μπει μέσα στο μετρό, θα μπει μέσα στο λεωφορείο και θα πάει στον χώρο εργασίας και θα κολλήσει ενδεχομένως τους συναδέλφους του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην κοροϊδευόμαστε. Παρότι είμαστε σε lockdown.
Άρα λοιπόν, εδώ είναι ένα κρίσιμο θέμα αυτό. Ο αριθμός των τεστ, η συνταγογράφηση των τεστ, που εμείς φωνάζουμε από τον Μάρτιο. Πόσο θα στοίχιζε πια αυτό στο ελληνικό δημόσιο, στον ΕΟΠΥΥ; Η συνταγογράφηση των τεστ. Εδώ όμως η κυβέρνηση έχει και μέσα σε αυτή την κατάσταση, την έκτακτη κατάσταση που ζούμε, διαμορφώνει τα πάντα σε σχέση με το να μη θίξει τα συμφέροντα ιδιωτών. Και όταν αποφάσισε να βάλει διατίμηση…
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπήκαν σε διατίμηση τώρα τα τεστ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Ναι. Και όταν αποφάσισε να πάει σε διατίμηση πολλούς μήνες μετά από όταν εμείς το ζητάγαμε, 8 μήνες μετά, όρισε ένα ποσό, διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιώτες και ανέβασε το ύψος. Ανέβασε το ύψος. Αλλά και πάλι το ύψος της διατίμησης είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες οι οποίες αυτά τα 60 ευρώ τα έχουν ανάγκη για να περάσουν τον μήνα, ιδίως σε μια περίοδο που έχουν μειωθεί μισθοί, πολλοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι άνεργοι.
Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα και δεν ζητάμε να ανακαλύψει την Αμερική ο κ. Μητσοτάκης για να τα απαντήσει. Πρώτο ζήτημα αυτό.
Δεύτερο ζήτημα: Ο κ. Μητσοτάκης είχε 8 μήνες να προετοιμάσει τη χώρα, να ενισχύσει το ΕΣΥ, να ενισχύσει τον ΕΟΔΥ, να πάρει μέτρα στα ΜΜΜ, να πυκνώσουν τα δρομολόγια, ν’ αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έτσι κι αλλιώς θα ερχόταν, το γνωρίζαμε. Αντί να τα κάνει όλα αυτά και ν’ αξιοποιήσει αυτό το χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε ότι νίκησε τον κορωνοϊό.
Άνοιξε τον τουρισμό με τον τρόπο που τον άνοιξε, ήρθαν κρούσματα, λογικό ήταν, στη χώρα μας, πολλαπλασιάστηκαν αυτά τα κρούσματα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τραγική, επαναλαμβάνω, και είναι δυστύχημα αυτό, διότι την πρώτη περίοδο πηγαίναμε εξαιρετικά καλά. Ήμουν ο πρώτος ο οποίος είχα πιστώσει και στην κυβέρνηση αυτή την επιτυχία.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μήπως τότε και εσείς δεν επιμείνατε και μάλιστα πιέσατε για να ανοίξει η οικονομία, ν’ ανοίξει ο τουρισμός και το λάθος είναι και από τη δική σας την πλευρά και δεν είναι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς τότε είχαμε ζητήσει δυο πράγματα τα οποία δεν έκανε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης. Είχαμε ζητήσει να ανοίξει ο τουρισμός με ενιαία κριτήρια σε σχέση με τις πύλες εισόδου στη χώρα μας, δηλαδή ενιαία υγειονομικά κριτήρια. Ζητούσαμε να υπάρχει η απαίτηση για αρνητικό τεστ 72 ωρών σε όλες τις πύλες εισόδου. Και σε όσους έρχονται αεροπορικώς και σε όσους έρχονται οδικώς και σε όσους έρχονται στα λιμάνια της χώρας μας.
Έγινε μονάχα για την οδική διασύνδεση της χώρας με τη Βουλγαρία, αν δεν κάνω λάθος. Έγινε μονάχα στον Προμαχώνα, αν δεν κάνω λάθος. Δεν έγινε, λοιπόν. Το πρώτο που ζητήσαμε ήταν αυτό. Το δεύτερο που ζητήσαμε τότε για το άνοιγμα του τουρισμού ήταν να υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και μια μεγάλη καμπάνια στο εξωτερικό ότι έρχεστε στην πιο ασφαλή υγειονομικά, επιδημιολογικά, χώρα της Ευρώπης.
Έτσι λοιπόν θα είχαμε περισσότερους τουρίστες και περισσότερα χρήματα ενδεχομένως, παρά με τον τρόπο που ανοίξαμε. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έχουμε πάνω από 10 μέρες, μια εκατόμβη νεκρών καθημερινά, δεν έχει το πολιτικό θάρρος ν’ αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να πει μια συγγνώμη. Αυτό είναι κρίσιμο.
Κύριε Παπαδάκη, εγώ βρέθηκα όχι σε τόσο δύσκολες στιγμές, αυτό είναι πρωτοφανές, 3.000 θανάτους σε ένα μήνα δεν είχε ποτέ η χώρα, δεν ξέρω αν είχε σε καιρό πολέμου, αλλά βρέθηκα κι εγώ σε μια δύσκολη στιγμή, θα το θυμάστε, που μέσα σε 45 λεπτά, τόσο διήρκεσε να φτάσει η φωτιά μέχρι τον οικισμό στο Μάτι.
Μέσα σ’ αυτά τα 45 λεπτά, υπήρξαν και παραλείψεις, υπήρχαν και λάθη. Και βγήκα και ανέλαβα την πολιτική ευθύνη για τις παραλείψεις και τα λάθη, μέσα σε 45 λεπτά. Τις παραλείψεις και τα λάθη σ’ ένα χρόνο 7 μηνών που είχαν να οργανωθούν και έχουμε αριθμό νεκρών όσο είχαμε τότε σε μια μέρα, έχουμε κάθε μέρα για 15 μέρες τώρα, δεν έχει να αναλάβει μια πολιτική ευθύνη για όλο αυτό;
Επί 8 μήνες να λέει ότι φταίνε οι πολίτες και να λέει ότι η ανεμελιά είναι ανευθυνότητα και να βγαίνει προχθές μετά από 10 μέρες να μας πει ότι ήταν μια στιγμή ανεμελιάς, όταν ο μέσος πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πάει 45 χιλιόμετρα να αθληθεί, γιατί μπαίνει πρόστιμο; Όταν ένας συμπολίτης μας στην Κρέστενα, συνταξιούχος, πήγε να πάρει τη σύνταξή του στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας και φορούσε τη μάσκα κάτω από τη μύτη κι έφαγε πρόστιμο 300 ευρώ; Δεν τα ξέρει αυτά ο κ. Μητσοτάκης, να βγει και να πει μια συγγνώμη;
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς ο χρόνος τελείωσε και δεν έχουμε προλάβει να μιλήσουμε για οικονομία, δεν έχουμε προλάβει να μιλήσουμε για εθνικά θέματα. Δυστυχώς, υπάρχει πίεση του χρόνου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα με αφήσετε όμως να πω το εξής: για τα εθνικά θέματα: Χτες είχαμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι, θα μιλήσω επιεικώς, μια ακόμη διπλωματική ήττα. Μια ακόμα διπλωματική ήττα για τη χώρα. Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει κυρώσεις στην Τουρκία που θα δαγκώνουν, έτσι είχαν πει. Για άλλη μια φορά πέρασαν κάτω από τον πήχη και ως τον Μάρτη, με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να σουλατσάρει με το Oruc Reis και τα ερευνητικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης ή έχουμε να κάνουμε με μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν ακολουθεί μια ευρωπαϊκή πολιτική αλλά μια εθνική πολιτική: η Γερμανία για τη Γερμανία, η Ιταλία για την Ιταλία, η Ισπανία για την Ισπανία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι μια διπλωματική ήττα της χώρας, κ. Παπαδάκη. Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και προφανές ότι και η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας.
Προφανώς λοιπόν, αν εγώ τον Ιούνιο του 2019 είχα αποτύχει να κερδίσω κυρώσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα χρεωνόμουν μια διπλωματική ήττα. Εγώ το πέτυχα όμως τότε. Εδώ και έναν χρόνο, να είμαι πιο σαφής, εδώ και 6 μήνες που διεκδικούμε κυρώσεις για να αναστείλουμε αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας και διαρκώς τις προαναγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης, ότι την επόμενη θα τις πάρουμε, δεν έχουμε πετύχει τίποτε.
Αυτό είναι μια διπλωματική ήττα της χώρας και μια προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας. Είμαι όσο πιο επιεικής μπορώ.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε ,θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια ώρα ακόμα, δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι σας δεσμεύω για να έχουμε μια συνάντηση μέσα στο επόμενο διάστημα, όπως θα επιδιώξω να κάνω και με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Ελπίζω να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και ο πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για να του μεταβιβάσω τα ερωτήματα τα οποία θέσατε εσείς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά εντάξει, μη χαίρεστε, δε θα γίνει αυτό, αλλά πάμε παρακάτω.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να μη χαίρομαι γιατί δεν θα γίνει απ’ την πλευρά μου ή από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, απ’ την πλευρά του. Κοιτάξτε, όλοι μας έχουμε μια διαδρομή σ’ αυτό τον δημόσιο βίο και όλοι γνωριζόμαστε καλά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι:επειδή είχατε καιρό να μιλήσετε, σας έδωσα την ευκαιρία χωρίς πολλές ερωτήσεις. Θα μπορούσα να είχα κάνει, δεν ήθελα να σας διακόψω. Ήθελα να μην αισθανθείτε ότι δε σας δίνεται η ελευθερία της τοποθέτησης και αυτό αποφάσισα να κάνω. Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται και ο πολιτικός, κρίνεται και ο δημοσιογράφος. Εγώ δεν πολιτεύομαι, ένας επαγγελματίας απλός είμαι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Παπαδάκη που μου δώσατε την ευκαιρία.