Το εθνικό μήνυμα Μητσοτάκη στην ομογένεια

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστόρια

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Σεβασμιότατε, κύριοι Υπουργοί, αγαπητέ κ. Ανδριώτη, «πατριάρχη» -αν μου επιτρέπει ο Σεβασμιότατος αυτόν τον όρο- της Αστόριας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

δεν ξέρετε πόσο μεγάλη χαρά και συγκίνηση έχω σήμερα που μου δίνεται η δυνατότητα να σας επισκεφθώ, εδώ στην Αστόρια, που χτυπάει η καρδιά του Ελληνισμού, με την ιδιότητά μου ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, παντού στον κόσμο, όχι μόνο στη μητέρα Πατρίδα. Αισθάνομαι και εγώ ένας από εσάς και Θέλω να με αισθάνεστε κι εσείς ως ένα δικό σας άνθρωπο. Και αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου.

 

Βρέθηκα στην Αμερική για πρώτη φορά, νέος φοιτητής, πριν από 33 χρόνια, το 1986. Κάθισα επτά από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου, σπουδάζοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σ’ αυτό το μεγάλο χωνευτήρι εθνοτήτων, διαφορετικών πολιτισμών, σ’ αυτή τη σπουδαία χώρα την οποία επιλέξατε να κάνετε τη δεύτερη πατρίδα σας. Έζησα, από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εδώ, ως νέος φοιτητής, τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του Ελληνισμού της Αμερικής. Και θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσασταν, είστε και θα είστε κοντά στη μητέρα Πατρίδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας. Διότι, όταν βλέπει κανείς τα προβλήματα στη μητέρα Πατρίδα από μακριά, πολλές φορές τα βλέπει πιο καθαρά. Θέλω να σας ευχαριστήσω που πάντα βάζετε το συμφέρον της Πατρίδας, αλλά και της ιδιαίτερης Πατρίδας του καθενός, πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί αυτά τα δέκα πολύ δύσκολα χρόνια αυτού του ελληνικού χειμώνα, αυτής της μακράς ελληνικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2009, πιστέψατε στην Ελλάδα και σταθήκατε, με το δικό σας, τρόπο κοντά της.

 

Είναι πολύ σπουδαίο για εμάς, στην Ελλάδα, να ξέρουμε ότι έξω από τα σύνορα της Πατρίδας μας υπάρχει ακόμα μια Ελλάδα, η οποία κρατά ζωντανούς τους δεσμούς με τη μητέρα Πατρίδα, τιμά τις παραδόσεις, κρατά ζωντανή τη φλόγα της ορθόδοξης πίστης και επιμένει στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως το διαχρονικό δεσμό που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν μας. Αλλά και που επιτρέπει και στα νέα παιδιά, αυτά τα οποία με τόση χαρά και με χαμόγελο με υποδέχθηκαν σήμερα και το πρωί υποδέχθηκαν τη σύζυγό μου που επισκέφθηκε αυτό το σπουδαίο σχολείο με χαμόγελο, χαρά και υπερηφάνεια.

 

Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάθε λόγο εμείς στη μητέρα Πατρίδα, αλλά κι εσείς εδώ στην Αστόρια, στις Η.Π.Α., να ατενίζουμε, επιτέλους, το μέλλον και πάλι με περισσότερη αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν. Η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει και πάλι τα φτερά της. Στις 7η Ιουλίου ο Ελληνικός λαός μας έδωσε μια ισχυρή πνοή και εναπόθεσε στους ώμους μας μια βαριά ευθύνη -την οποία εγώ πρώτος αναλαμβάνω, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι μπορώ- να φέρουμε σε πέρας αυτήν την αποστολή. Είχα μιλήσει προεκλογικά για το πόσο σημαντικό είναι, μετά από μια περίοδο πόλωσης, διχασμού, έντασης να μπορέσουμε να ενώσουμε πάλι τους Έλληνες σε ένα κοινό αφήγημα. Είχα πει ότι δεν θέλω να είμαι ο Πρωθυπουργός των πολλών, των λίγων, των κάποιων, θέλω να είμαι ο Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, εντός και εκτός της Ελλάδας.

 

Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μια καλή αρχή. Τιμήσαμε την εντολή του Ελληνικού λαού, σχηματίσαμε γρήγορα μια Κυβέρνηση η οποία συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την «τεχνοκρατική» φρεσκάδα ανθρώπων οι οποίοι δεν είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική και οι οποίοι με θάρρος -γιατί χρειάζεται θάρρος για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική σήμερα στην Ελλάδα- ανέλαβαν την ευθύνη δημόσιου αξιώματος. Θέλω εδώ να κάνω -δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς- μια ειδική μνεία στον Αντώνη Διαματάρη. Τον επέλεξα ως Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για τα θέματα του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και των Εκκλησιών της διασποράς. Είναι πολύ σημαντικό -πιστεύω- τα ζητήματα αυτά να τα χειρίζεται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ζήσει τα προβλήματα της Ομογένειας από πρώτο χέρι, και θέλω να τον ευχαριστήσω που ανέλαβε με ενθουσιασμό αυτή τη σημαντική αποστολή.

 

Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στη Δ.Ε.Θ., δεν έχω αυταπάτες ότι η Ελλάδα άλλαξε σε 2,5 μήνες. Άλλαξε όμως η ψυχολογία του κόσμου. Ο κόσμος είναι πιο αισιόδοξος, πιο χαμογελαστός, ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το βλέπουμε παντού. Βλέπουμε την αλλαγή στους οικονομικούς δείκτες, στο κόστος δανεισμού, το οποίο πέφτει ραγδαία. Ποιος το φανταζόταν πριν από 2 χρόνια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με 1,5% επιτόκιο; Το βλέπουμε στο δείκτη της οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος ανεβαίνει, την ώρα που σχεδόν παντού στην Ευρώπη πέφτει. Το βλέπω στις καθημερινές μου συναντήσεις με ξένους επενδυτές.  Αφιερώνω εδώ -και σήμερα και χθες και προχθές- ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου  να μιλήσω σε ξένους επενδυτές και να τους εξηγήσω γιατί η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Ήδη, σημαντικές επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται στην Πατρίδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος αγαπάει πάρα πολύ την ελληνική γλώσσα και την ελληνική Ιστορία. Αυτός, το επιτελείο του και όλη η Κυβέρνηση αγωνιζόμαστε νυχθημερόν να ξεμπλοκάρουμε εμπόδια στις επενδύσεις και να επιτρέψουμε στη χώρα μας να προσελκύσει και πάλι πλούτο και να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας. Έτσι ώστε τα παιδιά στην Ελλάδα να έχουν και πάλι μία ελπίδα ότι θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους. Και τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, η νέα αυτή γενιά μεταναστών, η οποία εγκατέλειψε την Πατρίδα μας τα τελευταία αυτά χρόνια, να μπορούν να διεκδικήσουν, και πάλι, εφόσον το επιθυμούν, να γυρίσουν στη χώρα, να βρουν μια καλή δουλειά για να φτιάξουν εκεί το μέλλον τους. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, το γεγονός ότι αλλάζει το κλίμα, ότι η Κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα, νομοθετεί, μειώνει τους φόρους, μειώσαμε ήδη το φόρο στην ακίνητη περιουσία κατά 22% κατά μέσο όρο. Ταυτόχρονα προχωρούμε στην υλοποίηση μιας εθνικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει ένα σκοπό: Την ανόρθωση της χώρας, την αξιοπρέπεια της Ελλάδος. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση η οποία πατάει ξανά καλά στα πόδια της.

 

Σε αυτή την προσπάθεια είμαι χαρούμενος γιατί -πιστεύω- έχουμε μαζί μας την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ακόμη και πολλούς συμπολίτες μας που δεν μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, οι οποίοι είδαν μια Κυβέρνηση η οποία δουλεύει σκληρά και κάνει περισσότερα από αυτά που λέει. Είναι ασυνήθιστο στην Ελλάδα αυτό και μερικές φορές κατηγορούμαστε από την Αντιπολίτευση γιατί υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Τους λέμε να το συνηθίσουν καλά. Αυτή η Κυβέρνηση αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπες. Κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πιο σίγουρη, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη, πιο ασφαλή. Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε ήταν η κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Το περιβόητο πανεπιστημιακό άσυλο δεν προστάτευε την ελευθερία κίνησης των ιδεών. Αν θέλαμε να πάμε σήμερα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο να κάνουμε ένα συνέδριο για τον φιλελευθερισμό για τον υγιή πατριωτισμό, για το τι σημαίνει να είσαι πατριώτης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, θα μας προπηλάκιζαν οι γνωστοί-άγνωστοι και δεν θα μας επέτρεπαν να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις μας. Τέλος λοιπόν σε αυτές τις πρακτικές.

 

Όλες οι ευνομούμενες πολιτείες -κι εσείς εδώ στην Αμερική το γνωρίζετε πολύ καλά – λειτουργούν με κανόνες. Κι όταν μιλάμε για τη νέα ελληνική κανονικότητα -ξέρετε ότι η λέξη κανονικότητα απορρέει από τη λέξη κανόνες- δεν υπάρχει κανονικότητα χωρίς κανόνες και δεν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία στην οποία κάποιος, οποιοσδήποτε, να είναι υπεράνω του νόμου και οι νόμοι να μην εφαρμόζονται. Αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα. Αυτή η νέα ελληνική κανονικότητα την οποία τόσο αναζητούμε γίνεται επιτέλους πράξη στην Ελλάδα του 2019. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που παίζει το νέο ρόλο που της αρμόζει στην περιφερειακή της πολιτική. Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τη σιγουριά μιας χώρας η οποία ξέρει πού θέλει να πάει, που ξέρει πώς να υπερασπίζεται τα δίκαιά της, με καλή διάθεση απέναντι στους γείτονές μας, αλλά χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας. Είχα σήμερα την πρώτη μου συνάντηση ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος με τον Τούρκο Πρόεδρο τον Ταγίπ Ερντογάν. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση, να δούμε που συμφωνούμε, που διαφωνούμε, να βρούμε ένα πλαίσιο για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Του επεσήμανα μια σειρά από ζητήματα τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως η παραβατικότητα της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας στην δίκαιη υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Του μίλησα και για τις αυξήσεις των προσφυγικών ροών, οι οποίες παρατηρούνται δυστυχώς τον τελευταίο μήνα και επιβαρύνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και η Τουρκία πρέπει να κάνει το καθήκον της με βάση τη συμφωνία της με την Ε.Ε., έτσι ώστε οι ροές αυτές να περιοριστούν. Και να μπορέσουμε ως Ελλάδα και ως Ευρώπη να βρούμε ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Όμως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει -και αυτό θα πράξει – να φυλάξει τα σύνορά της, γιατί τα σύνορα της Ελλάδος είναι σύνορα της Ευρώπης.

 

Δεν θα μπορούσα να έρθω εδώ και να μην σας μιλήσω για αυτό το κομμάτι που έχω τόσο μέσα στην καρδιά μου. Είναι το κομμάτι το δικό σας, το κομμάτι που αφορά εσάς, το κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού. Πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο  παρελθόν για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας Πατρίδας και της Ομογένειας. Πολλές κουβέντες οι οποίες δυστυχώς έμειναν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα. Καθώς έμπαινα άκουσα έναν φίλο  να φωνάζει μια κουβέντα που την ακούω συχνά και στην Ελλάδα: «μην μας απογοητεύσετε». Δεν θα σας απογοητεύσω. Θέλω – και θα γίνει με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής- να απλοποιήσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα Προξενεία. Είναι τόσα τα ζητήματα τα οποία μπορεί να λύσει η τεχνολογία ώστε να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείστε, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ταλαιπωρούνται οι πολίτες στην μητέρα Πατρίδα και σύντομα θα δείτε σε αυτό το επίπεδο μετρήσιμα αποτελέσματα. 

 

Θα στηρίξουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που είναι πρώτη προτεραιότητα και αυτή είναι η κατεύθυνση της Υπουργού Παιδείας. Και χαίρομαι γιατί σας έκανε καλή εντύπωση, γιατί είναι μια νέα πολιτικός η οποία αγαπάει πραγματικά εκείνο το οποίο κάνει και αναγνωρίζει και αυτή ότι δύο είναι οι άρρηκτοι και διαχρονικοί θεσμοί οι οποίοι κρατούν τις σχέσεις της Ομογένειας με την με τη μητέρα Πατρίδα στο επίπεδο που τις θέλουμε. Είναι η Εκκλησία και είναι και η γλώσσα. Θα επιμείνουμε, λοιπόν, στην εκμάθηση της γλώσσας. Θα χρησιμοποιήσουμε και νέα εργαλεία που μας δίνει η τεχνολογία και θα στηρίξουμε αυτή την πολύ όμορφη προσπάθεια που γίνεται εδώ σε αυτό το σπουδαίο σχολείο. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι στηρίζουν αυτό το σχολείο το οποίο αποτελούσε και αποτελεί πάντα την ψυχή της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης.

 

Όμως για μένα η πιο σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο της σύσφιξης των σχέσεων της Ομογένειας με τη μητέρα Πατρίδα δεν είναι άλλη από τα να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, ώστε να μπορεί ο καθένας που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους στην μητέρα Πατρίδα να ψηφίζει εξ αποστάσεως και να μην αναγκάζεται να επιβαρυνθεί από το μεγάλο κόστος του ταξιδιού να επιστρέψει στην Πατρίδα, που οι πιο πολλοί τελικά δεν μπορούν να κάνουν. Εκτός αν οι εκλογές πέφτουν Καλοκαίρι, οπότε το συνδυάζετε με τις διακοπές σας. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εγγυημένο και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

 

Επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο πιο αναλυτικά για αυτό το ζήτημα γιατί το θεωρώ κομβικής σημασίας συνολικά για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι για να δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου, είτε με κάλπες που θα στηθούν στα Προξενεία είτε με επιστολική ψήφο, χρειάζεται νόμος, ο οποίος πρέπει να λάβει, όμως, πλειοψηφία δύο-τρίτων, 200 ψήφους δηλαδή από την ελληνική Βουλή. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσω κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς για να τους παρουσιάσω την πρότασή μας για το πώς θα οργανωθεί αυτή η διαδικασία της ψηφοφορίας. Τονίζω ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία διευκόλυνση. Δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Αυτοί επικαιροποιούνται κάθε δύο μήνες. Δεν αλλάζουμε τις διαδικασίες για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, αλλά διευκολύνουμε τους κατοίκους του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων οι οποίες θα «πέφτουν» στις κάλπες στην Ελλάδα. Γιατί το λέω αυτό: Ακούσαμε από κάποια Κόμματα, κάποιες προτάσεις, να μην προσμετρώνται οι ψήφοι της Ομογένειας στο σύνολο και να προσμετρώνται μόνο για να εκλέξετε δύο-τρεις βουλευτές. Αυτό είναι απάτη. Θέλω να το πω ξεκάθαρα. Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου.

 

Αυτό το οποίο θα κάνουμε όμως είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15, που μας το επιτρέπει το Σύνταγμα και υποχρεωτικά κάποιοι βουλευτές Επικρατείας να είναι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Έτσι ώστε ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να ψηφίζετε, να στέλνετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τους δικούς σας εκπροσώπους. Για να έχει και η Ομογένεια μία εξασφαλισμένη, μία εγγυημένη φωνή, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί, όχι από 200, αλλά από 300 βουλευτές. Και πιστεύω ότι τελικά, με καλή διάθεση, και ακούγοντας πάντα τις προτάσεις και όλων των άλλων Κομμάτων, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα πλησιάζει αυτό που σας περιέγραψα έτσι ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα η οποία ταλανίζει την ελληνική πολιτική για πολλές δεκαετίες. Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής.

 

Μία Κυβέρνηση οφείλει να προγραμματίζει -κι έτσι κάνουμε εμείς- σε ορίζοντα τετραετίας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψω αυτή η καλή αρχή που έχουμε κάνει να μας οδηγήσει είτε σε αλαζονικές συμπεριφορές, είτε σε αυταρέσκεια, είτε σε χαμήλωμα των ρυθμών του κυβερνητικού έργου. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε κι έχουμε κληρονομήσει πολλά προβλήματα από το παρελθόν. Πολλά έρχονται από την πρόσφατη τετραετία της απερχόμενης Κυβέρνησης, άλλα έρχονται από πολύ πιο μακριά. Το σχέδιό μας είναι πολύ τολμηρό. Ένα σχέδιο βαθιά εκσυγχρονιστικό, βαθιά προοδευτικό το οποίο αντιμετωπίζει, όχι μόνο τα τρέχοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος: Τις τεχνολογικές αλλαγές που γίνονται, την πρόκληση του πώς η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους ένα ψηφιακό κράτος, τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για τα θέματα αυτά στην ειδική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, την Δευτέρα, όπου η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που κλήθηκαν να παρουσιάσουν δική τους πρωτοβουλία για το πώς θα προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει ένα θαυμάσιο φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και οφείλουμε να το προστατεύσουμε. Να δούμε την κλιματική αλλαγή ως ευκαιρία να αλλάξουμε συνολικά το μοντέλο του πώς παράγουμε ενέργεια, πώς κινούμαστε, πώς προστατεύουμε τις προστατευόμενες περιοχές μας, πώς προστατεύουμε τις θάλασσές μας. Γιατί αυτός είναι πλούτος μας τελικά. Και θα πρέπει να μάθουμε και πάλι να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον και να το δούμε αυτό ως μία ευκαιρία, ως μία πρόκληση, όχι απλά ως ένα αξεπέραστο εμπόδιο.

 

Όλα αυτά λοιπόν έχουμε και το σχέδιο, έχουμε και την θέληση, έχουμε και την όρεξη,  τον ενθουσιασμό να τα κάνουμε πράξη. Και σε όλα αυτά θέλουμε να σας έχουμε κοντά μας. Θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας. Δείτε πρώτοι εσείς τις νέες ευκαιρίες οι οποίες ανοίγονται στην Πατρίδα, αισθανθείτε σιγουριά, χαρά και αυτοπεποίθηση για το πού πηγαίνει η Ελλάδα σήμερα. Και βοηθήστε μας να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα το οποίο -πιστεύω- όλοι συμμεριζόμαστε. Μία Ελλάδα με ευημερία, που θα κατανέμει δίκαια τον πλούτο τον οποίο θα δημιουργήσει, που θα απαλύνει τα προβλήματα της ακραίας φτώχειας, που θα δίνει -τελικά- ευκαιρίες στον καθένα να μπορεί να ζήσει την ζωή του όπως την θέλει, ελεύθερος. Και να αναζητήσει -όπως λέει και το αμερικάνικο Σύνταγμα- την ευτυχία με τον τρόπο που θέλει. Κατοικείτε σε μία χώρα η οποία αποτελεί κοιτίδα της Δημοκρατίας, μία ελεύθερη χώρα την οποία κάνατε Πατρίδα σας και στην οποία χτίσατε την δική σας ζωή. Αλλά ξέρω ότι ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς σας είναι πάντα πίσω στην Πατρίδα. Πιστεύω ότι το γαλάζιο στη γαλανόλευκη σημαία, όταν την βλέπουμε να κυματίζει εκτός Ελλάδος, είναι πάντα λίγο πιο έντονο.

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την θερμή υποδοχή. Να είστε καλά, καλή δύναμη.

Best Of

Ο Γερουλάνος έδειξε… χαρακτήρα στο «μέτωπο Σημίτη»

Πηγή: One Voice              Μετριοπαθής και συνετός, όπως είναι...

Στενότητα, οικονομική και πολιτική για Κασσελάκη

Πηγή: One Voice  Η δημοσκοπική μιζέρια που συνοδεύει την περπατησιά...

Νικήτας Κακλαμάνης: Να επενδύσουμε στη σύνεση

Με έκδηλη συγκίνηση, ο Νικήτας Κακλαμάνης απευθύνθηκε στην Ολομέλεια...

Τα… υπόγεια χτυπήματα κατά του Χατζηδάκη

Πηγή: One Voice  Το πρόσφατο… φιάσκο με τη φορολόγηση για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Απόψε στις 22:00 η κλήρωση για το mega τζακ ποτ 15,7 εκατομμυρίων ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ

Κατάθεση δελτίων έως τις 21:30 Μετά από 30 συνεχόμενα...

Μαρία Καρυστιανού: Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα σε τηλεοπτικό σταθμό για τους… ύμνους Δρυμιώτη για τις τράπεζες

Πηγή: One Voice   Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, άλλοτε επικεφαλής της Δέλτα...

Η Μπιζόγλη «λαχείο» για τον Real Fm

         Σε… λαχείο εξελίσσεται για τον Real Fm η...

Το μήνυμα… συναίνεσης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Πηγή: One Voice            Με συναινετικό πνεύμα και λόγο...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Απόψε στις 22:00 η κλήρωση για το mega τζακ ποτ 15,7 εκατομμυρίων ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ

Κατάθεση δελτίων έως τις 21:30 Μετά από 30 συνεχόμενα τζακ ποτ, το ΤΖΟΚΕΡ μοιράζει απόψε τουλάχιστον 15,7 εκατ. ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας....

Μαρία Καρυστιανού: Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η Μαρία Καρυστιανού έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς της στα social media: Ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπων είναι ευγνώμων για την έμπρακτη αλληλεγγύη...

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα σε τηλεοπτικό σταθμό για τους… ύμνους Δρυμιώτη για τις τράπεζες

Πηγή: One Voice   Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, άλλοτε επικεφαλής της Δέλτα Πληροφορικής, της εταιρείας με το πολυετές… μονοπώλιο στη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα, συμμετέχει...