Το βράδυ που ο Τσίπρας επέλεξε το Mega… για να γίνει ΠΑΣΟΚ

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Τον φάγατε τον άνθρωπο. Πού είναι… πού είναι… Στο Mega. Το καινούριο. Το διαφορετικό. Το… αδειοδοτημένο, όπως σημείωσε απέναντι στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και τον Αντώνη Καρακούση.

Η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στο πάλαι ποτέ κανάλι των εκδοτών και σήμερα κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη, ήταν έμπλεη σημειολογίας. Είπε πολλά και για πολλά πράγματα. Έστειλε μηνύματα. Και με επίκεντρο το μεταναστευτικό, και τη συμφωνία του με την επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα σύνορα, έκανε αυτό που όλοι περίμεναν εδώ και καιρό ότι θα κάνει.

Επέλεξε… πλευρά στην Ιστορία. Έγινε… ΠΑΣΟΚ. Την κοινωνική βάση του άλλωστε επιχειρεί να εκφράσει. Και να αξιοποιήσει εκλογικά. Όλα τα άλλα έχουν μικρότερη σημασία.

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξη Τσίπρα

στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

με τους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου-Αντώνη Καρακούση

 

 

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι μαζί μας ο Διευθυντής της εφημερίδας το ΒΗΜΑ για να καλωσορίσουμε μαζί Αντώνη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα και την ώρα που σας ψάχνει, λέει ότι σας ψάχνει η κυβέρνηση κ. Πρόεδρε για να δώσετε απαντήσεις, εμείς σας έχουμε εδώ στο στούντιο του MEGA.

Πριν όμως έρθουμε στα της απουσίας σας ή όχι, θα ήθελα να αρχίσω με τη σημασία που έχει η παρουσία σας στο MEGA που είναι ένα ανοιχτό κανάλι, δυνατά δίπλα στην ενημέρωση του πολίτη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας. Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Είναι πολύς ο χρόνος από τότε που είχα ξαναέρθει στο MEGA, στο παλιό MEGA. Όμως τούτη τη φορά έρχομαι σε ένα MEGA που έχει κάτι που δεν είχε το προηγούμενο. Άδεια λειτουργίας.

Και αυτό πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και είναι μια κατάκτηση για την ενημέρωση. Να υπάρχουν κανόνες, να μην εκπέμπει κανένας παράνομα και βεβαίως οι κανόνες καμιά φορά κοστίζουν και στους ιδιοκτήτες, αλλά έτσι πρέπει.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να μπούμε δυνατά στις ερωτήσεις μας. Σχολιάστηκε έντονα η σιωπή σας κ. Πρόεδρε επί σειρά ημερών γι’ αυτή τη μεγάλη, μια από τις μεγαλύτερες ίσως εθνικές κρίσεις που περνάει η χώρα μας. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεν έπρεπε να κάνετε μια δημόσια παρέμβαση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Αναγνωστοπούλου είναι αστείο η Ν.Δ. να βγάζει ανακοινώσεις ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας να ψάχνει να με βρει. Φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι Πρωθυπουργός δεν είμαι πια εγώ για να διαχειριστώ την κρίση, αλλά δυστυχώς για τον ελληνικό λαό είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όταν βρίσκεται στη χώρα, διαχειρίζεται με ψευδαίσθηση αυτάρκειας και με περισσή αλαζονεία κρίσιμα εθνικά θέματα.

Άρα λοιπόν εγώ θα ζητούσα, θα ευχόμουνα τούτες τις κρίσιμες ώρες και δεν ήταν κυβερνητική ανακοίνωση, σας διορθώνω, ήταν κομματική ανακοίνωση, το κυβερνών κόμμα να επιδεικνύει την πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διότι το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Το δύσκολο όταν είσαι κυβέρνηση είναι να διαχειρίζεσαι κρίσιμα ζητήματα και κυρίως εθνικά ζητήματα.

Και στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα αυτό το οποίο απαιτείται είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε δώσατε όμως δικαιώματα. Γιατί δεν τοποθετηθήκατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι λέτε κυρία Αναγνωστοπούλου; Την Παρασκευή συγκάλεσα σύσκεψη με τους πρώην Υπουργούς της κυβέρνησής μου στα θέματα της μετανάστευσης. Τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον πρώην Υπουργό Άμυνας τον κ. Αποστολάκη, την στρατηγό την κυρία Τσιριγώτη και βγάλαμε αναλυτική ανακοίνωση. Και αυτό το οποίο δεν λείπει όλο το προηγούμενο διάστημα -έκανα δημόσια δήλωση την προηγούμενη μέρα on camera που τη μοιράσαμε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης-, αυτό που δεν λείπει είναι οι δικές μας παραινέσεις προς την κυβέρνηση για το πώς θα διαχειριστεί μια δύσκολη κρίση.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά η κυβέρνηση έλεγε ότι σας ψάχνει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το οποίο λείπει… Ναι, εντάξει, ο ελληνικός λαός ψήφισε κάποιος να διαχειριστεί την κρίση και δεν ψήφισε να τη διαχειριστώ εγώ. Έχω διαχειριστεί πολύ δύσκολες κρίσεις. Και τη χρηματοπιστωτική, τη χρεοκοπία της χώρας, και προσφυγική κρίση μεγάλης διάρκειας το 2015 με πολύ μεγαλύτερες ροές από τη σημερινή και κρίσεις ελληνοτουρκικές και εθνικά θέματα πολύ κρίσιμα και ήμουνα εκεί και τα διαχειρίστηκα, πιστεύω, με σχετική επιτυχία. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, η προσφυγική κρίση αντιμετωπίστηκε. Τους 7 αυτούς μήνες η χώρα …

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει. Μην κάνουμε τώρα απολογισμό κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφού με ρωτάτε. Πρέπει να σας απαντήσω. Τους 7 αυτούς μήνες …

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟYΛΟΥ: Δεν θα κάνουμε τώρα απολογισμό. Έχουμε ένα φλέγον ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα κάνουμε και απολογισμό και συζήτηση, διότι με ρωτάτε και πρέπει να σας απαντήσω και σας λέω λοιπόν ότι τους 7 αυτούς μήνες το προσφυγικό, γιατί γι’ αυτό συζητάμε, χειροτέρεψε. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 και σήμερα η Μόρια που ήταν με 5.600 η ντροπή της Ευρώπης, έχει 25.000.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μιλήσουμε και για τη Μόρια και για όλα αυτά. Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι γίνεται στα σύνορα. .

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Καλώς ή κακώς έκλεισε η κυβέρνηση τα σύνορα στον Έβρο κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι αυτό που λένε δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό θα κάνατε και εσείς λοιπόν;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, αυτό κάναμε εμείς. Το 2015 είχαμε 860.000 καταγεγραμμένους. Από πού μπήκανε αυτοί κυρία Αναγνωστοπούλου; Γνωρίζετε; Από τα νησιά μας. Γιατί μπήκανε από τα νησιά  μας; Γιατί θέλανε να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στη θάλασσα και να κινδυνεύσουν να πνιγούνε; Ή γιατί τους άρεσε να κάνουν θαλάσσια σπορ; Ήταν κλειστός ο Έβρος. Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να δημιουργεί κλίμα μισαλλοδοξίας, χωρίς να παρακινεί τους πολίτες να πάρουν τα δίκανα και τις καραμπίνες είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τις ροές, τα τελωνεία, όλο τον Έβρο.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα λοιπόν το πρόβλημα στον Έβρο δεν το δημιούργησε ο Ερντογάν με αυτές τις πρακτικές που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσφυγικές ροές, επαναλαμβάνω …

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Μια οργανωμένη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προσφυγικού από τον Ερντογάν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Και ετέθη το δίλημμα στην κυβέρνηση. Τι να πράξει;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Καρακούση έχετε απόλυτο δίκιο όταν μιλάτε για οργανωμένη απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού από την πλευρά της Τουρκίας.

Και ακριβώς επειδή εγώ το πιστεύω αυτό ότι τούτες τις  κρίσιμες ώρες μπορώ να σας μιλάω δεκάδες λεπτά, θα υπερβούμε τον τηλεοπτικό χρόνο, για τα λάθη, τις αστοχίες και την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Άλλωστε τα έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ακύρωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετά είπε έκανα λάθος, μετά από 7 μήνες το επανίδρυσε.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά μας λέτε ότι  θα κάνατε το ίδιο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην με διακόπτετε σας παρακαλώ, γιατί θέλω να πω αυτή τη φράση, το κρίσιμο σήμερα δεν είναι τόσο να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας, όσο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε απέναντι από μια γεωπολιτική απειλή, όχι μονάχα από το δράμα των προσφύγων που δεν πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ως εχθρούς και εισβολείς, αλλά απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας.

Και  όταν έχουμε μια γεωπολιτικού χαρακτήρα απειλή οφείλουμε, επαναλαμβάνω, οι πολιτικές δυνάμεις να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης. Αν όχι ομοψυχίας.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τι όμως θα κάνατε εσείς διαφορετικό; Είπατε ότι συμφωνείτε με την πρακτική του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν έχουμε αυτή τη στιγμή μια Τουρκία η οποία αυξάνει την προκλητικότητά της, όχι μονάχα στον Έβρο και στις προσφυγικές ροές, αλλά την αυξάνει με την παρουσία ερευνητικού σκάφους στην ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη, την αυξάνει με την τουρκολιβυκή συμφωνία όπου παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αν θέλετε όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, δεν πρέπει να αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, διότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει απειλήσει και την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα παραβιάσει την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και θα αφήσει ανεξέλεγκτες ροές εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή …

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν ήσασταν Πρωθυπουργός αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή κ. Πρόεδρε, ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός τι θα έκανε διαφορετικά;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα τούτη την ώρα οφείλει να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστική στήριξη. Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχισμένοι στην πλειοψηφία τους, δεν έρχονται για να ζήσουν στη Λέσβο, για να ζήσουν στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο ή στην Αλεξανδρούπολη. Έρχονται, διότι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, θέλουν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα έρχεται και μας λέει, χτυπώντας μας την πλάτη, ότι το πρόβλημα είναι η ασπίδα μας στα χερσαία σύνορα. Μα το πρόβλημα επαναλαμβάνω δεν ήταν ούτε το ’15 ούτε σήμερα τα χερσαία σύνορα και ορθώς κάνουμε και τα φυλάμε, όπως κάναμε και το ’15.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε θέλω μια καθαρή απάντηση σε αυτό, θα βλέπαμε το Στρατό και την Αστυνομία στα σύνορα στον Έβρο, αν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός σήμερα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα κυρία Αναγνωστοπούλου γιατί επιχειρείτε διαρκώς να κρούετε θύρες ανοιχτές;

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω μια καθαρή απάντηση κ. Πρόεδρε. Θα κάνατε λοιπόν το ίδιο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας λέω ότι όχι μόνο το κάναμε αποτελεσματικά το 2015, αλλά και το Μάιο του 2019 η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τότε, η κα Γεροβασίλη, μαζί με την συντονίστρια της Europoll και τη στρατηγό Τσιριγώτη βρέθηκαν στον Έβρο και τι ανακοίνωσαν; Ανακοίνωσαν νέο Σώμα πλωτής αστυνόμευσης στον Έβρο και ενίσχυση με υλικοτεχνική υποδομή και με ανθρώπινο έμψυχο δυναμικό της συνοριοφυλακής.

Τι έγινε μετά; Έγιναν εκλογές, δεν υπήρξε ποτέ η υλοποίηση αυτού του σχεδίου της Κυβέρνησης από τη σημερινή Κυβέρνηση και μια εβδομάδα μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε 80 συνοριοφύλακες και αστυνομικούς από τον Έβρο και τους έφερε πίσω στην Αθήνα, να φυλάνε τα Εξάρχεια.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε επιμένω …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να επιμένετε όσο θέλετε, είχα άλλη διάθεση σήμερα, αλλά…

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί θα ήσασταν αντίθετοι στη Νεολαία του Κόμματός σας, γι’ αυτό επιμένω,

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ έχω άλλη διάθεση σήμερα, αλλά θα τα πούμε όλα λοιπόν εδώ. Για να φυλάξουν τα Εξάρχεια 80 συνοριοφύλακες τον Ιούλιο, γύρισαν από τον Έβρο και τώρα μας λένε δήθεν ότι όλο το  μέτωπό μας πρέπει να είναι στον Έβρο.

Το μέτωπο, το μεγάλο και το δύσκολο για τη χώρα είναι στα νησιά μας και είναι νησιά μας, διότι όταν είχα πει μια φράση το 2015 τον Σεπτέμβριο στη Δ.Ε.Θ. ότι τα χερσαία σύνορα μπορείς να τα φυλάξεις δεν διακινδυνεύεις ανθρώπινες ζωές εκεί, αλλά είναι άλλο τα θαλάσσια σύνορα, δεν έχουν υλική υπόσταση. Έπεσαν να με φάνε τότε ότι δήθεν δεν γνωρίζω ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, βεβαίως και υπάρχουν. Αλλά όταν στη θάλασσα κάποιος κινδυνεύει η ζωή του με βάση το διεθνές Δίκαιο, έχεις μόνο μία υποχρέωση: να τον περισυλλέξεις και να τον σώσεις.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως εδώ έχει ενδιαφέρον το ότι η Νεολαία σας θα διαφωνούσε σε αυτές τις πρακτικές, που κάποτε έκαναν πορείες για να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι νέοι άνθρωποι κα Αναγνωστοπούλου έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν και να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν γερασμένοι από τα είκοσι τους χρόνια. Εμείς όμως που διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα που πολλές φορές είναι σκληρή και μάλιστα όταν έχουμε και την ευθύνη της χώρας, οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και να κινούμαστε με βάση τις αξίες μας. Διότι όταν λέμε να φυλάμε τα σύνορά μας δεν εννοούμε να βιαιοπραγούμε ή να απειλούμε ανθρώπινες ζωές, αλλά με βάση τις αξίες μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που ονομάζουμε εθνική ασφάλεια.

Από την άλλη όμως εγώ επιμένω και επιμένω διότι θεωρώ, με ρωτήσατε τι θα κάναμε και σας απαντώ: τα αυτονόητα είναι η φύλαξη των συνόρων.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Και η πολιτική αποτροπής που έχει επιλεγεί.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό εκεί διαφωνούμε. Διότι αν η πολιτική της αποτροπής…

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Και δεν αφορά μόνο την ξηρά από ό,τι κατάλαβα, αφορά και τα νησιά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν η επιλογή της αποτροπής είναι να δημιουργούμε συνθήκες κολαστηρίου στα νησιά, να φτάσουν 50.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Μόρια…

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Μα κι εσείς δεν τα κάνατε τόσο καλά στα νησιά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε τους δυστυχισμένους να έρθουν, κάνετε λάθος.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Να σας θυμίσω τον Γιάννη Μουζάλα ο οποίος υπερασπιζόταν και έλεγε ότι οι κλειστές δομές πρέπει να γίνουν και στα νησιά και στην ενδοχώρα και ότι πρέπει όλο αυτό μαζί να συνοδεύεται από μια πολιτική επιστροφής, η οποία θα είναι κανονική και θα λειτουργεί. Και εσείς λειτουργήσατε πολλές φορές –δεν λέω εσείς προσωπικά, αλλά το Κόμμα σας- ως ΜΚΟ παρά ως δύναμη κυβερνητική …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λοιπόν, να το πάρουμε από την αρχή;

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Να το πάρουμε, γιατί όχι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: 2015: 860.000 άνθρωποι καταγράφηκαν στα ελληνικά νησιά, πέρασαν πρόσφυγες από τη Συρία και όχι μόνο, πέρασαν από τα ελληνικά νησιά με προορισμό την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σύνορα ήταν ανοιχτά. Η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, ήταν η εικόνα των δυο γριών στη Λέσβο που φρόντιζαν νεογέννητα παιδιά.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτός ο πληθυσμός σήμερα όμως αντιδρά και συμπεριφέρεται με τρόπο που κάτι δεν έγινε σωστά, προφανώς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, μα αυτό θα πω, εκεί θα καταλήξω.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει κ. Πρόεδρε ζήσαμε και την εποχή του «λιάζονται».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, εντάξει η εποχή του «λιάζονται» μη με κάνετε τώρα να θυμηθώ ότι μας έλεγαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει τους πρόσφυγες», μη με κάνετε να το θυμηθώ αυτό και μετά τις εκλογές πολλαπλασιάστηκαν.

Αλλά ακούστε λίγο γιατί έχω ένα συλλογισμό και θα καταλήξω κάπου. 860.000 πέρασαν από την πλάτη των Ελλήνων πηγαίνοντας στην Ευρώπη. Ξαφνικά η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα και θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα μαύρο κουτί. Και τι κάνει τότε η δική μου Κυβέρνηση; Διεκδικώ με όση δύναμη φωνής είχαμε και όσες συμμαχίες είχαμε, παρ’ ότι η Ελλάδα ήταν σε Μνημόνια, παρ’ ότι η Ελλάδα ήταν αμέσως μετά σε μια δύσκολη συμφωνία και σε κατάσταση ημιχρεοκοπίας, διεκδικούμε να υπάρξει διέξοδος μέσα από την ευρωτουρκική συμφωνία, να σταματήσουν οι ροές και μετεγκαταστάσεις.

22.000 μετεγκαταστάσεις έγιναν από την Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 2.500 επανενώσεις προσφύγων στη Γερμανία.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Μόρια κ. Πρόεδρε ήταν δικό σας έργο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν δικό μας έργο. Η Μόρια ήταν μια εξέλιξη αρνητική βεβαίως διότι χτίστηκε για να έχει 2.500 ανθρώπους και είχε 5.600. Αυτό το δικό μας έργο όπως λέτε, το οποίο τότε ήταν ντροπή, σήμερα που έχει 25.000 τι είναι;

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μεγαλύτερη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά δεν θέλω να αποποιηθώ των όποιων ευθυνών, εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι τότε βρήκαμε λύση. Διότι φτιάξαμε αυτή τη συμφωνία και με βάση αυτή τη συμφωνία η Τουρκία υποχρεώνεται και να αποτρέπει ροές και να παίρνει πίσω πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα τι έχουμε; Έχουμε τη μονομερή ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας. Και ενώ έχουμε τη μονομερή ακύρωση από την πλευρά της Τουρκίας, τι κάνει …

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ένα βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι έχουμε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πείτε μου, τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σφυράει κλέφτικά!

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Σε αυτό κι εσείς φταίτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τι φταίμε εμείς.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Όταν συζητούσατε με την κα Μέρκελ …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με συγχωρείτε, όσο ήμουν εγώ Πρωθυπουργός δεν ακυρώθηκε η συμφωνία. Όσο ήμουν εγώ Πρωθυπουργός είχα δυσκολίες με την Τουρκία…

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Δεν εφαρμοζόταν κιόλας κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εφαρμοζόταν όσο εφαρμοζόταν. Δεν είχαμε αυτές τις μαζικές ροές. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι ροές ήταν 50-60-80 την ημέρα, δεν ήταν 400 και 500. Και τότε που είχαμε αυτές τις ροές εμείς διεκδικούσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αναθεώρηση του Δουβλίνο. Σήμερα αυτό δεν αρκεί.

Σήμερα αντί η Κυβέρνηση να απειλήσει πρώτα απ’ όλα την Ευρωπαϊκή Ένωση με βέτο σε όλες τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εάν δεν συμμορφώσει την Τουρκία, που μονομερώς παραβιάζει τη συμφωνία με απειλή κυρώσεων αν χρειαστεί προς την Τουρκία. Ακούσατε εσείς καμία δήλωση απ’ όλους αυτούς τους Ευρωπαίους επικεφαλής των θεσμών που ήρθαν σήμερα στον Έβρο, ενάντια στην Τουρκία; Ακούσατε καμία δήλωση της κας Μέρκελ ενάντια στην Τουρκία;

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε ζητάτε Σύνοδο Κορυφής. Τι θα πετυχαίνατε σε μια Σύνοδο Κορυφής εκτός από δηλώσεις και ανακοινώσεις;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν από λίγες μέρες η κα Μέρκελ, η Καγκελάριος Μέρκελ ήταν στην Άγκυρα και έπαιζε με τα καθρεφτάκια με τον Ερντογάν. Αντί να ζητήσει από την Τουρκία την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, το μόνο που την ενδιέφερε και το  μόνο που την ενδιαφέρει –και το λέω με μεγάλη μου λύπη, αλλά οφείλω να τα πω αυτά, γιατί εδώ έχουμε …

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Προτείνετε στην Κυβέρνηση να μπλοκάρει τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν μέτρα και δυνατότητες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ έχουμε εθνική ευθύνη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα σε μια νέα εθνική περιπέτεια. Διότι δεν είναι μονάχα το ζήτημα των προσφύγων, εδώ έχει γεωπολιτικές επιδιώξεις η Τουρκία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως εργαλείο για να εξυπηρετήσει αυτές τις επιδιώξεις.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτό το είπαμε από την αρχή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτές τις επιδιώξεις θα τις δούμε αύριο και σε άλλα θέματα: στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, θέλει να κάνει έρευνες με βάση την τουρκολιβυκή συμφωνία. Αντί να ζητήσουν ευθαρσώς …

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Συγκεκριμένα: τι μπορεί να δώσει η Ευρώπη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συμμόρφωση της Τουρκίας που αναιρεί μονομερώς μια διεθνή συμφωνία, βλέπουμε να την καλοπιάνουνε και βλέπουμε να έρχονται στον Έβρο, να μας χτυπάνε την πλάτη και ο κ. Μητσοτάκης να μη λέει κουβέντα για την ουσία του προβλήματος, διότι επαναλαμβάνω, δεν είναι η ουσία ο Έβρος. Είναι σαν να κλειδαμπαρώνεις το παράθυρό σου και να το μανταλώνεις ενώ έχεις την πόρτα ορθάνοιχτη. Διότι σήμερα έρχονται 300, αύριο 800, μεθαύριο 1.200.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε τώρα αν δεν συνέβαινε αυτή η επιλογή, δεν ελάμβανε η κυβέρνηση αυτή την επιλογή και άφηνε τα σύνορα ανοιχτά τι θα γινόταν σήμερα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα ποιος μιλάει γι’ αυτό κ. Καρακούση;

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Μα, αυτό θα γινόταν. Θα γινόταν κάτι άλλο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος μιλάει γι’ αυτό;

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Λέω ότι το θέμα είναι εθνικό από πολλές πλευρές.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιος μιλάει γι’  αυτό;

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Εσείς ο ίδιος είπατε προηγουμένως ότι …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σας είπα όμως ότι το 2015 το πράξαμε αυτό χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς επικοινωνιακές πομφόλυγες, χωρίς να δημιουργούμε κλίμα αναστάτωσης και μισαλλοδοξίας στους ανθρώπους να βγαίνουν με τις καραμπίνες. Δεν πέρασε ψυχή από τον Έβρο. Είχαμε ελάχιστες, μετρημένες ροές το 2015. Αλλά είχαμε ένα εκατομμύριο από τα νησιά.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αλλά εντάξει δεν ήταν το ίδιο πράγμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Ένα εκατομμύριο από τα νησιά.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τη …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε τώρα εάν ήταν ή δεν ήταν.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και επίσης σύμφωνα και με το ρεπορτάζ μας, βλέπουμε ότι δεν είναι Σύριοι πρόσφυγες αυτοί οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα του Έβρου.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε το αυτό, αλλά εν πάση περιπτώσει εγώ άλλο σας λέω σήμερα. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε για να το καταλάβει μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας. Το πρόβλημα τούτη την ώρα, σωστά λοιπόν κλείσαμε τα σύνορα, αυτονόητο ήταν αυτό που κάναμε. Από εκεί και πέρα όμως το να στήνεις επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους τη στιγμή που έχουν ευθύνη, τη στιγμή που το μόνο που κάνουν είναι να σου δίνουν 700 εκατομμύρια για να φτιάξεις εγκαταστάσεις. Δηλαδή να τους έχεις εδώ. Και το μόνο που κάνεις είναι να αναστέλλεις τη διαδικασία του ασύλου, τι νόημα έχει η αναστολή της διαδικασίας του ασύλου για ένα μήνα; Έχετε καταλάβει; Εγώ δεν έχω καταλάβει.

Διότι εάν το νόημα είναι ότι αναστέλλεις τη διαδικασία του ασύλου ενώ πριν νομοθετούσες για να το επιταχύνεις, ουσιαστικά κάνεις ζημιά σε όλη την πολιτική που είχες μέχρι χθες. Εάν το κάνεις γιατί δεν θέλεις να δώσεις σε κανέναν άσυλο και θες να τους απελάσεις όλους, ωραία να τους απελάσεις λέω εγώ, πού θα τους πας;

Η Τουρκία θα τους πάρει; Η Τουρκία σε εκβιάζει. Με τον Ερντογάν δεν μιλάς. Δεν θα τους πάρει. Η Ευρώπη θα τους πάρει; Πριν έρθω στο στούντιο ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έκανε την ακόλουθη δήλωση, να στηρίξουμε την Ελλάδα στον Έβρο να κλείσει τα σύνορά της, αλλά ξέρετε κάτι, δεν θα δούμε ούτε ένα πρόσφυγα στη Γερμανία.

Αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης; Και πώς θα την αντιμετωπίσουμε αυτή την Ευρώπη της αλληλεγγύης;  Σήμερα τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρουσιάζετε όμως ένα αδιέξοδο κ. Πρόεδρε.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: ‘Έχετε μια ευκαιρία όμως όλο το πολιτικό σύστημα να πάει να συντονιστεί και να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο σήμερα. Και ξέρετε ποιο είναι το επικοινωνιακό δώρο; Να πάμε στον Έβρο και να ταυτιστούμε και εμείς με ποιους; Με τους σκληρούς της Ευρώπης. Ποιοι είναι οι σκληροί της Ευρώπης; Αυτοί που κλείνανε σε εμάς τα σύνορα. Δηλαδή; Οι χώρες του Βίσενγκραντ και ο κ. Κουλτς και όλοι οι Βαλκάνιοι που κλείσανε σε εμάς τα σύνορα.

Θα κερδίσουμε κάτι εάν ταυτιστούμε με τους σκληρούς της Ευρώπης; Μα, αυτοί θέλουν την Ελλάδα να γίνει το  μαύρο κουτί. Η αποθήκη των ψυχών. Αυτό θέλουν. Και θέλουν βεβαίως και να βγάζουν και τα μισαλλόδοξα ρατσιστικά συναισθήματά τους απέναντι στους πρόσφυγες. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ιστορία;

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα το πρόβλημά μας είναι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου; Ποιο είναι το πρόβλημά μας; Γιατί παρουσιάζετε ένα αδιέξοδο εδώ στο προσφυγικό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελπίζω οι τηλεθεατές μας να κατάλαβαν ποιο είναι το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση κινείται δυστυχώς, δίχως στρατηγική. Έχει χειροτερεύσει τα πράγματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ωμό γεωπολιτικό εκβιασμό από την πλευρά της Τουρκίας, τον οποίο όμως όφειλε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει, γιατί το απειλούσε μήνες.

Όφειλε αν μη τι άλλο να είχε αποσυμφορήσει τα νησιά, διότι κυρία Αναγνωστοπούλου αυτό το οποίο έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να πει με ποιους θα τα βάλω. Θα στενοχωρήσω τους έντεκα περιφερειάρχες ή τον έναν; Ας στενοχωρήσω τον έναν. Οι άλλοι έντεκα να είναι εντάξει.

Θα στενοχωρήσω τους πολλούς γαλάζιους δημάρχους ή μονάχα αυτούς που έχω στα νησιά; Ας στενοχωρήσω αυτούς που έχω στα νησιά. Και αφήνει όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά να βουλιάζουν, διότι δεν θέλουν κάποιοι να πάρουν από 50, 100, 200 στα χωριά τους. Περί αυτού πρόκειται.

Και την ίδια στιγμή που έχει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στα νησιά, δεν δείχνει καμία αλληλεγγύη και στήριξη, πώς θα διεκδικήσεις αλληλεγγύη και στήριξη από την Αυστρία, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία;

Άρα λοιπόν αυτό το οποίο μετ’ επιτάσεως προσπαθούν να θέσουν στο τραπέζι σήμερα, χρειάζεται εθνική στρατηγική απέναντι σε ένα γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά και διεκδίκηση από τους συμμάχους να πάρουν μέρος της ευθύνης, διότι επαναλαμβάνω, δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε όμως Πρόεδρε ….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα μετεγκαταστάσεις, άρα πρώτα από όλα ….

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε προχθές ότι θα βάλετε πλάτη στην κυβέρνηση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς θα βάλετε πλάτη στην κυβέρνηση; Εδώ ακούμε μόνο κριτική.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω. Τώρα με παρασύρατε. Με παρασύρατε και κάνω μόνο κριτική, αλλά η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να κάνει και κριτική.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Και η δουλειά η δική μας είναι αυτή ακριβώς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σωστά. Εγώ  λοιπόν θέλω να το δηλώσω ξεκάθαρα. Πρώτα απ’ όλα δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή όπως λέει, αν το πιστεύει αυτό που λέει, έχουμε εισβολή και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε εισβολή δεν καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσει; Αισθάνεται αυτάρκεια;

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς δεν πιστεύετε ότι είναι εισβολή; Υιοθετείτε ότι είναι εισβολή;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ ακραία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας. Αλλά όταν έχεις εισβολή σημαίνει πόλεμος.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Είναι μια δοκιμασία εθνικών διαστάσεων αυτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι  μια μεγάλη εθνική κρίση αυτή όμως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Αλλά η εισβολή είναι μια κουβέντα την οποία εγώ δεν θα την ….

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Μην την αυτοαναιρείτε τώρα την κρίση. Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει κρίση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ρωτάτε εάν θα την υιοθετούσα. Λέω ότι δεν  θα έλεγα αυτή ακριβώς τη φράση.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποια φράση θα χρησιμοποιούσατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί όταν έχεις εισβολή σημαίνει πόλεμος. Έτσι δεν είναι; Έχουμε πόλεμο; Δεν έχουμε πόλεμο. Και εάν έχεις πόλεμο πρέπει να νικήσεις τον αντίπαλο. Δεν είναι οι πρόσφυγες ο αντίπαλος, να τον τουφεκίσεις. Είναι η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση. Άρα ας είμαστε προσεκτικοί.

Έχουμε μια πολύ επιθετική στάση και είμαστε στα πρόθυρα μιας εθνικής κρίσης. Δεν συγκαλείς συμβούλιο αρχηγών; Πάρε ένα τηλέφωνο. Διαχειρίστηκα εγώ 4,5 χρόνια κρίσιμες στιγμές. Δεν ενδιαφέρεται να μάθει την άποψή μου; Έχει την αυτάρκεια; Την αλαζονεία θα πω εγώ. Ψευδαίσθηση αυτάρκειας έχει.

Και θα σας πω και κάτι άλλο. Εγώ έκανα 3 συμβούλια πολιτικών αρχηγών στην κρίση την οικονομική, στην κρίση την προσφυγική όταν ήταν και ο Μητσοτάκης μέσα και δεν έλεγε αυτά που λέει τώρα, έλεγε ανοιχτές δομές και μετεγκαταστάσεις. Είναι καταγεγραμμένα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Και για το ασφαλιστικό ακόμα συγκάλεσα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Αυτή η αυτάρκεια  και από πάνω να μας κάνουν και πλακίτσα πού είσαι την Καθαρά Δευτέρα να έρθεις στο Μαξίμου να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ; Είναι μια ανεύθυνη στάση. Είναι μια ανεύθυνη στάση.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ όμως δημιουργείται μια νέα συνθήκη πολύ δύσκολη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και η εθνική ευθύνη της κυβέρνησης είναι να σοβαρευτεί. Αυτή είναι η εθνική της ευθύνη.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:  Πολύ δύσκολη η συνθήκη με νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς. Είναι νέα δεδομένα. Είναι δύσκολη η συνθήκη. Απαιτείται σοβαρότητα, απαιτείται υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική και μόνο, διότι ωραία η επικοινωνία, αλλά κρατάει λίγες μέρες. Εντάξει, τώρα μας έπεισε ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός ότι άντεξε ο Έβρος. Το είπε πολλές φορές. Μπράβο και εμείς μαζί.

Μεθαύριο όμως δεν θα έχουμε τα νησιά μας με 25.000 στη Λέσβο, θα έχουμε 30.000. Θα έχουμε 40.000. Τι θα γίνει;

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ όμως έχουμε και απειλές για εκατομμύρια μετανάστες στην Ευρώπη.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Οι πολίτες πάντως στον Έβρο και στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε ότι συντάσσονται και συντονίζονται με την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Τοποθετούνται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και νιώθει κανείς τι τους οδήγησε εκεί; Μήπως έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί και η δική σας άκαμπτη πολιτική στο θέμα να έχει οδηγήσει την κοινωνία σε πιο συντηρητικές θέσεις;

Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι γιαγιάδες της Λέσβου που πριν από πέντε χρόνια υποδέχονταν με χαρά και φρόντιζαν τους μετανάστες σήμερα έχουν μεταβληθεί σε πολέμιους και σε εχθρικούς πολίτες. Σε αυτούς τους πολίτες τι λέτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Καρακούση δεν είχαμε καθόλου άκαμπτη στάση. Εμείς διαχειριστήκαμε το πρόβλημα. Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο, ότι έχουμε μια συντηρητική μετατόπιση. Ο φόβος απέναντι στον ξένο, απέναντι στο διαφορετικό, είναι ένα πολύ συντηρητικό συναίσθημα που δυστυχώς διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Και αυτό δεν είναι απειλητικό για την αριστερά και για την πρόοδο και τις προοδευτικές δυνάμεις.

Δεν είναι απειλητικό  μόνο για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Είναι απειλητικό ακόμα και για τη συντηρητική παράταξη, διότι η διέξοδος που δεν θα καταφέρει να τη δώσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτός ο κόσμος θα ψάξει να τη βρει σε ακραίες δυνάμεις.

Επανέρχομαι στην ανάγκη να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση στα αυτονόητα.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία. Πώς θα βάλετε πλάτη κ. Πρόεδρε; Σας απευθύναμε ένα ερώτημα σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μπορείτε να βάλετε πλάτη;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω. Πρώτα απ’ όλα αν αύριο το πρωί υπάρξει ένας σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών και μετεγκαταστάσεων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, εγώ θα είμαι εκεί να πάμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες μαζί, διότι όταν έχεις ένα πρόβλημα δεν το αφήνεις έξω από την αυλή σου να το φορτώνεται ένα κομμάτι μονάχα του ελληνικού πληθυσμού. Το μοιράζεσαι.

Δεύτερο. Να βάλουμε πλάτη στην Ευρώπη. Ναι. Να βάλουμε πλάτη, γιατί έκανα κριτική μονάχα στη Μέρκελ που είναι Λαϊκό Κόμμα. Να κάνουμε κριτική και στον Ύπατο εκπρόσωπο τον Μπορέλ τον Ισπανό που είναι Σοσιαλδημοκράτης. Κι αυτός έκανε λάθος. Πήγε σήμερα στην Τουρκία και δεν είπε κουβέντα για τη συμφωνία που παραβιάζει η Τουρκία. Το μόνο που ασχολήθηκε ήταν με το Συριακό και με το πώς οι πρόσφυγες στην Τουρκία θα περνάνε καλύτερα.

Την Τουρκία αυτή τη στιγμή όλοι την καλοπιάνουν. Γιατί την καλοπιάνουν; Γιατί βλέπουν …

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Γιατί θέλουν να παρκάρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εκεί.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: ‘Όχι μόνο γι’ αυτό.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Κυρίως γι’ αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά και γιατί βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή είναι μια ευκαιρία να την αποσπάσουν από τη λυκοφιλία με τη Ρωσία. Αλλά και η Ελλάδα, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η προβλέψιμη και επειδή ο άλλος είναι ο απρόβλεπτος η Ελλάδα να χρεώνεται όλη την ευθύνη. Και να λοιπόν γιατί το δόγμα της προβλεψιμότητας σε οδηγεί …

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Και εσείς μιλούσατε όμως παλαιότερα για πολυμερή εξωτερική πολιτική και δεν είδαμε κάτι ξεχωριστό. Αντίθετα μπορεί να σας κατηγορήσει κανείς και να σας πει ότι «τη σχέση με τη Ρωσία τη διαταράξατε σε μεγάλο βαθμό».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθε άλλο.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Ε, πως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι υπερασπιστήκαμε την εθνική αξιοπρέπεια. Υπερασπιστήκαμε την εθνική αξιοπρέπεια, όταν είδαμε ότι υπήρχαν παρεμβάσεις εντός της χώρας από ξένες μυστικές Υπηρεσίες και μετά εφόσον δόθηκαν οι εξηγήσεις που έπρεπε να δοθούν, αποκαταστήσαμε τις σχέσεις.

Κύριε κ. Καρακούση, γιατί μιλάτε για την πολυδιάστατη ενεργητική πολιτική, καταφέραμε και φτιάξαμε μια σειρά από τριμερείς συνεργασίες και συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο, που έδωσαν τη δυνατότητα να προωθηθεί ένα έργο που αλλάζει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, ο EastMed με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

                        Την ίδια ώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Ρωσία και με την Κίνα ήμασταν παρόντες και λύσαμε ένα θέμα, για το οποίο φάγαμε τόσο ξύλο προεκλογικά και σήμερα συνειδητοποιεί ο μέσος πιστεύω Έλληνας, ότι αν δεν το είχαμε λύσει, μετά από 30 χρόνια, δεν θα είναι μόνο στον Έβρο προβλήματα, θα είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας. Θα είχαμε στη Βόρεια Μακεδονία να επιτηρούν τουρκικά αεροσκάφη τον εναέριο χώρο και θα είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας προβλήματα.

                        Άρα μη μου λέτε ότι εμείς δεν καταφέραμε. Εμείς διαχειριστήκαμε τεράστιες κρίσεις και πιστεύω ότι αναβαθμίσαμε την γεωπολιτική δυναμική της χώρας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάναμε και λάθη.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε έχετε σκεφτεί να πάτε στον Έβρο και εσείς να επισκεφθείτε τον Έβρο, τα σύνορα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα πάω και στον Έβρο, θα πάω και στα νησιά. Το κρίσιμο ζήτημα όμως για εμένα, δεν είναι τόσο το να βρεθείς κάπου και να κάνεις δηλώσεις ή να κάνεις κάτι για τις κάμερες. Το ζήτημα είναι ποια η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.

Και μιλάω με αίσθηση της ευθύνης. Δεν σας μιλώ εδώ σήμερα τόσο θέλοντας να υποστηρίξω την ιδεολογία μου, αλλά θέλοντας να υποστηρίξω -γιατί είναι μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα- ότι έχουμε καθήκον, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να ακολουθήσουμε μια πολιτική η οποία θα έχει διέξοδο.

Φοβάμαι ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο και επειδή τα αδιέξοδα δεν εμφανίζονται την επόμενη μέρα, αλλά αργότερα, νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να διορθώσουμε αυτή την πολιτική και πρέπει να τη διορθώσουμε.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με ποιο τρόπο;

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Τώρα είναι μια ευκαιρία να καθίσετε όλοι σε ένα τραπέζι.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς να καθίσετε σε ένα τραπέζι, θα βάλετε πλάτη σε ό,τι αφορά τις δομές στην ενδοχώρα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ποιο τρόπο σας είπα. Και επιπλέον να σας πω και κάτι άλλο γιατί το είπε ο κ. Καρακούσης. Το κλίμα που διαμορφώνεται μέσα στην ελληνική κοινωνία είναι ανησυχητικό. Και δεν είναι ανησυχητικό μονάχα διότι εν πάση περιπτώσει απέναντι σε ευάλωτους ανθρώπους, σε απροστάτευτους, ανήμπορους ανθρώπους υπάρχει μια επιθετική στάση.

Είναι ανησυχητικό όταν βλέπεις τα νησιά μας αυτές τις μέρες τις εικόνες που είδαμε πριν από μια εβδομάδα: τον εμφύλιο σπαραγμό, τις συγκρούσεις και από τις δυο πλευρές, τις ακρότητες και από τα ΜΑΤ που έσπαγαν αυτοκίνητα πολιτών και από τους εξαγριωμένους πολίτες να μπαίνουν μέσα στους κοιτώνες των αστυνομικών και να τους χτυπάνε.

Ή όταν βλέπεις ομάδες -σήμερα, μαθαίνω με πληροφορούν- ακραίων δίπλα από την Αστυνομία που κάθεται και τους παρατηρεί να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους απέναντι σε απροστάτευτους, αλλά και όχι μόνο. Ένας Γερμανός ανταποκριτής αν δεν κάνω λάθος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα προχθές στη Λέσβο.

Αυτές οι εικόνες πρέπει να μείνουν εδώ, να μην πολλαπλασιαστούν, να μην μπουν μέσα στον πυρήνα και στο μεδούλι της ελληνικής κοινωνίας. Θα έχουμε τεράστιο θέμα κοινωνικής συνοχής, αν συμβεί.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Αυτό το κλίμα εχθροπάθειας όμως το έχουμε δει και στα χρόνια της κρίσης. Δηλαδή αν δει κανείς τη διαδρομή των ετών και το τι έχει ανταλλάξει το πολιτικό σύστημα μεταξύ τους και το τι έχει ειπωθεί, μπορεί να κατανοήσει και τη μια κατάσταση και την άλλη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επικροτούσατε αυτές τις αντιδράσεις.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Εγώ επιμένω ότι πρέπει να περάσουμε σε άλλη κατάσταση

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά ελπίζαμε ότι μετά το ’15 και μετά την προσπάθεια που κάναμε για να επιστρέψει η χώρα σε αυτό που κάποιοι ονόμασαν κανονικότητα –δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση- τα περάσαμε αυτά και βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση.

Και βρισκόμαστε στη φάση όπου για τα στοιχειώδη, πρέπει να συνεννοούμαστε. Και το στοιχειώδες τώρα είναι να δούμε ποιο είναι το εθνικό συμφέρον, να δούμε τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, να δούμε ποιος είναι ο ρόλος της Ευρώπης και τι πρέπει στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε και όχι να σπέρνουμε το διχασμό μεταξύ μας.  Και όχι να έχουμε ορισμένους να λένε ότι δικαιώνονται, ακραίους οι οποίοι μιλάνε και για ξερονήσια εν έτη 2020.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε αν είχατε απέναντί σας τον Κυριάκο Μητσοτάκη τετ α τετ, τι θα του λέγατε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα του έλεγα πολλά από όσα είπα σήμερα εδώ, ότι πρέπει να τα κάνει. Θα του έλεγα πρώτα απ’ όλα ότι δεν είναι ώρα για επικοινωνιακή πολιτική και για κοκορομαχίες. Εγώ είμαι αντιπολίτευση, βεβαίως η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να διαπιστώνει τα λάθη. Αλλά και η Κυβέρνηση στα εθνικά θέματα έχει υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των Κομμάτων και να χαράσσει μια εθνική στρατηγική.

Θα του ζήταγα να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και θα του ζήταγα να ακολουθήσει μια διεκδικητική πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι «διεθνοποιώ το ζήτημα» δεν είναι ενημερώνω τους εταίρους, ούτε τους φέρνω εκεί που είναι ευνοϊκό πεδίο γι’ αυτούς -γιατί γι’ αυτούς ευνοϊκό πεδίο είναι να πάνε στον Έβρο- αλλά διεκδικώ από τους εταίρους. Διεκδικώ μια αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία, διεκδικώ κυρώσεις πάνω απ’ όλα.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: Και το Δουβλίνο πρέπει να αλλάξει και η ισομερής κατανομή των προσφύγων και των  μεταναστών πρέπει να συμφωνηθεί.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν η Τουρκία δεν συνειδητοποιήσει ότι θα έχει κυρώσεις, ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διεθνή κοινότητα, δεν θα αλλάξει στρατηγική. Σήμερα είναι στον Έβρο, μπορεί να είναι ενδεχομένως και σε άλλα νησιά του Αιγαίου όχι  μόνο στα πέντε που πλήττονται και αυτό είναι η μεγάλη μου ανησυχία, μεθαύριο θα είναι νότια της Κρήτης.

Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας, να διεκδικήσουμε από τους συμμάχους μας. Αν δεν έχουμε συμμάχους να το καταλάβουμε ότι δεν έχουμε συμμάχους και να αλλάξουμε στάση. Διότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και ένα πεδίο διεκδίκησης. Όταν είσαι προβλέψιμος και δεδομένος, δεν θα πάρεις τίποτε. Εμένα αυτή είναι η εμπειρία και αυτό εγώ καταλαβαίνω.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εντάξει. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε που ήσασταν απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Α. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ: O σταθμός όπως είδατε είναι ανοιχτός δεν έχει προβλήματα ούτε αποκλεισμούς, όπως πολλοί νόμιζαν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανοιχτός και νόμιμος.

Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά.

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση Top Employer 2025, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά,...