Τζανακόπουλος: Ο κ. Σημίτης ταυτίζεται με τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη


 
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ News 24/7 και τον δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουρή
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή, για να δούμε τι μας φέρνει η νέα χρονιά, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Υπουργέ, καλή σας μέρα, καλή χρονιά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Σκουρή. Καλή χρονιά να έχουμε.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Με ένα θέμα επικαιρότητας, κατ’ αρχήν, πριν περάσουμε στις προοπτικές του 2019. Είχαμε την υπόθεση με τη δίωξη προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση Novartis. Ένα μέρος του Τύπου σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι μία ακόμα απόδειξη το συγκεκριμένο γεγονός, ότι επρόκειτο για μια στημένη υπόθεση, ένα στημένο σκάνδαλο. Ήθελα, κατ’ αρχήν, το σχόλιό σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, το σχόλιό μου είναι ότι το αντίθετο προκύπτει από όσα τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis. Δεν μου κάνει εντύπωση, ότι μερίδα του Τύπου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας έχει κάνει μια σκευωρία για να δημιουργήσει πολιτικές εντυπώσεις και θόρυβο. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει από την πρώτη ημέρα κιόλας, που η υπόθεση Novartis άρχισε να εξελίσσεται στη χώρα μας πριν από περίπου έναν χρόνο, αν δεν κάνω λάθος. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τη συγκεκριμένη κίνηση της Εισαγγελίας εγώ δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, καθώς είναι αποκλειστική αρμοδιότητά της, της Εισαγγελέως Διαφθοράς, προφανώς, να λειτουργήσει με τον τρόπο που οφείλει σύμφωνα με τον νόμο. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από τη δική μου μεριά να σχολιάσω. Το μόνο που θέλω να πω είναι πρέπει να αφήσουμε την Εισαγγελία απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, για να μπορέσουμε να διαλευκάνουμε ένα σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων, που δεν μπορεί παρά να έχει και πολιτικές απολήξεις, καθώς είναι δεδομένο ότι η εταιρεία λειτουργούσε με τρόπους, οι οποίοι κινούνταν πέραν των ορίων του νόμου για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και πρέπει να δούμε ποιες ακριβώς είναι οι πολιτικές απολήξεις αυτού του σκανδάλου.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, αλλά την αποκάλυψη της ταυτότητας του προστατευόμενου μάρτυρα την έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Πριν από λίγο, ο κύριος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε ότι πρέπει να διωχθεί για εσχάτη προδοσία ο Πολάκης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο κύριος Γεωργιάδης, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το σκάνδαλο Novartis, βρίσκεται σε μια σύγχυση σε σχέση με τις δηλώσεις του. Έχει μια αγωνία, έχει ένα τρομερό άγχος, το οποίο ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει με τον τρόπο που νομίζει. Εγώ αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι ο συγκεκριμένος δεν φέρει πλέον την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Αντίθετα, έχει διωχθεί ποινικά. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμία αποκάλυψη ονόματος προστατευόμενου μάρτυρα. Το αντίθετο.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάμε στις προοπτικές του 2019. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ψήφισή της θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις του πρώτου διμήνου, εκ των πραγμάτων. Η κυβέρνηση θεωρεί προϋπόθεση τις 151 ψήφους για την κύρωσή της; Και υπάρχει περίπτωση η ψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της FYROM στο ΝΑΤΟ να μετατεθεί για μετά τις εκλογές, κύριε Υπουργέ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, ας ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, λέγοντάς σας ότι είδε πάλι το φως της δημοσιότητας μια τέτοια πληροφορία, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Το Πρωτόκολλο θα κυρωθεί με απόσταση λίγων ημερών από τη στιγμή που θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή εφόσον αυτή υπερψηφιστεί ακριβώς με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών και είναι προφανές ότι αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι όλα όσα λέγονται σε σχέση με πιθανή μετάθεση της ψήφισης του Πρωτοκόλλου για την είσοδο στο ΝΑΤΟ μετά τις εκλογές, είναι απολύτως ανοησίες.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Και είναι προϋπόθεση οι 151 ψήφοι για την κύρωσή της;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο στόχος της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με πάνω από 151 ψήφους, όπως και οφείλει.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Η πολιτική σας εκτίμηση είναι ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή το Ποτάμι ή εν πάση περιπτώσει τέσσερις από τους βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του Ποταμιού, του κυρίου Θεοδωράκη, είχαν δηλώσει με ευθύτητα ότι θεωρούν τη Συμφωνία μια θετική εξέλιξη και μια εξέλιξη που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και εμπεδώνει την σταθερότητα στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας και για αυτό τον λόγο προσανατολίζονται να την ψηφίσουν. Δεν νομίζω ότι ιδιαίτερα μετά τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχτεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, υπάρχει κάποιος λόγος για να αλλάξουν την τοποθέτησή τους και νομίζω ότι κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις ίδιες τους τις δηλώσεις το τελευταίο διάστημα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Η ΝΔ, πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας πριν έρθει στη Βουλή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι καλοδεχούμενη. Αναμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη να επαναλάβει την κίνηση που έκανε πέρυσι τον Ιούνιο, για να λάβει την ίδια ακριβώς απάντηση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Εάν δεν καταθέσει την πρόταση -να συνεχίσω την ερώτηση- η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος δηλώνει πως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο. Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου. Άρα, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη σχετικά.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί να πάει μακριά μια τέτοια κυβέρνηση; Για παράδειγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρχει ή κυβέρνηση ανοχής.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω. Κατ’ αρχήν, δεν είναι κυβέρνηση μειοψηφίας…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ανοχής.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είναι κυβέρνηση πλειοψηφίας. Προσέξτε, πριν από λίγους μήνες υπήρξε μια κοινοβουλευτική και κυβερνητική ανατροπή στην Ισπανία. Το σοσιαλιστικό κόμμα ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία με την ανοχή των Podemos και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την τετραετία υπό αυτή τη συνθήκη και υπό αυτούς τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, που στηρίζονται ακριβώς στην ανοχή ενός μέρους του ισπανικού κοινοβουλίου. Και μάλιστα αυτή τη συνθήκη σκοπεύει να τη διατηρήσει για τα τρία επόμενα χρόνια. Επομένως, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο, ας πούμε, στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία μπορούν κόμματα να διατηρούνται κατ’ αυτό τον τρόπο στην κυβέρνηση για δύο και τρία ή και τέσσερα ακόμα χρόνια και η ΝΔ τόσο πολύ θέλει να επιταχύνει εξελίξεις, όταν φαίνεται ότι δεν έχει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς για να κάνει κάτι τέτοιο. Η ΝΔ, εδώ και τρία χρόνια περίπου, διαρκώς επιμένει στην ανάγκη υποτίθεται για πρόωρες εκλογές. Και θα σας πω γιατί το κάνει αυτό. Διότι δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της, για να μπορέσει στη συνέχεια ο ελληνικός λαός να συγκρίνει την τετραετία 2015-2019 με την τετραετία 2010-2015. Ακριβώς αυτό είναι και κάτι το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει. Ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας θα έχει να συγκρίνει από τη μία μεριά τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την πρώτη δεκαετία του μνημονίου και από την άλλη μεριά το έργο μιας κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία. Κατάφερε να επαναφέρει την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι η ανάπτυξη αυτή τονώνεται όλο και περισσότερο. Κατάφερε να δημιουργήσει περίπου 400.000 εργασίας. Κατάφερε να ρίξει την ανεργία στο 18%. Κατάφερε να δημιουργήσει όρους επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, έβαλε τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό κράτος. Αυτά είναι τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης και στη λήξη της τετραετίας πλέον, όταν θα έχουμε διανύσει και αρκετούς μήνες στο μεταμνημονιακό 2019, ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, εντός των όσων προβλέπει το Σύνταγμα, να επιλέξουν ποια πολιτική δύναμη θέλουν να συνεχίσει. Θέλουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεχίσει ένα έργο κοινωνικής στήριξης και αναδόμησης της οικονομίας ή θέλουν να επιστρέψουν στην αγκαλιά του παλιού πολιτικού καθεστώτος;
ΣΚΟΥΡΗΣ: Επιμένετε στη λήξη της τετραετίας, το τονίζετε συνεχώς. Ήθελα να σας ρωτήσω, αν όμως χάσετε, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και χάσετε στις ευρωεκλογές, πώς θα φτάσετε μέχρι τις εθνικές εκλογές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, θα έλεγα ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν. Δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στην Ελλάδα τουλάχιστον, τα τελευταία έξι χρόνια σε καμία εκλογική μάχη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αυτές οι δημοσκοπήσεις –που έχω πει αρκετές φορές ότι λειτουργούν πλέον περισσότερο ως επικοινωνιακό εργαλείο και λιγότερο έως καθόλου ως εργαλείο αποτύπωσης κοινωνικών συσχετισμών μιας στιγμής- δείχνουν ότι υπάρχει διαρκώς μειούμενη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο όσο βαδίζουμε πιο βαθιά στο 2019, θα γίνεται ολοένα και πιο σαφές. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει η πιθανότητα μιας πολιτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2019.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, πάντως, εκ των πραγμάτων θα φέρει αντικαταστάσεις στην κυβέρνηση, πιθανόν ανασχηματισμό. Προνομία του Πρωθυπουργού θα μου πείτε και έχετε απόλυτο δίκιο, δεν το συζητάμε. Φιλοσοφία, όμως, πολιτική φιλοσοφία, πέραν της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, είναι στον ανασχηματισμό αυτό να φανούν και οι συμμαχίες της επόμενης μέρας για το κόμμα σας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός σε όλους τους προηγούμενους ανασχηματισμούς έχει δείξει ότι η λογική του είναι μια λογική να ενεργοποιούνται δυνάμεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την κοινωνία, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα κυβερνητικό σχήμα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και με όσο πιο σαφές πολιτικό στίγμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν βλέπω αυτή τη στιγμή την πιθανότητα ενός νέου ανασχηματισμού. Εφόσον υπάρξουν οι αποχωρήσεις, για τις οποίες συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, ενδεχομένως θα υπάρξουν αντικαταστάσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Αλλά την πιθανότητα ενός νέου ανασχηματισμού, λίγους μήνες μετά τον προηγούμενο, δεν την βλέπω.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πρόσφατα είχαμε στο News 24/7 τις δηλώσεις του εκπροσώπου επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη, του Σταμάτη Μαλέλη. Τι εκτιμάτε εσείς για τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα; Συμπλήρωμα της ΝΔ, όπως συνήθως λέτε, ή ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει η ηγεσία του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω το εξής: Ο κύριος Μαλέλης νομίζω ότι είπε το αυτονόητο για οποιοδήποτε κόμμα θέλει να ονομάζεται κεντροαριστερό ή προοδευτικό ή σοσιαλδημοκρατικό αν θέλετε. Αν και το ΚΙΝΑΛ ολοένα και απομακρύνεται –δεν ξέρω πόσο μπορεί να απομακρυνθεί- από αυτού του τύπου τους πολιτικούς προσδιορισμούς. Αμέσως φάνηκε ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εγκάλεσε τον κύριο Μαλέλη και τον οδήγησε σε ανασκευή των, κατά τη γνώμη μου, ορθών πολιτικών του δηλώσεων, ότι δηλαδή ένα κόμμα που θέλει να είναι κεντροαριστερό, δεν μπορεί να λειτουργεί ως συμπλήρωμα, ως δεκανίκι, μιας σκληρής δεξιάς παράταξης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί υπό την ηγεσία του κυρίου Μητσοτάκη. Νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ, είναι πλέον σαφές σε όλους, ότι λειτουργεί με την επιθυμία μιας παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος και του παλιού πολιτικού προσωπικού. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η επιθυμία θα μείνει ακριβώς τέτοια. Δηλαδή, μια επιθυμία που δεν θα δικαιωθεί ποτέ.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, θα αναθεωρήσετε το άρθρο 16, ώστε να είναι βέβαιο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει στην ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ή θα ρισκάρετε μη πραγματοποίηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε Σκουρή. Δεν πρόκειται να υπερψηφίσουμε ποτέ την αναθεώρηση του άρθρου 16 και θα σας πω το εξής. Κατά τη γνώμη μου είναι μια πρόφαση, από τη μεριά της ΝΔ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, το αίτημα για τροποποίηση, αν θέλετε, του άρθρου 16, για συμπερίληψή του στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Το Σύνταγμα προϋποθέτει ότι για όλες τις διατάξεις του, για να αναθεωρηθούν, χρειάζονται συναινέσεις. Γι’ αυτό, εξάλλου, απαιτεί και αυξημένες πλειοψηφίες 180 βουλευτών. Αν για κάποια διάταξη δεν υφίσταται συναίνεση, τότε αυτή απλώς δεν αναθεωρείται. Τούτο, όμως, δεν μπορεί να προσφέρει ή να οδηγεί στη διαμόρφωση ενός επιχειρήματος που λέει ότι επειδή δεν συμφωνούμε στην Α διάταξη, δεν θα συμφωνήσουμε και στη Β διάταξη. Η γνώμη μου είναι ότι η ΝΔ ψάχνει μια αφορμή ή μια πρόφαση για να αποχωρήσει από τη διαδικασία, γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν θέλει την αναθεώρηση, ιδιαίτερα εκείνων των άρθρων του Συντάγματος που προσφέρουν ιδιαίτερα προνόμια και ιδιαίτερη προστασία στο πολιτικό προσωπικό έναντι του ποινικού δικαστή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Μεγάλη κουβέντα, θα μπορούσε να πει κανείς. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από απλός βουλευτής λέει συγκέντρωνε υπογραφές για να αλλάξει αυτός ο νόμος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα. Ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της ψήφισης των προς τροποποίηση άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, να υπερψηφίσει την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, με την οποία υποτίθεται ότι στα λόγια συμφωνούμε όλοι. Αν δεν το κάνει, τότε είτε μάζευε είτε δεν μάζευε υπογραφές, δεν θα έχει καμία σημασία. Θα έχει οδηγήσει και θα έχει με τη στάση του εμπεδώσει το θεσμικό πλαίσιο ατιμωρησίας, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα πολιτικό ατόπημα, το οποίο θα τον ακολουθεί για το υπόλοιπο της πολιτικής του ζωής.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Οι εκλογές, κατά τη γνώμη σας, θα κριθούν στην οικονομία ή στα σκάνδαλα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές θα κριθούν στο σύνολο της πολιτικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Είναι δεδομένο. Δηλαδή, θα αφορούν και τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία, θα αφορούν και τα όσα έχει κάνει στο επίπεδο του κοινωνικού κράτους. Θα αφορούν και όσα έχει κάνει στο επίπεδο, αν θέλετε, της θεσμικής θωράκισης της πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Θα κριθούν στο αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες, που βαραίνουν τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια, όπως είναι η εκκρεμότητα της διαφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ. Θα κριθούν, βεβαίως, και στο αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της στο πλαίσιο των συνταγματικών ορισμών και των αρμοδιοτήτων της, για να διαλευκανθούν υποθέσεις διαφθοράς.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ότι οι αγορές είναι κλειστές. Δεν μπορεί να βγει η χώρα στις αγορές. Σκοπεύετε να βγείτε στις αγορές …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, κατανοώ …
ΣΚΟΥΡΗΣ: Συγγνώμη, ο αρχηγός της ΝΔ το λέει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρχηγός της ΝΔ, από τη στιγμή που κατέρρευσε το αφήγημά του περί 4ου μνημονίου, ιδιαίτερα μετά την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων τον Δεκέμβρη, άλλαξε το μοτίβο, αν θέλετε, της αντιπολιτευτικής του ρητορικής και πλέον λέει ότι ναι μεν η χώρα δεν οδηγήθηκε σε περικοπή των συντάξεων, κλπ ή εν πάση περιπτώσει το αποσιωπά αυτό το κομμάτι και επιχειρηματολογεί δήθεν με βάση την υποτιθέμενη αδυναμία της χώρας να έχει πρόσβαση στις αγορές. Κατ’ αρχήν, η χώρα δεν έχει αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. Αν δείτε, το 5ετές ομόλογο κινείται κοντά στο 3%, το 7ετές ομόλογο κινείται κοντά στο 3,2-3,3%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε απολύτως τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια πολύ καλύτερα από εκείνα με τα οποία μας δάνειζε, για παράδειγμα, το ΔΝΤ. Και ωστόσο, για την κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί πάντοτε με γνώμονα μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, οι έξοδοι στις αγορές δεν είναι επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως ήταν για την κυβέρνηση της ΝΔ το 2014. Αντιθέτως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος παρουσίασε και πριν από λίγες ημέρες το πρόγραμμα για τη διαχείριση του χρέους το 2019, θα επιλέξει εκείνος πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να βγει η χώρα στις αγορές, με δεδομένο δε το γεγονός, ότι αυτή τη στιγμή οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2019, αλλά και για το 2020 είναι πλήρως καλυμμένες. Επομένως, η στρατηγική διαχείριση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να είναι, τουλάχιστον ως προς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, αντικείμενο αξιοποίησης από τη μεριά της ΝΔ, για να στηθεί ένα πολιτικό επιχείρημα το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Και για να κλείσω αυτό τον κύκλο, αν θέλετε, θα σας έλεγα να συγκρίνετε τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυτή τη στιγμή που μιλάμε …
ΣΚΟΥΡΗΣ: Και πριν το 2009, λέτε. Το έχουμε κάνει. Ναι, ναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το 2005, 2006. Σε εκείνη τη φάση, που υποτίθεται ότι στην ελληνική οικονομία τίποτα δεν προοιωνίζονταν την κρίση, που θα ξεσπούσε μερικά χρόνια μετά, τα επίπεδα των επιτοκίων ήταν ακριβώς ίδια με αυτά που είναι σήμερα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, ο κύριος Σημίτης, ο πρώην Πρωθυπουργός, που είχε ουσιαστικά προαναγγείλει και την έλευση του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση και νέα μέτρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιθανόν ο κύριος Σημίτης, ηθελημένα ή αθέλητα, να ταυτίστηκε με τις επιθυμίες του κυρίου Μητσοτάκη ή με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κυρίου Μητσοτάκη. Δηλαδή, να προετοιμάζει το έδαφος για μια υποτιθέμενη -στο δικό του μυαλό μπορεί να είναι αυτή- επόμενη κυβέρνηση και να θέλει να οδηγήσει ο κύριος Μητσοτάκης την χώρα για άλλη μια φορά στην αγκαλιά του ΔΝΤ και έτσι, αν θέλετε, να προετοιμάζεται το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή για μια τέτοια εξέλιξη. Εδώ, όμως, τα πράγματα δεν έχουν καθόλου έτσι. Το ελληνικό χρέος πλέον, μετά τη ρύθμιση του Ιουνίου του 2018, έχει καταστεί απολύτως βιώσιμο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες μέχρι το 2020. Όπως σας έλεγα προηγουμένως, τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή κινούνται, παρά τις τεχνικές δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν, σε έναν χώρο που απολύτως δίνει πρόσβαση στην Ελλάδα στις αγορές χρήματος. Τα δημόσια οικονομικά είναι εξαιρετικά. Είμαστε ίσως στην καλύτερη δημοσιονομική φάση, στην οποία ήταν ποτέ η χώρα. Επομένως, όλα αυτά νομίζω ότι λειτουργούν περισσότερο στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων και των πολιτικών στρατηγικών και των πολιτικών συμμαχιών και πολύ λιγότερο στο επίπεδο της πραγματικότητας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ένας ακροατής λέει: Είπε ο κύριος Τζανακόπουλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καμία εκλογική ήττα το 2019. Δεν βάζεις μου λέει ένα στοίχημα μαζί του;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εντάξει.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ. Νομίζω κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση για τη στρατηγική της κυβέρνησης για το νέο έτος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Σκουρή.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production