Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενο από τους αποτελούμενο από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Ψυχογιό, και τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη βρέθηκε χθες και σήμερα στη Λέσβο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο νησί που αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική και πολιτική κρίση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με το δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κυτέλη, την τοπική ηγεσία της πυροσβεστικής και του λιμενικού, την περιφερειακή Αρχή, τον πρόεδρο του εμπορικού επιμελητηρίου την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και έκανε αυτοψία στις περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί οι πρόσφυγες.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ευθύνη για όσα δραματικά συμβαίνουν ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:
«Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται από χθες στη Μυτιλήνη σε μια συνθήκη απόλυτης κρίσης και ανθρωπιστικής καταστροφής που αφορά τόσο τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο καμένο πλέον ΚΥΤ της Μόριας, όσο και τους μόνιμους κατοίκους της Μυτιλήνης. Πρόκειται για εικόνα ντροπής για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης, και είναι η αναπόφευκτη συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθώντας την κυρίαρχη γραμμή της Ευρώπης αποφάσισε να μετατρέψει τη χώρα και τα νησιά σε ασπίδα της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και 14 μήνες φωνάζει ότι η επιλογή εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. Τον Ιούλιο του 2019 η Μόρια φιλοξενούσε 5.500 ανθρώπους. Φτάσαμε το σημείο πριν λίγους μήνες στον ίδιο χώρο να βρίσκονται στοιβαγμένοι 25.000 άνθρωποι. Ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε ο ίδιος, με δική του επιλογή, την αποσυμφόρηση των νησιών και την πολιτική που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση -την πολιτική των μετεγκαταστάσεων στην Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 άνθρωποι κρατούνται στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρχε η νομική δυνατότητα να έχουν ήδη φύγει ή να συνεχίσουν να φεύγουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ τους κρατά εδώ. Αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της πολιτικής της αποσυμφόρησης.
Το τι εστί εγκατάλειψη της πολιτικής της μετεγκατάστασης το εξήγησε και η κ. Γιόχανσον, η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος -ανακάλυψε ότι η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μηταράκης, δεν έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης τον τελευταίο χρόνο!
Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι η αντιστροφή της πολιτικής που το δημιούργησε.
Πρώτον, είναι ανάγκη να αποσυμφορηθεί το νησί, αλλά και τα άλλα νησιά με βάση τα υπάρχοντα πρωτόκολλα.
Δεύτερον, να κατατεθεί άμεσα την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη το αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων. Και οι χώρες της Ευρώπης να αποδεχθούν την αναλογική κατανομή των προσφύγων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής επικράτειας.
Αν η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν αντιστραφεί, τα γεγονότα στη Μόρια δεν θα είναι το τελευταίο κρούσμα, αλλά η αρχή μιας αλυσίδας εκρήξεων που θα δημιουργήσει χαοτική κατάσταση στη χώρα.
Οι αιτίες αυτής της πολιτικής σχετίζονται με την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να κάνει τα χατίρια ακραίων ομάδων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη διότι αυτό θεωρεί ότι του προσδίδει πολιτικές δυνατότητες. Πρόκειται για επιλογή αδιέξοδη.
Η κυβέρνηση εδώ και τέσσερις μέρες βρίσκεται σε απόλυτη κρίση, σε απόλυτο πανικό, δεν ξέρει πώς να επιλύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε και έχουμε 13.000 ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Βρίσκονται στο δρόμο χωρίς στέγη, χωρίς τροφή, με άθλιες συνθήκες υγιεινής και χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Με δεδομένη την επιβάρυνση που υπάρχει από τον κορωνοϊό δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.
Ο αρμόδιος υπουργός αλλά και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επειγόντως να συνέλθουν. Πρέπει άμεσα αυτοί οι 13.000 άνθρωποι να στεγαστούν, να τραφούν, και να έχουν υγειονομική περίθαλψη. Αυτό δεν βοηθά μόνο τους ίδιους, αλλά την ίδια στιγμή εγγυάται και την ασφάλεια σε ολόκληρο το νησί. Πρέπει να επιστρέψει η Μυτιλήνη σε μια στοιχειώδη κοινωνική κανονικότητα που αποτελεί και την προϋπόθεση οποιασδήποτε συνολικής λύσης στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί”.