Τζανακόπουλος: Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες


 
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ «ΑΝΤ1» και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Ντίνο Σιωμόπουλο
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι μαζί μας. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κ. Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε για την αποδοχή, αν και ξέρουμε ότι είναι φορτωμένο το πρόγραμμα και αυτές οι μέρες είναι καυτές. Να ξεκινήσουμε με αυτό που ξεκινάει αύριο στη Βουλή. Πρόταση μομφής κατατέθηκε χθες και μάλιστα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκληρούς χαρακτηρισμούς και για τον κ. Πολάκη, αλλά και για τον κ. Πρωθυπουργό, «Πολάκης είναι ο Τσίπρας» είπε. Βέβαια, πήρε την απάντηση από την Ξάνθη από τον Πρωθυπουργό, όπου του είπε ότι «δεν έχεις δικαίωμα εσύ να μιλάς για ύφος και για ήθος στην πολιτική». Μετατρέπεται, λοιπόν, σε ψήφο εμπιστοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης. Θέλω να ξεκινήσω με το ερώτημα: Η αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να κάνει την πρόταση αυτή μομφής. Εσείς από την πλευρά σας, όντως, συνολικά η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός, σαν στόχο του έχει να καλύψει τον κ. Πολάκη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Κοιτάξτε, κ. Παπαδάκη. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ένα στρατηγικό και πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο σχετίζεται με το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική του τακτική, των τριών τελευταίων ετών, έχει καταρρεύσει κάτω από τα πραγματικά αποτελέσματα, τα οποία φέρνει η έξοδος από το μνημόνιο, φέρνει η σχετική καλυτέρευση –αν θέλετε- βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και ακριβώς επειδή, επί της ουσίας, επένδυσε σε ένα καταστροφολογικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα μπορούσε η χώρα να βγει από το μνημόνιο, δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν θα μπορούσε να μειωθεί η ανεργία. Γενικώς, αυτό που θα γινόταν κατά τη γνώμη του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι θα αναπαραγόταν διαρκώς μια συνθήκη κρισιακή. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν έχει αυτή τη στιγμή πολιτικό αφήγημα, προσπαθεί και μάλιστα διαπράττοντας την απόλυτη ύβρη, εργαλειοποιώντας την ίδια την αναπηρία, να δημιουργήσει ένα σκηνικό αντιπερισπασμού και πόλωσης και στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τον κ. Πολάκη. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυτή τη διολίσθηση στην ατζέντα, την οποία θέλει να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τα μιντιακά κέντρα που τον υποστηρίζουν. Εμείς λέμε ότι την προτεραιότητα, τον πρώτο λόγο, πρέπει πάντοτε να τον έχει η πολιτική αντιπαράθεση, οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, δηλαδή. Και ακριβώς, γι αυτό τον λόγο, για να σας το πω έτσι, «σηκώνουμε το γάντι». Διότι, ξέρετε, αυτές τις μέρες στη Βουλή δεν θα έχουμε μία μομφή του κ. Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης, είμαστε εμείς που μεμφόμαστε τον κ. Μητσοτάκη, εμείς καταθέτουμε μομφή στον κ. Μητσοτάκη. Καταθέτουμε μομφή στον κ. Μητσοτάκη, διότι είναι αυτός ο οποίος προέβλεπε την καταστροφή. Καταθέτουμε μομφή στον κ. Μητσοτάκη, διότι είναι αυτός ο οποίος θέλει να επαναφέρει, να παλινορθώσει ένα πολιτικό καθεστώς σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής, ένα πολιτικό καθεστώς υποστήριξης της ολιγαρχίας και αυτό θα πρέπει να φανεί σήμερα στη Βουλή. Έχουμε να συζητήσουμε πάρα πολλά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Θα μπορούσατε να είχατε ξεπεράσει, γιατί ακούστηκαν και φωνές και μέσα από το κόμμα σας. Και από κυβερνητικά στελέχη και από βουλευτές. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, μίλησε για ένα ύφος, το οποίο είναι αψύ, πήγε να το δικαιολογήσει. Σας καλύπτει απόλυτα αυτή η συμπεριφορά; Θα μπορούσε να ξεπεραστεί με κάποιον άλλο τρόπο; Με μια συγγνώμη, με μία…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, κ. Παπαδάκη. Ο κ. Πολάκης αντιπαρατέθηκε με τον κ. Κυμπουρόπουλο με μία σχέση –αν θέλετε- πολιτικής ισοτιμίας. Δηλαδή, η αντιπαράθεση, για να μπούμε στην ουσία του θέματος και να αφήσουμε στην άκρη τα ζητήματα του ύφους, να μπούμε στην ουσία του θέματος…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τα οποία, προφανώς, διαφωνείτε κι εσείς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Ξαναλέω. Σημασία έχει αυτή τη στιγμή η ουσία της αντιπαράθεσης. Το ύφος μπορεί να το κρίνει ο καθένας και νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα, το οποίο βεβαίως, πρέπει να απασχολεί τη δημόσια συζήτηση. Όμως, σημασία έχει η ουσία. Και ποια είναι η ουσία; Η ΝΔ έχει επιλέξει μια πολιτική ακραία φιλελεύθερη, η οποία επιτίθεται κατά μέτωπον στις επιδοματικές πολιτικές. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, ας πούμε, να καταριόμαστε συλλήβδην τα επιδόματα. Αλλά ξέρετε ποια είναι τα επιδόματα, κ. Παπαδάκη; Το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, είναι τα επιδόματα για τους αναπήρους. Σύμφωνα με την αφήγηση της ΝΔ, σύμφωνα με την πολιτική αντίληψη και την ιδεολογική θέση της ΝΔ, όλα αυτά τα επιδόματα, δηλαδή το κράτος πρόνοιας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας –αν θέλετε- περιορισμός του ελεύθερου ανταγωνισμού στο εσωτερικό μιας κοινωνίας, δηλαδή ένας περιορισμός της λογικής «όλοι εναντίον όλων». Από τη δική μας μεριά, δεν έχουμε αυτή την πολιτική αντίληψη. Θεωρούμε ότι δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο. Διότι έχουμε μια κοινωνία η οποία είναι γεμάτη ανισότητες, έχουμε μια κοινωνία η οποία, ακριβώς επειδή επικρατεί το οικονομικό σύστημα που επικρατεί, δεν δίνει σε όλους τις ίδιες δυνατότητες να προχωρήσουν. Και με αυτή την έννοια…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ενισχύθηκε επί των ημερών σας αυτή η ανισότητα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ανισότητες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …η ανισότητα, με τα μέτρα που αρχικά λάβατε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Κύριε Παπαδάκη, οι ανισότητες στην ελληνική κοινωνία, κατ’ αρχάς, προκάλεσαν την κρίση. Αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής, πράγματι, έγιναν επιλογές, όχι επιλογές, έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα τα πέντε πρώτα χρόνια, που αντί να κλείνουν την ψαλίδα των ανισοτήτων, την άνοιγαν. Αυτή η κυβέρνηση ξέρετε από πότε έχει να πάρει το οποιοδήποτε μέτρο δημοσιονομικού –αν θέλετε- περιορισμού; Το οποιοδήποτε μέτρο περικοπής; Από το 2016. Επειδή…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πήρε τα πρώτα χρόνια, όμως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως πήρε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τους πρώτους μήνες πήρε και ήταν σκληρά.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλά από τα μέτρα παραμένουν
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το αμφισβητώ αυτό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και είναι αυτά, τα οποία τώρα θέλετε να καταργήσετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου όμως να σας πω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Συντάξεις. Που όντως το καταργήσατε. Μη μείωση του αφορολογήτου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ έχουμε το εξής. Έχουμε μία πορεία, από το 2017 και μετά, που προοδευτικά γίνεται όλο και πιο επεκτατική. Δηλαδή, δημιουργεί τους όρους για την αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Και το λέτε κι εσείς. Δεν περικόπηκαν οι συντάξεις την 01-01-2019. Την τελευταία φορά θυμάστε ότι ήταν…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και δώσαμε μάχη να μη γίνει αυτό και…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ένα από τα κύρια θέματα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …γιατί ήταν ψηφισμένο. Γι’ αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησής μας. Από εκεί και πέρα, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχει καταργηθεί το ρατσιστικό μέτρο του υποκατώτατου μισθού, έχουν επανέλθει σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, έχουν δημιουργηθεί όροι στήριξης του κοινωνικού κράτους, προχωράμε σε προσλήψεις για τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών. Δημιουργούνται, δηλαδή, οι όροι για την αποκατάσταση αδικιών και για την ελάφρυνση των βαρών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή τη βδομάδα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτή τη βδομάδα, επιτρέψτε μου να κλείσω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, για πέστε μου. Για να βγάλουμε καμία είδηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτή τη βδομάδα έχουμε το εξής.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες κατατέθηκε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό είναι το γνωστό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το νομοσχέδιο των 120 δόσεων…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλό το νομοσχέδιο, αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …που δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης στους οφειλέτες στην εφορία και πολύ περισσότερο δημιουργεί αίσθημα ανακούφισης στους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι λόγω χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό μέτρο, το οποίο αφορά 5 εκατ. Έλληνες και…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχουμε επισημάνει κ. Υπουργέ. Έχουμε κάποιες παρατηρήσεις, βέβαια, για τους ανέργους
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως να τις κάνουμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τους ανέργους τι θα κάνουμε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους πολύτεκνους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για τους πολύτεκνους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι για το 2019 -το είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, το έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών- δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που μας επιτρέπει να πάρουμε ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, για παράδειγμα, τη μη μείωση του αφορολογήτου, σκοπεύετε να την καταργήσετε με νόμο που θα φέρετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής. Η μη μείωση αφορολογήτου έχει να κάνει με τον Προϋπολογισμό του 2020.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι, όπως τα λέτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Προϋπολογισμός του 2020, όπως και για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συζητηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να τον εγκρίνει. Από εκεί και πέρα, σας ξαναλέω ότι…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, τον Οκτώβριο πάμε εκεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, θα απαντήσω πάρα πολύ σαφώς. Κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε διαπραγμάτευση στο πλαίσιο, προσέξτε, όχι της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, όχι μιας μνημονιακής κατάστασης, αλλά έγινε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό του 2019, το ίδιο πράγμα πρέπει να γίνει και για τον Προϋπολογισμό του 2020. Εδώ, όμως, δεν μιλάμε απλώς και μόνο για το αφορολόγητο, το οποίο το έχουμε πει δεκάδες φορές και έχει ειπωθεί και δια στόματος Πρωθυπουργού, ότι το θεωρούμε ήδη δεδομένο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φέρνει τροπολογία η ΝΔ, βέβαια τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ, κ. Παπαδάκη, είχε κάνει ακριβώς το ίδιο σε σχέση με τις συντάξεις. Δηλαδή, ενώ πρώτα τις είχε συμπεριλάβει, την περικοπή των συντάξεων εννοώ, την 1η 1ου 2019, ενώ δηλαδή τις είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και ο κ. Χατζηδάκης εγκάλεσε τον κ. Μοσκοβισί, όταν άφησε ανοιχτό παράθυρο πέρυσι το καλοκαίρι, να μην περικοπούν οι συντάξεις, έτσι; Στη συνέχεια, ακριβώς και υπό την πίεση μιας δεδομένης θέσης της κυβέρνησης, ότι σκοπεύει να καταργήσει, να μην εφαρμόσει το μέτρο, έφερε κάποια στιγμή, σε ένα χρόνο που εκείνη επέλεξε, μια τροπολογία στη Βουλή, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις. Το ζητούμενο ποιο είναι; Ή μάλλον, το τελικό αποτέλεσμα ποιο είναι; Ότι ήταν η κυβέρνηση εκείνη, η οποία κατάφερε με τα επιχειρήματά της να μην περικοπούν οι συντάξεις. Ακριβώς το ίδιο πράγμα σκοπεύουμε να κάνουμε και με το αφορολόγητο. Όμως, δεν μιλάμε για το 2020 εδώ. Όταν λέμε για μέτρα κοινωνικής στήριξης…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα δεν θα έχουμε μη μείωση αφορολογήτου μέσα στο 2019;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα είναι στο πακέτο μέτρων τώρα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …έχουμε χρόνο για να τα κάνουμε όλα αυτά. Μέχρι τις εκλογές…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. 13η σύνταξη. Θα επανέλθει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κ. Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να βγάλουμε ειδήσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, υπάρχουν δυνατότητες…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: 1,1 δις είναι αυτό
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν δυνατότητες και νομίζω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και για κοινωνικό μέρισμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπάρχουν ζητήματα, δεν θα υπάρχουν μέτρα τα οποία θα είναι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, λέτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφάπαξ, κ. Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουμε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, διότι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα, επαναφορά της 13ης σύνταξης…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, θα μου επιτρέψετε να σας ζητήσω να κάνετε λίγη υπομονή. Νομίζω ότι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το αρνηθήκατε, όμως, αυτό. Αυτό δεν το αρνηθήκατε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά κι εγώ πρέπει να πιέσω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά, πρέπει να πιέσετε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μείωση φόρων θα έχουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: ΦΠΑ, μείωση φόρων…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …επί της ουσίας των μέτρων που θα ανακοινωθούν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την Παρασκευή το βράδυ θα τα ακούσουμε αυτά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τρεις ολόκληρες μέρες στη Βουλή για να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα την Παρασκευή.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε τρεις ολόκληρες μέρες. Άρα την Παρασκευή…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοινώνονται από τον Πρωθυπουργό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …η αίσθηση η δική μου, θα έχουμε ανακοίνωση μέτρων. Προσέξτε, όμως, πριν πάμε και στο θέμα με το κότερο. «Αργότερα – αργότερα» για να θυμηθούμε και Μποστ. Για να καταφέρετε να αποκαταστήσετε κάποιες αδικίες, υπερφορολογείτε, έχετε πλεόνασμα. Και όχι μόνο πλεόνασμα, αυτό το οποίο έχετε συμφωνήσει, υπερπλεόνασμα.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω από το 3,5%.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνω από το 3,5%.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και λέει ο κόσμος: «Από τη μία να μου πάρεις πέντε, για να μου δώσεις δύο;». Ακόμη και τέσσερα να του δώσετε, πάλι χαμένος ένα είναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω, κ. Παπαδάκη, το εξής: Τα συνολικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν από το 2010 μέχρι το 2015 ήταν μέτρα περίπου 65 δις ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φορολογία, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση δεν ξεπερνούν τα 2 – 2,2 δις ευρώ. Επομένως, αν κάποιος κάνει τις συγκρίσεις: Από αυτά τα 65 δις του 2010-2015, τα 33 δις ήταν φόροι. Άρα, λοιπόν, δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία φορολόγησε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπαμε αυτό. Δεν είπαμε αυτό. Αυτό είπα προηγουμένως και στον κ. Χατζηδάκη. Από το 2010 έχει ξεκινήσει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση, η οποία υπερφορολόγησε. Η υπερφορολόγηση –αν θέλετε- είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης οικονομικής στρατηγικής και μιας λανθασμένης δημοσιονομικής στρατηγικής και μιας λανθασμένης διαπραγματευτικής στρατηγικής, την οποία ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι το 2015. Εμείς τι μπορέσαμε να κάνουμε μέσα σε αυτή την τετραετία; Πρώτον, να μειώσουμε το ύψος των πλεονασμάτων. Δηλαδή, από 4,5%, που είχε συμφωνήσει η ΝΔ, φτάσαμε στο 3,5%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρκετά μικρότερα. Πώς προέκυψαν τα υπερπλεονάσματα; Τα υπερπλεονάσματα προέκυψαν, όχι επειδή τα μέτρα ήταν περισσότερα, αλλά επειδή μπορέσαμε να τακτοποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά, κ. Παπαδάκη. Τελείωσε η διαφθορά, τελείωσαν οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τελείωσαν οι διαπλεκόμενες σχέσεις, τελείωσαν τα θαλασσοδάνεια…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από εκεί, όμως, προέρχονται τα έσοδα;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: …συντηρούνται τα υπερπλεονάσματα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …για το μάτωμα του λαού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, φυσικά. Δεν λέει κανένας ότι δεν υπάρχουν και δυσανάλογα βάρη σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Οριζόντιοι ή έμμεσοι φόροι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, προσέξτε να δείτε. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αυτή, αυτό το οποίο κατάφερε να κάνει ήταν να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε πρώτο χρόνο για το 80% των ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά Ταμεία και σε δεύτερο χρόνο, ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2018, να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και για τη μεσαία τάξη. Αυτό δεν μπορεί παρά κανείς να το χαιρετίσει ως ένα θετικό μέτρο. Και αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία είναι πολύ θετικότερη σε σχέση με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με το παρελθόν. Και δεν μιλώ για το παρελθόν 2010-2015. Μιλώ ακόμα και για τις περιόδους, αν θέλετε, της ανάπτυξης. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα πολύ πιο ορθολογικό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε ελαφρύνσεις. Δηλαδή, δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο τη σκοτεινή πλευρά, αν θέλετε, του φεγγαριού. Πρέπει να δούμε και όλα τα θετικά, τα οποία περάσαμε. Και ξαναλέω: Μέρα με τη μέρα, μετά από μια κατάσταση χρεοκοπίας της χώρας, δημιουργούνται όροι αποκατάστασης των αδικιών. Διαρκώς, αυτό το οποίο ακούτε από το στόμα του Πρωθυπουργού και από το στόμα του υπουργού Οικονομικών, εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια, δεν είναι αρνητικές ειδήσεις. Είναι ειδήσεις αποκατάστασης, είναι ειδήσεις θετικών μέτρων, είναι ειδήσεις ελάφρυνσης, είναι ειδήσεις φοροελαφρύνσεων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως, θα πρέπει να ομολογήσετε και εσείς ότι ο κόσμος σας έδωσε υψηλά ποσοστά, πιστεύοντας ότι οι ανατροπές που θα φέρνατε θα ήταν εκείνες, οι οποίες… Βέβαια, θα μου πείτε ότι με μια δεδομένη κατάσταση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη συζήτηση την έχουμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …έγιναν οι εκλογές γνωρίζοντας…
ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΟΣ: …Αυτή τη συζήτηση την έχουμε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …Την έχετε κάνει και την έχετε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη συζήτηση την έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές, ξαναλέω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: … Αλλά είναι μια πληγή για τους ανθρώπους που σας ψήφισαν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Άνθρωποι που μας ψήφισαν και τον Γενάρη του 2015, άνθρωποι πολίτες, άνθρωποι της εργασίας μας ψήφισαν και τον Σεπτέμβρη του 2015 με τη συμφωνία επάνω στο τραπέζι. Είναι γνωστά τα όσα έχουν μεσολαβήσει. Είναι γνωστή η διαπραγματευτική σύγκρουση. Είναι γνωστά, αν θέλετε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στοίχισαν, όμως, αυτοί οι έξι μήνες; Στοίχισαν πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Θα σας πω το εξής: Αν δείτε τα πραγματικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, καλά, δεν θα συζητήσω τώρα περί των εκατό δις και όλες αυτές τις ανοησίες οι οποίες ακούγονται από, δυστυχώς, ας πούμε, και από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από σεβαστούς κατά τα άλλα τεχνοκράτες, διότι δεν πρόκειται περί αυτού. Έτσι; Με αυτή την έννοια, για παράδειγμα, το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο στοίχισαν 250 δις. Τόσο ήταν το σύνολο των δανείων, τα οποία ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των ξένων δανειστών της. Και αν προσθέσουμε σε αυτό και το PSI, πάμε στα 300 δις. Και αν προσθέσουμε σε αυτό και τις λανθασμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη από το 2010 μέχρι το 2015, πάμε στα 400 δις. Αλλά, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με αυτούς τους όρους. Ξαναλέω, λοιπόν: Εμείς αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε όρους αντιστροφής της λιτότητας. Συνέβησαν όσα συνέβησαν. Κερδίσαμε όσα κερδίσαμε. Συμβιβαστήκαμε σε όσα συμβιβαστήκαμε. Από εκεί και πέρα, σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εκτός της μνημονιακής επιτροπείας, εκτός αυτής της συνθήκης του περιορισμού της οικονομικής ελευθερίας της κυβέρνησης. Και προσέξτε, κύριε Παπαδάκη: Αυτό δεν είναι παρακαταθήκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι παρακαταθήκη για το σύνολο της χώρας. Αυτή τη στιγμή, έχει τελειώσει η συνθήκη των οικονομικών περιορισμών και της οικονομικής επιτροπείας των ελληνικών κυβερνήσεων για τα επόμενα χρόνια, για το μέλλον. Αυτό είναι παρακαταθήκη.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πλεονάσματα, πάντως παραμένουν υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πλεονάσματα, βεβαίως, παραμένουν μέχρι το 2022. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι τα πλεονάσματα αυτά είναι μικρότερα μεν από τα πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου. Αλλά, βεβαίως, δημιουργούν περιορισμούς, δημιουργούν αναπτυξιακούς περιορισμούς, δημιουργούν δυσκολίες ως προς την ταχύτητα της αποκατάστασης των αδικιών. Και με αυτή την έννοια, θα σας πω το εξής: Αν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία μπορεί να αλλάξει αυτή τη συνθήκη του 3,5% είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι και θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο εδώ…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα σκέφτεστε να επαναδιαπραγματευτείτε το πλεόνασμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι εάν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη συνθήκη του 3,5%, είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, ξέρουμε ότι έχει θέσει στην ατζέντα, κατά τη γνώμη μου κάπως υποκριτικά, το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάει να πέσει στο 2%.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, όμως, ένα στοιχείο εδώ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει ότι θα μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα από την πρώτη χρονιά, αν, ο μη γένοιτο, βγει Πρωθυπουργός, ο μη γένοιτο για τους πολλούς, για τον ίδιο φαντάζομαι θα ήταν μια ευχάριστη συνθήκη. Ο κ. Μητσοτάκης λέει το εξής: ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης, ένα ακραία φιλελεύθερο πρόγραμμα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το διαψεύδει, βέβαια, αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, πώς το διαψεύδει; Όταν ο ίδιος λέει ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, όταν λέει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς –αυτά είναι δικά του λόγια, δεν είναι δικά μου- όταν λέει ότι θα επαναφέρει το 1 προς 5 στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, όταν λέει ότι θα δώσει πάρα πολλές από τις δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες εργολάβους, όταν λέει ότι θα εφαρμόσει το ασφαλιστικό Πινοσέτ, δηλαδή ένα ακραία φιλελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα, όλα αυτά συνηγορούν, ακριβώς σε αυτό το οποίο σας λέω. Δηλαδή, ότι θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα μπροστά στο οποίο οι ιδέες και οι πολιτικές τοποθετήσεις και οι οικονομικές θέσεις του ΔΝΤ, σας το λέω ειλικρινά αυτό, θα μοιάζουν με νηπιαγωγείο. Τι λέει, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης; Ότι αφού εφαρμόσω αυτό, τότε θα δείξουν καλή διάθεση οι ευρωπαίοι, επειδή εγώ θα έχω γίνει ο καλύτερος μαθητής του ΔΝΤ και γι’ αυτό τον λόγο θα μου επιτρέψουν να μειώσω τα πλεονάσματα. Φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή και στη συνέχεια θα μιλήσουμε και για το θέμα των διακοπών του Πρωθυπουργού. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση κάποιων φωτογραφιών χθες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα πούμε όλα, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …του συναδέλφου μας, του Άρη Πορτοσάλτε, την επιβεβαίωση από την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου ότι ήταν το οικογενειακό κότερο που φιλοξένησε τον Πρωθυπουργό…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Ωστόσο, νομίζω ότι φανερώνει μια πολιτική γύμνια από τη Ν.Δ., αυτού του τύπου η πολιτική αντιπαράθεση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα μας τα πείτε αμέσως μετά τις διαφημίσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας τα πω κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, να έρθουμε σε αυτό που προέκυψε χθες με τη δημοσίευση κάποιων φωτογραφιών από ένα κότερο, από ένα κότερο ήταν, τι ήταν, δεν ξέρω από αυτά, ένα σκάφος, όπου η κυρία Παναγοπούλου επιβεβαίωσε ότι όντως ήταν το οικογενειακό σκάφος, το οποίο χορηγήθηκε για διακοπές. Και το θέμα το οποίο βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν συνάδει στο ύφος και το ήθος της Αριστεράς, αν η εποχή που συμπίπτουν οι διακοπές σε ένα κότερο 20- 25 ημέρες, όπως είπε η κυρία Παναγοπούλου- μετά την τραγωδία στο Μάτι, μπορεί να πηγαίνει και να έχει ήσυχη τη συνείδησή του ο Πρωθυπουργός…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, γιατί έχουμε ακούσει πάρα πολλά…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …και ότι η ελίτ, με την οποία κατηγορείστε, με αυτή συναγελάζεστε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει βίλα μεσοτοιχία στην Τήνο με τον κ. Χριστοφοράκο. Ούτε έχει πλουτίσει από την πολιτική για να του ανήκουν δεκάδες πολυτελή ακίνητα στην Αθήνα, στο Παρίσι και δεν ξέρω εγώ πού αλλού. Πρώτο θέμα. Δεύτερον, η κυρία Παπαγοπούλου, επειδή άκουσα να λέγονται και διάφορα περί διαπλοκής, είναι συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού εδώ και τρία χρόνια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το είπαμε, άμισθη τρία χρόνια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και είναι άμισθη σύμβουλος του Πρωθυπουργού επισήμως, με βάση και το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο έχει δημοσιευθεί, εδώ και ένα χρόνο. Επομένως, νομίζω ότι δικαιούται να φιλοξενήσει τον Πρωθυπουργό για δύο-τρεις μέρες ανάπαυλας ένα Δεκαπενταύγουστο. Πρώτον. Δεύτερον, σε σχέση με την υποκρισία περί των δήθεν πολυτελών διακοπών. Ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ακριβώς περίοδο, τον Δεκαπενταύγουστο, όπως φαντάζομαι και εσείς, έκανε και εκείνος διακοπές στο εξοχικό του ή δεν ξέρω εγώ πού αλλού μπορεί να πήγε ο άνθρωπος. Επομένως, το ότι κάποιος δικαιούται να ξεκουραστεί δύο ή τρεις ημέρες, αυτό δεν νομίζω ότι συνιστά πολιτική είδηση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν η περίοδος με το Μάτι, που ακόμα μετράγαμε πληγές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, ήταν 25 ημέρες, έναν μήνα μετά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε διακοπές εκείνον τον Δεκαπενταύγουστο; Δεν σταμάτησε από την εργασία του για κάποιες ημέρες για να ξεκουραστεί; Δηλαδή, τι είδους υποκρισία είναι αυτή; Και για να κλείσω αυτή τη συζήτηση, νομίζω ότι το γεγονός ότι έρχεται αυτή τη στιγμή στη δημοσιότητα, που βρισκόμαστε στο πλήρες πολιτικό και στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ., κάτι σημαίνει. Διότι, φανερώνει, σε τελευταία ανάλυση, αν θέλετε, και την πολιτική γύμνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όλο το τελευταίο διάστημα, οποτεδήποτε προκύπτει μια θετική είδηση, αρχίζει να αναπαράγει και να εστιάζει μια σειρά από κίτρινες, αν θέλετε, ειδήσεις. Τη μια κάνει αντιπολίτευση με τον κ. Πολάκη. Την άλλη κάνει αντιπολίτευση με ντοκιμαντέρ. Τώρα επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση με κλεμμένες φωτογραφίες. Εγώ νομίζω ότι αυτή η τακτική, η τοξική αυτή τακτική την οποία έχει επιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία δεν είναι καινούρια, είναι μια τακτική, την οποία την έχουμε βρει απέναντί μας ως ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση ήδη από το 2012, στην πραγματικότητα, γυρίζει μπούμερανγκ σε αυτούς που την επιλέγουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, εν μέσω μιας πρωτοφανούς μιντιακής επίθεσης το 2015. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβρη του 2015, μετά τη Συμφωνία με τους δανειστές, εν μέσω μιας συνθήκης απόλυτου μιντιακού καταιγισμού. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Και πιστέψτε με ότι όλοι όσοι νομίζουν πως με αυτού του τύπου τις κίτρινες παραπολιτικές και τοξικές επιθέσεις τις οποίες κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ μας κάνουν κακό, κάνουν απολύτως λάθος και αυτό θα φανεί στις εκλογές τις 26 Μαΐου. Όταν θα καταρρεύσει και το τελευταίο των αφηγημάτων της Ν.Δ. ότι δήθεν, εμείς βρισκόμαστε απομονωμένοι από τον λαό και τα λοιπά. Αν κάποιος δεν έχει δικαίωμα να εκστομίζει τη φράση ότι είναι με τους πολλούς, αυτός δεν είναι ο κ. Τσίπρας, τον οποίο χθες υποδέχτηκε ένα ολόκληρο χωριό στην Ξάνθη, αυτός ο οποίος είναι γόνος των ελίτ, είναι υποστηρικτής των ελίτ και προσέξτε, πολιτεύεται με βάση τα συμφέροντα των ελίτ, διότι σε τελευταία ανάλυση τα πάντα επιστρέφουν στην πολιτική, είναι ο κ. Μητσοτάκης.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, δεν συνάδει λένε κάποιοι και είναι και μέσα και από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν, διότι δεχτήκατε και μια κριτική και από τον φιλικό Τύπο, δηλαδή από την Εφημερίδα των Συντακτών. Λέει ότι δεν συνάδει και στο πνεύμα της Αριστεράς, ότι ο Πρωθυπουργός ο οποίος μίλαγε εναντίον των ελίτ, ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε μια διαφορετική συμπεριφορά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, τώρα τι συζητάμε κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …να πηγαίνει σε ένα κότερο όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αγωνιούσε για το Μάτι ή δεν ήταν διακοπές. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έκανε διακοπές και εγώ και εσείς, αλλά η πλειοψηφία του λαού δεν έκανε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, ακούστε λίγο. Τώρα, το ότι δύο ημέρες κάνει ο Πρωθυπουργός διακοπές ή εγώ κάνω δύο ημέρες διακοπές ή εσείς κάνετε δύο ημέρες διακοπές, δεν αποτελεί πολιτικό θέμα, πρώτον. Δεύτερον, η κυρία Παναγοπούλου, σας είπα ότι είναι συνεργάτης του Πρωθυπουργού, συνεργάτης του Πρωθυπουργού και εδώ δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό. Τον κάλεσε, τον φιλοξένησε και αυτό είναι όλο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα έπρεπε να είχατε βγάλει μια ανακοίνωση από χθες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, θα επιλέξουμε εμείς να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση με την Ν.Δ. και με τον κ. Πορτοσάλτε, του οποίου, ας πούμε, το δημοσιογραφικό επίπεδο όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, εκεί που εκείνοι επιλέγουν; Και στο τέλος-τέλος της γραφής, να σας πω κάτι; Είναι και υποκριτικό από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώνει αυτό το θέμα, τη στιγμή που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αερομεταφέρεται με ελικόπτερα μιντιαρχών στη βίλα στα Χανιά. Λοιπόν, ας αφήσουμε αυτή τη συζήτηση, διότι, νομίζω ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μετατρέψουμε την πολιτική αντιπαράθεση σε μια τοξική αντιπαράθεση, που δεν βοηθά…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήδη, είναι όμως τοξική, δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν είναι κ. Παπαδάκη τοξική, δεν είναι τοξική από τη δική μας μεριά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι το θέμα του Πετσίτη, για παράδειγμα, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ακριβώς δεν έχει ξεκαθαρίσει; Ακριβώς, αυτό εννοώ όταν μιλώ για τοξική αντιπαράθεση. Τι κάνουμε; Έχουμε τους συμψηφισμούς των πραγματικών σκανδάλων. Δηλαδή, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των δισεκατομμυρίων της Novartis, των offshore, των θαλασσοδανείων των κομμάτων 400 εκατομμύρια. Συμψηφίζουμε, λοιπόν, αυτά με το ψευτοσκάνδαλο Πετσίτη, για το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η καταγγελία. Άρα, λοιπόν…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα πρέπει να μάθουμε τα πάντα για να μην υπάρχουν αιχμές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η γνώμη μου είναι να μάθουμε τα πάντα, αρκεί να ξέρουμε ποιο είναι το ερώτημα. Διότι, εδώ πέρα το θέμα είναι να θέτουμε κάθε φορά τα ζητήματα στην ορθή τους διάσταση. Αν κάποιος μπορεί να κατηγορηθεί σε αυτή τη χώρα για διαφθορά, για σχέσεις με μιντιάρχες, για σχέσεις με ιδιοτελή συμφέροντα και με συμφέροντα των ελίτ, δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση. Πείτε μου μια πράξη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ευνόησε ένα συγκεκριμένο συμφέρον, μια πράξη της κυβέρνησης η οποία δεν έγινε πάντοτε με κύριο γνώμονα και μέριμνα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Όσο και να ψάξετε, κ. Παπαδάκη, τέτοια πράξη, τέτοια παρέμβαση, τέτοια νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να βρείτε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, κατήγγειλε ο κ. Μαρινάκης ότι εις γνώση του Πρωθυπουργού και με υπόδειξη του κ. Παππά να δανείσει τον κ. Καλογρίτσα για να έχετε ένα κανάλι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Απαντήθηκαν όλα αυτά και από τον κ. Παππά και από την κυβέρνηση συνολικά. Νομίζω ότι η παρέμβαση αυτή του κ. Μαρινάκη αναδεικνύει σε τελευταία ανάλυση ποιος είναι ο πραγματικός ηγέτης, ο πραγματικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είδε ότι δεν τραβάει ο κ. Μητσοτάκης προφανώς την πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και αποφάσισε να εμφανιστεί από το παρασκήνιο. Λοιπόν, εμείς είμαστε απολύτως καθαροί σε σχέση με όλα αυτά. Έχουμε πλήρη αντιπαράθεση με τα κατεστημένα συμφέροντα, τα οποία οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και αυτό το έχουμε αποδείξει, όλα τα τελευταία χρόνια, με τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε για να αποδοθεί δικαιοσύνη, για να υπάρξει κάθαρση, για να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Θεοχαρόπουλος ορκίστηκε υπουργός Τουρισμού. Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μην μου πείτε ότι αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορεί να μπει και στο βιβλίο Γκίνες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας πω το εξής σε σχέση με τον κ. Θεοχαρόπουλο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πριν δύο μήνες, τρεις δεν είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά μπαίνει στην κυβέρνηση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Θεοχαρόπολος, βεβαίως, ανήκε στην Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εν πάση περιπτώσει, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, διότι έτσι εξελέγη στο Κοινοβούλιο. Γνωρίζετε ότι πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, είχε ξεκινήσει η συζήτηση στο ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την τοποθέτηση που θα πρέπει να έχει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε, στο Πολιτικό Συμβούλιο και από όσα, εν πάση περιπτώσει, είδαν το φως της δημοσιότητας, είδαμε ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ υπήρχε μια πλειοψηφία 5-1, όπου καλούσε, εν πάση περιπτώσει την πολιτική ηγεσία, καλούσε την κυρία Γεννηματά να τοποθετηθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυρία Γεννηματά επέλεξε, για άλλη μια φορά –και αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολιτικό δυστύχημα και φανερώνει και την πολιτική μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ διαρκώς προς τα δεξιά- να ακολουθήσει την πολιτική γραμμή της Ν.Δ., η οποία και εκείνη από τη μεριά της έδωσε χώρο στην ακροδεξιά ομάδα, η οποία καθοδηγούσε τον κ. Μητσοτάκη, στην ομάδα Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησαν, αν θέλετε, οι φυγόκεντρες τάσεις στο ΚΙΝΑΛ. Έφυγε το ΠΟΤΑΜΙ, υπήρξαν εκεί πέρα εσωτερικές αντιπαραθέσεις, η ΔΗΜΑΡ, όταν πλέον έφτασε ο κόμπος στο χτένι, δηλαδή όταν ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, είχε να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων: Είτε να συνταχθεί με την απόφαση της κυρίας Γεννηματά, να ταυτιστεί με τη Ν.Δ. και την ελληνική δεξιά, είτε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο. Και η ΔΗΜΑΡ πήρε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από συλλογικό διάλογο, την απόφαση που πήρε. Δηλαδή, ότι πλέον αυτός ο δρόμος πρέπει να χωρίσει, διότι ανάγνωσε η ΔΗΜΑΡ τη δεξιά μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ. Και από εκεί και πέρα, δημιουργήθηκε όλη αυτή η αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, που δημιουργεί νέες πλέον συνθήκες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η Προοδευτική Συμμαχία με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με μια βαθιά προγραμματική σύγκλιση αυτών των δυνάμεων. Επομένως, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει είτε την κυβέρνηση είτε τον κ. Θεοχαρόπουλο για την οποιαδήποτε συναλλαγή. Εδώ έχουμε μια πολιτική σύγκλιση για ένα θέμα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με ανθρώπους, όμως, που είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνον ο κ. Θεοχαρόπουλος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Όμως, σας ξαναλέω: Από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε την έξοδο από το μνημόνιο. Η Συμφωνία δε των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Επομένως, εδώ έχουμε συγκλίσεις πάνω σε κορυφαία, αν θέλετε, ιστορικής σημασίας πολιτικά ζητήματα. Και εκεί πια, ο καθένας επιλέγει, στο πολιτικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται, και τον δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσει. Και, νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ με πάρα πολύ καθαρές συλλογικές διαδικασίες επέλεξε αντί να ταυτιστεί με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, επέλεξε την σύγκλιση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στη χώρα. Επομένως, νομίζω ότι είναι μια καθαρά πολιτική εξέλιξη αυτή για την οποία συζητάμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω που είσαστε σήμερα εδώ. Προηγουμένως είχαμε εδώ τον κ. Χατζηδάκη, αντιπρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος εξέφρασε ελεύθερα και ανοιχτά τις απόψεις του. Το ίδιο, ακριβώς έγινε και με σας. Και, επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον αυτή η εκπομπή θέλει να δίνει τη δυνατότητα να ακούγονται οι δικές σας απόψεις και όχι οι δικές μας απόψεις. Θα μπορούσαμε να πιούμε έναν καφέ και με σας και με τον κ. Χατζηδάκη…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …και να εκφράσουμε και τις δικές μας απόψεις. Σήμερα θέλαμε να ακουστούν οι δικές σας και νομίζω ότι το καταφέραμε και με σας και με τον κ. Χατζηδάκη. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Παπαδάκη.

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...