Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα κ. Πάικο.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είχαμε την αναγγελία του ανασχηματισμού από εσάς, με συγκεκριμένο χρώμα, με συγκεκριμένο στίγμα θα λέγαμε. Μια ερώτηση που θα σας έκανε ο καθένας πιστεύω: Με τον κ. Μωραΐτη και τον κ. Τόλκα εξασφαλίζεται η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι απλώς και μόνο, αλλά νομίζω ότι είναι μια κίνηση που εντάσσεται και έρχεται ακριβώς να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου, ο οποίος θέλουμε φυσικά να έχει και ένα σαφές πολιτικό στίγμα και μια σαφή πολιτική κατεύθυνση και σαφείς στρατηγικές αναφορές. Αλλά, νομίζω ότι οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα, αν θέλετε, δυνάμεων.
ΠΑΪΚΟΣ: Των δικών του κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αλλά δεν φαίνεται λίγο μίζερη αυτή η εικόνα, αυτή η προσπάθεια; Ξέρετε, σας το λέω, επειδή τα είχαμε δει τα ανάλογα και επί Ανδρέα Παπανδρέου, ας πούμε, που έκανε τις αντίστοιχες κινήσεις , δεν είχαν κριθεί ως εξαιρετικά επιτυχείς, εξαιρετικά θετικές , και εκ μέρους της αριστεράς τότε. Είναι αυτές οι πρακτικές; Ας πούμε για παράδειγμα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η πρακτική; Θέλετε να μου εξηγήσετε κ. Πάικο; Και ποια είναι η αναλογία την οποία βρίσκετε;
ΠΑΪΚΟΣ: Τι εννοώ: Η συμφωνία των Πρεσπών, για παράδειγμα, είναι μια πολύ μεγάλη πολιτική κίνηση, η οποία πράγματι αποτέλεσε διαχωριστική γραμμή και η οποία σας έφερε κοντά σε έναν κόσμο από αυτόν που προσδοκάτε να συσπειρώσετε. Τώρα, ο Μωραΐτης και ο Τόλκας δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα, έτσι πολύ απλά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «δεν είναι το θέμα»;
ΠΑΪΚΟΣ: Οι πολιτικές κινήσεις, οι πολιτικές είναι που οδηγούν προς την κατεύθυνση την οποία θέλετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πάικο, ο ανασχηματισμός δεν περιορίστηκε απλώς στον κ. Τόλκα και στον κ. Μωραΐτη.
ΠΑΪΚΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς, αλλά το εντοπίζω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, αυτό που εγώ θέλω να σας πω, είναι ότι κινήσεις αυτού του χαρακτήρα δείχνουν καταρχάς το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε έναν ευρύτερο κόσμο, ο οποίος έχει αναφορά στον…
ΠΑΪΚΟΣ: Στην Κεντροαριστερά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… στον προοδευτικό χώρο και νομίζω ότι αυτό έχει αναδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια. Από κει και πέρα, νομίζω ότι οι επιλογές του Πρωθυπουργού και για την κ. Ζορμπά και για την κ. Ξενογιαννακοπούλου και για τον κ. Τόλκα και για τον κ. Μωραΐτη σε αυτόν εδώ τον ανασχηματισμό, αναδεικνύουν ακριβώς, αυτή την πρόθεση να υπάρξει μια αναφορά και μια συνεργασία πια του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ πλέον, έχει πάρει διαζύγιο…
ΠΑΪΚΟΣ: Βρίσκεται απέναντι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από την παράταξη αυτή, έχει πάρει πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν σε μια πολιτική ταύτιση με τη δεξιά στη χώρα μας. Επομένως, εδώ μένει ένας πολιτικός χώρος κενός και ξέρετε ότι η πολιτική σιχαίνεται τα κενά. Καλύπτεται, λοιπόν, αυτός ο πολιτικός χώρος από μια αναδιαμόρφωση και ανασύνθεση και ανασυγκρότηση αυτού, το οποίο πάντοτε ονομάζουμε ως προοδευτική παράταξη με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά, με διαφορετικές πολιτικές δεσπόζουσες και με διαφορετικό πολιτικό στίγμα, αν θέλετε, σε στρατηγική κατεύθυνση.
ΠΑΪΚΟΣ: Να περιμένουμε κι άλλα τέτοια βήματα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές; Για παράδειγμα, λέγετε ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιας μορφής, τέτοιας κατεύθυνσης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπώνει ακριβώς την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία της αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο, με τον χώρο της κοινωνικής προόδου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ανόδου της δεξιάς – ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτή είναι η στρατηγική και η πολιτική κατεύθυνση. Και αυτό, δεν είναι κάτι καινούργιο κ. Πάικο, είναι κάτι το οποίο έχει – αν θέλετε- διακηρυχθεί και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από τις αποφάσεις του κόμματος, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα, λοιπόν, σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση, αλλά ξαναλέω: Για μας η διαδικασία αυτή δεν είναι απλώς και μόνο μια διαδικασία που αφορά πρόσωπα ή αφορά –αν θέλετε- τις εκλογικές μάχες. Αφορά τη συγκρότηση μιας πολιτικής συμμαχίας, η οποία θα έχει καθαρό στρατηγικό βηματισμό και θα έχει και πολιτικό στίγμα. Δηλαδή, εδώ, δεν μένουμε μόνο σε μια συνεννόηση ή συναίνεση γύρω από την -φυσικά κορυφαία- εξέλιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά συζητάμε και για μια σειρά …
ΠΑΪΚΟΣ: Και ευρύτερα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …από άλλου τύπου προτεραιότητες τις οποίες θέλω να τις πω, γιατί έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις, έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος , έχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση της οικονομίας με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, τις βλέπουμε, εξελισσόμενες άλλωστε αυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία. Επειδή μιλήσατε για συμμαχία, υπάρχει περίπτωση στις εκλογές να δούμε ΣΥΡΙΖΑ- τάδε, όπως είχαμε δει και στις προ-προηγούμενες εκλογές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις ευρωεκλογές με το όνομά του. Τώρα, τα υπόλοιπα σενάρια, δεν πρόκειται εγώ να τα σχολιάσω. Νομίζω, ότι αυτά είναι ζητήματα που καλό θα ήταν να τα συζητήσετε με τον Γραμματέα του κόμματος.
ΠΑΪΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στη συζήτηση για την Αναθεώρηση, αλλά και στην ενημέρωση που κάνατε στους πολιτικούς συντάκτες στις αρχές της εβδομάδας, δίνατε πολύ μεγάλο βάρος στην ανάγκη δέσμευσης από τώρα της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παυλόπουλο. Δεν είναι πρόωρο αυτό; Δεν είναι πολύ πρόωρο να κουβεντιάζουμε από τώρα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε όχι, δεν είναι πρόωρο…
ΠΑΪΚΟΣ: Να σας πω γιατί. Γιατί τώρα είναι ενάμιση χρόνο πριν για το ποιον..
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε σχεδόν ένα χρόνο πριν, δεν είναι ενάμισης χρόνος, μπαίνουμε σιγά – σιγά στον Μάρτη του 2019.
ΠΑΪΚΟΣ: Έναν χρόνο πριν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς έναν χρόνο πριν.
ΠΑΪΚΟΣ: Ένα χρόνο πριν να δεσμεύονται τα κόμματα ποιον θα προτείνουν ή ποιον θα δεχθούν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς δεν μιλάμε για μια πρόταση, η οποία αφορά ένα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλάμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει δείξει με τη στάση του, με τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του, ότι είναι ένα παράδειγμα ευπρέπειας και αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και στο δημόσιο συμφέρον. Άρα λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προταθεί ο κ. Παυλόπουλος και για την επόμενη θητεία. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό, είναι το εξής: Η ΝΔ εδώ και περίπου ένα- ενάμιση μήνα, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική δεξιάς παρένθεσης. Δηλαδή, με λίγα λόγια μας κατηγορεί ότι θέλουμε να αντιγράψουμε, ας πούμε, τις στρατηγικές ανοησίες του κ. Σαμαρά. Εμείς λέμε ότι πρώτον, είμαστε εμείς που βάλαμε , η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε στην ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Και το δεύτερο είναι: Αφού η ΝΔ έχει τις αμφιβολίες της, δεν χρειάζεται παρά να δεσμευτεί ότι θα προτείνει και εκείνη τον κ. Παυλόπουλο, για να είναι απολύτως βέβαιη ότι δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, πράγμα το οποίο φαίνεται όλο και πιο απίθανο.
ΠΑΪΚΟΣ: Θα συμφωνήσετε ωστόσο, ότι μοιάζει με τακτικισμό αυτή η ιστορία, ότι το κάνετε για να δημιουργήσετε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το κάνει η ΝΔ.
ΠΑΪΚΟΣ: …για να δημιουργήσετε ζητήματα στο εσωτερικό της ΝΔ με Παυλόπουλο ή μη Παυλόπουλο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα πάρα πολύ σαφώς. Σας είπα ότι η ΝΔ μας κατηγορεί ευθέως ότι υποτίθεται πως έχουμε στρατηγική δεξιάς παρένθεσης. Βεβαίως, ξαναλέω ότι το ζήτημα της νίκης στις εκλογές είναι διαφορετικό. Η ΝΔ ομιλεί σαν να έχει προεξοφληθεί το αποτέλεσμα των εκλογών εδώ και τρία χρόνια, κατά τον ίδιο τρόπο που προεξοφλούσε την κατάρρευση της α΄ αξιολόγησης, της β΄ αξιολόγησης , την κατάρρευσης της συμφωνίας για το χρέος, την κατάρρευση της κυβέρνησης κάθε δεύτερη εβδομάδα. Εν πάση περιπτώσει, σας ξαναλέω ότι εμείς λέμε, ότι εμείς δεν πρόκειται να πορευτούμε πολιτικά….
ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό θα έδινε μια λύση, όντως θα έδινε μια λύση, αλλά ίσως είναι πρόωρο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να πορευτούμε πολιτικά με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Εμείς πάντοτε ανοίγουμε το διάλογο με απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα και λέμε την πολιτική μας θέση. Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική μας θέση, δεν νομίζω ότι είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή για τη ΝΔ να δεσμευτεί ως προς αυτό το ζήτημα.
ΠΑΪΚΟΣ: Μιας και μιλάμε για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, καταψηφίστηκε πάντως ως αναθεωρητέα διάταξη η εκλογή από το λαό. Έτσι; Αυτό δεν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι.
ΠΑΪΚΟΣ: Πως δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το άρθρο 32, το οποίο είναι και το κεντρικό άρθρο…
ΠΑΪΚΟΣ: Το κεντρικό άρθρο, ναι …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … Πήρε περισσότερες από 180 ψήφους. Με αυτή την έννοια σας λέω ότι, δεν έχει καταψηφιστεί ούτε τυπικά, αλλά, ούτε ουσιαστικά η διάταξη εκείνη ή, αν θέλετε, η κατεύθυνση εκείνη που επιθυμεί την προσπάθεια να…
ΠΑΪΚΟΣ: Τότε, γιατί τέθηκε σε ψηφοφορία, κύριε Υπουργέ; Γιατί τέθηκε σε ψηφοφορία αυτό και δεν συγκέντρωσε ούτε 151;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο λέτε ότι τέθηκε σε ψηφοφορία;
ΠΑΪΚΟΣ: Το να εκλέγεται από το λαό ή όχι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λέτε; Το άρθρο 32 είναι αυτό και έχει συγκεντρώσει πάνω από 180 ψήφους. Αυτό το οποίο ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία, είναι ότι επειδή κάποια παρακολουθηματικά άρθρα του 32 δεν έχουν υπερψηφιστεί, με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύουν ότι έχει καταψηφιστεί και η άμεση εκλογή…
ΠΑΪΚΟΣ: … Εκλογή από το λαό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … εφόσον εξαντληθούν όλες οι επόμενες ψηφοφορίες…
ΠΑΪΚΟΣ: … Οι άλλες δυνατότητες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … για την εξεύρεση συναίνεσης.
ΠΑΪΚΟΣ: Εσείς λέτε ότι δεν είναι έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι μία νομική ερμηνεία η οποία είναι λανθασμένη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Θα σας πω ένα παράδειγμα: ότι, αφού λέμε ότι εξαιτίας του άρθρου 30 δεν μπορεί να περάσει η πρότασή μας, αλλά μπορεί να γίνει η αποσύνδεση εκλογής από τη διάλυση – η αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση – τότε με τη λογική τους, λόγω του 41 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δεν μπορούμε να πειράξουμε καθόλου το 32, διότι το 41 παράγραφος 5 έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 32 του Συντάγματος. Θέλω να πω ότι είναι απολύτως…
ΠΑΪΚΟΣ: Μα, το 32 υπερψηφίστηκε με το παραπάνω. Είναι θέμα ερμηνείας, λοιπόν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνετε, τι σας λέω; Εδώ πέρα προσπαθούν να κάνουν νομικές ερμηνείες που δεν στέκουν στην πραγματικότητα, διότι ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, η Νέα Δημοκρατία υπέστη μία πραγματική ψυχρολουσία καθώς ξεκίνησε και εκείνη και τα αντιπολιτευτικά μέσα να πανηγυρίζουν για την υποτιθέμενη ή μη υπερψήφιση του άρθρου 3 και στη συνέχεια έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλύψουν αυτό το φιάσκο…
ΠΑΪΚΟΣ: Αυτό ήταν ανόητο. Ναι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … και αυτό ακριβώς κάνουν τώρα με όλες αυτές τις ψευδοερμηνείες, αν θέλετε, που δίνουν σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Πάντως, μιας και το αναφέρατε, το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, όπως και τα άρθρα για τα κοινωνικά δικαιώματα, για τα δημόσια αγαθά κ.λ.π. πέρασαν τσίμα – τσίμα ως αναθεωρητέες διατάξεις. Πράγμα που δεν μας κάνει αισιόδοξους για το πόσο μπορεί να αναθεωρηθούν στην δεύτερη ψηφοφορία ή στην αναθεωρητική Βουλή. Έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι πέρασαν τσίμα – τσίμα, όπως το λέτε, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει πάρει πλέον…
ΠΑΪΚΟΣ: Απείχε ουσιαστικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … σαφέστατες αποστάσεις από την πολιτική παράδοση από την οποία προέρχεται, την παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας. Από κει και πέρα…
ΠΑΪΚΟΣ: Σύμφωνοι, όπως και στις Πρέσπες. Αλλά, αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα της παρούσας Βουλής. Στην επόμενη Βουλή θα έχουμε μία πολύ πιο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς, διαφορετικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και θεωρώ ότι, πολλά από τα κόμματα τα οποία θα συμμετέχουν στην αναθεωρητική διαδικασία στην επόμενη Βουλή, θα έχουν πάρει το μάθημά τους μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα. Εξάλλου, νομίζω ότι είναι, αν θέλετε, σύνηθες να μην δίδεται λευκή επιταγή, αν θέλετε, στην αναθεωρητική Βουλή από την προτείνουσα Βουλή. Επομένως, δεν ανησυχώ ως προς αυτό. Το θέμα είναι το πολιτικό στίγμα αυτής της αναθεώρησης – η οποία φαίνεται να εξελίσσεται πάρα πολύ καλά – και το πολιτικό στίγμα αυτής της αναθεώρησης είναι το στίγμα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της ενίσχυσης της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, πράγμα, το οποίο νομίζω ότι είναι απολύτως αναγκαίο για μία χώρα η οποία κάνει τα πρώτα της βήματα έξω από την κρίση.
ΠΑΪΚΟΣ: Είπατε ότι και η αναθεώρηση στη φάση αυτή δείχνει τους δύο κόσμους. Μιλήσατε, μάλιστα, για το λαό και για την ελίτ. Ωστόσο, δεν ξέρω, αν είναι έτσι, αλλά εν πάση περιπτώσει βλέπετε ότι κι η στάση και του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ακόμα, δεν είναι τέτοια που να σας κάνει αισιόδοξους και για την αναθεωρητική Βουλή, που τα κόμματα αυτά κατά τεκμήριο θα βρίσκονται στην αναθεωρητική Βουλή. Έτσι; Εκτός, αν αλλάξουν γνώμη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι οι εκλογές μπορούν να αναδιαμορφώσουν τόσο βαθιά το πολιτικό σκηνικό που να δούμε ευρύτερες πλειοψηφίες στην αναθεωρητική Βουλή. Επομένως, καλό είναι πριν κάνουμε τις εκτιμήσεις μας ή προβλέψεις μας, να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να μιλήσει. Κι όταν μιλήσει ο ελληνικός λαός…
ΠΑΪΚΟΣ: Ούτως ή άλλως θα γίνει αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ούτως ή άλλως θα γίνει και νομίζω ότι, όταν μιλήσει ο ελληνικός λαός, θα διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο συσχετισμούς που θα δείχνουν στην κατεύθυνση την οποία προτείνει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΠΑΪΚΟΣ: Μου αρέσει που είστε αισιόδοξος. Πριν σας ευχαριστήσω, για πείτε μου. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, πότε θα’ χουμε εν τέλει τη λύση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ υπάρχει μία επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών…
ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, είναι γνωστό αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … η οποία συνεχίζει το έργο της και την επεξεργασία της για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα το οποίο, αν θέλετε, εγείρει μία σειρά από ουσιαστικά αλλά και τεχνικά ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία μέσα στο επόμενο διάστημα – αν δεν κάνω λάθος, έχει πει ο αρμόδιος Υπουργός ο κύριος Χαρίτσης, δεν θα αργήσει πάρα πολύ – θα μελετήσουμε το πόρισμά της και από κει και πέρα θα πάρουμε τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες.
ΠΑΪΚΟΣ: Το λέτε με βεβαιότητα ότι θα προλάβουμε ως τις ευρωεκλογές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πόρισμα θα έχει κατατεθεί, κατά τη γνώμη μου, πριν από τις ευρωεκλογές.
ΠΑΪΚΟΣ: Η απόφαση, λέω. Η τελική απόφαση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω. Να δούμε πρώτα το πόρισμα και τις προτάσεις της Επιτροπής και από κει και πέρα αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν μετά και στο πολιτικό επίπεδο.
ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, κύριε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνομιλία μας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.