Τζανακόπουλος:Ο κ. Μητσοτάκης μετατοπίζει ένα πάλαι ποτέ κεντροδεξιό, μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο κόμμα προς την άκρα δεξιά


 
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ της Βουλής και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Να μπούμε στη συζήτησή μας. Κοντά μας έχουμε τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας ημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, κυρία Κοντογεώργη.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Θέλω να πάμε να δούμε μαζί, εμείς είδαμε νωρίτερα όλα τα ρεπορτάζ με τη χθεσινή συζήτηση, που είχε ένα κλίμα έντασης, υπήρξαν προσωπικές αναφορές ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κύριο Μητσοτάκη, επιθέσεις, υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Αυτή η όλη εικόνα που είδατε, σας ικανοποίησε σε πρώτη ημέρα συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός ή σας προβλημάτισε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής, κυρία Κοντογεώργη. Ο Πρωθυπουργός νομίζω ότι επιδίωξε και κατάφερε στην πρωτολογία του να θέσει τα βασικά ερωτήματα της ατζέντας για το επόμενο τριήμερο, για τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, ανέπτυξε το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, όχι μόνο για το επόμενο διάστημα, αλλά για την επόμενη τετραετία, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι, από τον Αύγουστο του 2018, πλέον η χώρα βρίσκεται εκτός της μνημονιακής επιτροπείας, αυτής της συνθήκης, αυτού του καθεστώτος του μνημονιακού και ανέδειξε το γεγονός ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και σε μεγαλύτερο βάθος να αποκαθιστάμε αδικίες, οι οποίες προέκυψαν από τα 8 χρόνια της κρίσης. Νομίζω ότι ανέπτυξε ακριβώς όλη την πολιτική του επιχειρηματολογία, όλο αυτό το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο νομίζω ότι είναι και το κύριο, που αφορά τους πολίτες.
Από την άλλη μεριά, στην πρωτολογία του ο κύριος Μητσοτάκης ήταν απολίτικος, ανερμάτιστος, ασυνάρτητος και κυρίως ανυπόφορα «κίτρινος». Επέλεξε να ρίξει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης με προσωπικές αναφορές, με παραπολιτική, με απευθείας ad hominem επιθέσεις στον Πρωθυπουργό. Επέλεξε, λοιπόν, να ρίξει το επίπεδο πιο χαμηλά από ποτέ. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει ποτέ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή –αν θέλετε- ακόμα-ακόμα και αρχηγός οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος στο ελληνικό Κοινοβούλιο -εξαιρώ φυσικά τη Χρυσή Αυγή, η οποία είναι μια άλλη υπόθεση- που να έχει κάνει μια τόσο εμπρηστική ομιλία, όχι μόνο σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά σε οποιαδήποτε διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Παρακολουθήσαμε, κύριε Τζανακόπουλε …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, εγώ θα σας πω, κυρία Κοντογεώργη, ότι εδώ δεν έχουμε μία επιλογή ακραίας πόλωσης, η οποία είναι αμοιβαία ή αφορά αμφότερους τους πολιτικούς αρχηγούς, δηλαδή και τον Πρωθυπουργό και τον κύριο Μητσοτάκη. Είναι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος, δεν ξέρω, ενδεχομένως του έχουν πει οι πολιτικοί του σύμβουλοι ότι με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συσπείρωση, έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί και να κερδίσει κάτι; Δεν ξέρω ειλικρινά τον λόγο, για τον οποίο το κάνει. Ωστόσο, δείχνει το γεγονός ότι δεν έχει απολύτως κανένα πολιτικό βάθος, αλλά και την ίδια στιγμή δεν έχει και καμία αναστολή, πολιτική ή ηθική, να ρίξει το επίπεδο στα Τάρταρα, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άρα, λοιπόν, δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η ένταση προκλήθηκε και από τις δύο μεριές. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός είναι δεδομένο ότι όταν υφίσταται είτε ο ίδιος είτε το κόμμα του τέτοιου τύπου επιθέσεις, οι οποίες –κατά τη γνώμη μου- είναι απαράδεκτες για έναν οποιονδήποτε πολιτικό, πόσο μάλλον για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Ωστόσο, αυτός ο οποίος χθες επέλεξε να μετατρέψει το κόμμα του σε σκανδαλοθηρική εφημερίδα, είναι ο κύριος Μητσοτάκης.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Στις δευτερολογίες είδαμε, κύριε Τζανακόπουλε, ότι ανέβηκαν πολύ οι τόνοι, γι’ αυτό –ξαναλέω- υπήρχαν προσωπικές αναφορές και επιθέσεις και ακούστηκαν και σε πρώτο ενικό απαντήσεις και από τον Πρωθυπουργό και από τον κύριο Μητσοτάκη. Θέλω να μου πείτε γενικά, επειδή είναι μία διαδικασία που την παρακολουθεί ο κόσμος και βλέπει τι συμβαίνει εντός της Βουλής σε μια κορυφαία διαδικασία που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε, αν βάζετε θετικό πρόσημο στο τέλος, στην ουσία όλης αυτής της συζήτησης; Και θέλω να πω ότι ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Γεννηματά, μετά του ΚΙΝΑΛ, η οποία είπε πως ακούσαμε όλα αυτά που ακούσαμε και με αυτό τον διάλογο των δύο ανδρών πληγώνεται η αξιοπρέπεια της πολιτικής. Και ότι είναι και «βούτυρο στο ψωμί» της ακροδεξιάς. Αυτό είπε η κυρία Γεννηματά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω, λοιπόν. Η αντιπαράθεση και οι τόνοι ανέβηκαν αφ’ ης στιγμής ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την εμπρηστική πρωτολογία, την οποία έκανε. Άρα, λοιπόν, όταν από τη μία μεριά έχεις έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος τοποθετείται πολιτικά, ο οποίος μιλά για μέτρα ανακούφισης των πολλών, όταν μιλά για το στρατηγικό σχέδιο της επόμενης μέρας και στη συνέχεια εμφανίζεται ο κύριος Μητσοτάκης, όπου στην πρωτολογία του έμοιαζε περισσότερο με τον Στέφανο Χίο και λιγότερο με έναν πολιτικό αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να πούμε πως η ευθύνη είναι αμοιβαία, η ευθύνη αφορά και τους δύο. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σαφές ποιος επέλεξε χθες να εκτροχιάσει τη συζήτηση, για να μην συζητηθούν τα πολιτικά, τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της επόμενης περιόδου. Και είναι δεδομένο ότι ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή, την οποία κάνει ο κύριος Μητσοτάκης, όχι απλώς ευνοεί την ακροδεξιά, στην πραγματικότητα μετατρέπει τον ίδιο σε ακροδεξιό. Διότι εδώ και πάρα πολύ καιρό βλέπουμε μια διαρκή μετατόπιση της ΝΔ προς ακραία δεξιές θέσεις. Χθες είδαμε και την τελική –αν θέλετε- φάση αυτής της μετάλλαξης, όπου είναι και η υιοθέτηση του λόγου, του ύφους και των πρακτικών της ακροδεξιάς. Άρα, πράγματι, αυτό που θα μπορούσα να σας πω εγώ, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε ο κύριος Μητσοτάκης χθες, αποτελεί -αν θέλετε- την επιβεβαίωση μιας πολιτικής κριτικής την οποία του έχουμε ασκήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή μετατοπίζει ένα πάλαι ποτέ κεντροδεξιό, μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο κόμμα, διαρκώς προς την άκρα δεξιά. Νομίζω, λοιπόν, ότι η επιλογή έγινε από τον κύριο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός, βεβαίως, είχε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να απαντήσει. Και εκτιμώ ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι πολίτες, αν παρακολουθήσουν το σύνολο της συζήτησης, αν παρακολουθήσουν τη δική μας επιλογή να μιλήσουμε πολιτικά και την πολιτική γύμνια του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία τελικά οδήγησε και στον τρόπο αυτό με τον οποίο τοποθετήθηκε, θα βγάλουν εξαιρετικά κρίσιμα συμπεράσματα.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Λοιπόν, επειδή είπατε ότι χθες ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης και των όσων είπε ο Πρωθυπουργός, είχε να κάνει και με τα μέτρα και το πακέτο μέτρων, τα οποία ακούσαμε αυτή την εβδομάδα στο Ζάππειο. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, και όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, λέει ότι όλα αυτά τα φέρατε αυτή την εβδομάδα για να πάει αλλού η ατζέντα. Δηλαδή, επικοινωνιακά, να πάει αλλού η προσοχή του κόσμου, να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, να φύγει από αυτή τη συζήτηση που ήταν η πρόταση μομφής, που ζήτησε ο κύριος Μητσοτάκης και τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης ο Πρωθυπουργός …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ενώ θα έπρεπε, κυρία Κοντογεώργη, φαντάζομαι, για τη ΝΔ, να συζητάμε για την παραπολιτική, για τα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων, να συζητάμε στο επίπεδο του κιτρινισμού, που έχει αποφασίσει η ΝΔ να ρίξει την πολιτική αντιπαράθεση. Θα σας πω το εξής: Αυτή την κατηγορία, δηλαδή ότι δημιουργούμε –αν θέλετε- προεκλογικά γεγονότα ή ότι κάνουμε προσπάθειες να μετατοπίσουμε την ατζέντα ή ότι τα μέτρα τα οποία, κάθε φορά, προτείνουμε είναι προεκλογικά, δεν την ακούσαμε τώρα πρώτη φορά. Την ακούμε από το 2016. Θα σας θυμίσω ότι μόλις είχαμε ανακοινώσει το 2016 το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους, την εφάπαξ τότε 13η σύνταξη, η κατηγορία, η οποία εξαπολύθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν ότι επρόκειτο για ένα προεκλογικό μέτρο και ότι ο Τσίπρας ετοιμάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αυτό το ακούσαμε στη συνέχεια το 2017, όταν ανακοινώσαμε επίσης το κοινωνικό μέρισμα. Την ακούσαμε το 2018. Την ακούσαμε όταν καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Την ακούσαμε οποτεδήποτε πήραμε πολιτικές επιλογές, οι οποίες προερχόμενες –αν θέλετε- και στηριζόμενες σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχουμε για την αποκατάσταση των αδικιών, οδηγούσαν σε μέτρα ανακούφισης, σε μέτρα κοινωνικής στήριξης, σε μέτρα διαπραγματευτικής ενίσχυσης των εργαζομένων, σε μέτρα που αυξάνανε το εισόδημα των εργαζομένων. Άρα, λοιπόν, θέλω να πω ότι τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και για τα οποία θα συζητήσουμε, βεβαίως, έχουν να κάνουν με το ξεδίπλωμα ενός στρατηγικού σχεδίου, το οποίο δεν είναι ούτε χθεσινό ούτε προχθεσινό. Έχει να κάνει με μία μακροπρόθεσμη στρατηγική, την οποία ξεδιπλώνουμε. Δηλαδή, αυτό το οποίο λέγαμε πάντοτε, είναι ότι, μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια, ο βασικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, να τακτοποιήσουμε τη χώρα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση και την ίδια στιγμή να μπορούμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πραγματικά πήραμε συγκεκριμένα μέτρα, που σκόπευαν σε αυτό ακριβώς τον στόχο.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Και θα πάμε και στα μέτρα. Κύριε Τζανακόπουλε …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω. Μετά την έξοδο από το μνημόνιο καταφέραμε να επιταχύνουμε. Σας θυμίζω τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία ένα προς ένα έχουν ψηφιστεί και έχουν υλοποιηθεί. Σας θυμίζω την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Σας θυμίζω ξανά την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε νέα θετικά μέτρα για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι είναι άστοχη η κατηγορία –αν θέλετε- ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας ή στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αλλαγής της ατζέντας.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Ήταν η πρώτη ερμηνεία που έδωσε η αντιπολίτευση, ότι είναι ψηφοθηρικά όλα αυτά τα μέτρα, γιατί ερχόμαστε …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, αυτό είναι το πιο εύκολο να πει κανείς, όταν δεν έχει πολιτικό επιχείρημα να απαντήσει στην ουσία των θετικών μέτρων …
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Και είπε η αντιπολίτευση επίσης …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … τα οποία εξαγγέλθηκαν και άμεσα θα νομοθετηθούν.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, ακούσαμε στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο πως από το 2015 ετοιμάζονται αυτά τα μέτρα, 2016, τέλος πάντων, όπως μας είπατε. Και έθεσε το ερώτημα, γιατί ήρθαν τόσο αργά. Και τόσο αργά …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, θα σας πω.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Ναι, μας εξηγήσατε, αλλά …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, λοιπόν. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ήταν να βγει η χώρα από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια. Τι κάναμε λοιπόν; Τακτοποιήσαμε τα δημόσια οικονομικά, δημιουργήσαμε όρους οριστικής εξόδου από την κρίση. Την ίδια στιγμή, παίρναμε μέτρα στήριξης των αδύναμων συμπολιτών μας. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, τα οποία, με δική μας ρύθμιση, έχουν πλέον τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι ένα παραδειγματικό μέτρο και νομίζω εμβληματικό. Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, έχουμε ανακτήσει την οικονομική μας κυριαρχία, έχουμε διευρυμένο πεδίο ελευθερίας –αν θέλετε- στη διαμόρφωση πολιτικών. Και ξεκινήσαμε. Τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ είπαμε ότι το 2019 προκύπτει ένας δημοσιονομικός χώρος, ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου. Και κατανείμαμε συγκεκριμένα μέτρα σε αυτό τον δημοσιονομικό χώρο. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ότι το 2019, ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη, θα πάει ακόμα καλύτερα. Άρα, λοιπόν, δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Να μείνουμε στο 2019 και στο 2020;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, επιμένω. Γιατί έρχονται τώρα με ρωτήσατε και σας απαντώ. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Επομένως, αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι ακριβώς, αξιοποιώντας αυτό το δημοσιονομικό χώρο, να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος της κρίσης. Τι άλλο να κάνουμε;
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, καλά κάνετε και μας το εξηγείτε, γι΄ αυτό και σας ρωτάω, αλλά αυτό που μπαίνει και σαν ερώτημα από την πλευρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και απορία είναι πώς αυτά τα μέτρα έχουν ένα χαρακτήρα σε βάθος χρόνου μέχρι το 2020-2022 και ποιος εγγυάται πως όλα αυτά που έχετε εξαγγείλει θα υλοποιηθούν μέχρι τότε. Η αντιπολίτευση λέει η ίδια ότι εμείς όταν έρθουμε, δικό μας θέμα όποιος είναι στην κυβέρνηση αν αυτά τα μέτρα θα κρίνει να τα υλοποιήσει ή όχι. Πώς θα έχουν αυτό το χαρακτήρα τον δεσμευτικό και τον μόνιμο μέχρι τότε που λέτε εσείς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Ποια μέτρα εξαγγείλαμε για το 2019; Πάρα πολύ συγκεκριμένα σας λέω, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα…
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Το είπατε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να τα πω. Τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για την εστίαση, τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για τα τρόφιμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% και φυσικά τη 13η σύνταξη, η οποία κατανέμεται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Και η οποία, όπως είπαμε, είναι μόνιμη. Δηλαδή, τι σημαίνει μόνιμη; Ότι θα νομοθετηθεί. Από εκεί και πέρα, κυρία Κοντογεώργη, οι πολίτες επιλέγουν στις εκλογές τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η οικονομική πολιτική μιας χώρας. Δηλαδή, μια άλλη κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να νομοθετήσει έναν διαφορετικό τρόπο κατανομής των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Για παράδειγμα, μπορεί να καταργήσει την 13η σύνταξη, μια κυβέρνηση ενδεχομένως και ο μη γένοιτο της Ν.Δ. και να χρησιμοποιήσει αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αυτά τα 800 εκατομμύρια, για να κάνει φοροαπαλλαγές στους ολιγάρχες. Αυτά τα αποφασίζει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές. Άρα, εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι νομοθετούμε, κάνουμε μια συγκεκριμένη κατανομή των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ενδεχομένως, η Ν.Δ. θα ήθελε να κόψει και άλλο τις συντάξεις. Και αυτό είναι στα πλαίσια του κυρίαρχου δικαιώματος μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ενδεχομένως η Ν.Δ. θα ήθελε να μειώσει και άλλο το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Ενδεχομένως η Ν.Δ. –τα έχει πει αυτά- θα ήθελε να καταργήσει το 8ωρο και να δουλεύουν όλοι οι Έλληνες πολίτες 12ωρο, χωρίς υπερωρίες. Και αυτό είναι ένα κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού για να αποφασίσει εάν θέλει μια κυβέρνηση για τους πολλούς ή αν θέλει μια κυβέρνηση, η οποία θα εξυπηρετεί την ολιγαρχία και τις ελίτ.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Επειδή μιλήσατε για τη 13η σύνταξη και έτσι να καταλάβει λίγο και ο κόσμος, είναι μια στην ουσία επαναφορά ενός δώρου, αυτή τη στιγμή είναι το δώρο Πάσχα που έπρεπε να δοθεί…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να το πείτε και έτσι.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Αυτό θα έχει μόνιμο χαρακτήρα; Δηλαδή, θα είναι και δώρο Χριστουγέννων την επόμενη φορά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, είναι μια νομοθετημένη δημοσιονομική δαπάνη, η οποία κατανέμεται με τον συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή, κάθε άνοιξη, την άνοιξη του 2019, την άνοιξη του 2020, την άνοιξη του 2021, θα δίνεται η δυνατότητα να γίνεται παροχή από το κράτος. Από τον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν 13η σύνταξη. Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, όταν είχε παρουσιάσει το πρόγραμμά του, είχε μιλήσει για 13η σύνταξη, η οποία –μπορείτε να το ελέγξετε κιόλας- πώς ήταν; Ότι για όσους συνταξιούχους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ θα δίνεται άλλη μια σύνταξη. Διότι αυτές ήταν τότε, με βάση τους υπολογισμούς μας οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό είχαμε χαρακτηρίσει και πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 ως 13η σύνταξη. Και είχε γίνει, μάλιστα, αποδεχτό με πολύ θετικό τρόπο από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, όχι απλώς προχωράμε σε αυτό το μέτρο, αλλά προχωράμε σε κάτι παραπάνω. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους για μια 13η σύνταξη, η οποία έχει αυτόν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα τον οποίο ακούσατε. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι μέχρι 500 ευρώ θα πάρουν μια ολόκληρη σύνταξη. Οι συνταξιούχοι μέχρι 600 ευρώ θα πάρουν το 80% και πάει λέγοντας.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Επειδή αυτά τα μέτρα έχουν πολύ ενδιαφέρον και θα τα ακούσουμε και τις επόμενες ημέρες να τοποθετούνται και οι βουλευτές των κομμάτων και οι αρμόδιοι υπουργοί φαντάζομαι, υπάρχει το εξής ερώτημα: όλο αυτό το πακέτο μέτρων έχει εγκριθεί, σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, από τους θεσμούς, από τους ανθρώπους που συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ευρώπης, αφού δεν είναι εποπτεία αυτή η διαδικασία που έχει πλέον η χώρα και η οικονομία, έχουμε το πράσινο φως για όλα αυτά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υποχρέωση της χώρας, κυρία Κοντογεώργη, από τη στιγμή που έχει βγει από τη συνθήκη της μνημονιακής επιτροπείας, από τη στιγμή που έχει βγει από το μνημόνιο, είναι να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της. Άρα, λοιπόν, ο τρόπος για την επίτευξη των στόχων αφορά αποκλειστικά και μόνον την ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, φυσικά ενημερώνουμε, συζητάμε, ακούμε γνώμες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση, αν θέλετε, με την κατάσταση που επικρατούσε κατά την περίοδο του μνημονίου, όταν έπρεπε κάθε μέτρο που παίρναμε να έχει και την έγκριση των θεσμών. Εδώ βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια νέα συνθήκη. Βρισκόμαστε σε μια νέα, αν θέλετε, διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει, όπως κυρίαρχα έχει το δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα, για την οικονομική πολιτική.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Σε όλα αυτά τα μέτρα που ακούσαμε, υπήρχαν κάποιες διαφωνίες, ενδεχομένως, ενστάσεις ή κάτι που μας είπαν ότι «μην προχωρήσετε, μην γίνει».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτάτε τώρα για τους θεσμούς;
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Ναι, ρωτάω εάν υπήρχε μια αντίδραση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, το μόνο στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν είναι στα δημοσιονομικά αποτελέσματα των μέτρων. Δεν έχουν δυνατότητα ούτε αυτό προβλέπεται…
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Έχει σημασία αυτό να το πείτε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή. Εγώ αυτό που μπορώ να σας με βεβαιότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά απολύτως χωρούν στο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για το 2019. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος των θεσμών περιορίζεται ακριβώς και αποκλειστικά σε αυτό. Δηλαδή, στο αν και κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ενδεχομένως κάποιο δημοσιονομικό κίνδυνο. Και η απάντηση σε αυτό είναι, όχι, τα μέτρα αυτά δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κίνδυνο για το 2019.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Επειδή όλη αυτή η συζήτηση τώρα, καταλαβαίνετε με την πρόταση εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός αυτές τις τρεις μέρες στη Βουλή, έχει επισκιάσει ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που είναι οι 120 δόσεις, το οποίο έχει μπει στην αρμόδια Επιτροπή από χθες, θα ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα. Θέλω να πάμε να δούμε μαζί τις εισηγήσεις που έγιναν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τις Επιτροπές και τα μέλη της Επιτροπής και να έρθουμε στη συζήτηση με τον κ. Τζανακόπουλο και τις 120 δόσεις.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Σε αυτή την Επιτροπή, κ. Τζανακόπουλε, η Ν.Δ. κατέθεσε την τροπολογία που αφορά την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και η ΔΗΣΥ επανέφερε την πρότασή της, επίσης, για την προστασία του αφορολόγητου, καλώντας την κυβέρνηση, και η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, να την ψηφίσετε. Και θέλω να πω, σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας, που αναφέρεται συχνά ο Πρωθυπουργός, συναίνεσης και μιας ομαδικής εθνικής πολιτικής που πρέπει να υπάρχει, δεν είναι καλό από την πλευρά της κυβέρνησης να σκεφτεί αυτές τις δύο προτάσεις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω το εξής: Σε σχέση με την κίνηση εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού από τα πραγματικά μέτρα που αφορούν το τώρα, το 2019, η Ν.Δ. έκανε με το αφορολόγητο ακριβώς αυτό που επιχείρησε να κάνει πέρυσι και με τις συντάξεις. Δηλαδή, ενώ γνωρίζει ότι το ζήτημα αυτό αφορά, αν θέλετε, τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, πρέπει να συζητηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι πλέον στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας αλλά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας ελέγχου των προϋπολογισμών όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.. Έρχεται και για να θολώσει τα νερά, να θολώσει, αν θέλετε, την εικόνα, επέλεξε να καταθέσει χθες αυτή την τροπολογία. Να σας πω το εξής: Σας είπα ότι το ίδιο έκανε και με τις συντάξεις, ενώ την ίδια στιγμή όλος ο κόσμος ήξερε ότι τόσο τις συντάξεις, δηλαδή την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 όσο και τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020 την έχει υιοθετήσει στο πρόγραμμά της. Ο κ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, αυτό το οποίο έκανε τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν να περιγράψει ένα πρόγραμμα, στο οποίο έπαιρνε ως δεδομένη τη μείωση του αφορολόγητου και χαμήλωνε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9%. Σήμερα, γίνεται υπέρμαχος, αν θέλετε, και όψιμα της κατάργησης αυτής της διάταξης. Εμείς έχουμε πει με τον πιο κατηγορηματικό, καθαρό -και σαφή τρόπο και αυτό άφησε να εννοηθεί και ο Επίτροπος Μοσκοβισί μόλις μερικές μέρες πριν, μόλις δυο μέρες πριν- ότι δηλαδή το αφορολόγητο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εφόσον κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να ξέρω τι σκοπεύει να κάνει η Ν.Δ., γιατί ξέρετε ότι άλλα κάνει η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, άλλα λέει τώρα και άλλα μπορεί να κάνει μετά, εφόσον και αν ο μη γένοιτο κερδίσει τις εκλογές, πράγμα το οποίο δεν το βλέπω και εξαιρετικά πιθανόν. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, σας ξαναλέω, το αφορολόγητο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Οπότε για μας αυτό είναι ένα μη θέμα. Από εκεί και πέρα, τον ρυθμό, αν θέλετε, των νομοθετικών επιλογών τον αποφασίζει η κυβέρνηση. Δεν τον αποφασίζει ο κ. Μητσοτάκης με βάση τις προεκλογικές του σκοπιμότητες ή τους σχεδιασμούς εντυπωσιασμού του. Αυτό το οποίο είναι σήμερα στην ατζέντα, είναι αν η Ν.Δ. θα ψηφίσει τις 120 δόσεις, αν θα ψηφίσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αν θα ψηφίσει τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και αν θα ψηφίσει την 13η σύνταξη. Γιατί, ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να σας πω ότι τα στελέχη της Ν.Δ. βρίσκονται σε μια αμηχανία και πλέουν σε ένα απίστευτο ποτάμι αντιφάσεων. Δηλαδή, τη μια μας λένε ότι το πρόγραμμα αυτό ή τα μέτρα αυτά αντιγράφουν το πρόγραμμα της Ν.Δ.. Μετά μας λένε «δεν δεσμευόμαστε, όμως, από τα μέτρα αυτά». Μετά ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να πει ότι εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε είναι καλό για την κοινωνία. Από την άλλη μεριά, το alter ego του, ο κ. Βέμπερ, έρχεται και κάνει δήλωση εναντίον των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος. Εδώ δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Είτε ο κ. Μητσοτάκης λέει την αλήθεια και θα ψηφίσει τα μέτρα, άρα θα πρέπει να αποσύρει τη στήριξή του από τον κ. Βέμπερ ενόψει των εκλογών, είτε ο κ. Βέμπερ λέει την αλήθεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθύτατα εκτεθειμένος. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Μένει να το δούμε αυτό. Και επειδή αναφέρεστε στις ευρωεκλογές, θέλω να μου πείτε, πώς έτσι βλέπετε αρχίζουν και μιλούν με ποσοστά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μιλούν για τις απώλειες που μπορεί να έχουν, για τα κέρδη που μπορεί να έχουν. Εσείς, τι προβλέπετε για τις 26 του Μάη για τις ευρωεκλογές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ προβλέπω ότι ακριβώς επειδή ο ελληνικός λαός και παρά τον καταιγισμό προπαγάνδας και παρά την κυριαρχία στα μίντια, αν θέλετε, τα συστημικά μίντια, του απολίτικου και κίτρινου αφηγήματος, το οποίο έχει υιοθετήσει η Ν.Δ., εγώ προβλέπω και κατανοώ ότι ο ελληνικός λαός βλέπει τις αλλαγές, βλέπει τις προσπάθειες. Κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι ρόδινα. Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Έχουμε πίσω μας οκτώ χρόνια ίσως της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, την οποία πέρασε ποτέ η χώρα. Υπάρχουν ανοιχτές πληγές. Υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν καθημερινά πολύ μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Όμως, κατανοούν ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, υπάρχει ένα πολιτικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατάφερε να βάλει τη χώρα στη σωστή τροχιά και σήμερα υλοποιεί ένα πολιτικό σχέδιο αποκατάστασης των αδικιών και ελάφρυνσης. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Θα έχει –και κλείνω με αυτό, κύριε Τζανακόπουλε- χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών η 26η του Μάη; Γιατί το έχουν επικεντρώσει όλα τα κόμματα εκεί και λένε ότι εκεί θα φανεί τελικά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις ευρωεκλογές, όπως καταλαβαίνετε, ψηφίζουμε και για την Ευρώπη, ψηφίζουμε όμως και για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, νομίζω ότι μπορεί να δοθεί ένα μήνυμα ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος, ένας εναλλακτικός δρόμος, ο οποίος θα είναι και απέναντι σε αυτή την ακροδεξιά ενίσχυση που βλέπουμε σε μια σειρά από χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Βορρά. Υπάρχει, όμως, και ένας διαφορετικός δρόμος σε σχέση με την τεχνοκρατική ελίτ, η οποία κυριαρχεί σήμερα στην Ε.Ε. και η οποία είναι υπέρμαχος, αν θέλετε, της λιτότητας. Υπάρχουν, όμως, ρωγμές. Οι ρωγμές αυτές εμφανίζονται και στο εσωτερικό της Ε.Ε., αλλά και στα επιμέρους κράτη-μέλη. Για παράδειγμα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, φυσικά, είναι ένα παράδειγμα ενός εναλλακτικού δρόμου, με τις ιδιομορφίες κάθε διαφορετικής περίπτωσης. Άρα, λοιπόν, ψηφίζουμε για την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και η πρώτη εκλογική μάχη μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα. Άρα, είναι αντικειμενικό γεγονός ότι θα πάρει και χαρακτηριστικά εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, όπως και συμβαίνει. Νομίζω ότι αυτό είναι και αναπόφευκτο, αλλά την ίδια στιγμή νομίζω ότι είναι και εύλογο και θεμιτό.
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ: Ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας και συζητήσαμε, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production