«Οι βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος προχωράνε με γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που υπήρχε στο παρελθόν». Αυτό, τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας, σήμερα, στο «Athens Investment Forum 2018» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πρόσθεσε ο Υπουργός, είναι η χωροταξία. «Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη υστέρηση στα θέματα αυτά. Η παρούσα κυβέρνηση έκανε τόσες μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία όσες είχαν να γίνουν για πολλές δεκαετίες και έκανε πράγματα που φάνταζαν αδύνατα. Αναρτημένους και κυρωμένους δασικούς χάρτες, που από το 1% όταν τους παραλάβαμε το 2015, θα φθάσουν στο 90% μέχρι το τέλος του 2019. Κατ΄ αρχήν ανάρτηση της γραμμής των αιγιαλών μέχρι το τέλος του 2018, ώστε η χώρα να αποκτήσει οριοθετημένους αιγιαλούς μέχρι το τέλος του 2019. Μετά από 25 χρόνια μάχης και δήθεν μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων, παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 25% και φιλοδοξούμε το 2020 να έχει ολοκληρωθεί το 90% της ελληνικής επικράτειας, θεσμοθετώντας έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία».
Όλες αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν, για πρώτη φορά, ένα πλαίσιο όπου η χωροταξία απλοποιείται, αποκτά ασφάλεια δικαίου, υπάρχει ενθάρρυνση των επενδύσεων και ριζική πάταξη της διαφθοράς. Το πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο Υπουργός, αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη των μεταρρυθμίσεων που έχουμε κάνει σε αυτόν τον τομέα, ταυτόχρονα με την επίλυση του θέματος του Κτηματολογίου, το οποίο χαρακτήρισε ως μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Ειδικά το χωροταξικό, οι χρήσεις γης και η ασφάλεια ιδιοκτησίας, αποτελούν σύμφωνα με τους θεσμικούς οικονομολόγους, μεγαλύτερο αντιεπενδυτικό διαχρονικό «αγκάθι», ακόμη και από αυτήν την φορολογική αστάθεια ή και την υπερφορολόγηση.
Τα άλματα αυτά που σημείωσε ο Γ. Σταθάκης, θεωρείται ότι αποτελούν μια σε βάθος και ουσιαστική μεταρρύθμιση «ζωής» για την Ελλάδα.