Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα RealNews και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διευρύνει τα όρια της Αριστεράς»
- «Η υιοθέτηση νέων θετικών μέτρων προκύπτει από τις δυνατότητες της οικονομίας»
Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επικρίσεις ότι τα επικείμενα θετικά οικονομικά μέτρα έρχονται με προεκλογική στόχευση και ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων…
Η υιοθέτηση μιας σειράς νέων θετικών μέτρων προκύπτει από τις δυνατότητες της ίδιας της οικονομίας. Είναι το αποτέλεσμα της εξόδου από τα μνημόνια, της ανάκτησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της σαφούς αναπτυξιακής πορείας της. Κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ότι δανείζεται με επιτόκια χαμηλότερα εδώ και δώδεκα χρόνια, ενώ αυξάνει τις εξαγωγές της, για να αναφερθώ σε κάποιους από τους οικονομικούς δείκτες. Όσον αφορά τη στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στα μεσαία στρώματα θέλω μόνο να σας θυμίσω ότι η ζημιά που υπέστησαν μέσα σε πέντε χρόνια (2009-2014) ήταν πρωτοφανής, αφού το μέσο καθαρό εισόδημά τους μειώθηκε κατά 31,5%. Την περίοδο 2008-2014 επίσης, είχαμε μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) κατά 165.000 (-19%), ενώ την περίοδο 2014-2018 είχαμε αύξηση του αριθμού των ΜμΕ κατά 43.000 (6,2%) (Eurostat, SME Performance Review). Τα μεσαία στρώματα λοιπόν, συρρικνώθηκαν επί διακυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, δεν αφανίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως διατείνεται η αντιπολίτευση. Σήμερα δε, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, αυτή είναι η αλήθεια. Όσον αφορά τη διάρθρωση των φορολογικών εσόδων από τα φυσικά πρόσωπα, μόλις το 19% των φορολογουμένων πληρώνει το 90% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων πληρώνει το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθέτηση των εν λόγω οικονομικών μέτρων ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμών ή ακόμη και για χρονική περίοδο που υπερβαίνει τη θητεία της;
Η αυξημένη εποπτεία που ασκείται στην οικονομία μας – σημειωτέον ότι το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών σήμερα εποπτεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – δεν σημαίνει την άδειά τους για τη νομοθέτηση των όποιων οικονομικών μέτρων, χωρίς βέβαια να υποτιμάμε τις εκτιμήσεις τους. Αλλά, όμως, το πιο σημαντικό είναι πως πρόκειται για μέτρα εντός των δυνατοτήτων της οικονομίας, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερή αναπτυξιακή της πορεία. Βεβαίως η διαφωνία της αντιπολίτευσης είναι ως προς το χαρακτήρα και τη κοινωνική στόχευση των μέτρων. Θεωρεί λάθος την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση όσων είναι στα όρια της ανέχειας η κάτω από αυτά. Για τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Οι χαμηλοί μισθοί, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η εργασιακή ανασφάλεια, είναι για αυτήν το αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη όπως την αντιλαμβάνεται.
Δεν είναι αντιφατικό να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία τη στιγμή που οι Podemos έχασαν αρκετή από τη δύναμη τους; Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα στην Ισπανία θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις στην ΕΕ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάποιες διαπιστώσεις με αφορμή το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών. Πρώτον ότι εκείνη η Σοσιαλδημοκρατία που ενισχύεται στην Ευρώπη, είναι αυτή που απαγκιστρώνεται από τον νεοφιλελευθερισμό, δημιουργώντας έτσι και το πεδίο συνεργασίας της με την Αριστερά. Το δεύτερο είναι πως η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής εκ μέρους του ισπανικού Λαϊκού κόμματος άνοιξε το δρόμο για την ενίσχυση της φρανκικής ακροδεξιάς. Κρίνοντας την αντίστοιχη στάση της ΝΔ ελπίζω να μην δούμε και εδώ αντίστοιχα φαινόμενα. Ασφαλώς οι επιμέρους εθνικοί συσχετισμοί θα διαμορφώσουν τον ευρωπαϊκό χάρτη, τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα καθορίσουν και τις πολιτικές επιλογές την επόμενη περίοδο.
Το εγχείρημα του μετώπου της Προοδευτικής Συμμαχίας φαίνεται να πηγαίνει καλά, αλλά δεν φαίνεται να διαμορφώνεται το αριστερόστροφο σοσιαλιστικό κόμμα που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί, από ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα της Αριστεράς, σε ένα ευρύτερο πολυσυλλεκτικό κόμμα της Αριστεράς και ταυτόχρονα και του Σοσιαλιστικού χώρου;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να διευρύνει τα όρια της Αριστεράς. Να εκφράσει ευρύτερες ανάγκες και να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη ανατρέποντας τον φαύλο δικομματισμό. Η στρατηγική των προγραμματικών συγκλίσεων και συμμαχιών με στόχο την διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω πως έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή των μαζικών πολυσυλλεκτικών κομμάτων κατά τα πρότυπα του πρόσφατου παρελθόντος. Μην ξεχνάτε ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής γεγονός που διευκολύνει την διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε ένα ευρύτερο άμορφο και ασπόνδυλο κεντροαριστερό μόρφωμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να προχωρήσει σε μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στην περιοδεία και τις ανοιχτές συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό τον λόγο η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για λαϊκισμό…
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την συσχέτιση του λαϊκισμού με τις ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις, μάλλον μια τέτοια κατηγορία συνιστά άλλη μια επικοινωνιακή μπαρούφα εκ μέρους της ΝΔ. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δεκάδες ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολλές από αυτές παίρνουν το χαρακτήρα ενός ανοιχτού δημόσιου διαλόγου με τους παρευρισκόμενους. Θέλω ακόμα να επισημάνω ότι στην πλειοψηφία τους είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε συμμετοχή από αυτές που κάναμε πριν λίγους μήνες.
Εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικιοθελής παραίτηση του κυρίου Πολάκη μετά την αντιπαράθεση του με τον κύριο Κυμπουρόπουλο;
Από αυτή την υπόθεση κρατώ την υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργεί συνθήκες ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία. Και εδώ δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κινήθηκαν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια. Για τον νεοφιλελευθερισμό οι ίσες ευκαιρίες για τους ανάπηρους συμπολίτες μας οδηγούν σε περιττές δαπάνες. Τώρα, για τον Παύλο, αν ο χρόνος γύριζε πίσω νομίζω πως θα έλεγε αυτά που ήθελε να πει με διαφορετικά λόγια και τρόπο. Καμιά φορά μπορούμε να κερδίζουμε ακόμα και όταν παραδεχόμαστε τα λάθη μας.