Περαιτέρω θωράκιση του περιβάλλοντος εν όψει των εξορύξεων προωθεί το ΥΠΕΝ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προβλέπεται η κατάθεση τροπολογιών για την επιπρόσθετη ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις έρευνες υδρογονανθράκων. Επιπλέον προωθείται η απαγόρευση της μεθόδου fracking(υδραυλική ρωγμάτωση) για την εξόρυξη του σχιστολιθικού αερίου, που εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπάρχει σε Θράκη και Ήπειρο.
Είναι η υδραυλική ρωγμάτωση, η μέθοδος για την ανακάλυψη μη συμβατικών τύπων πετρελαίου και φυσικού αέριου από σχιστόλιθο (shale gas & shale oil) και έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις διεθνώς. Ωστόσο οι ΗΠΑ, όπως και η Τουρκία, σε αντίθεση με την ΕΕ επιτρέπουν το fracking. Ειδικά στις ΗΠΑ λόγω και ύπαρξης εκτεταμένων έρημων εκτάσεων υπάρχει εκτεταμένη παραγωγή και έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταφέρει γίνουν αυτάρκεις ενεργειακά αλλά και να μετατραπούν καθαρό εξαγωγέα ενέργειας.
Όπως τόνισε στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΕΝ ο κ. Σταθάκης για τη μονογραφή της συμφωνίας έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχή του Ιονίου (στο ύψος της Αιτωλοακαρνανίας), με τις εταιρείες ΕΛΠΕ και Repsol, καθώς ολοκληρώνεται ο μεγάλος κύκλος των νέων παραχωρήσεων (σε Ιόνιο και Κρήτη) η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία και θα προχωρήσει σε πρόσθετη ενίσχυση.
«Η Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο, ώστε να μετατραπεί σε μία εν δυνάμει χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων και με το μέγιστο όφελος για την ελληνική οικονομία και τοπική κοινωνία», επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ.
Ο κ. Σταθάκης έδωσε έμφαση στην υπεραξία που θα πηγαίνει στις τοπικές κοινωνίες. «Σημαντικά θα είναι τα ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», τόνισε και είπε, ότι «οι ανάδοχοι υποχρεούνται στην καταβολή τιμήματος. Συγκεκριμένα, στα επτά με οκτώ χρόνια έρευνας καταβάλλεται στρεμματική αποζημίωση, στη φάση της παραγωγής η φορολογία του δημοσίου ανέρχεται στο 20% και για την τοπική αυτοδιοίκηση 5%. Επίσης το δημόσιο θα εισπράττει σταθερά μισθώματα, ενώ οι πόροι θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς τόνισε ότι «τον επόμενο χρόνο μπαίνουμε στην έρευνα μεγάλων περιοχών που θα μας δείξουν καθαρή εικόνα, με την προσδοκία να μοιάσουμε σαν τις χώρες με μεγάλες ανακαλύψεις. Και η μεγάλη παρουσία διεθνών εταιριών στις παραχωρήσεις, αυτό μάς δείχνει. Την επόμενη πενταετία θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», υποστήριξε ο κ. Μπασιάς.
Μετά τη μονογραφή θα ακολουθήσει η διαδικασία του ελεγκτικού συνεδρίου και η έγκριση από τη βουλή, όπως και για τις άλλες περιοχές (Κρήτης και Ιονίου).