Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο ένθετο που παρουσιάζει τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «τόσο η Ευρωπαϊκή Αριστερά, όσο και όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» εξέφρασαν τη στήριξή τους, όπως και η Κομισιόν, οι ΗΠΑ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
«Ηχηρή παραφωνία σε αυτή τη θετική ανταπόκριση αποτελούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που, σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση των πολιτικών τους ομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δηλαδή, στέκονται ενάντια στη συμφωνία, υιοθετώντας μια δημαγωγική, μικροπολιτική και αδιέξοδη ρητορική», σημειώνει.
«Σε εθνικό επίπεδο, η έξοδος από τα Μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών αναδιατάσσουν γρήγορα το πολιτικό σκηνικό και επαναφέρουν με ορμή τη διαιρετική τομή ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης, στις δυνάμεις που θέλουν η χώρα μας να πάει μπροστά, να λύσει τα ζητήματα που την ταλαιπωρούν και να θέσει στο περιθώριο την ακροδεξιά και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις», τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης.
Σχετικά με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων επισημαίνει ότι «έχουμε δημιουργήσει την ‘Προοδευτική Συμμαχία’, που αποτελείται από ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και του πιο προοδευτικού τμήματος της Σοσιαλδημοκρατίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζουν στην υιοθέτηση προοδευτικών πολιτικών και συμμαχιών, ενώ στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βάζουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας θέσεων την κοινωνική ατζέντα».
«Δεν ταιριάζει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά η πολιτική της «άδειας καρέκλας»», αναφέρει σχετικά με το θέμα του υποψηφίου της Αριστεράς για την Κομισιόν.
Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε ο Δ. Παπαδημούλης στον δημ/φο Σπύρο Ραπανάκη:
– Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Πώς υποδέχεται η Ευρώπη και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Αριστερά αυτή την εξέλιξη;
Από την πρώτη στιγμή, τόσο η Ευρωπαϊκή Αριστερά, όσο και όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο τολμηρό βήμα και στην αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ. Η Συμφωνία χαιρετήθηκε επίσης από την Κομισιόν, τις ΗΠΑ, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με όλους να αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια «συμφωνία-μοντέλο» για την επίλυση ανάλογων ζητημάτων που εκκρεμούν επί δεκαετίες, όπως το Κυπριακό για παράδειγμα.
Ηχηρή παραφωνία σε αυτή τη θετική ανταπόκριση αποτελούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που, σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη θέση των πολιτικών τους ομάδων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δηλαδή, στέκονται ενάντια στη συμφωνία, υιοθετώντας μια δημαγωγική, μικροπολιτική και αδιέξοδη ρητορική. Η εμμονή των ηγεσιών Μητσοτάκη και Γεννηματά απέναντι σε μια συμφωνία που ενδυναμώνει τα εθνικά μας συμφέροντα, την συνανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, είναι προκλητική και εθνικά επιζήμια, σπέρνοντας παράλληλα μίσος και διχασμό στην κοινωνία, γύρω από κοινούς στόχους, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ελλάδα.
– Κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου, καθώς διαμορφώνεται, όπως έχετε σημειώσει, ένας νέος διπολισμός. Ποιος ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθοριστικός προς αυτή την κατεύθυνση. Τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται δυναμικά και αποφασιστικά, «διαβάζοντας» σωστά τα κρίσιμα στρατηγικά και πολιτικά διλήμματα της εποχής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε δημιουργήσει την «Προοδευτική Συμμαχία», που αποτελείται από ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και του πιο προοδευτικού τμήματος της Σοσιαλδημοκρατίας. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζουν στην υιοθέτηση προοδευτικών πολιτικών και συμμαχιών, ενώ στο πλαίσιο του ΚΕΑ, βάζουμε στο επίκεντρο των πολιτικών μας θέσεων την κοινωνική ατζέντα.
Στόχος μας να έχουμε την καλύτερη δυνατή επίδοση στις ευρωεκλογές, να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ισχυρότερη παρουσία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, και για την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου μιας συμμαχίας Δεξιάς-Άκρας Δεξιάς, που «δουλεύεται» εντατικά στα παρασκήνια.
– Πώς μπορεί να γίνει πράξη η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων;
Χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι και συγκεκριμένη στρατηγική σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο, η έξοδος από τα Μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών αναδιατάσσουν γρήγορα το πολιτικό σκηνικό και επαναφέρουν με ορμή τη διαιρετική τομή ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης, στις δυνάμεις που θέλουν η χώρα μας να πάει μπροστά, να λύσει τα ζητήματα που την ταλαιπωρούν και να θέσει στο περιθώριο την ακροδεξιά και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωεκλογές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Οι κινήσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο είναι πολλές, διαμορφώνοντας μια δυναμική που μπορεί να αποτυπωθεί σε νέες προοδευτικές συμμαχίες στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.
Για να τα καταφέρουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χρειάζεται ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα, συγκεκριμένο όραμα, και καλή συνεργασία, χωρίς ηγεμονισμούς.
– Θα μπορούσε να εκφραστεί αυτό με μια κοινή κάθοδο; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και σε οργανωτικό ίσως επίπεδο;
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Πράσινοι και Σοσιαλιστές έχουν επιλέξει υποψήφιο για την Κομισιόν, οπότε δεν τίθεται θέμα κοινής καθόδου. Σε επίπεδο μετεκλογικών συνεργασιών, ναι, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση και σε προγραμματικό και σε οργανωτικό επίπεδο.
Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμώ ότι βιώνουμε αυτή την περίοδο ένα πολιτικό bing bang που επιταχύνει τις συνθήκες για την προώθηση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι το ευρύτερο δυνατό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της επιστροφής σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τόσο έπληξαν την ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, παρά να φύγουμε μπροστά, να προωθήσουμε το έργο μας και τη να ενισχύσουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα.
– Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν, η μεγάλη εικόνα για την Ε.Ε. μόνο σταθερότητα δεν δείχνει. Άνοδος της ακροδεξιάς, το βλέπουμε και στην Ελλάδα που σημειώθηκε ακόμη και απόπειρα εισβολής στο Κοινοβούλιο, δυναμική αμφισβήτηση των κυρίαρχων πολιτικών με τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία, την τεράστια αναταραχή που συνοδεύει το Brexit. Ποια είναι τελικά τα διλήμματα, στα οποία θα επιλέξουν να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες;
Πράγματι, έχουμε έξαρση της ακροδεξιάς ρητορικής και βίας, και ενίσχυση της στήριξης σε ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα σε πολλά κράτη-μέλη. Αυτή είναι μια τάση που πρέπει να αποτρέψουμε, προωθώντας παράλληλα με τρόπο πειστικό τις δικές μας προτάσεις που βγάζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από τα αδιέξοδα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών νιώθει κόπωση και απογοήτευση. Για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, για τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις, για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος συνολικά.
Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στις επόμενες ευρωεκλογές εάν θέλουν να συνεχίσουμε στο ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τρέφουν τις ανισότητες, καθώς και την ακροδεξιά, ή αντίθετα, εάν θέλουν περισσότερη κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη, ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, σεβασμό στο περιβάλλον και ισχυρές πολιτικές συνοχής, όπως προτείνουν η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις.
– Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν καταλήξει στις προτάσεις τους για την προεδρία της Κομισιόν. Η Αριστερά;
Οφείλουμε να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας στο ζήτημα της υποψηφιότητας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν. Δεν ταιριάζει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά η πολιτική της «άδειας καρέκλας». Πρέπει να κινηθούμε με σύνεση και αποφασιστικότητα το επόμενο διάστημα και να διαμορφώσουμε μια νικηφόρα στρατηγική ενόψει ευρωεκλογών. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα σε αυτό το θέμα.