Του Παναγιώτη Σφυρίδη
Καρδιοχειρουργού
Είναι γνωστές σε όλους μας νομίζω, οι χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις που ταλανίζουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Σήμερα αισθάνομαι την ανάγκη να θίξω μία πτυχή του εθνικού μας προβλήματος που αφορά τον τρόπο αξιολόγησης, τα κριτήρια των υποψηφίων προς πρόσληψη ιατρών για εισαγωγικού βαθμού θέση στο πολύπαθο ΕΣΥ (επιμελητή Β). Οφείλω αρχικά να αναγνωρίσω ότι επιτέλους μετά δεκαετίες επιλήψιμων και αδιαφανών διαδικασιών κρίσεων, το καινούριο σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και περίπου 1 χρόνο έχει σε υψηλό ποσοστό βαθμονομίσει τα κριτήρια επιλογής. Η επιλογή δηλαδή του καλύτερου υποψηφίου στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε «εκλεκτικές συγγένειες». Όμως εμφανίζει 3 σοβαρά προβλήματα που το καθιστούν επικίνδυνο και κακουργηματικό για τη δημόσια υγεία:
1ον) Δεν προβλέπει ηλικιακό όριο για τους κρινόμενους. Είναι αδιανόητο για παράδειγμα να πρωτοδιορίζεται σε θέση επιμελητή Β, ιατρός ηλικίας 60 ετών! Το ΕΣΥ χρειάζεται «μετάγγιση» και μάλιστα επείγουσα, με ιατρούς νέους με προσόντα, με όρεξη για προσφορά στον ασθενή και εξέλιξη της επιστήμης. Σίγουρα όχι ιατρούς σε προ-συνταξιοδοτικό στάδιο ή με στόχο «να πέφτει ο μισθός».
2ον) Δεν προβλέπει “προυπηρεσία” στο ειδικό αντικείμενο κάθε ειδικότητας. Είναι εντελώς παράλογο να λαμβάνεται υπόψην στη βαθμολογία των υποψηφίων υπηρεσία σε θέση άσχετη με το ειδικό αντικείμενο της κρινόμενης ειδικότητας. Μην αναρωτηθείτε λοιπόν εάν βρεθείτε στα επείγοντα νοσοκομείου ΕΣΥ με καρδιοχειρουργικό πρόβλημα και αναλάβει να σας χειρουργήσει ιατρός που προσελήφθη με προσόν την προυπηρεσία «αγροτικού ιατρού» τα τελευταία χρόνια σε άγονη υπηρεσία υπαίθρου (μοριοδοτείται με πολλαπλάσιο συντελεστή σε σχέση με την ειδική υπηρεσία στο αντικείμενο της ειδικότητας)!
3ον) Δεν τηρεί τα προβλεπόμενα από το νόμο χρονικά όρια για ολοκλήρωση των κρίσεων. Έτσι ενώ οι κρίσεις πρέπει πρακτικά να ολοκληρώνονται και οι ιατροί να βρίσκονται στη νέα τους θέση το πολύ εντός 6 μηνών, αυτό καταστρατηγείται βαύνασα στην πράξη. Πρόσφατα συνάδελφος ανέλαβε υπηρεσία μετά σχεδόν 8 χρόνια από την υποβολή της αίτησης του (με το παλιό σύστημα κρίσεων)! Δυστυχώς το νέο σύστημα κρίσεων βαδίζει στα ίδια βήματα.
Είναι ανάγκη με επείγουσες διαδικασίες οι υπεύθυνοι στο υπουργείο υγείας να διορθώσουν αυτές τις επικίνδυνες στρεβλώσεις που δυναμιτίζουν τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και απειλούν την υγεία όλων μας.