Πέτσας: Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

 Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

 

Α. Εθνικά θέματα

 

Η Άγκυρα με νέα κίνηση που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της. Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

 

Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν.

 

Β. Για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

 

Όπως γνωρίζετε, η τελευταία Σύνοδος Κορυφής επαναλαμβάνει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της  την ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία να σταματήσει  τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και  να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειές της. Επαναβεβαιώνει τα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα  για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της Ε.Ε. για την προάσπιση των συμφερόντων της, ρίχνει τον σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής.

Στη Σύνοδο αυτή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Και αναφέρθηκε σε πρόσφατες ανάλογες πρόσφατες αποφάσεις των Η.Π.Α. και του Καναδά. Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία.

 

Γ. Για τον κορονοϊό

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νέα έξαρση του κορονοϊού και οι ηγέτες πολλών χωρών εξέφρασαν έντονη ανησυχία, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης. Χαρακτηριστικά, στη Γαλλία καταγράφηκαν χθές περίπου 30 χιλιάδες νέα κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 17 χιλιάδες, στο Βέλγιο σχεδόν 11 χιλιάδες, στην Ολλανδία πάνω από 8 χιλιάδες και στην Πορτογαλία περίπου 1.800 νέα κρούσματα.

 

Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν  από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στους οποίους καταγράφεται η  εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των τεστ. Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%, ενώ στο Βέλγιο -για παράδειγμα- έχει ξεπεράσει το 10%.

 

Όμως! Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς και των Ιωαννίνων, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Ενώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για την εικόνα μετάδοσης του ιού σε κάθε περιοχή, στη Θεσσαλονίκη, αν και βρίσκεται στο κίτρινο, διαπιστώθηκε ότι αρχίζουν να παρατηρούνται κάποιες αυξητικές τάσεις. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων.

 

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε 50 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ. στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» που δημιουργήθηκαν μετά από σχετική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για μια μόνιμη παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα μια μεγάλη ανακούφιση για όλους μας, ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικό αυξημένο αριθμό εντατικών κρεβατιών τα οποία σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Δέσμευση της Κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η Ελλάδα πολύ σύντομα να φτάσει, στον αριθμό εντατικών κρεβατιών, τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η δέσμευση, θα γίνει πράξη.

 

Δ. Επίσκεψη Πρωθυπουργού στον Έβρο

 

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον του για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και τη στήριξη των ακριτών μας, επισκέφθηκε τον Έβρο. Είχε συσκέψεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων και ενημερώθηκε επιτόπου  για την κατασκευή του φράχτη, που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται νέος φράχτης μήκους 26 χιλιομέτρων και αναβαθμίζονται παλαιότερα τμήματα μήκους 10 χιλιομέτρων.

 

Είναι προφανές ότι η δημιουργία του νέου φράχτη συμβάλλει στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στέλνει  σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Ταυτόχρονα, πέραν του βασικού αμυντικού και αποτρεπτικού του χαρακτήρα, ο φράχτης αυτός συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη καθώς θα λειτουργήσει και ως σύγχρονο αντιπλημμυρικό έργο με γνώμονα αφενός την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Έβρου και αφετέρου τον σεβασμό στην τοπική αγροτική παραγωγή.

 

Σημειώνεται ότι, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας, αναλαμβάνουν άμεσα καθήκοντα στον Έβρο 400 νέοι μόνιμοι συνοριοφύλακες, ενώ άλλοι 800 θα βρεθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και άλλοι 480 στην υπόλοιπη χώρα. Συνολικά, σε έναν χρόνο, 1.680 συνοριοφύλακες αναπτύσσονται σε όλα τα σημεία που απαιτούν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία.

 

Ε. Νομοσχέδιο Υπουργείου Δικαιοσύνης

 

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συνιστά ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό βήμα που αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και αφετέρου στον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων. Στα ειδικότερα σημεία του, μεταξύ άλλων, επισπεύδεται η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, ως το τέλος του 2021. Στόχος είναι να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες και να αρθεί η καταστρατήγηση του πλαισίου αυτού από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως και το 2032.

 

Επιπλέον, προτείνονται διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Δικηγόρων. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και η ρύθμιση ζητημάτων όπως ο τρόπος κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας, η προσαρμογή των συλλογικών Οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων στη ψηφιακή εποχή, καθώς και ο εξορθολογισμός των πειθαρχικών κυρώσεων των Δικηγόρων από τα αρμόδια όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων.

 

ΣΤ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, για τα θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Την Τετάρτη το πρωί ο Πρωθυπουργός Θα μεταβεί στην Λευκωσία για την τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου, ενώ την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα: Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά  σε αυτήν την προκλητική κίνηση της Τουρκίας, με το νόμο που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά στην επανοριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Υπάρχουν ενέργειες και πρωτοβουλίες τις οποίες θ’ αναλάβουμε έναντι αυτής της τουρκικής, πρωτοβουλίας, προκειμένου να αποτραπεί ή ν’ ανατραπεί;

Στ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική τοποθέτησή μου, παράνομες ενέργειες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει, εδώ και δεκαετίες, για τον χώρο έρευνας και διάσωσης της δικαιοδοσίας της. Θα συνεχίσει να το επαναλαμβάνει σε όλα τα διεθνή φόρα.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με την πρόταση του Πρωθυπουργού, για το εμπάργκο πώλησης όπλων. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες χώρες και ευρωπαίοι εταίροι το είδαν θετικά, ποιοι αρνητικά και πώς θα το εξειδικεύσετε αυτό μετά; Δηλαδή, έγινε μία πρόταση και μένει εκεί; Ή θα κάνετε κάτι άλλο;

Στ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπαμε υπάρχει ένας ορίζοντας μέχρι τον Δεκέμβριο, μέσα στον οποίο αξιολογείται η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας. Μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάθεσή της, για να μπορέσει να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές συμπεριφορές της, είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων. Όχι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες βρίσκονταν στη φαρέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, αλλά πλέον και το εμπάργκο όπλων, το οποίο θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας. Μακάρι  ποτέ να μη χρειαστεί να υλοποιηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων προς την Τουρκία, γιατί αυτό θα δείχνει ότι θα έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης. Μακάρι αυτό να γίνει και να μη δούμε κυρώσεις. Όμως, πλέον, υπάρχουν στην εργαλειοθήκη της Ευρώπης και τέτοιου είδους μέτρα.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Πώς το είδαν οι άλλες χώρες; Π.χ. η Γερμανία, αυτή την πρόταση;

Στ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω απόψεις κάποιας χώρας. Αναμένουμε τις συνολικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπα και πριν, ήταν ομόφωνη η Απόφαση στα Συμπεράσματα και αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προηγούμενου, της 1ης και 2ας Οκτωβρίου.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για την απογευματινή σύσκεψη, που αναφέρατε κι εσείς, που θα έχει ο Πρωθυπουργός. Τι να αναμένουμε; Υπάρχουν και άλλες περιοχές, ενδεχομένως, που να ανησυχούν την Κυβέρνηση; Σας ανησυχεί ότι παρά τις εκκλήσεις που συνεχώς απευθύνετε, βλέπουμε ότι συνεχίζονται οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα νέων και σε υπαίθριους, κυρίως, χώρους και αν κάπως αυτό θα αντιμετωπιστεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μας προβληματίζει η μη τήρηση υφιστάμενων μέτρων που, δυστυχώς, φαίνεται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Μας προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει πλημμελής εφαρμογή μέτρων σε ορισμένες άλλες περιοχές. Θέλουμε όλοι μαζί και η Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι υπόλοιποι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως της Θεσσαλονίκης, να είμαστε σύμμαχοι και αρωγοί, γιατί αυτό είναι προς το καλό όλων τελικά. Αυτό θα επισημάνει ο Πρωθυπουργός το απόγευμα και θα δούμε τι ενέργειες χρειάζονται, ώστε να συντονιστούν αποτελεσματικά όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στα Κατεχόμενα είχαμε χθες εκλογές, όπου εξελέγη ο κ. Τατάρ, ο οποίος είναι μάλλον πρώτος, που αφίσταται της γραμμής για δικοινοτική – διζωνική Ομοσπονδία. Μιλάει για Συνομοσπονδία ή για δύο ξεχωριστά κράτη. Θα ήθελα να μας πείτε αν η εθνική γραμμή παραμένει, ελληνική και κυπριακή, φυσικά, η δικοινοτική-διζωνική Ομοσπονδία αφενός. Και αν θέλετε να σχολιάσετε μήπως ήρθε ο καιρός στο πολιτικό σύστημα, στο πολιτικό σκηνικό, μέρη αυτού να σκεφτούν ότι είχαμε χαμένες ευκαιρίες στο παρελθόν και να κάνει την αυτοκριτική του και για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και για το ναυάγιο στο Γκραν Μοντανά πιο πρόσφατα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Μετά από μια εκλογική αναμέτρηση κανείς πρέπει να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. Επομένως, ο ηγέτης που εξέλεξαν οι Τουρκοκύπριοι ελπίζουμε να προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης. Υπενθυμίζω τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη χθες, να συμβάλει κι αυτός στην επανένωση του νησιού.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το Oruc Reis αν ισχύουν όλα όσα έχετε πει το προηγούμενο διάστημα με αφορμή ότι, ανά πάσα στιγμή, με βάση την παράνομη τουρκική Navtex, μπορεί να περάσει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Και μία διευκρίνιση σε σχέση με την προηγούμενη ερώτηση της κ. Παπαδάκη για το θέμα του κορονοϊού: Εάν στην απογευματινή σύσκεψη εξετάζονται μέτρα ή ακόμη και, όπως είπατε, για συγκεκριμένες γειτονιές της Αττικής, στα Ιωάννινα ή άλλες, οι οποίες είναι επιβαρυμένες.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν χρειάζεται να λάβουμε νέα μέτρα, αν τηρούμε τα υφιστάμενα. Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε μια πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Δεν πρέπει να θέσουμε σε διακινδύνευση είτε συγκεκριμένες περιοχές είτε ευρύτερα την επικράτεια από πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Δεν χρειάζονται καινούργια μέτρα.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Παραμένει η θέση μας, αυτή που έχει εκφραστεί, ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και όχι μόνο της κυριαρχίας, φυσικά, που είναι αυτονόητο, δηλαδή εάν το Oruc Reis τηρήσει αυτή την παράνομη τουρκική Navtex και περάσει το όριο των 12 μιλίων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη για την προάσπιση και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει, προκειμένου να τα υπερασπιζόμαστε και τα δύο.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την Πέμπτη λήγει η διορία που έδωσαν η κυρία Μέρκελ και ο κ. Μακρόν στην Τουρκία και με το Oruc Reis να κινείται στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, τι σκοπεύει να κάνει η Αθήνα; Και μια δεύτερη ερώτηση οικονομικού περιεχομένου. Θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι η σκέψη από την πλευρά της Κυβέρνησης, σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, και η Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημά σας. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι κάθε πρόταση που συμβάλλει στη μείωση του υψηλού ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους στην οικονομία και βγάζει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου αυτές να επιτελέσουν τον σκοπό τους, δηλαδή να δώσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι θετικό. Επομένως, κάθε πρόταση την βλέπουμε συμπληρωματική με άλλες και όχι αμοιβαία αποκλειόμενη. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τις οριστικές προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και να τις συζητήσουμε σε συνδυασμό με τα άλλα σχέδια που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα πρέπει να το συζητήσουμε από την Πέμπτη και μετά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η εβδομάδα ή δεν είναι η επόμενη. Είναι μια διαρκής αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς, η οποία συνεχώς έχει μια τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, είτε της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό το αξιολογούν, λοιπόν, και η Γερμανία και η Γαλλία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που θα δράσουν ανάλογα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι «γίνονται σεισμικές έρευνες στη δική μας περιοχή απέναντι από το Κας και μετά από την εξέταση των δεδομένων, αν δούμε πιθανότητες, τότε θα στείλουμε το πλωτό γεωτρύπανό μας να κάνουμε γεωτρήσεις». Πρώτον, αν υπάρχει μια απάντηση από εσάς γι’ αυτό. Και δεύτερον, αν μπορείτε να μας πείτε, ως ελληνική Κυβέρνηση, αν γίνονται ή όχι έρευνες από το Oruc Reis, αυτή τη στιγμή, στην περιοχή.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι. Όσον αφορά το πρώτο, για την αποστολή γεωτρύπανου ή οτιδήποτε άλλου, αυτό θα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεχτικά η Τουρκία, στο πλέγμα και των αποφάσεων της Ευρώπης, αλλά και όσων έχουμε πει -και δεν θα διστάσουμε να επαναλαμβάνουμε- ότι θα προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Το πρώτο ερώτημα: Είπατε ότι για τους επαγγελματίες που δεν τηρούν τα μέτρα, θα είναι η Κυβέρνηση πιο αυστηρή. Θέλετε να διευκρινίσετε τι ακριβώς; Το δεύτερο: Είδαμε και σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου ουρές και μη τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συνωστισμού. Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση στη διαχείριση, αυτή τη στιγμή, έχει κάνει ενδεχομένως κάποια λάθη; Θα επαναφέρετε το θέμα της καθολικής μάσκας στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, στους εσωτερικούς χώρους εφαρμόζεται καθολική χρήση μάσκας και, στους εξωτερικούς είναι υποχρεωτική η χρήση της όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στις ουρές που είπατε. Για να δούμε, όμως, το θέμα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο τι ενέργειες έχουμε κάνει μέχρι στιγμής ως Κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συνωστίζονται στην Υπηρεσία Ασύλου, πάνε εκεί για δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν να τα αναζητήσουν διαδικτυακά, ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται, καν, η φυσική τους παρουσία. Τους το εξηγούμε κάθε φορά. Κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις σε όλες τις γλώσσες. Άρα, προσπαθούμε να περιορίσουμε τη φυσική τους παρουσία εκεί. Προφανώς, χρειάζεται κάποιος χρόνος. Το διαπιστώνουμε και σε άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής, όχι απαραίτητα από πρόσφυγες-μετανάστες, όπως, για παράδειγμα, στις ουρές στις τράπεζες.

Όσον αφορά στην καταστρατήγηση των μέτρων, φαίνεται να είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει, επειδή κάποιοι πολύ λίγοι συμπολίτες μας έχουν μια ροπή προς αυτό. Δεν θα μπορούσε να γίνει, εάν επαγγελματίες του χώρου το απέτρεπαν. Υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες θα ερευνηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα -και γι’ αυτό μιλάμε για παραδειγματική τιμωρία- σε καταστήματα στην Αθήνα, υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τα άλλα, τα οποία λειτουργούν και μετά τις 24.00 ή δεν λαμβάνουν τα μέτρα, όσον αφορά τον απαραίτητο αριθμό των ατόμων που είναι μέσα σε αυτά. Όλα αυτά, θα τα δείτε τις επόμενες ημέρες.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην Κοζάνη, η οποία βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού, ο Μητροπολίτης Κοζάνης κάλεσε τους πιστούς να κοινωνήσουν με την ίδια λαβίδα. Θα ήθελα το σχόλιό σας σε αυτό και αν θα λάβει κάποια μέτρα η Κυβέρνηση.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι όλοι μας πρέπει να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Περιγράφετε μια συμπεριφορά της Τουρκίας και στην τοποθέτησή σας και τη βιώνουμε όλοι, που είναι εξόχως προκλητική. Δύο ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία είχε μια φραστική καταδίκη, έβγαλε τον νόμο για να επεκτείνει παράνομα, αυθαίρετα τα όρια της δικαιοδοσίας στην έρευνα και τη διάσωση. Έχουμε συνεχώς οχλήσεις. Το Oruc Reis ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, φτάνει στο ακρότατο όριο της Navtex. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να σας γυρίσω λίγο στο κομμάτι της Συνόδου Κορυφής και τις θέσεις που έβαλε πάνω στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός, για το εμπάργκο όπλων. Το «Politico» έγραψε ότι το κομμάτι αυτό που αφορά στο εμπάργκο όπλων συμπεριελήφθη στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων, αλλά όχι στο τελικό κείμενο. Ισχύει αυτό ως πληροφορία; Και γιατί, τελικώς, δεν συμπεριελήφθη;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε αυτή τη φάση, ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως το εμπάργκο όπλων και θα περιμένουμε να δούμε τη συνολική αξιολόγηση της Ε.Ε. και τις τελικές της αποφάσεις απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είπαμε ότι απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το γεγονός ότι οκτώ ανήλικοι μαθητές κρατούνται επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ και δικάζονται για κακουργήματα.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θέλω να κρίνω το θέμα του εισαγγελέα. Αυτό είναι θέμα του εισαγγελέα, δεν είναι θέμα της Αστυνομίας, ιδίως όταν μιλάμε για αυτόφωρη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε να δούμε τη διαδικασία σήμερα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Μπορείτε να διεκδικήσετε το copyright «φέτος, η Καθαρά Δευτέρα ήταν αλλιώς, η 25ης Μαρτίου ήταν αλλιώς, το Πάσχα ήταν αλλιώς και η 28η Οκτωβρίου θα είναι αλλιώς, δεν θα έχουμε παρέλαση». Φοβάστε μήπως βρεθείτε στην ανάγκη να λέτε, μιλάμε για τον κορονοϊό «και τα Χριστούγεννα που έρχονται θα είναι αλλιώς»;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με τον ρυθμό που κινούμαστε τώρα, είναι βέβαιο ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι, όπως ήταν πέρυσι, τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κινούμαστε με έναν ρυθμό, σχετικά γρήγορο, στην προώθηση των απαραίτητων εμβολίων και από τις τέσσερις εταιρείες που ξέρουμε ότι βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, σε ένα καλό στάδιο. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, σε επίπεδο φαρμάκων, αλλά δεν είμαστε εκεί που θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι για τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με αυστηρά μέτρα. Το δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων στην Ευρώπη, δυστυχώς, δείχνει ότι είμαστε ακόμα μακριά από τη νέα κανονικότητα και χρειάζεται εγρήγορση. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε αυτή την πανδημία, την πρωτοφανή κατάσταση πίσω μας, τότε όλοι θα πούμε ότι «φέτος θα είναι αλλιώς» και θα μιλούμε για το 2021, που δεν θα είναι όπως το 2020.

ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Μια ερώτηση για το θέμα του κορονοϊού. Πήρατε πίσω το μέτρο για τα περίπτερα και τους δώσατε το δικαίωμα να ξανανοίγουν μέχρι το πρωί. Μίλησα με όλους τους περιπτεράδες γιατί είναι ανοιχτοί και είπαν ότι μόνο δεν θα πωλούν μπύρες. Ισχύει αυτό ή από μόνοι τους το έκαναν; Και γιατί η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν ξέρω ποια περιπτωσιολογική μελέτη αναφέρετε, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Και για τον νόμο; Βγείτε στον δρόμο να δείτε ότι δεν εφαρμόζεται.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εφαρμόζεται ακριβώς το πλαίσιο των μέτρων, το οποίο ισχύει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο ΟΠΑΠ Game Time

Τι λέει ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας για την πρόκριση στο Μουντιάλ, τους Έλληνες φιλάθλους και τον Κώστα Φορτούνη Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς φιλοξενείται στην...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...