Πέτσας: Η κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Όπως γνωρίζετε, συνεχίζουμε τις μάχες σε όλα τα μέτωπα του πολέμου που άνοιξε ο κορονοϊός. Κινούμαστε σταθερά στους τρεις άξονες, που προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ανάσχεση της διάδοσης της πανδημίας, την ενίσχυση του συστήματος υγείας και τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται.

Α. Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση του κορονοϊού

Μετά τη διακοπή των πτήσεων με Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, και Ηνωμένο Βασίλειο, από χθες Κυριακή, διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς την Ολλανδία. Διακόπηκαν, επίσης, οι πτήσεις από τη Γερμανία που δεν έχουν προορισμό την Αθήνα. Διευκρινίστηκε ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται κάνουμε γενικό επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, γιατί προτεραιότητα μας είναι η Δημόσια Υγεία. Επαναπατρισμοί θα γίνονται αποκλειστικά και μόνο για συμπολίτες μας που είτε έχουν άμεση ανάγκη υγειονομικής φροντίδας, είτε δεν έχουν πού να μείνουν, είτε είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις transit.

Β. Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας

Συνεχίζουμε, με εντατικούς ρυθμούς, την ενίσχυσή του αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού από χώρες εκτός Ευρώπης. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη -όπως σας είχα πει- είχαμε αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 που ήταν πριν από δύο μήνες, στις 813 και είχαμε εγκρίνει 3.285 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα, οι Μ.Ε.Θ. ξεπερνούν τις 870, δηλαδή αύξηση κατά 54%. Ενώ, οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από την αρχική έγκριση των 2.000 προσλήψεων. Περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό υλικό, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους, ότι σήμερα διεξάγεται ένας «παγκόσμιος πόλεμος» για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών.

Σήμερα τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων Εφοπλιστών. Πιο συγκεκριμένα από την εν λόγω πτήση έφθασαν στη χώρα μας 1,7 εκατομμύρια μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 13 εκατομμύρια απλές χειρουργικές μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού. Η μεταφορά του υλικού από την Κίνα στην Αθήνα γίνεται με πτήσεις ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών της Aegean, αλλά και πτήσεις Cargo. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί, η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η πτήση της Air China η οποία μετέφερε προ ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα 1.200.000 μάσκες και υγειονομικό υλικό. Οι προμήθειες αυτές, επιτρέπουν να επισημάνουμε -για μια ακόμη φορά- πόσο σημαντικά είναι τα αυστηρά, προληπτικά, μέτρα που έγκαιρα πήρε η Κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς αυτά τα μέτρα είναι που σήμερα μας «αγοράζουν» χρόνο για δύο πράγματα:

Πρώτον, να επεκτείνουμε την κορύφωση της πανδημίας ώστε να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να περιθάλψει όσους θα χρειαστούν νοσηλεία.

Δεύτερον, να προμηθευτούμε έγκαιρα περισσότερο υλικό, ώστε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τα Σώματα Ασφαλείας και όσοι το χρειάζονται αυτό το υλικό ατομικής προστασίας, να το έχουν.

Και για όσους αρέσκονται στην κριτική, να πούμε άλλη μια φορά ότι το Υπουργείο Υγείας έχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσες πιστώσεις χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ενώ απέναντι σε όσους μισούν κάθε τι το ιδιωτικό, θα συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική συστράτευση. Γίνονται, συνεχώς, σημαντικές δωρεές από ιδιώτες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Τους ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των Ελλήνων. Ήδη, για να διευκολύνει αυτό το πρωτοφανές κύμα κοινωνικής ευθύνης, η Κυβέρνηση έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή αγαθών για δωρεές από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α.

Γ. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, γίνεται σε δύο επίπεδα: το κοινοτικό και το εθνικό. Στο πρώτο επίπεδο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο κράτος-μέλος, και όχι σαν «μαύρο πρόβατο».

Πρώτον, μετέχει, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, απαλλάχθηκε, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup -που καταργεί τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης- από τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2020.

Και, τρίτον, καλύπτεται, όπως όλες οι χώρες, από την απόφαση του Ecofin για ενεργοποίηση της γενικής «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παραμένει βέβαια το αίτημα του Πρωθυπουργού και άλλων οκτώ Ευρωπαίων ηγετών για ακόμη πιο τολμηρές κοινές πολιτικές, όπως είναι η έκδοση ειδικού ευρωομολόγου. Μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπροστά στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία και την πρωτόγνωρη παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώνει τη φωνή του με τους ηγέτες που πιστεύουν ότι η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να κάνει περισσότερα για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, να στηρίξει την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Αναφορικά με το εθνικό επίπεδο, με βάση τα νέα δεδομένα -όπως ήδη γνωρίζετε- ο Πρωθυπουργός, ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού το οποίο ανακοίνωσαν σήμερα οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Το Σχέδιο αυτό:

-Έχει δημοσιονομικό κόστος ύψους 6,8 δις ευρώ, ή 3,5% του Α.Ε.Π., πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν την προηγούμενη βδομάδα στο 2% του Α.Ε.Π.
-Αφορά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των 800 ευρώ, είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.
-Στηρίζει 700 χιλιάδες, δηλαδή 3 στους 4, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
-Καλύπτει 800 χιλιάδες επιχειρήσεις, δηλαδή 3 στις 4 επιχειρήσεις στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις πλέον που εξαιρούνται είναι ελάχιστες, αφού καλύπτεται από τις ευνοϊκές προβλέψεις της Πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας. Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
-Στηρίζει, μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος της «επιστρεπτέας προκαταβολής», συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασική στόχευση την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.
-Με απόφαση του Πρωθυπουργού, το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, παρά το γεγονός ότι οι ημέρες εργασίας ήταν λιγότερες του προβλεπομένου, καθώς το Κράτος θα καλύψει τη διαφορά. Επιπλέον, όπως έχουμε δεσμευτεί, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση.
-Στηρίζονται οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορoνοϊού, με αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων χρηματοδότησης.

Επιπλέον:

-Το Κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες, εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο.
-Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και οι ενώσεις των διαχειριστών δανείων έχουν δεσμευτεί ότι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, αλλά και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
-Σε ό,τι αφορά τις επιταγές, μετά την παράταση των 75 ημερών, θα υπάρξει τρόπος για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής τους έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός τους με πρώτες ύλες από το εξωτερικό.
-Τις αμέσως επόμενες μέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καταθέσει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ ως εγγύηση για να δημιουργηθεί ο μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Στόχος είναι το αργότερο αρχές Μαΐου οι επιχειρήσεις να λάβουν από τις τράπεζες δάνεια κίνησης εγγυημένα στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Κράτος.
-Σε ό,τι αφορά τους επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανεξάρτητους επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), πέρα από το voucher των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές αυτές κατηγορίες θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
-Επιπλέον θεσπίζεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους τις καταβάλουν εμπρόθεσμα. Διαφορετικά, θα μπορούν να τις καταβάλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
-Για τη στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται μέσα στον Απρίλιο το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ. Από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους. Σημειώνεται ότι από σήμερα οι άνεργοι θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά στο μητρώο και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης.

Όλα αυτά νοικοκυρεμένα. Θα αποτυπωθούν σε Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ο οποίος θα αυξήσει τις διαθέσιμες πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και κάτι ακόμη. Όπως η Κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.

Σε μία συμβολική πρωτοβουλία, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως και τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορονοϊού. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον κορονοϊο. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Και ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα.

Δ. Σε ότι αφορά την καθημερινότητα

Η Κυβέρνηση προχωρά σε δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μιας καθημερινότητας που άλλαξε άρδην. Που είναι πρωτοφανής και δύσκολη, αλλά θα καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορούμε να σώσουμε τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές κάνοντας κάτι απλό: να μείνουμε σπίτι! Ναι, είναι μια από τις σπάνιες στιγμές στην Ιστορία που μπορεί να γίνουν όλοι ήρωες από τον καναπέ του σπιτιού τους! Για να αφήσουμε τους πραγματικούς ήρωες, με τις λευκές, τις πράσινες μπλούζες και τις στολές τους, να κάνουν τη δουλειά τους! Και σε αυτή την έκκληση είναι συγκινητική η ανταπόκριση των Ελληνίδων και των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων. Οι λίγες εξαιρέσεις απομονώνονται και τους επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Παράλληλα, κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε, με στοχευμένες παρεμβάσεις για κάθε κοινωνική ομάδα. Συγκεκριμένα:

-Έχει δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν, για τους χρόνια πάσχοντες, επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι 30 Ιουνίου.
-Καθιερώνεται η εξ’ αποστάσεως άυλη συνταγογράφηση μέσω του egov.gr για τη διευκόλυνση ασθενών, γιατρών και φαρμακοποιών.
-Οι ασθενείς που παίρνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους μπορούν πλέον να τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς τους.
-Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά από σήμερα στον τρίτο άξονα του σχεδιασμού του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με τη συνεργασία της Ε.Ρ.Τ. ξεκινά από σήμερα την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, που απευθύνεται -καθημερινά στις 10 το πρωί- πρωτίστως σε μαθητές Δημοτικού. Στο μεταξύ όλα τα λύκεια και τα γυμνάσια της χώρας έχουν τη δυνατότητα Σύγχρονης (ζωντανής) εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η ένταξη των δημοτικών σχολείων που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ήδη αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό του Υπουργείου, πάνω από 700.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί.
-Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, οργανώνεται Αιμοδοσία στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά. Ανάλογες δράσεις σχεδιάζονται στο ΟΑΚΑ, στο Σ.Ε.Φ. και στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της υπόλοιπης χώρας. Σημειώνεται ότι σχετική επιστολή -πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία- έχει αποσταλεί προς τις 48 αθλητικές Ομοσπονδίες, τις Λίγκες, τις κατά τόπους Ενώσεις και τα Σωματεία. Είναι και αυτός ένας τρόπος ενίσχυσης της εθελοντικής προσφοράς που σώζει ζωές.

Καθημερινότητα, όμως είναι και η Θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις μας. Καθώς πλησιάζουμε το Πάσχα, αντιλαμβανόμαστε ότι φέτος είναι αλλιώς. Δεν είναι όπως κάθε χρόνο.
Γιατί φέτος:
– δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό,
– δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας,
– δεν θα επισκεφθούμε τις Εκκλησιές μας.
Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε! Μένουμε σπίτι!

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Κυβέρνησης τα συλλυπητήρια για το χαμό του Μανώλη Γλέζου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας με τη συνήθη, πλέον, ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των ερωτήσεών σας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Από τις σημερινές ανακοινώσεις των Υπουργών φαίνεται ότι υπάρχει σχεδιασμός ενίσχυσης της οικονομίας και για τον Μάιο. Υπάρχει πρόθεση ή έστω ετοιμότητα παράτασης του συνολικού πακέτου που ανακοινώθηκε σήμερα και πέραν της 30ης Απριλίου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Κυβέρνηση αξιολογεί κάθε μέρα και την πορεία της οικονομίας και την επέκταση της πανδημίας και την αποδοτικότητα των μέτρων που λαμβάνουμε. Επομένως, αν χρειαστεί να παραταθούν μέτρα προστασίας της οικονομίας που πλήττεται και μετά τον Απρίλιο, θα το εξετάσουμε και λάβουμε τα ανάλογα μέτρα.

ΧΡ. ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο είναι το «μαξιλάρι» που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, για να στηρίξει τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται, λόγω του COVIT 19. Θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήριο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς -όπως έχουμε πει κι άλλες φορές- είναι διαφορετικό πράγμα η δημοσιονομική επίπτωση μιας παρέμβασης για τη στήριξη της οικονομίας κι άλλο πράγμα, το αν υπάρχει το ρευστό, δηλαδή τα ταμειακά διαθέσιμα, για να χρηματοδοτήσουν μια την παρέμβαση. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, στο δημοσιονομικό επίπεδο, έχει ήδη καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον για φέτος ο στόχος του 3,5% του Α.Ε.Π. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορoνοϊού. Όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, που αφορούν το σκέλος της ερώτησής σας, η Ελληνική Δημοκρατία έχει αυτή τη στιγμή 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (25/3/2020), εκ των οποίων τα 15,7 δις ευρώ ήταν το λεγόμενο «μαξιλάρι», το οποίο είχε δοθεί στη χώρα μας, μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, ακριβώς λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας και της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές. Έκτοτε, η Ελληνική Δημοκρατία έχει βγει -με αποφάσεις της νέας Κυβέρνησης μετά τον Ιούλιο του 2019- δύο φορές στις αγορές με έκδοση 15ετούς και 10ετούς ομολόγου, έχει αντλήσει 4 δις ευρώ και έχει αποπληρώσει άλλα 2,7 δις ευρώ, το μέρος δηλαδή του ακριβού δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι εάν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα και εάν δεν είχαμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας, τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειώνονταν, θα ήταν 9 δις ευρώ και το λεγόμενο «μαξιλάρι» ασφαλείας δεν θα διατηρούνταν στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι υπάρχουν σήμερα αυτά τα 36,6 δισεκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε αλόγιστοι στη χρήση τους. Πρέπει με σύνεση να διαχειριστούμε αυτά τα χρήματα, τα οποία δεν είναι ούτε Σταϊκούρα, όπως δεν ήταν πριν του Τσακαλώτου, ούτε του Μητσοτάκη, όπως δεν ήταν πριν του Τσίπρα. Είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών και θα τα διαφυλάξουμε.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Είναι σε θέση η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να προσδιορίσουν πότε θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις; Ιούλιο ή πάμε για Σεπτέμβριο; Πώς θα αντιμετωπιστεί η απροθυμία δασκάλων, του Δημοτικού κυρίως, να μπουν στην πλατφόρμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση αυτή που βιώνουμε. Προχωρούμε καθημερινά στην αξιολόγησή της και ανάλογα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία δεν είναι κανείς σε θέση να πει πότε θα γίνουν οι εξετάσεις. Θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε το Πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σήμερα ξεκίνησε και εκπαιδευτική τηλεόραση, με τη συνεργασία της Ε.Ρ.Τ.. Εδώ είμαστε τις επόμενες εβδομάδες να αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Μας έχετε πει ότι οι Μ.Ε.Θ. στη χώρα μας είναι 813. Σύμφωνα με το υγειονομικό υλικό που έχετε παραλάβει και έχετε παραγγείλει, υπάρχει περίπτωση ο αριθμός των Μ.Ε.Θ. να αυξηθεί το επόμενο 15νθήμερο; Αν ναι, πόσες Μ.Ε.Θ. έχετε προγραμματίσει να έχουμε το επόμενο 15νθήμερο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ήδη, σήμερα, ανακοινώσαμε ότι από τις 813 την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε φτάσει στις 870, χάρη στις προσπάθειες όλων. Και θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να εξάρω και τη συνεργασία που υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικές προσφορές και τις εθελοντικές προσφορές κλινών και Μ.Ε.Θ., αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται συντονισμένα και από τον Στρατό και από τις υπηρεσιακές μονάδες, τις Υ.ΠΕ., σε όλη την επικράτεια. Θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις Μ.Ε.Θ., παίρνοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό τους και φροντίζοντας για το προσωπικό που θα τις στελεχώσει. Για να μην τις χρειαστούμε και για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο μεγάλο βάρος, πρέπει να μείνουμε στο σπίτι. Να τηρούμε ευλαβικά τις συμβουλές των ειδικών για να αποφύγουμε την απότομη κορύφωση της πανδημίας.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Το πρωί παρουσιάστηκε το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης. Και εσείς αναφερθήκατε νωρίτερα, αναλυτικά, στα στοιχεία για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και τη φροντίδα της καθημερινότητας των πολιτών. Ποια είναι, όμως, η εκτίμηση της Κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές και από τους πιο αρμόδιους και πιο ειδικούς, τον Σωτήρη Τσιόρδα και τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη, είναι καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εξελίσσεται καλύτερα και από το σενάριο, το οποίο είχαν εκπονήσει στην αρχή οι ειδικοί. Αυτό γιατί γίνεται; Γιατί λάβαμε πολύ γρήγορα προληπτικά μέτρα, τα οποία φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν. Και εδώ έχω δύο γραφήματα, τα οποία θα ήθελα να δείξω. Το πρώτο, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων. Δείχνει ότι μέχρι σήμερα, τα μέτρα που έχουμε λάβει, έχουν αποδώσει αυτή την πολύ θετικότερη καμπύλη σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ολλανδία ή το Βέλγιο. Το δεύτερο είναι το γράφημα με τον αριθμό των θυμάτων, το οποίο, επίσης, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει μια καλή πορεία, καλύτερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προσοχή: Κανένας εφησυχασμός. Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό, συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρούμε αυτά τα αυστηρά, πράγματι, μέτρα που έχουν ληφθεί, για να μπορέσουμε να βγούμε όλοι μαζί από αυτή την κρίση «Μένουμε στο σπίτι».

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Είναι σε γνώση της Κυβέρνησης ανάρτηση του κ. Μόσιαλου, εκπροσώπου της, στους διεθνείς Οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε τεστ ταχείας διάγνωσης συγκεκριμένης εταιρείας ως αξιόπιστο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλα είναι σε γνώση της Κυβέρνησης. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι, για τέτοιου είδους ζητήματα, αρμόδιο είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο λαμβάνει όλα τα στοιχεία υπόψη του, εισηγείται στην πολιτική ηγεσία και ο Πρωθυπουργός αποφασίζει.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θα ήθελα να εστιάσετε στον επικείμενο εορτασμό του Πάσχα. Η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν είναι ίδιο, όπως κάθε χρόνο. Αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια για να γιορτάζουμε το Πάσχα, όπως αξίζει, με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις μας και φυσικά την πίστη μας. Η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Κυβέρνηση. Επομένως, αξιολογούμε αυτή τη συζήτηση, η οποία γίνεται αυτές τις μέρες και θα είμαστε σε θέση να εξετάσουμε αυτό το ζητούμενο -δηλαδή να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, κεκλεισμένων των θυρών, η λειτουργία στις Εκκλησίες μας- μέσα στις επόμενες ημέρες. Τότε, θα τα ξανασυζητήσουμε αυτά και θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.

ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Στη συζήτηση για το ευρω-ομόλογο και τον ρόλο του ΕSM, τι προσδοκίες έχετε μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη και την αρνητική στάση, κυρίως της Γερμανίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου; Ετοιμάζετε συγκεκριμένες ενέργειες, ενδεχομένως σε συνεννόηση του Πρωθυπουργού με άλλους ηγέτες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως ξέρετε, έχει ήδη υπογράψει την επιστολή, στην οποία αναφέρθηκα στην εισαγωγική τοποθέτηση. Τασσόμαστε υπέρ περισσότερης Ευρώπης, όχι λιγότερης Ευρώπης. Και η εμπειρία δείχνει ότι σε όλα αυτά τα χρόνια, από τη δεκαετία του ’50 του περασμένου αιώνα, μέχρι και σήμερα, η Ευρώπη προχωρά πιο ισχυρή μέσα από διαρκείς κρίσεις. Πάντα ήταν ζητούμενο να βρίσκεται η κοινή συνισταμένη για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Πιστεύουμε ότι, με τις κατάλληλες ενέργειες όλων, θα είμαστε κοντά σε περισσότερες κοινές λύσεις και στο κοινό πρόβλημα της πανδημίας. Και μια από αυτές τις κοινές λύσεις, είναι και η έκδοση ευρω-ομολόγου.

ΕΥ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Προβλέπονται και νέα αυστηρότερα μέτρα για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα; Είναι στο τραπέζι ακόμα και η καθολική απαγόρευση στην κυκλοφορία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι, δεν εξετάζουμε περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Είναι ήδη συγκινητική η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όσα περιστατικά, μεμονωμένα, καταγράφονται, απομονώνονται. Επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν και την απαξία των συμπολιτών μας.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πώς κρίνει η Κυβέρνηση την μέχρι τώρα στάση της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας; Είναι ικανοποιημένη από τις μέχρι τώρα κινήσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ανέφερα και πριν, η μάχη, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, κινείται σε δύο επίπεδα: Στο κοινοτικό και το εθνικό. Ήδη έχουν γίνει τρία συγκεκριμένα βήματα, όπως είπαμε και πριν. Δηλαδή, σε πρώτη φάση, η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε δεύτερο, η απόφαση του Eurogroup, μέσω της οποίας έχει φύγει ο βραχνάς του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων για τη χώρα μας ή των αντίστοιχων στόχων που είχαν άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. Και τρίτον η απόφαση του Ecofin που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη, της γενικής εξαίρεσης, της γενικής ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να αναπτύξουν όλο το οπλοστάσιό τους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αυτά είναι τρία, πολύ συγκεκριμένα σοβαρά και πολύ γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Ε.Ε. Υπάρχουν, όμως, και άλλα βήματα να γίνουν. Όπως, η έκδοση, για παράδειγμα, ειδικού ομολόγου για τον κορονοϊό, αλλά και η διαρκής συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., τόσο για την προμήθεια υλικού, εν μέσω ενός παγκόσμιου πολέμου, για την προμήθεια πολύ περιορισμένων υλικών από συγκεκριμένες πηγές, όσο και για την κατανομή του βάρους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με ένα δίκαιο τρόπο. Αυτό θα συνεχίσει. Είναι μια μάχη διαρκείας. Δεν είναι κάτι που τελειώνει χθες ή που θα τελειώσει αύριο.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο και σε τι ποσοστό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτή την στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση να κατοχυρώσει την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας; Θα προβεί σε σχετικές ενέργειες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι κάτι το οποίο εξετάζεται και συζητείται στις καθημερινές συσκέψεις του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και αξιολογείται.

ΝΕΚ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Μια ερώτηση για την Τουρκία. Περιμένετε τυχόν μετακύλιση της έντασης στην Κρήτη; Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη ρηματική διακοίνωση για την κατάθεση συντεταγμένων της τουρκικής ΑΟΖ; Και όσον αφορά το προσφυγικό θα υπάρξει παράταση της αναστολής αιτήσεων ασύλου, που λήγει αύριο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Όχι, δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Ήδη είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο προστασίας, όπως γνωρίζετε, όλων των ευρωπαϊκών συνόρων από εισροές από τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Άρα, κατηγορηματικά δεν θα παραταθεί ο ένας μήνας που είχε προβλεφθεί για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου. Όσον αφορά τα άλλα ζητήματα. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της τα οποία είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Το απέδειξε στον Εβρο, το απέδειξε στα νησιά και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Άρα, δεν είναι κάποιο θέμα ανησυχίας ή κάποιο θέμα που έχει να κάνει με περαιτέρω προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, αλλά μία συνέχιση της στιβαρής μας στάσης. Γι’ αυτό καλούμε την Τουρκία να κινηθεί στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και να μην έχουμε ζητήματα εντάσεων, τα οποία τελικά δεν οδηγούν πουθενά. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε σε όλα τα φόρα, στην Ευρώπη στα Ηνωμένα Έθνη και σε διεθνές επίπεδο να ξεδιπλώνουμε τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες για να ενισχύουμε τη θέση μας.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, την προηγούμενη εβδομάδα η Ε.Ε. έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ενώ η Βόρεια Μακεδονία και επίσημα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας με το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση στήριζε και πήρε πρωτοβουλίες για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών. Και πόσο σημαντικές είναι οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και ξεδίπλωσε τις διπλωματικές της ενέργειες για αυτό. Στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας των χωρών αυτών και συγκεκριμένα της Βόρειας Μακεδονίας για την οποία ρωτάτε, η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα μέσα πίεσης που έχει προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Όπως έχουμε πει όλα τα Κεφάλαια θα ανοίγουν και θα κλείνουν μόνο όταν ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Ελλάδας και αν χρειαστεί θα προβάλουμε και βέτο, αλλά ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει κάθε Κεφάλαιο προενταξιακής διαπραγμάτευσης με ομαλό τρόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Best Of

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Καραμανλής speaking… Υπερασπιζόμενος την εθνική αξιοπρέπεια (και… ανεξαρτησία)

Για ακόμη μια φορά, ο Κώστας Καραμανλής μας θύμισε με μια ομιλία του πόσο διαφορετικός παραμένει. Σε σύγκριση με ένα πολιτικό σύστημα κατώτερο των...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production