Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3
και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο
Για την συνάντηση με Ερντογάν
Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Ίσως, καλύτερο και από αυτό που θα περιμέναμε. Μια συζήτηση που δείχνει διάθεση ειλικρίνειας και στενότερης συνεργασίας στους επόμενους μήνες. Με πρόθεση, από τη δική μας πλευρά, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, όσον αφορά κυρίως το Κυπριακό και, από την άλλη, ένας καλύτερος έλεγχος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Αυτά είναι δύο θέματα, που συζητήθηκαν σε βάθος. Είναι θέματα στα οποία, το επόμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά μένει να δείξει, και στην πράξη, το θετικό κλίμα που εισπράξαμε. Για αυτό τον λόγο προγραμματίζεται μία σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο έχει να συνεδριάσει από το 2016. Δόθηκε εντολή στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, τον κ. Δένδια και τον κ. Τσαβούσογλου, να προετοιμάσουν αυτή τη συνάντηση, το συντομότερο δυνατόν. Και επειδή είναι μια συνάντηση, που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα -είναι η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας- εμείς προτείνουμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ελπίζουμε να έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα και στα δύο επόμενα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, που είναι οι οικονομικές σχέσεις και τα θέματα των πολιτικών και θρησκευτικών συμβόλων.
Το κλίμα δεν ήταν συγκρουσιακό. Ήταν μια πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα καλό κλίμα. Το καλό κλίμα για να αρχίσει να μετουσιώνεται σε κάτι πιο χειροπιαστό χρειάζονται κάποιες ενέργειες. Και οι ενέργειες που αναμένουμε, αυτή τη στιγμή, είναι μία ελάττωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Κυπριακό, είτε αυτό αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου -που έθεσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός- είτε το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε, δηλαδή, να βλέπουμε τις παρεμβάσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, είτε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είτε επισκέψεις στην Αμμόχωστο. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, για να αξιολογήσουμε ότι όντως υπάρχει ένα πεδίο στενότερης συνεργασίας, από αυτό που φάνηκε αυτό το διάστημα.
Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές -που ήταν το επόμενο ζήτημα- θα πρέπει να ελεγχθούν κυρίως στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, είναι μία συμφωνία που πρέπει να τηρήσουν και οι δύο πλευρές. Και κυρίως η Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τιθασεύσει αυτές τις ροές και στο εσωτερικό της και στις ακτές, αλλά και στη θάλασσα. Υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις ροές από τις ακτές της, θα πρέπει να προσπαθεί στα χωρικά της ύδατα να επιστρέφει διακινητές πίσω στην Τουρκία ώστε να μην περνούν όλοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Από δικής μας μεριάς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο τα σύνορά μας. Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού στην περιοχή, καθώς τελειώνει και η τουριστική περίοδος. Και, επίσης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξηθούν οι επιστροφές. Και ελπίζουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό στο επόμενο διάστημα. Για να προετοιμαστούν όλα αυτά, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κ. Κουμουτσάκου και του ομολόγου του, κ. Σοϊλού, τις επόμενες ημέρες.
Το σημερινό θετικό κλίμα, μας κάνει λίγο περισσότερο αισιόδοξους από πριν. Αλλά, επαναλαμβάνω, βάλαμε δύο χειροπιαστά θέματα στο τραπέζι και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι τουρκικές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και νομίζω ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια καλή σχέση, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό κεκτημένο.
Συναντήσεις με επενδυτές
Υπήρξαν πολλές συναντήσεις με ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, είτε επενδυτές είτε επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της Αμερικής. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών της Αμερικής, είτε αυτό αφορά την ενέργεια, είτε αφορά τις τράπεζες και γενικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Έχουμε δει ήδη κάποιες ενέργειες, από την Blackstone αναφορικά με την αγορά ξενοδοχείων, από την ExxonMobil, που ενδιαφέρεται για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, από διάφορα κεφάλαια, επενδυτικά, κατά βάση, που ενδιαφέρονται για την πορεία των τραπεζών, μετά την εφαρμογή και της νέας πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για το Asset Protection Scheme, δηλαδή την απαλλαγή του ισολογισμού των τραπεζών από περίπου 30 δις από κόκκινα δάνεια. Όλα αυτά προχωρούν και περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξηθούν πολύ.
Για την Ομογένεια
Όσον αφορά την Ομογένεια, ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή η σημερινή. Μετά από 19 χρόνια, ένας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην Ομογένεια, στο ιστορικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, σε πολύ συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Είναι πάρα πολύ καλό να δείξουμε ότι είμαστε όλοι κοντά στους Έλληνες που ζουν εδώ, που έκαναν σπίτι τους την Αμερική, αλλά πάντα έχουν στην καρδιά τους την Πατρίδα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούλησή του να προχωρήσουμε σε μία τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, αλλά και τη δυνατότητα να ψηφίζει, ακόμη και στο Προξενείο, ο Έλληνας, ο οποίος ζει στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Μιλάμε για μια διευκόλυνση των ανθρώπων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους. Θα τηρήσουμε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος και η δυνατότητα ψήφου στο Προξενείο, για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ή αυτούς που εγγράφονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Για βάσεις σε Αλεξανδρούπολη
Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Όπως ξέρετε, εμείς πάντα είχαμε στη δική μας ατζέντα τις καλές σχέσεις με τις Η.Π.Α.. Άλλοι ήθελαν να διαδηλώνουν σε πορείες προς την Αμερικανική Πρεσβεία και μετά να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Το γεγονός είναι ότι οι Η.Π.Α. είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα και θα έχουμε πάντα μια καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Για την κλιματική αλλαγή
Είναι ένα ζήτημα η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα και για αυτό πάντα χρειάζεται να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι. Είναι άλλο ζήτημα η ανικανότητα ενός κράτους, που δεν μπορούσε να δώσει ούτε μία εντολή εκκένωσης, η οποία θα είχε σώσει ανθρώπινες ζωές. Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να έχουμε πάντα έναν βασικό πυλώνα της ατζέντας μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και για αυτό προχωρούμε και σε τολμηρές ενέργειες, όπως αυτές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Συνόδου του Ο.Η.Ε. για το κλίμα. Δηλαδή τη δέσμευση για πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 και το κλείσιμο της παραγωγής λιγνιτών για ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2028.