Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
και το δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Αυτό θα πράξουμε και τώρα. Κανείς συνταξιούχος δεν πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να προσπαθεί, μέσω δικηγόρων να πάρει τα χρήματά του. Είναι θέμα λίγων ημερών να ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας. Υπάρχουν πτυχές της απόφασης που πρέπει να μελετηθούν. ώστε να υπολογιστεί η δημοσιονομική επίπτωση στον Προϋπολογισμό. Μελετάμε το συνολικό κόστος που θα επιφέρει στο Δημόσιο Ταμείο, συνυπολογίζουμε τις οικονομικές εξελίξεις και την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θ’ ανακοινώσει τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην καταβολή των αναδρομικών. Επομένως, είναι μια απόφαση του Πρωθυπουργού. Θα υπάρξει οριζόντια λύση και δεν χρειάζεται κανείς να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής, αλλά και γιατί θα δοθεί οριζόντια πολιτική λύση.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η απόφαση αυτή, καθώς αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο Πρωθυπουργός νοιάζεται για όλους τους Έλληνες. Έχει μπροστά του ν’ αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση και πρέπει να σταθμίζει πάντα, πώς θα εξελιχθεί η οικονομία τους επόμενους μήνες, τι υπάρχει στο ταμείο, προκειμένου να στηρίξει, όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλες τις κοινωνικές ομάδες σε οποιαδήποτε ηλικιακή κατηγορία κι αν ανήκουν.
Κάναμε μία συνετή διαχείριση όλους αυτούς τους μήνες. Καταφέραμε λόγω της ανάκτησης της εμπιστοσύνης να βγούμε στις αγορές και να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα και να ικανοποιούμε αυτές τις ανάγκες. Το Κράτος Δικαίου είναι η κορωνίδα, στην οποία στηρίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Κυβέρνηση. Σεβόμαστε το Κράτος Δικαίου λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.
Για τη Σύνοδο Κορυφής
Ήταν μια δύσκολη νύχτα, όπως πάντα όταν έχουμε μία τόσο δύσκολη διαπραγμάτευση. Η απόφαση που καλείται να πάρει η Σύνοδος είναι ιστορική, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει ένα κοινό εργαλείο δανεισμού. Η Ε.Ε. θα δανείζεται από τις αγορές. Έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. τη δυνατότητα κοινού δανεισμού που θα χρηματοδοτεί με επιχορηγήσεις και δάνεια τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι κάποιες στιγμές θα υπάρχει και ένταση. Όλοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των κρατών και των πολιτών τους, αλλά όλοι μαζί έχουν επίσης στο μυαλό τους όλους τους Ευρωπαίους πολίτες στο σύνολό τους.
Εμείς διεκδικούμε το ποσό που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μείνει στο σύνολό του, κάτι το οποίο φαίνεται αρκετά δύσκολο αυτήν τη στιγμή. Το δεύτερο στοιχείο, που διεκδικούμε είναι η αναλογία στις επιχορηγήσεις και τα δάνεια να παραμείνει όπως είναι κάτι το οποίο φαίνεται να προχωρά. Και το τρίτο στοιχείο που ζητάμε είναι να μην υπάρχει κάποια ιδιαίτερη, μνημονιακού τύπου υποχρέωση, για την εκταμίευση των χρημάτων. Έχει προταθεί -και συζητήθηκε όλο το βράδυ- ένα περίπλοκο σχήμα «διακυβέρνησης» αυτών των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτήν την ώρα φαίνεται ότι μπορεί να μην είναι αρκετή μια Σύνοδος για να καταλήξουμε, αλλά να χρειαστεί και δεύτερη.
Αν το μήνυμα που σταλεί είναι ότι έχουμε δυσκολίες, αλλά θα τα βρούμε, τότε είναι σαφές ότι στις αγορές δεν θα υπάρξουν αναταράξεις. Αν φαίνεται ότι οι ηγέτες ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους και δεν ενδιαφέρονται για την κοινή απαίτηση των ευρωπαϊκών λαών να βρεθεί γρήγορα επαρκής λύση στο πρόβλημα, τότε θα υπάρξουν αναταράξεις. Ελπίζουμε το πρώτο.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Είναι ένα τεράστιο πακέτο, που πρέπει να επενδυθεί και όχι να σπαταληθεί για να μεταμορφωθεί η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς έχουμε την πρόνοια να είμαστε αρκετά προωθημένοι στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου. Είχαμε ήδη από την αρχή της χρονιάς συγκροτήσει την Επιτροπή Πισσαρίδη, ώστε να μπορέσει να προδιαγράψει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα αυτής της δεκαετίας. Επομένως, είμαστε αρκετά προωθημένοι γιατί έχουμε στα χέρια μας το πρώτο σχέδιο των 151 σελίδων. Έχουμε συγκεκριμένους άξονες που ξέρουν όλοι στην Ευρώπη ότι είναι προς το συμφέρον και της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών μας.
Όταν έχεις σχέδιο που συμβάλλει γρήγορα στην ανάπτυξη της οικονομίας δεν πρέπει να τιμωρείσαι. Επομένως, θέλουμε οι χρηματοδοτήσεις να βασίζονται στο Α.Ε.Π. αυτής της χρονιάς που η οικονομία θα υποστεί την ύφεση από το εξωτερικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Όχι στα δεδομένα του ’21 και του ΄22, όταν θα έχουμε υψηλή ανάκαμψη χάρη στις πολιτικές που υιοθετήσαμε και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε μεταρρυθμίσεις.
Η μείωση φόρων και εισφορών είναι ο καλύτερος τρόπος να αφήσουμε χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όσον αφορά το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε κάθε νοικοκυριό. Επομένως, μείωση προς τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τονώνει την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα από ένα άλλο μέτρο. Επίσης, ενδιαφερόμαστε για τη χρηματοδότηση των υποδομών και του κοινωνικού Κράτους. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Όσον αφορά το θέμα της ειδικής Συνόδου, δεν το επιβεβαιώνουμε. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι ξεκάθαρο. Έχουν προσεγγίσει πάρα πολλά κράτη-μέλη τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και ζητούν να γίνουν ειδικές συζητήσεις για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς, με όλο τον συμβολισμό που έχει, φαίνεται ότι ταρακούνησε πάρα πολλές ηγεσίες στην Ευρώπη, όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και επαναδιατάσσει την προσέγγιση των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στη γειτονική μας χώρα. Οι προκλήσεις και η αθέτηση διεθνών υποχρεώσεων έχουν συνέπειες.
Για όλα αυτά που έχουμε ακούσει για τις αγιογραφίες, ότι θα καλύπτονται και διάφορα άλλα τέτοια, ένα πράγμα πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους: Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με φερετζέ, δεν υπάρχει.
Σε ό,τι αφορά το πλέγμα των σχέσεων των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και της Ρωσίας -ενός μεγάλου Ορθόδοξου Έθνους- με την Τουρκία, υπό το φως των εξελίξεων στην Αγιά Σοφιά, είναι πολύ πιο περίπλοκο για να εξαντλείται σε ένα εισιτήριο.
Δεν φοβάται η Ελλάδα. Προετοιμάζεται, όμως, για να είναι πάντα σε εγρήγορση, γιατί βλέπει προκλητικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας. Έχουμε στείλει, όλο τον τελευταίο χρόνο, το μήνυμα ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και φυσικά χωρίς κανείς να μας προκαλεί, όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Με το σχέδιο που προωθούμε θα υπάρξει για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση στήριξη και των συνεπών δανειοληπτών. Εκείνων που εξυπηρετούσαν με προσωπικό κόστος τις δανειακές τους υποχρεώσεις και τους χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού. Προκειμένου να μην «κοκκινίσουν» τα δάνεια τους, τους στηρίζουμε για να συνεχίσουν να τα εξυπηρετούν. Αυτό έχει ένα διπλό μέρισμα: Πρώτον, το νοικοκυριό νιώθει να φεύγει από πάνω ένας βραχνάς και μπορεί να εξυπηρετήσει πιο άνετα την καθημερινότητά του. Και δεύτερον, στηρίζει το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να δώσει ρευστότητα εκεί που υπάρχει ανάγκη. Σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θέλουν να αναλάβουν κάποια επενδυτικά σχέδια ή να χρηματοδοτήσουν δικές τους δαπάνες. Θυμίζω ότι στην αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη κάναμε μία παρέμβασή προς τις τράπεζες, προκειμένου να επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες, όσον αφορά το επιτόκιό.
Για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ
Υπήρξε μία χαλάρωση στα σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Έχει παρατηρηθεί γενικά μία χαλάρωση και η χρήση των μασκών στα σούπερ μάρκετ είναι ένα καλό μέτρο για να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να φοράμε τις μάσκες εκεί που συστήνουν οι ειδικοί. Επομένως, ακούμε τις συμβουλές των ειδικών. Θα πρέπει να είναι προσεκτικό και το προσωπικό γιατί μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας μόνο στα νωπά προϊόντα, τώρα είναι παντού. Από τη Δευτέρα θα είμαστε πιο αυστηροί.