Πέτσας: Είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

 

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα σε όλες και όλους,

 

Α. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

 

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Μάλιστα, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους Νομούς της, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη για την οποία έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης, πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

Ο Πρωθυπουργός, μετά από επικοινωνία του με τον Υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή «τοπικού lockdown» στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, από τις 6 το πρωί, αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020,  για τις επόμενες 14 ημέρες. Αυτό το «τοπικό lockdown» έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που της περασμένης Άνοιξης. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του «γενικού lockdown», επανέρχεται και στην περίπτωση του «τοπικού lockdown», η ανάγκη αποστολής SMS για τις προβλεπόμενες 6 ενότητες μετακινήσεων. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

 

Υπενθυμίζεται ότι, από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Έτσι, η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου  κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

 

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο». Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: Συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν για παράδειγμα στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε.

 

Σε κάθε περίπτωση -όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα- λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες.  Και στα μέτρα αυτά -όπως  γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού).  Όπως κανονικά γίνονται  και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

 

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.  υπενθυμίζεται ότι:

– Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

– Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και  συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.

 

Και όλα αυτά τα σημειώνω όχι για να αναδείξω τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Τα τονίζω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνοντας στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού -την κορονοκαπηλεία- επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία.  Επαναλαμβάνω λοιπόν, δεν είναι η πανδημία του κορονοϊού πεδίο για μικροπολιτική αντιπαράθεση.  Και όσοι, απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θανάτους, ας αναλογιστούν ότι οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν …».

 

Β. Σεισμός στη Σάμο

 

Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, εκφράζουμε  τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές των δύο παιδιών που χάθηκαν άδικα στον σεισμό που έπληξε τη Σάμο. Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες από τον σεισμό και εκφράζουμε ευχαριστίες στο δυναμικό των υπηρεσιών  που κινητοποιήθηκαν άμεσα. Και βέβαια στην Πολιτική Προστασία, σημειώνοντας ότι το 112 λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα για το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό. Η Πολιτεία -όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Σάμο- θα σταθεί δίπλα στο νησί, ώστε να ξαναβρεί, το συντομότερο δυνατόν, τους φυσιολογικούς ρυθμούς του.

 

Γ. Για τα εθνικά θέματα

 

Αμέσως μετά τον σεισμό στη Σάμο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως σε αυτές τις στιγμές προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρά το θετικό κλίμα αυτής της επικοινωνίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή ύφεσης της έντασης, λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας παράνομης  NAVTEX, σε περιοχή που επικαλύπτει  ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προχωρήσαμε άμεσα σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και σε ενημέρωση εταίρων και συμμάχων.

 

Η Ελλάδα  καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX και να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, για την μια και μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο κρατών, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

 

Δ. Μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

 

Λαμβάνοντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας,  η Κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα στη στήριξη  των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα, δανείστηκε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές και ενίσχυσε το Ταμείο του Κράτους. Έτσι, τώρα, επειδή νοιάζεται και μπορεί, ενεργοποιεί επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Μπαίνουν έτσι σε εφαρμογή τα εξής εννιά μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας:

 

1ον. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ του Απριλίου.

2ον. Αναστολή πληρωμής Φ.Π.Α. μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

3ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

4ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

5ον. Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον. Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

8ον. Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα «Αυξημένου Κινδύνου» που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

9ον. Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

 

Ε. Για τα Πανεπιστήμια

 

Μετά τα όσα συνέβησαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα στις 4 το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας και την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστούν οι αναγκαίες δράσεις.  Συμφωνούμε, άλλωστε όλοι, ότι η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι φασιστική και αποτρόπαια. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη επικηρύξει τους δράστες με το ποσό των 100 χιλ. και θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συλληφθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας των Πανεπιστημίων, της εμπέδωσης κλίματος ασφάλειας και τον αποκλεισμό αντικοινωνικών, φασιστικών συμπεριφορών.

 

ΣΤ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

 

– Αύριο, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

 

– Την Τετάρτη, θα συμμετέχει διαδοχικά, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 10 το πρωί στην εκδήλωση για την μεγάλη, πράσινη, καινοτομική επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια και στις 11:30 στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

– Την Παρασκευή το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και τα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ασπάζεστε -με βάση την εικόνα που έχετε μέχρι και σήμερα και με δεδομένο ότι από τις 24 του μήνα, δηλαδή λίγο και πριν το τελευταίο δεκαήμερο, η Θεσσαλονίκη βρισκόταν πολύ κοντά στη διακεκαυμένη ζώνη- την κριτική που ασκείται ότι ίσως ν’ αργήσατε να λάβετε αυτά τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε σήμερα και να ξέφυγε η κατάσταση στο Νομό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το να εξετάσει κανείς, αν άργησε η Κυβέρνηση να δράσει, θα πρέπει να το δει μέσα στο πλαίσιο όλων των προειδοποιήσεων όλου του προηγούμενου χρονικού διαστήματος. Εδώ στην ίδια αίθουσα, σ’ ενημέρωση δική σας, τον Ιούλιο, (9/7/2020), έλεγα ότι «χτυπάμε σήμερα μια καμπάνα κινδύνου, όχι ένα καμπανάκι, τα φαινόμενα χαλάρωσης δεν πρέπει να συνεχιστούν». Αυτό έγινε  τον Ιούλιο όταν ξεκίνησε, μετά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, να έχουμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, στις 17/9, εδώ, μιλούσαμε για την πίεση στο Σύστημα Υγείας και την πίεση που άρχισε να βλέπει η Αττική στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όταν  2 στις 3 είχαν ήδη καταληφθεί, και χτυπούσαμε ξανά το καμπανάκι του κινδύνου. Επίσης, πριν από περίπου  δύο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός είδε τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα και τον Περιφερειάρχη  κ. Τζιτζικώστα, για να συζητήσουν πώς μπορεί να τιθασευθεί το κύμα που βλέπαμε να έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Και ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όπως ξέρετε, η Θεσσαλονίκη είχε μεταταγεί στο επίπεδο «κόκκινο», δηλαδή, του αυξημένου κινδύνου. Κάνουμε,  λοιπόν, ό,τι πρέπει. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και είναι στο χέρι όλων μας να φέρουμε γρήγορα μια σταθεροποίηση της κατάστασης, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και άλλους Νομούς, προκειμένου σιγά σιγά να επιστρέψει το Σύστημα στις αντοχές του και να μη δοκιμαστεί.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Μία διευκρινιστική επί των ανακοινώσεων της Θεσσαλονίκης και μία ευρύτερη: Το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει ανοιχτό; Και δεύτερον, από τη στιγμή που έσπασε το ταμπού και επιβάλλεται στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες τοπικό lockdown, αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εφόσον υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές, όπως η Αττική;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, θα είναι κλειστό και το λιανεμπόριο. Εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που εφαρμόζονταν στο γενικό lockdown την περασμένη Άνοιξη. Όσον αφορά το ερώτημα  εάν αυτό είναι ένα μοντέλο, που μπορεί ν’ ακολουθηθεί σε άλλες περιοχές, μακάρι να μη χρειασθεί. Είναι στο χέρι όλων μας.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε για τις προειδοποιήσεις, που είχατε απευθύνει εγκαίρως τον Ιούλιο στους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, συνεχίζονταν διάφορα φαινόμενα συνωστισμού από τις πλατείες και σε διάφορα μαγαζιά -βλέπαμε στα βιντεάκια να μην τηρούνται τα μέτρα- έως τις εκδηλώσεις τις εκκλησιαστικές, όπως τελευταία στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη. Μήπως δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι για όλα αυτά τα περιστατικά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλοι έχουμε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες μία γενικότερη χαλάρωση, όσον αφορά την τήρηση των μέτρων. Προειδοποιούσαμε πολλές φορές ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός. Δεν ήταν ούτε το άνοιγμα των συνόρων στον Τουρισμό, δεν ήταν ούτε τα σχολεία μας, δεν ήταν πηγές όπως τα μέσα μεταφοράς, όπως φάνηκε από τις μετρήσεις που κάναμε ή στα τυχαία τεστ που έγιναν στο Σύνταγμα, στο Θησείο και αλλού. Ήταν ο εφησυχασμός, και ιδίως η συμμετοχή μας σε συναθροίσεις, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτό έφερε την έκρηξη των κρουσμάτων.

Πώς θα περιοριστούν από εδώ και πέρα; Όσον αφορά τις Εκκλησίες, γνωρίζετε ότι ήδη στις περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου επιτρέπεται μόνο η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων. Αυτό ήταν φανερό και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες του Σαββατοκύριακου που πέρασε. Όσον αφορά άλλους χώρους συναθροίσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι πλατείες που αναφερθήκατε, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ξανά, όπως το κάναμε και την Άνοιξη. Με όλους και ιδίως τους νεότερους συμπολίτες μας. Τα μέτρα είναι για την προστασία τη δική τους, των ανθρώπων που αγαπούν και τελικά της κοινωνίας. Και ζητούμε την τήρηση αυτών των μέτρων, όσο σκληρά κι αν είναι, για να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δύο πράγματα. Το πρώτο σε σχέση με αυτό που είπατε νωρίτερα ότι μακάρι να μη χρειαστεί. Εκτιμάτε ότι η Αττική είναι κοντά στη λήψη τέτοιων μέτρων; Και κάτι ακόμα. Διάβαζα την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη θέση σας ότι θα είναι πεταμένα λεφτά η ενίσχυση στις Μ.Ε.Θ.. Τι ακριβώς απαντάτε σ’ αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στο πρώτο ερώτημά σας: Η Αττική εμφανίζει -και αυτή- μια σταδιακή αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, όχι όμως επιθετική, όπως αυτή που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ή όπως στην Κοζάνη ή στην Καστοριά που είχαν μπει σε αυξημένη επιτήρηση το προηγούμενο διάστημα. Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις κι αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί μια περαιτέρω πίεση -ιδίως σε μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αττική, που καταλαβαίνουμε όλοι τη σημασία και για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία της χώρας- θα προχωρήσουμε πάλι γρήγορα, προληπτικά και πριν φτάσει το Σύστημα Υγείας να δοκιμαστεί, παρά το γεγονός ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ενισχύσουμε.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας: Καταλαβαίνω που οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται πάλι μέσα στο πλαίσιο της απομόνωσης και της ανυποληψίας, αλλά δεν δικαιολογούνται ψέματα. Είχα απαντήσει σε ερώτηση και σε συνέντευξή μου αργότερα για το ζήτημα της ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Θυμάστε όλοι ότι τον Μάρτιο συζητούσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινών. Οι ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. -όταν μιλάμε για επίταξη- δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 1.600 ευρώ την ημέρα. Επομένως, από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινών -μιλάμε για 331 Μ.Ε.Θ. επί 1.600 ευρώ τη μέρα επί πάνω από 230 μέρες- θα δείτε ότι είναι ένα ποσό κοντά στα 120 εκατομμύρια, τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε στους ιδιώτες που έχουν τις κλινικές, χωρίς να τις χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά. Η ενίσχυση των Μ.Ε.Θ. δεν είναι πεταμένα λεφτά. Και αυτό άλλωστε κάνουμε. Ενισχύουμε τις Μ.Ε.Θ. και τις έχουμε αυξήσει από τις 557 στις 974. Συμπράττουμε με τον ιδιωτικό τομέα εκεί που χρειάζεται. Όχι να επιτάσσουμε Μ.Ε.Θ. εκεί που δεν χρειάζεται. Και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ. Μακάρι το Σύστημα να αντέξει.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα έχουμε 3.000-4.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες. Εσείς γνωρίζετε κάτι τέτοιο; Είναι στις πληροφορίες σας; Δεύτερη ερώτηση, σχετικά με τα σχολεία. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που καταγγέλλουν ότι, όταν εμφανίζονται κρούσματα σε παιδιά και κλείνει ένα σχολείο, δεν πηγαίνει ο ΕΟΔΥ να κάνει σε όλο το σχολείο τεστ. Μπορείτε να μου πείτε σε πότε σχολεία γίνονται τεστ; Έχετε κάνει μια έρευνα; Δηλαδή, πηγαίνει ο ΕΟΔΥ στα σχολεία για να κάνει τεστ; Και τρίτη ερώτηση. Γιατί γίνεται Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αύριο; Τι θα πει ο Πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο γίνεται;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ξεκινώντας από την τελευταία σας ερώτηση: Όσον αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι μια προσπάθεια συντονισμού, η οποία όλο αυτό το διάστημα γινόταν, αλλά θα χρειαστεί να ξαναγίνει τώρα, που κλείνει το έτος, καθώς δεν μπορούσαμε, λόγω του κορονοϊού, να έχουμε τις τακτικές επαφές που ήθελε να έχει ο Πρωθυπουργός με το σύνολό της. Θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ομιλητών. Σκοπός είναι να καθιερωθεί, όσο το δυνατόν, πιο τακτικά και να επανέλθουμε σε αυτό που είχε προδιαγραφεί από την αρχή για τακτική σύγκληση και ανταλλαγή απόψεων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είναι κάτι έκτακτο, δηλαδή.

Όσον αφορά το θέμα των σχολείων. Στα σχολεία γίνονται τα τεστ εκεί που θεωρεί ο ΕΟΔΥ ότι υπάρχουν στενές επαφές. Δεν δικαιολογείται η διενέργεια τεστ από τον ΕΟΔΥ σε κάθε περίπτωση. Και όπως έχουμε πει  και άλλες φορές, δεν υπάρχουν απεριόριστα τεστ για να γίνονται σε όλο τον πληθυσμό. Γίνονται στοχευμένα και γίνονται για να ξέρουμε ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, προκειμένου να λαμβάνουμε τα μέτρα μας γρήγορα. Και αυτό φάνηκε και από τα Μ.Μ.Μ. και στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες και όπου χρειάστηκε, σε διάφορα Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία και να λάβουμε τα μέτρα μας έγκαιρα.

Όσον αφορά για τα κρούσματα. Οι προβλέψεις των ειδικών ποικίλουν. Εμείς έχουμε τους δικούς μας ειδικούς με τα μαθηματικά τους μοντέλα. Μας δίνουν τις προβλέψεις τους, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα έγκαιρα. Θυμίζω ότι τον Αύγουστο, οι εκτιμήσεις όλων ήταν ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε 800-900 κρούσματα. Δεν επιβεβαιώθηκε αυτό, γιατί τα μέτρα δούλεψαν. Ελπίζουμε και τώρα οι απαισιόδοξες προβλέψεις να μην επιβεβαιωθούν και να μην φτάσουμε εκεί, γιατί τα μέτρα θα ξαναδουλέψουν. Όμως, θέλουμε κάποιες μέρες για να δούμε το αποτέλεσμα των μέτρων, είτε μιλάμε για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου και τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εκεί, είτε για την καθολική χρήση μάσκας. Θα χρειαστούμε κάποιες μέρες για να δούμε τα αποτελέσματα των δράσεων, οι οποίες λαμβάνονται.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω για την απογευματινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Πρυτάνεις. Να μας πείτε ποιες θα είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, τι να περιμένουμε και αν υπάρχουν στο τραπέζι, για παράδειγμα, αυστηρότερα μέτρα φύλαξης ή και εισόδου στις Σχολές, ενδεχομένως.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα ήθελα να επιφυλαχθώ. Θα έχουμε ανακοινώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους Πρυτάνεις. Αλλά μπορώ να πω ότι το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση είναι: Πρόσβαση-φύλαξη-ποινές. Όσον αφορά την πρόσβαση, εννοούμε το πώς θα γίνεται η είσοδος στα Πανεπιστημιακά μας Ιδρύματα. Όσον αφορά τη φύλαξη, το ποιος θα έχει τον έλεγχο αυτής της πρόσβασης και οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στον πανεπιστημιακό χώρο. Και το τελευταίο, έχει να κάνει με τις ποινές, οι οποίες θα πρέπει να επιβάλλονται, σε συμπεριφορές, όπως αυτές οι απαράδεκτες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, αν lockdown στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι θα κλείσουν και οι Εκκλησίες. Και γενικότερα, ποια μέτρα θα λάβετε γι’ αυτό το θέμα, δεδομένου ότι στη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, για παράδειγμα, ήταν ένας Μητροπολίτης θετικός στον κορονοϊό, ενώ σήμερα ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος είπε ότι η Κυβέρνηση δεν τολμά να κλείσει τις Εκκλησίες.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε και από την Άνοιξη, έτσι και τώρα, θα κλείσουν οι Εκκλησίες όταν επιβάλλεται ένα lockdown. Και όσον αφορά τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», είπαμε εννέα άτομα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πόσο στοιχίζει στην οικονομία αυτό το mini lockdown σε κάποιες περιοχές, το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και αν αυτό οδηγεί την Κυβέρνηση στο να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για την ύφεση; Γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ξαναγράφεται ο Προϋπολογισμός με διψήφια ένδειξη, αυτή τη φορά.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι βέβαιο ότι, εφόσον προχωρούμε στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, αυτά θα έχουν ένα αποτύπωμα αρνητικό στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό προσπαθεί να το υπολογίσει το οικονομικό μας επιτελείο και να το εντάξει στο σχέδιο του Προϋπολογισμού. Βέβαια, κάποια στοιχεία του Γ’ τριμήνου, φαίνεται ότι πήγαν καλύτερα από τις εκτιμήσεις του αρχικού σχεδίου. Σίγουρα κάποια στοιχεία του Δ’ τριμήνου, θα είναι χειρότερα, λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτά τα δύο προσπαθεί να τα υπολογίσει το οικονομικό επιτελείο και θα έχουμε τις νεότερες εκτιμήσεις του. Πιθανόν να είναι αναθεωρημένες προς το χειρότερο, αλλά όχι δραματικά, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε, αυτή τη στιγμή, στη διάθεσή μας.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, με δεδομένο τις αποφάσεις τις σημερινές, μετά τις εξελίξεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, για τη δημιουργία και τρίτης ζώνης, της «γκρίζας» ζώνης, πόσο μακριά ή πόσο κοντά είναι και η Αττική από αυτή τη ζώνη; Αν έχετε κάποια στοιχεία, να μας πείτε.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με την εικόνα που έχουμε σήμερα, δεν είναι η ίδια η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική με αυτή που είναι στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα. Και το Rt είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι είναι στη Θεσσαλονίκη. Η εικόνα που έχουμε, αυτή τη στιγμή, με τα επιδημιολογικά φορτία από τις μετρήσεις που κάνουν οι επιστήμονές μας, δεν δείχνουν αυτή την επιβάρυνση. Δεν εφησυχάζουμε, όμως. Γιατί είδαμε και την περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Όπου υπάρχουν μητροπολιτικά κέντρα, είναι αρκετά εύκολο να αυξηθούν γρήγορα τα κρούσματα. Η Αττική είναι ένα τέτοιο πολύ μεγάλο κέντρο και έχει πολύ μεγάλη σημασία να ελέγχουμε την εφαρμογή των μέτρων, για να μην έχουμε απότομη εκθετική αύξηση, όπως αυτή που είδαμε στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν περιορίστηκαν μόνο στο κομμάτι του σεισμού, της διάθεσης και της μίας και της άλλης πλευράς να συνδράμει στις έρευνες ή επειδή είχαν να μιλήσουν από τις 27 Ιουνίου, απευθείας, έγιναν και άλλου είδους συζητήσεις ανάμεσά τους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του σεισμού. Δεν μπήκαν σε άλλα θέματα στη συζήτησή τους. Θα ήθελα να καταγράψω το θετικό κλίμα, απλά οι εξελίξεις έδειξαν ότι μετά από λίγες ώρες είχαμε μια νέα παράνομη τουρκική Navtex, που δεν φαινόταν να αποτυπώνεται στο κλίμα τηλεφωνήματος.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποια «κόκκινη» γραμμή για την Αττική που, αν την περάσουμε, θα πρέπει και εμείς να μπούμε σε ένα γενικευμένο lockdown. Ξέρουμε ότι είναι ο συνδυασμός κλινών-Μ.Ε.Θ. και αριθμού κρουσμάτων καθημερινά, αλλά θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, εάν υπάρχει ένα τέτοιο στοιχείο. Δηλαδή, πόσες κλίνες-Μ.Ε.Θ. είναι κατειλημμένες, πόσους αριθμούς κρουσμάτων έχουμε καθημερινά, αν υπάρχει μια «κόκκινη» γραμμή.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ενισχύουμε συνεχώς τις Μ.Ε.Θ., ιδίως στην Αττική. Το ξέρετε ότι τις έχουμε αυξήσει πολύ το τελευταίο διάστημα και θα τις αυξήσουμε και άλλο. Η «κόκκινη» γραμμή, είναι μια: Προστασία της δημόσιας υγείας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για αυτό.

Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Η μια ερώτηση είναι για τα καινούργια λεωφορεία, που είναι να έρθουν ως προσθετικά μέχρι το Δεκέμβριο. Μέχρι πότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για να αραιώσουν τα προβλήματα στις συγκοινωνίες; Το δεύτερο ερώτημα: Έχουμε καταγγελίες από τους Δήμους, που πηγαίνει ο κόσμος στις πλατείες -ότι οι υπεύθυνοι των πλατειών, επειδή είναι διεφθαρμένοι και τα παίρνουν από τα καταστήματα- κάποια καταστήματα, λοιπόν, έχουν κάνει καταγγελίες και ενώ η Αστυνομία παίρνει καταγγελίες, τους καθησυχάζουν απ’ τους Δήμους. Τι θα κάνετε σ’ αυτή την περίπτωση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είμαι ενήμερος για τέτοιες καταστάσεις, όπως αυτές που λέτε. Θεωρώ ότι οι έλεγχοι γίνονται. Είναι πάρα πολλοί. Είχαμε δώσει στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες ελέγχους, που έκανε η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα σ’ όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όχι μόνο σε ανοιχτούς χώρους, αλλά ακόμα και για μετακινήσεις των πολιτών με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Άρα, κάνουμε ό,τι χρειάζεται.  Δεν μπορεί όμως να υπάρχει πάντα ένας Αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε πολίτη. Γι’ αυτό είναι πολύ βασικό να εφαρμόζονται τα μέτρα συνειδητά. Όχι γιατί επιβάλλονται από την Πολιτεία, αλλά γιατί γίνεται κατανοητό από τον καθένα από εμάς, ότι είναι προς το καλό το δικό του, των ανθρώπων που αγαπά και τελικά της κοινωνίας μας.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα σχολεία έμειναν σ’ όλες τις βαθμίδες ανοιχτά για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Εάν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί -σε ένα σενάριο κλιμάκωσης των μέτρων- εξετάζετε και το να κλείσουν τα σχολεία, έστω στη δευτεροβάθμια;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για να κλείσει κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μετάδοση μέσα στις σχολικές αίθουσες. Συνήθως ένα κρούσμα μπορεί να έρχεται απ’ έξω στη σχολική αίθουσα ή να φεύγει μετά και να πηγαίνει στο οικείο περιβάλλον, αλλά όχι μεταξύ των μαθητών. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά -σύμφωνα και μ’ όλες τις μελέτες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας- και διεθνώς. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται σενάριο κλεισίματος κάποιας βαθμίδας της εκπαίδευσης.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Πως το εξηγείτε ότι δεν μεταδίδεται μεταξύ των μαθητών; Δηλαδή είναι λίγο περίεργο.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είμαι λοιμωξιολόγος. Καταγράφω την επιστημονική γνώση.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Δηλαδή μεταδίδεται αλλού και δεν μεταδίδεται μόνο στα σχολεία;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Από την αρχή υπήρχαν διάφορες θεωρίες, που έλεγαν ότι μπορεί να ήταν λιγότερο το ιικό φορτίο ή να μεταφέρεται πιο δύσκολα από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Οπότε μένω σ’ αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Best Of

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας με σεμνότητα, ήθος και αποτελεσματικότητα

Την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της...

Κώστας Μπακογιάννης: Ο Κώστας Τασούλας θα μας ενώσει

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε την παρακάτω ανάρτηση στους προσωπικούς...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου....

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική)...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση...

Ο Κασσελάκης “πουλάει”. Μόνο ως… διασκεδαστής

Οι εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κορυφαίος βραχίονας της εξωτερικής πολιτικής η οικονομική διπλωματία

Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα social media,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η επέτειος έναρξης της (κανονικής) λεηλασίας της Ελλάδας

Για να μην ξεχνιόμαστε... Ήταν σαν σήμερα... 18 Ιανουαρίου. Του σωτηρίου έτους 1996... Τότε που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επέλεγε με μόλις 11...

Τα γενέθλια της γυναίκας που αρνείται (ακόμη) το πεπρωμένο της…

Έχει γενέθλια, και μαζί της γιορτάζει... όλη η (προοδευτική) Αμερική. Η Πρώτη Κυρία... της καρδιάς μας γίνεται 61 ετών, και η ανθρωπότητα αναρωτιέται αν...

O ΟΠΑΠ στη λίστα με τους κορυφαίους εργοδότες της Ελλάδας και το 2025

Αναδείχθηκε Top Employer για τρίτη διαδοχική χρονιά Τη διεθνή πιστοποίηση Top Employer 2025, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους εργοδότες στην Ελλάδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά,...