Ο Τσίπρας συνεχίζει τις κοινωνικές παροχές, με φόντο… τις κάλπες


 
Του Λάζαρου Καλλιανώτη
 
Το βήμα της Βουλής αξιοποίησε για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παρουσιάσει, και επομένως να πιστωθεί ο ίδιος μια σειρά από κυβερνητικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση της φοροελάφρυνσης και της οικονομικής ανακούφισης κοινωνικής ομάδας.
Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα:
“Σήμερα που η χώρα σηκώνει ξανά κεφάλι, έχει έρθει η ώρα να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις αδικίες που μας άφησε κληρονομιά η κρίση και η διαχείριση της.
Η πρώτη ρύθμιση που φέρνουμε σήμερα στη Βουλή, αφορά στη σταδιακή μείωση των φορολ. συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων. Είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγ. δραστηριότητας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης που ψηφίζουμε σήμερα αφορά στον , έναν φόρο ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου. Με την ρύθμιση που φέρνουμε σήμερα, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.
Συγκεκριμένα, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ θα δουν 5,1 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 88%. Στα λαϊκά νοικοκυριά, η μείωση της επιβάρυνσης από τον θα φτάσει το 2020, στο 50%. 
Η χώρα θα συνεχίσει να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει, υπό τη προϋπόθεση ότι δε θα γυρίσει στο παρελθόν. Δεν θα επιστρέψει στη διευρυμένη διαφθορά, την κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει στο ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα πετάξει στο δρόμο χιλιάδες ασφαλισμένους. Δεν θα επιστρέψει στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
O λαός θα αποτρέψει τη παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας. Και του χρόνου τέτοιο καιρό θα νομοθετούμε την περαιτέρω μείωση του για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς”.
Παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή κατά τη συζήτηση των τροπολογιών για τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βλέπω, κύριε Τσιάρα, ότι κάθεστε στη θέση του Αρχηγού σας. Μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα.
Ελπίζω να μην έχει επιλέξει να πάει σε καμιά γειτονιά της Αθήνας πάλι και μας χαρίσει ευτράπελες στιγμές.
Όμως, είναι λογικό να μην έρθει και σήμερα, γιατί είναι άλλη μια μέρα που στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τηρώντας απαρέγκλιτα και απολύτως τις δεσμεύσεις μου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα θετικά, μέτρα ελάφρυνσης για τον ελληνικό λαό και κυρίως για τις πολύπαθες εκείνες κατηγορίες των πολιτών, τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, που είδαν τεράστιες επιβαρύνσεις τα μνημονιακά χρόνια, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια.
Δεν θα έχω, βεβαίως, και την τύχη να δεχθώ καμία ερώτηση τις επόμενες μέρες για τα θέματα ασφάλειας και ανομίας, διότι είχαμε και σημαντικές επιτυχίες τις τελευταίες μέρες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τα λέω αυτά εισαγωγικά, διότι είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε το βράδυ στα δελτία των ειδήσεων αυτές τις επιτυχίες. Βλέπουμε άλλα ζητήματα «για ψύλλου πήδημα», ενδεχομένως, που γίνονται τεράστια θέματα και παίρνουν πάρα πολλά λεπτά δημοσιότητας -prime time, που λένε.
Όμως, είχαμε προχθές και χθες δύο σημαντικές επιτυχίες, που οφείλονται στο γεγονός ότι έχει υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σε ό,τι αφορά τις πεζές περιπολίες και το σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ».
Είχαμε προχθές την επ’ αυτοφώρω σύλληψη δραστών σε ένα super market στα Βριλήσσια. Είχαμε, λοιπόν, αυτήν την επιτυχία, αλλά το ίδιο και χθες σε ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Βίλια της Αττικής.
Και σήμερα, είχαμε μια ακόμη πιο σημαντική επιτυχία, την εξάρθρωση ενός δικτύου, μιας εγκληματικής οργάνωσης. Έχουμε ήδη πενήντα εννέα συλληφθέντες με χειροπέδες και φυσικά του εγκεφάλου. Και αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία, διότι, ξέρετε, συνήθως για τους εγκληματίες με τα «λευκά κολάρα» δεν ασχολούνται και πολύ ούτε τα μέσα ενημέρωσης ούτε η δική σας ρητορική.
Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο «ΡΙΧΑΡΔΟΣ», που είχε ξεζουμίσει τα πρώτα χρόνια της κρίσης ιδίως δεκάδες χιλιάδες, θα έλεγε κανείς, συμπολίτες μας, που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία. Και μέσα στην απελπισία τους, προσπάθησαν πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος -όχι εισοδήματος, αλλά βοηθήματος- ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε «τιμή ευκαιρίας».
Αυτές, λοιπόν, είναι οι επιτυχίες των τελευταίων ημερών. Άρα, δεν θα έχω την τιμή, σύντομα τουλάχιστον, να αντιπαρατεθώ με τον Αρχηγό σας, διότι δεν θα μου κάνει, σύντομα τουλάχιστον, ερώτηση για την ανομία και την εγκληματικότητα.
Πριν αναφερθώ στα δύο βασικά μέτρα που σήμερα καλούμε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει και αφορούν εξαγγελίες μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θέλω να αναφερθώ σε δύο ακόμα σημαντικές παρεμβάσεις-τροπολογίες που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα.
Η μία αφορά μία παρέμβαση, κατά την άποψή μου εξαιρετικά σημαντική, καθώς καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής. Χθες βρέθηκα στην περιοχή, συνομίλησα με τους κατοίκους, με το συντονιστικό τους. Θα ήθελα, λοιπόν, να πάρω δυο λεπτά από τον χρόνο μου για να ενημερώσω το Κοινοβούλιο.
Οι άνθρωποι εκεί δίνουν μια καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους, μια μάχη δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα αξιόλογη. Θέλω να πω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και μάλιστα γραφειοκρατικές δυσκολίες, έχουμε καταφέρει πράγματα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν λέω ότι είμαστε τέλειοι σε όλα, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να σταθούμε δίπλα τους, να αντιμετωπίσουμε πολλές φορές ζητήματα πολύπλοκα, διότι όταν παρεμβαίνεις και νομοθετείς, δεν μπορεί να είναι εύκολο να στοχεύεις και στην τελευταία εξαίρεση της εξαίρεσης. Είμαστε, όμως, εκεί, τους ακούμε, μαζί αγωνιούμε, παλεύουμε. Έχουμε καταφέρει, πιστεύω, τέσσερις μήνες μετά, αρκετά πράγματα.
Έχουν πραγματοποιηθεί 5.262 αρχικές αυτοψίες από 385 μηχανικούς και 1.072 επανέλεγχοι. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κυρίως τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και όλους τους μηχανικούς που έχουν δώσει έναν πολύ σημαντικό αγώνα αυτούς τους τέσσερις μήνες στην περιοχή.
Μετά τις αυτοψίες αυτές, έχουμε 565 κτήρια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, έχουμε δηλαδή «κόκκινα» προς χρήση, έχουμε 1.545 κτήρια που χαρακτηρίστηκαν προσωρινώς ακατάλληλα προς χρήση, τα λεγόμενα «κίτρινα» και 2.963 κατάλληλα προς χρήση. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει την αποζημίωση που αποφασίσαμε εδώ στη Βουλή, τα 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και τα 8.000 ευρώ για κάθε πληγείσα επιχείρηση, συνολικά 3.265 νοικοκυριά και 85 επιχειρήσεις. Έχουν εκταμιευθεί συνολικά 16.543.000 ευρώ. Βεβαίως, έχει δοθεί και το επίδομα των 1.200 ευρώ σε κάθε πληγέν νοικοκυριό για τις τηλεπικοινωνιακές του ανάγκες.
Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών έχει υπογράψει συμβάσεις ελέγχου και απομάκρυνσης του αμιάντου από τα κτήρια με τέσσερις εξειδικευμένες εταιρείες, στις οποίες ήδη έχει ανατεθεί η απομάκρυνση του αμιάντου από 193 κτήρια κατόπιν συναίνεσης των ιδιοκτητών. Σε πρώτη φάση απομακρύνεται ο αμίαντος από τα κατεδαφιστέα κτήρια και στη συνέχεια η αποκομιδή γίνεται και στα επισκευάσιμα.
Παράλληλα, έχει προχωρήσει η αποδοχή δωρεών κατεδάφισης κτηρίων από τρεις τεχνικές εταιρείες. Θα ήθελα και δημόσια να τις ευχαριστήσω για τη συμβολή τους. Συνολικά έχουν κατεδαφιστεί 55 κτήρια και θα κατεδαφιστούν τις επόμενες μέρες άλλα 50, ενώ προχωρά γοργά και η διαδικασία της υλοτόμησης με τις εταιρείες υλοτόμησης, όπου επίσης υπάρχει μια σημαντική χορηγία από έναν επιχειρηματικό όμιλο, τον οποίον και αυτόν ευχαριστούμε.
Με τη σημερινή τροπολογία, λοιπόν, δίδεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, στην έκδοση των αδειών και στην αποκατάσταση των ζημιών, στη συνολική ανοικοδόμηση στα «κόκκινα» κτήρια, με όρους όμως που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.
Έτσι, λοιπόν, έχουμε αναστολή έκδοσης αδειών και απαγόρευση δόμησης σε κρίσιμες περιοχές, για τον απρόσκοπτο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, το οποίο εκπονούμε και αφορά συγκεκριμένες υποπεριοχές, μέσα στα ρέματα δηλαδή ή μπροστά στην παραλιακή ζώνη.
Έχουμε τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την άμεση διάνοιξη οδών που καθορίζουν τον σχεδιασμό ασφαλούς οδικού δικτύου, με την οπισθοχώρηση άμεσα των κτηρίων που έχουν βαριές βλάβες ή έχουν καταστραφεί, την απομάκρυνση κτηρίων από τις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία ή που βρίσκονται εντός του μεγάλου αυτού ρέματος, με πρόβλεψη όμως, ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα με εισοδηματικά κριτήρια, έχοντας ήδη θεσπίσει και για την περίπτωση της Μάνδρας το λεγόμενο «έκτακτο επίδομα στέγασης για κοινωνικούς λόγους».
Βεβαίως έχουμε και τη θεσμοθέτηση όλων αυτών των απαραίτητων του νομικού πλαισίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου, για την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, που θα υποδεικνύονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως δίοδοι προς το θαλάσσιο μέτωπο του δικτύου κυκλοφορίας των πεζών.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω δημόσια και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Αναστασιάδη, που μόλις χθες μου απέστειλε επιστολή, στην οποία με ενημερώνει ότι γίνεται αποδεκτή η σχετική εισήγησή μου, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή, ενός δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, που το έχει ανάγκη τόσο η πληγείσα περιοχή όσο και οι ευρύτερες σε αυτήν περιοχές.
Και βεβαίως, το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας θα έρθει σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να καταστεί σαφές και το πλαίσιο του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του έργου.
Έρχομαι τώρα στα θέμα της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προχωράμε, όπως αντιλαμβάνεστε ήδη και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και οι πολίτες, με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου, το οποίο μας έφερε με ασφάλεια στη θέση που βρισκόμαστε σήμερα, δηλαδή στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας ταυτόχρονα τους στόχους του προγράμματος, που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα μπορούσαμε ποτέ να πιάσουμε. Όχι μόνο τους υλοποιούμε, αλλά έχουμε κι ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, προκειμένου να σχεδιάζουμε μια πολιτική ελαφρύνσεων για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τόσο για τον επόμενο χρόνο όσο, όμως, και για το 2018.
Ήδη έχουμε αποκαταστήσει, με την ψήφιση εδώ στη Βουλή, μια μεγάλη αδικία που αφορά στην ραγδαία και απότομη μείωση των απολαβών στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» -σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς- και το επόμενο διάστημα -υπολογίζουμε από την μεθεπόμενη εβδομάδα και ως τα μέσα του Δεκέμβρη- θα έχουν εκταμιευθεί τα ανάλογα ποσά.
Σήμερα, όμως, καταθέτουμε και μια τροπολογία η οποία θα σας είναι γνώριμη, καθώς στην ουσία είναι αντιγραφή της περσινής αντίστοιχης τροπολογίας για το κοινωνικό μέρισμα.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους, με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα καταθέτουμε τη διάταξη, όπως ακριβώς πέρσι τέτοιον καιρό, από την υπεραπόδοση της οικονομίας και την υπερκάλυψη των στόχων. Και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό. Αρχικά, προβλέπεται το ποσό των 710 εκατομμυρίων ευρώ και βεβαίως, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και κάποια αύξηση, όπως υπήρξε και πέρσι, η οποία προβλέπεται από τη σχετική διάταξη.
Το ακριβές ύψος, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες, θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ευελπιστούμε να έχει βγει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε την ερχόμενη Τρίτη να ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως και πέρσι, να κάνουν τις αιτήσεις τους, ώστε στις 14 Δεκέμβρη -αυτός είναι ο στόχος μας- να εκταμιευθεί, να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
Εκτίμησή μας είναι ότι και φέτος θα αφορά ένα σχετικά διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων της ελληνικής κοινωνίας και, ειδικότερα, εκτιμούμε ότι θα αφορά περίπου σε 1.300.000 με 1.400.000 εκατομμύρια νοικοκυριά, περίπου, δηλαδή, τρεισήμισι εκατομμύρια δικαιούχους.
Σήμερα, λοιπόν, προχωράμε, πέραν της ψήφισης της διάταξης για το κοινωνικό μέρισμα και στην ψήφιση διατάξεων που αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, αλλά και τη μείωση κατά μία μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως ακριβώς εξήγγειλα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με στόχο να φτάσουμε σταδιακά σε πέντε μονάδες μείωση ως το 2022, δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα να φτάσει στο 25% το 2022.
Είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων, η οποία εντάσσεται και αυτή -δεν είναι αυθαίρετη- σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία μεριά, ενώ από την άλλη βρίσκεται και το συνολικό μας σχέδιο για την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας.
Δίνουμε, λοιπόν, ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτήν την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, προχωρώντας σε νέες προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς μισθούς και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης, στο οποίο θα μου επιτρέψετε να σταθώ λίγο περισσότερο, που καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλή, είναι αυτό που αφορά τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο, οποίος αποτέλεσε εμβληματικό, θα έλεγε κανείς, συστατικό της μνημονιακής περιόδου.
Και θέλω, πριν μπω στην ουσία της ρύθμισης, να πω το εξής: Εδώ και τρεισήμισι χρόνια ακούμε διαρκώς την κατηγορία από την πλευρά της Αντιπολίτευσης ότι είμαστε ανακόλουθοι γιατί δεν καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Μήπως θυμάται κανείς ποιος είναι αυτός που θεσμοθέτησε αυτόν τον φόρο στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία; Μήπως το θυμάται κανείς;
Εφηύρατε τον φόρο αυτόν, είσαστε οι βασικοί εμπνευστές του και τολμάτε να μιλάτε και να μας καταγγέλλετε ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι έχουμε τη μοχθηρία και την ιδεολογική απέχθεια απέναντι στη μεσαία τάξη, όταν εσείς φέρατε αυτόν τον φόρο, που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα χέρια τα μοχθηρά εγκληματικών οργανώσεων, όπως αυτή η οποία εξαρθρώθηκε σήμερα, με τα ενεχυροδανειστήρια, διότι οδηγήσατε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην ανέχεια και στην αναξιοπρέπεια.
Εμείς, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο, είχαμε τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε αυτόν τον φόρο και σήμερα, που μας δίνετε η δημοσιονομική δυνατότητα και το δημοσιονομικό περιθώριο, έχουμε σχέδιο και προχωράμε στη μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, 30% για τα λαϊκά νοικοκυριά φέτος και έχουμε εξασφαλίσει και τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για μείωση –στοχευμένη και αυτή- επιπλέον 20% του χρόνου μεσοσταθμικά, ώστε στα λαϊκά νοικοκυριά να φθάσει στο 50% η μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μίλησα και για τις αλλαγές που έχουμε κάνει στη δομή αυτού του φόρου.
Να πω και για την προσαρμογή του στις πραγματικές αξίες των ακινήτων που γίνεται φέτος. Με βάση αυτή την προσαρμογή, ενώ από τη γέννησή του σχεδόν αυτός ο φόρος αφορά στο Ταμείο περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ –αν δεν κάνω λάθος- με την προσαρμογή των τιμών των ακινήτων στις πραγματικές αξίες φέτος, αν δεν προχωρούσαμε σε αυτή την παρέμβαση, από τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα πηγαίναμε στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα είχαμε μια επιβάρυνση στους πολίτες της τάξης περίπου του 10%. Καλύπτουμε αυτή την επιβάρυνση του 10% και δίνουμε και επιπλέον έκπτωση μεσοσταθμικά 10%.
Άρα, αυτό το οποίο ψηφίζουμε σήμερα το ψηφίζουμε επειδή έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το πράξουμε χάρη στην επιτυχή πορεία των δημόσιων οικονομικών και στην ανάπτυξη που επέστρεψε στον τόπο και βεβαίως, χάρη και στις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, που ποτέ δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να έχουμε μεσοσταθμική μείωση 10% αντί για μεσοσταθμική αύξηση 10%. Άρα, συνολικά έχουμε ελάφρυνση από αυτό που θα ερχόταν στους πολίτες, αν δεν τα καταφέρναμε, 20% μεσοσταθμικά.
Με την προτεινόμενη, λοιπόν, ρύθμιση οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης. Από τα πέντε εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία, η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από πεντέμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι εξ αυτών, κοντά στο 90% των φορολογουμένων.
Και συγκεκριμένα, για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ η μείωση θα είναι στο 30%. Και κάποιοι από εσάς θα σπεύσετε να χλευάσετε ότι είναι πολύ χαμηλός ο αριθμός των 60.000 ευρώ, ότι είναι χαμηλό το ποσό, όμως, αυτό το ποσό αναφέρεται σε τρεισήμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας, δηλαδή στο μεγαλύτερο κομμάτι των φορολογουμένων.
Για περιουσίες από 60.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ η μείωση θα ανέλθει στο 21% και αφορά ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.
Και βεβαίως, για περιουσίες από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Αυτή η κατηγορία είναι περίπου εξακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας.
Να επαναλάβω κάποια παραδείγματα τα οποία είπα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την επόμενη μέρα είπατε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει η Κυβέρνηση αυτά που είπε ο Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και σήμερα βρίσκεστε μπροστά στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας, να ερχόμαστε να τα υλοποιούμε και μάλιστα ένα προς ένα και να ψηφίζετε «ΝΑΙ» σε όλα.
Ιδιοκτήτης, λοιπόν, κατοικίας εξήντα τετραγωνικών μέτρων αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι θα πληρώσει φέτος 157 ευρώ αντί για 224 ευρώ, δηλαδή 67 ευρώ λιγότερα. Ιδιοκτήτης κατοικίας ογδόντα τετραγωνικών μέτρων αξίας 76.000 ευρώ στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης θα πληρώσει φέτος 162 ευρώ αντί για 232, δηλαδή 70 ευρώ λιγότερα. Ιδιοκτήτης κατοικίας εκατό τετραγωνικών μέτρων αξίας 90.000 ευρώ στο Περιστέρι θα πληρώσει φέτος 211 ευρώ αντί για 290 ευρώ, δηλαδή 79 ευρώ λιγότερα.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα, με σαφή ταξικό προσανατολισμό για τους πολλούς. Αυτή η ταξική μονομέρεια αναφέρεται στους πολλούς. Μας κατηγορείτε για μονομέρεια, αλλά αυτή η μονομέρεια αναφέρεται σε πέντε εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Η δική σας μονομέρεια αναφέρεται σε μία ελίτ ολίγων, εκλεκτών και κληρονόμων. Προχωράμε, λοιπόν, στοχευμένα σε μείωση των επιβαρύνσεων στη λαϊκή κατοικία και στις λαϊκές περιοχές.
Στα παραπάνω, όμως, σας καλώ να προσθέσετε και τις μειώσεις μεσοσταθμικά επιπλέον 20%, που έχουμε επίσης προγραμματίσει και με ασφάλεια, θα έλεγα, εξασφαλίσει στον δημοσιονομικό χώρο, που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2020.
Έτσι, λοιπόν, σε ενάμιση περίπου χρόνο από τώρα, όταν οι συμπολίτες μας θα δουν τα πρώτα εκκαθαριστικά του 2020, περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας, αυτοί που έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ, θα βλέπουν το μισό ποσό στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όσοι έχουν περιουσία έως 100.000 ευρώ, θα βλέπουν 40% μείωση κ.ο.κ.
Θα με ρωτήσετε, όμως, σήμερα κάποιοι από εσάς: «Γιατί δεν φέρνεις να ψηφίσεις σήμερα και τη μείωση του επιπλέον 20% μεσοσταθμικά για το 2020»; Η απάντηση που θα σας δώσω είναι πολύ απλή, είναι έντιμη και καθαρή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Εμείς, στον ελληνικό λαό τον περασμένο Σεπτέμβρη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα και τα υλοποιούμε αυτά ένα προς ένα. Μάλιστα, τα είπαμε λίγο πιο μαζεμένα. Όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη, αυτό συνήθως συμβαίνει. Γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος σχεδιασμός. Τα είπαμε λίγο πιο μαζεμένα από όσα τελικά καταφέραμε. Μιλήσαμε για 700 εκατομμύρια και όχι για 910 εκατομμύρια περίπου, που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε στο τέλος του χρόνου για το 2019.
Εμείς δεν είπαμε, τον Σεπτέμβρη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ, που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Βλέπω ότι σπεύδετε να φέρετε τώρα στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση προτάσεις, ώστε αυτά που είπατε στη ΔΕΘ να γίνουν συνταγματικά μετά από δύο, τρία χρόνια βέβαια. Δεν θα γίνουν, γιατί δεν θα περάσουν οι δικές σας προτάσεις ως προς αυτό τουλάχιστον.
Αυτά που είπατε για τον ΕΝΦΙΑ στη Θεσσαλονίκη, πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικά, θα διαλύσουν και τελείως την Αυτοδιοίκηση. Ό,τι είπαμε εμείς είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται, γίνεται τώρα.
Το ίδιο ισχύει για όσα είπαμε για το 2020, το 2021 και το 2022, γιατί έχουμε από σήμερα πλάνο να τα πράξουμε αυτά τα επόμενα χρόνια μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια, που από τώρα προβλέπονται, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα και την οικονομία από τα μνημόνια και την κρίση. Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο, με πολλή δουλειά να βγαίνει από την κρίση, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει.
Όλα αυτά, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπό μία προϋπόθεση, ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά, δεν θα γυρίσει πίσω στην κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, δεν θα γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, δεν θα γυρίσει πίσω στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Και δεν θα γυρίσει πίσω, θα έλεγα, στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τις οποίες επέβαλε την οκταετία των μνημονίων στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα, όμως, έρχεται οικειοθελώς να τις προτείνει για τις εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης, αν εκλεγεί Πρωθυπουργός. Δεν θα συμβεί αυτό.
Αναφέρομαι, όμως, στις προτάσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -που και σήμερα λείπει- για το λεγόμενο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα, που με πολύ κόπο το ανοικοδομήσαμε και θα πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.
Αναφέρομαι στις σκέψεις και στα σχέδια για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, καθώς θεωρείτε ιδεοληψία της Αριστεράς την εργασιακή νομιμότητα που εμείς επαναφέρουμε στον τόπο.
Αναφέρομαι στα σχέδια -κρυφά και φανερά- για απολύσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά βεβαίως και στο συνολικό στρατηγικό σας αφήγημα που δεν είναι άλλο από ένα αφήγημα και σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας για τους πλούσιους, τους έχοντες και τους κατέχοντες, την ελίτ, αλλά για τη μεσαία και τη χαμηλή διαστρωμάτωση διατήρησης των φορολογικών βαρών ή και επαύξησης θα έλεγα.
Γιατί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους -και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο- τι σημαίνει; Σημαίνει χαμηλότερους φόρους στους πλούσιους δήμους που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με χαμηλότερη φορολόγηση, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερος ΕΝΦΙΑ στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας!
Και σας ρωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι μεγαλύτερο δώρο θα μπορούσατε να κάνετε σε εμένα προσωπικά, στην Κυβέρνησή μου, από το να παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας, το φανερό -το κρυφό δεν πειράζει, το καταλαβαίνει ο λαός- πρόγραμμα, αυτές τις σκέψεις και αυτές τις ιδέες να τις παρουσιάζετε, για το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», για τις απολύσεις στο Δημόσιο, για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Να τα λέτε ανοιχτά και να τα παρουσιάζετε.
Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε χθες για έναν παίκτη του NBA, ο οποίος έδινε πολλές «assist». Εγώ δεν ξέρω αν δίνετε «assist». Αυτό που ξέρω είναι ότι είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας, η οποία θα στεφθεί από επιτυχία, όσο παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας, να εκλεγούμε εκ νέου με την ψήφο του ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της κοινωνίας, με την κοινωνία όρθια.
Αυτός είναι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, ο λόγος για τον οποίο και εγώ και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αποφασίσαμε να μην ψηφίσουμε σήμερα τη μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ για το 2020. Τον Οκτώβρη του 2019, πριν το 2020, που είναι μετεκλογική χρονιά, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό στον ελληνικό λαό μεταξύ ποιων εκδοχών θα έχει να αποφασίσει.
Από τη μια μεριά αυτή η προσπάθεια η μελετημένη, η στοχευμένη, η νοικοκυρεμένη, ο δημοσιονομικός χώρος που δεν είναι τεράστιος, αλλά είναι αυτός που δίνει ελαφρύνσεις στοχευμένα στις κοινωνικές κατηγορίες που επλήγησαν και από την άλλη το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που αφορά μόνο την ελίτ. Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε και όλα όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα και νομοθετούμε και ψηφίζουμε δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν. Ούτε η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ -για τα λαϊκά στρώματα να φτάσει το 50%- θα είναι νομοτέλεια το 2020.
Θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δεν θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με την ψήφο και με την εντολή του την παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας, αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει την παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας.
Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, αλλά μη βιάζεστε. Και του χρόνου, τέτοια εποχή -ζωή να έχουμε- εδώ θα είμαστε. Θα νομοθετούμε με νωπή λαϊκή εντολή και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς.
Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντάς σας το εξής: Στις 21 του Αυγούστου ανακοινώσαμε χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες, αλλά καθότι ήταν ένα ιστορικό γεγονός, κατά την εκτίμησή μας, την έξοδο της χώρας μετά από οχτώ χρόνια από τα μνημόνια, που συρρίκνωσαν την οικονομία, διέλυσαν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, θα έλεγε κανείς, καθώς αναδιαμόρφωσαν και το πολιτικό σύστημα.
Όταν παρουσίαζα από την Ιθάκη την έξοδο, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης από το γραφείο του, όχι από την Κυψέλη ή από κάποια άλλη γειτονιά -θα πηγαίνει αυτές τις μέρες κάθε φορά που συζητούμε εδώ για την οικονομία- αμφισβήτησε ότι έχουμε έξοδο από τα μνημόνια και μίλησε πάλι για το τέταρτο μνημόνιο. Δεν θα σας κάνω την ίδια πλάκα που έκανα στις προηγούμενες ομιλίες μου, γιατί αυτό που θα πω είναι σημαντικό.
Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει έναν απολογισμό στις πρώτες εκατό μέρες. Εμείς τις πρώτες πραγματικά δικές μας εκατό μέρες τις κλείνουμε αύριο που κλείνουμε εκατό μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
Άρα, λοιπόν, αν θέλετε, ας κάνουμε έναν μικρό απολογισμό τι έγινε αυτές τις εκατό μέρες που αμφισβητήσατε ότι θα αλλάξει οτιδήποτε στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.
Σε αυτές, λοιπόν, τις πρώτες εκατό μέρες νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς, προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από πέντε εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία, προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, καταθέτουμε και σύντομα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα για 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.
Συνεχίζουμε με μέτρα ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών, της μεσαίας διαστρωμάτωσης. Συνεχίζουμε μέχρις ότου μπορέσει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να αισθανθεί στη ζωή και στην καθημερινότητά του την έξοδο της χώρας από αυτή την εφιαλτική οκταετία.
Οι πρώτες εκατό μέρες που συμπληρώνονται αύριο, οι πρώτες εκατό μέρες της Ελλάδας έξω από τα μνημόνια, οι πρώτες δικές μας εκατό μέρες να ξέρετε ότι θα είναι μόνο η αρχή. Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα και με τη θέληση του λαού και μετά τον Οκτώβρη του 2019, έχοντας υπογράψει μαζί του το δικό μας μνημόνιο, το μνημόνιο για τη στήριξη της κοινωνίας, τη στήριξη των χαμηλών στρωμάτων για την οριστική έξοδο της χώρας και της οικονομίας από την κρίση.
Σας ευχαριστώ θερμά.
 
 

Best Of

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Ο Κώστας Μπακογιάννης “δείχνει” την ανάγκη “να χτίσουμε συμμαχίες”

Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε...

Το ΠΑΣΟΚ Αξιωματική Αντιπολίτευση, δια χειρός των “αποστατών” του (αβάπτιστου) Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να λειτουργεί ως... διαλυτικό στοιχείο...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στρατηγική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την παρακάτω ανάρτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή...

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες...

Οι πιέσεις για «παραίτηση» Μπάιντεν

Σχεδόν δυο μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα...

Ο «μεγάλος συμβιβασμός» Μασκ-Σόρος

Μεταξύ… ζάμπλουτων και πανίσχυρων, συνεννόηση. Ο Ίλον Μασκ, ο...
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής

Η… πλακίτσα, στη ρωσική γλώσσα

Το διάγγελμα Πούτιν και η εκτόξευση ενός πυραύλου, την ύπαρξη και τις δυνατότητες του οποίου αγνοούσε η συλλογική Δύση, μας υπενθύμισαν ότι ο Ρώσος...

Live η ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα

Παρακολουθήστε live ην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.   https://www.youtube.com/@galanis_production  

Σε αναζήτηση του «επόμενου Νετανιάχου»

Με φόντο και την αλλαγή πολιτικών ισορροπιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του Ισραήλ εντείνονται οι συζητήσεις για τον «επόμενο Νετανιάχου». Για...